Έθνος, 22/06/2014.του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ
dkarag@pegasus.grΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ
Η «ασθένεια» των διαγνωστικών κέντρων και η λάθος «συνταγή» του ΕΟΠΥΥ
Πέντε έως δέκα φορές ακριβότερα από τους Γερμανούς πληρώνουμε στην Ελλάδα τις αιματολογικές εξετάσεις.Μία ορμονική εξέταση κοστίζει στη χώρα μας από 8 έως 10 ευρώ, όταν η τιμή της στη Γερμανία είναι κοντά στα 3 ευρώ. Ενα έγχρωμο υπερηχογράφημα καρδιάς και αορτής αποζημιώνεται με 100 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, τιμή η οποία είναι κατά 75% ακριβότερη από μία αξονική τομογραφία. Για την αγορά ενός καλού υπερήχου απαιτούνται το πολύ 25.000 ευρώ, όταν ένας καλός αξονικός τομογράφος ξεπερνά το ένα εκατομμύριο!
Είναι μερικά μόνο από τα παράδοξα του συστήματος αποζημίωσης διαγνωστικών εξετάσεων που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ. Το παθολογικό αυτό σύστημα δεν καταργείται, ούτε λαμβάνονται μέτρα για τη διαφθορά και την προκλητή ζήτηση εξετάσεων. Διαιωνίζεται και μαζί του καθηλώνεται κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού. Πριμοδοτείται η διαφθορά που επικράτησε τα χρόνια του... πάρτι. Οι υπεύθυνοι «ψαλιδίζουν» διαρκώς τις τιμές για να ελέγξουν το κόστος. Δεν επιτρέπουν, όμως, τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαγνωστικών, προκειμένου να ωφεληθούν οι ασφαλισμένοι και να πέσουν οι τιμές. Τα μέτρα που παίρνουν είναι οριζόντια και αποσκοπούν στο να μοιράσουν ένα εισόδημα στους 2.700 γιατρούς-παρόχους του ΕΟΠΥΥ.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το εξής: Με σκοπό να «παγώσει» τη δαπάνη, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να εφαρμόσει ένα σύστημα, με το οποίο θα αποζημιώνει τους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα με βάση τον «τζίρο» που έκαναν πέρυσι στους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, κάθε διαγνωστικό κέντρο θα εισπράξει το 2014 το ίδιο ποσό που είχε πάρει το 2013, με την προβλεπόμενη περικοπή (σε ποσοστό), ώστε να επαρκέσει το προϋπολογισθέν κονδύλι των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Θα οριστεί, δηλαδή, ένα «πλαφόν» ανά πάροχο.
Το σύστημα αυτό συναντά έντονες αντιδράσεις, καθώς παρατείνει ένα λανθασμένο μοντέλο, μαζί με τα όσα «περίεργα» είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια. Με απλά λόγια, όσα εργαστήρια είχαν χρεώσει υπηρεσίες σε... νεκρούς, εμφανίζοντας τζίρους δυσανάλογα μεγάλους προς το μέγεθος και τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής, διατηρούν τα... προνόμιά τους.
Οι ευνοημένοι
Ολα αυτά τα εργαστήρια έχουν ευνοηθεί από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ισχύσει τη διετία 2012 - 2013, όπως οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και ο μηχανισμός επιστροφής υπερβάσεων (claw back). Εξαιρέθηκαν από το rebate μέχρι το ποσό των 240.000 ευρώ τον χρόνο. Χάρη στη συγκεκριμένη εξαίρεση, η πραγματική επιβάρυνσή τους κυμάνθηκε από 0% έως 15%, όταν μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, με τεράστιες επενδύσεις και πολυπληθές προσωπικό, έχουν επιβαρυνθεί με 50%!
Οι «μεγάλοι» θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο είναι «ταφόπλακα» στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη του κλάδου.
Εφόσον δεν υπάρχει τρόπος αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ με βάση τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο, δεν υπάρχει κανένας λόγος για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού.
Ασφυξία
Κλειστές οι πόρτες για νέους παρόχους
εν τω μεταξυ διαμορφώνονται συνθήκες «κλειστού επαγγέλματος». Κανένας νέος πάροχος δεν μπορεί να μπει στην αγορά, καθώς δεν θα δικαιούται ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό. Κάθε ιδιώτης πάροχος -καλός ή κακός- ξέρει ότι έχει κατοχυρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό από τον ΕΟΠΥΥ.
Γνωρίζει ότι δεν κινδυνεύει από τον ανταγωνιστή του, ο οποίος δεν έχει κανένα συμφέρον να του αποσπάσει το εν λόγω ποσό, καθώς θα ξεπεράσει το δικαιούμενο ποσό του ατομικού του προϋπολογισμού και δεν θα το πληρωθεί!
Τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα προτείνουν να εφαρμοστούν μέτρα περιορισμού της προκλητής ζήτησης, ενώ συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο παροχής έκπτωσης 10% στον ΕΟΠΥΥ! Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεχθεί μία σειρά προτάσεων για τη μείωση της δαπάνης με ουσιαστικά και όχι οριζόντια μέτρα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι εξής:
• Επιβολή περιοριστικών μέτρων της προκλητής ζήτησης. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα εντοπίζονται οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν εξετάσεις και θα απομακρύνονται στην περίπτωση που δεν αλλάξουν στάση.
• Προτείνεται περιορισμός του αριθμού των απεικονιστικών εξετάσεων ανά παραπεμπτικό (αξονικές, μαγνητικές, έγχρωμοι υπέρηχοι, μετρήσεις οστικής πυκνότητας). Σε περίπτωση που ζητούνται περισσότερες των δύο εξετάσεις, η έγκριση να δίνεται από επιστημονική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ.
• Οδηγίες στους γιατρούς (guidelines) να συνταγογραφούν αποκλειστικά και μόνον εργαστηριακές εξετάσεις που σχετίζονται με την ειδικότητά τους. Αποζημίωση μίας μόνο εξέτασης υψηλού κόστους ανά όργανο.
• Προτείνεται, επίσης, η εφαρμογή συγκεκριμένων εξετάσεων ανά πάθηση (διαγνωστικά πρωτόκολλα), τα οποία θα διαμορφωθούν από επιτροπές ειδικών γιατρών, ενώ άλλη επιτροπή θα εξετάσει την ανακοστολόγηση των τιμών αποζημίωσης των εργαστηριακών εξετάσεων. Εκτιμάται ότι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της δαπάνης κατά 89 εκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ σε εξοικονόμηση 42 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να οδηγήσει και η ανακοστολόγηση.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος