Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 23:34:38

Αποστολέας Θέμα: Αφήστε ελεύθερες (προς τα κάτω) τις τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων.  (Αναγνώστηκε 4904 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

23 Ιουνίου 2014, 18:33:20
Αναγνώστηκε 4904 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Έθνος, 22/06/2014.
του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ
dkarag@pegasus.gr


ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Η «ασθένεια» των διαγνωστικών κέντρων και η λάθος «συνταγή» του ΕΟΠΥΥ


Πέντε έως δέκα φορές ακριβότερα από τους Γερμανούς πληρώνουμε στην Ελλάδα τις αιματολογικές εξετάσεις.

Μία ορμονική εξέταση κοστίζει στη χώρα μας από 8 έως 10 ευρώ, όταν η τιμή της στη Γερμανία είναι κοντά στα 3 ευρώ. Ενα έγχρωμο υπερηχογράφημα καρδιάς και αορτής αποζημιώνεται με 100 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, τιμή η οποία είναι κατά 75% ακριβότερη από μία αξονική τομογραφία. Για την αγορά ενός καλού υπερήχου απαιτούνται το πολύ 25.000 ευρώ, όταν ένας καλός αξονικός τομογράφος ξεπερνά το ένα εκατομμύριο!

Είναι μερικά μόνο από τα παράδοξα του συστήματος αποζημίωσης διαγνωστικών εξετάσεων που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ. Το παθολογικό αυτό σύστημα δεν καταργείται, ούτε λαμβάνονται μέτρα για τη διαφθορά και την προκλητή ζήτηση εξετάσεων. Διαιωνίζεται και μαζί του καθηλώνεται κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού. Πριμοδοτείται η διαφθορά που επικράτησε τα χρόνια του... πάρτι. Οι υπεύθυνοι «ψαλιδίζουν» διαρκώς τις τιμές για να ελέγξουν το κόστος. Δεν επιτρέπουν, όμως, τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαγνωστικών, προκειμένου να ωφεληθούν οι ασφαλισμένοι και να πέσουν οι τιμές. Τα μέτρα που παίρνουν είναι οριζόντια και αποσκοπούν στο να μοιράσουν ένα εισόδημα στους 2.700 γιατρούς-παρόχους του ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το εξής: Με σκοπό να «παγώσει» τη δαπάνη, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να εφαρμόσει ένα σύστημα, με το οποίο θα αποζημιώνει τους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα με βάση τον «τζίρο» που έκαναν πέρυσι στους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, κάθε διαγνωστικό κέντρο θα εισπράξει το 2014 το ίδιο ποσό που είχε πάρει το 2013, με την προβλεπόμενη περικοπή (σε ποσοστό), ώστε να επαρκέσει το προϋπολογισθέν κονδύλι των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Θα οριστεί, δηλαδή, ένα «πλαφόν» ανά πάροχο.

Το σύστημα αυτό συναντά έντονες αντιδράσεις, καθώς παρατείνει ένα λανθασμένο μοντέλο, μαζί με τα όσα «περίεργα» είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια. Με απλά λόγια, όσα εργαστήρια είχαν χρεώσει υπηρεσίες σε... νεκρούς, εμφανίζοντας τζίρους δυσανάλογα μεγάλους προς το μέγεθος και τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής, διατηρούν τα... προνόμιά τους.

Οι ευνοημένοι
   Ολα αυτά τα εργαστήρια έχουν ευνοηθεί από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ισχύσει τη διετία 2012 - 2013, όπως οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και ο μηχανισμός επιστροφής υπερβάσεων (claw back). Εξαιρέθηκαν από το rebate μέχρι το ποσό των 240.000 ευρώ τον χρόνο. Χάρη στη συγκεκριμένη εξαίρεση, η πραγματική επιβάρυνσή τους κυμάνθηκε από 0% έως 15%, όταν μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, με τεράστιες επενδύσεις και πολυπληθές προσωπικό, έχουν επιβαρυνθεί με 50%!

Οι «μεγάλοι» θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο είναι «ταφόπλακα» στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη του κλάδου.

Εφόσον δεν υπάρχει τρόπος αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ με βάση τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο, δεν υπάρχει κανένας λόγος για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού.

Ασφυξία
Κλειστές οι πόρτες για νέους παρόχους

εν τω μεταξυ διαμορφώνονται συνθήκες «κλειστού επαγγέλματος». Κανένας νέος πάροχος δεν μπορεί να μπει στην αγορά, καθώς δεν θα δικαιούται ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό. Κάθε ιδιώτης πάροχος -καλός ή κακός- ξέρει ότι έχει κατοχυρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό από τον ΕΟΠΥΥ.

Γνωρίζει ότι δεν κινδυνεύει από τον ανταγωνιστή του, ο οποίος δεν έχει κανένα συμφέρον να του αποσπάσει το εν λόγω ποσό, καθώς θα ξεπεράσει το δικαιούμενο ποσό του ατομικού του προϋπολογισμού και δεν θα το πληρωθεί!

Τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα προτείνουν να εφαρμοστούν μέτρα περιορισμού της προκλητής ζήτησης, ενώ συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο παροχής έκπτωσης 10% στον ΕΟΠΥΥ! Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεχθεί μία σειρά προτάσεων για τη μείωση της δαπάνης με ουσιαστικά και όχι οριζόντια μέτρα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι εξής:

• Επιβολή περιοριστικών μέτρων της προκλητής ζήτησης. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα εντοπίζονται οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν εξετάσεις και θα απομακρύνονται στην περίπτωση που δεν αλλάξουν στάση.

• Προτείνεται περιορισμός του αριθμού των απεικονιστικών εξετάσεων ανά παραπεμπτικό (αξονικές, μαγνητικές, έγχρωμοι υπέρηχοι, μετρήσεις οστικής πυκνότητας). Σε περίπτωση που ζητούνται περισσότερες των δύο εξετάσεις, η έγκριση να δίνεται από επιστημονική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ.

• Οδηγίες στους γιατρούς (guidelines) να συνταγογραφούν αποκλειστικά και μόνον εργαστηριακές εξετάσεις που σχετίζονται με την ειδικότητά τους. Αποζημίωση μίας μόνο εξέτασης υψηλού κόστους ανά όργανο.

• Προτείνεται, επίσης, η εφαρμογή συγκεκριμένων εξετάσεων ανά πάθηση (διαγνωστικά πρωτόκολλα), τα οποία θα διαμορφωθούν από επιτροπές ειδικών γιατρών, ενώ άλλη επιτροπή θα εξετάσει την ανακοστολόγηση των τιμών αποζημίωσης των εργαστηριακών εξετάσεων. Εκτιμάται ότι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της δαπάνης κατά 89 εκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ σε εξοικονόμηση 42 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να οδηγήσει και η ανακοστολόγηση.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιουνίου 2014, 19:36:16 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Ιουνίου 2014, 19:56:59
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έθνος, 22/06/2014.  ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ
Η «ασθένεια» των διαγνωστικών κέντρων και η λάθος «συνταγή» του ΕΟΠΥΥ
Πέντε έως δέκα φορές ακριβότερα από τους Γερμανούς πληρώνουμε στην Ελλάδα τις αιματολογικές εξετάσεις.
.....
 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ
   Βρίθει ανακριβιών το άνω άρθρο. Και, προσωπικά, μου θυμίζει στρατευμενη δημοσιογραφία.
   1) 3*5=15 και 3*10=30... Στο πρώτο παράδειγμα που αναφέρει ακυρώνει τον ίδιο του τον ισχυρισμό. Και βέβαια, θα ήθελα πραγματικά να μάθω πόσο κάνουν οι ίδιες εξετάσεις στη Γερμανία ή αλλου. με αποδείξεις, παραπομπές. Πόσο έχει η Γ.Αιμ. εκεί; Μπορεί να κάνω λάθος, δε λέω, αλλά δεν εμπιστεύομαι τις γενικότητες δημοσιογράφων.
   2) αναγωνισμός για να πέσουν οι τιμές...  :laugh: :laugh: :laugh: Οι τιμές είναι κρατικές και οριζόμενες με ΥΑ (το ΦΕΚ εξέλιπεν). Όποιος θέλει να ρίξει τις τιμές μπορεί να μην παίρνει συμμετοχή ή να πει στον ΕΟΠΥΥ ότι η δαπάνη είναι 20 χιλ αλλά εγώ θέλω 10 χιλ (δεν θα έχει αντίρρηση ο ΕΟΠΥΥΥσ μάλλον). Το ωραίο, που αναιρεί επίσης τα περί ανταγωνισμού είναι όταν πας για εξετάσεις χωρίς ασφάλεια πληρώνοντας με ΖΕΣΤΟ χρήμα - τότε σου ζητάν περισσότερα απο το κρατικό τιμολόγιο. Ποια η ανταγωνιστική λογική σε αυτό;
   3)""όσα εργαστήρια είχαν χρεώσει υπηρεσίες σε... νεκρούς, εμφανίζοντας .... διατηρούν τα... προνόμιά τους.""     άκρατος λαϊκισμός;
   4)""Οι ευνοημένοι   Ολα αυτά τα εργαστήρια έχουν ευνοηθεί ...Εξαιρέθηκαν από το rebate μέχρι το ποσό των 240.000 ευρώ τον χρόνο.""   Για ποιούς μιλάει; ("η πραγματική επιβάρυνσή τους κυμάνθηκε από 0% έως 15%"). Μου φαίνεται χονδροϊδέστατο ψέμα. Δύο μικρά εργαστήρια Μ/Β που προσωπικά γνωρίζω με τζίρο πολύ κάτω των 240κ είχαν R+C πάνω απο 50%. Δεν ξέρω ανα υπάρχουν κάποιοι Τσάτσοι ευνοημένοι στην Επικράτεια, αλλά μου φαίνεται απίθανο.
   5)  "Κλειστές οι πόρτες για νέους παρόχους  εν τω μεταξυ διαμορφώνονται συνθήκες «κλειστού επαγγέλματος""   ....   ΣΩΣΤΟΣ.
   6) Τελικά διαβάζοντας το 2ο μισό του άρθρου είναι σωστότερο και περιέχει αρκετές αλήθειες και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Αναρωτιέμαι αν τους περιορισμούς που πρεσβεύει (πχ 2 εξετάσεις ανα παραπεμπτικό) τους θέλουν τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα...

24 Ιουνίου 2014, 13:59:04
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έθνος, 22/06/2014. του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ  dkarag@pegasus.gr
ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ
Πέντε έως δέκα φορές ακριβότερα από τους Γερμανούς πληρώνουμε στην Ελλάδα τις αιματολογικές εξετάσεις.
   (πολύ προσωπικά το πήρα το θέμα) Ανάλογη απάντηση με τη δική μου αν και πιο ...επιστημονική απο: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αθήνα, 24/06/2014  Δελτίο Τύπου
    Η υποκοστολόγηση των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων - πράξεων στην Ελλάδα
    Είναι γνωστό ότι κάθε οικονομική λαίλαπα που πρόκειται να επέλθει για «προσαρμογή» του προϋπολογισμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «προαναγγέλλεται» με στοχευμένα δημοσιεύματα του Τύπου που έχουν να κάνουν ή με την επίορκη συμπεριφορά του ιατρικού σώματος ή με κάποιες τιμές τιμοκαταλόγου των κέντρων αναφοράς που εκτελούν εξειδικευμένες εξετάσεις για λογαριασμό των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων.
    Όλα αυτά μοναδικό σκοπό έχουν να κρύψουν τα πραγματικά δεδομένα και να παρουσιάσουν μία πλασματική πραγματικότητα με σκοπό τη διαμόρφωση της ευνοϊκής κοινής γνώμης που έχει άδικα διαμορφωθεί ώστε να είναι φίλα προσκείμενη σε κάθε απομείωση των αποδοχών του ιατρικού σώματος για εξοικονόμηση πόρων του κρατικού προϋπολογισμού.
    Κανείς δεν έχει μέχρι σήμερα αναφέρει ότι υπάρχει επίσημη κοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων που λιμνάζει για χρόνια στο ΚΕΣΥ γιατί δεν είναι δυνατόν αυτή η προσαρμογή από τον τιμοκατάλογο του 1991 που ισχύει σήμερα να γίνει αποδεκτή όπως θα ήταν φυσικό από την ελληνική πολιτεία.
    Αφού δεν μας δίνουν οι αρμόδιοι τα Ελληνικά κοστολογικά στοιχεία των διαγνωστικών εξετάσεων θα παραθέσουμε τα επίσημα στοιχεία του Γερμανικού δημοσίου μία και ό,τι Γερμανικό έχει καταντήσει κανόνας οικονομικής αναφοράς για τη χώρα μας.
    Οι κατώτατες τιμές που αποζημιώνει το Γερμανικό δημόσιο στις κάτωθι ενδεικτικές εξετάσεις έχουν ως εξής : ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος )
 
Ουσία    Τιμές Γερμανίας    Φ.Ε.Κ. Ελλάδας     Ασφαλιστικές Τιμές          Τιμές μετά claw back/rebate (-50%)
 Γενική αίματος  3.50 e      2,88 ευρώ              1,44 ευρώ                     

Γλυκόζη         2.33 e         2,26 ευρώ             2,00 ευρώ                  1,00 ευρώ
 
Hb A1        11.66 e          7,16 ευρώ                6,16 ευρώ             3,08 ευρώ
 
TSH          14.57 e            12,38 ευρώ          11,00 ευρώ           5,50 ευρώ
 
(έχει και άλλα δύσκολα στην επικόλληση)

    Θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα ότι η αποζημίωση του Γερμανικού δημοσίου όπως αναφέρεται στο επίσημο site του Υπουργείου Υγείας της Γερμανίας περιλαμβάνει επακριβώς και περιγράφει τις πράξεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της κάθε εργαστηριακής εξέτασης που είναι επιστημονικά απολύτως αναγκαίες και που αναλυτικά είναι :
 1) εκτίμηση βιολογικού υλικού κατά την λήψη και παραλαβή,
 
2) προετοιμασία του δείγματος,
 
3) εκτέλεση εξέτασης-προσδιορισμού,
 
4) ιατρική γνωμάτευση,
 
5) ιατρική διάγνωση,
 
6) ιατρική αιτιολόγηση,
 
7) ενημέρωση και παράδοση αποτελέσματος και
 
8 ) ενυπόγραφο έγγραφο αποτελέσματος.
     Κάποιες λοιπόν τιμές που είδαν το φως της δημοσιότητας για εξετάσεις των εργαστηρίων αναφοράς αφορούν μόνο την εκτέλεση εξέτασης ενός ανυπόγραφου, ανεξέλεγκτου και μη δυνάμενου να χρησιμοποιηθεί αποτελέσματος μίας χημικής αντίδρασης που πριν την αναγωγή του σε ενυπόγραφο ιατρικό αποτέλεσμα απαιτούνται όλα τα στάδια που προσδιορίζει το Γερμανικό δημόσιο.
  Η Ομοσπονδία μας είναι πρόθυμη όπως το έκανε και στο παρελθόν να ενημερώσει όποιον ενδιαφερόμενο επιθυμεί με τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει προκειμένου τα δημοσιεύματα να είναι έγκυρα, ιατρικά αποδεκτά και να μην παραπλανούν με απώτερους υποκειμενικούς, διοικητικούς στόχους.
  Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει να κάνει με την υγεία και την πρόληψη του Ελληνικού λαού που κάθε αναγκαίος πόρος που κόβεται από την πρόληψη κοστίζει πολλαπλάσια στην δευτεροβάθμια νοσηλεία που αναγκαστικά θα ακολουθήσει.
  Επειδή ο προϋπολογισμός της Π.Φ.Υ. είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α. και χρηματοδοτείται από το υστέρημα των παρόχων της που λειτουργούν πλέον κάτω του κόστους λόγω της οικονομικής αδυναμίας να τον καλύψει η πολιτεία, θα πρέπει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να τον αναπροσαρμόσει και να διαφυλάξει με κάθε τρόπο την βιωσιμότητα τους ώστε να διαμορφωθεί το επίπεδο ιατρικής περίθαλψης της χώρα μας ανάλογο ευρωπαϊκού κράτους.
Ο Πρόεδρος             Ο Γεν. Γραμματέας
 Θ. Χατζηπαναγιώτου  Ι. Κλεινάκης

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
28847 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2009, 22:45:56
από ManolisGP
14 Απαντήσεις
10599 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Οκτωβρίου 2012, 15:01:35
από Argirios Argiriou
7 Απαντήσεις
51079 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Δεκεμβρίου 2012, 20:38:52
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
16675 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Μαρτίου 2019, 08:31:14
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
36823 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιανουαρίου 2021, 23:05:52
από Argirios Argiriou