Αυτό πάλι. Που αν πεθάνει ασθενής καθ’ οδόν προς το Νοσοκομείο π.χ. στο ασθενοφόρο μέσα και ενώ ο νεκρός είναι πλέον στο Νοσοκομείο να αρνούνται συστηματικά οι Ιατροί του Νοσοκομείου να γράψουν πιστοποιητικό θανάτου είναι κάτι που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα;
Στην Σουηδία υπάρχουν δύο διαφορετικά πιστοποιητικά:
1) Το πιστοποιητικό θανάτου ( dödsbevis ) το οποίο είναι υποχρεωμένος να το αναλάβει ο πρώτος Ιατρός που διαπιστώσει ότι κάποιος είναι νεκρός και το οποίο ο Ιατρός αυτός είναι υποχρεωμένος να το στείλει στην Σουηδική ΔΟΥ (εφορία ) την πρώτη καθημερινή μετά το συμβάν του θανάτου
2) Το Πιστοποιητικό με τα Αίτια του Θανάτου ( dödsorsaksintyg) που ο Ιατρός που έγραψε το Πιστοποιητικό θανάτου πρέπει να μεριμνήσει να γραφτεί είτε από τον ίδιο είτε από τον θεράποντα Ιατρό που είχε ο ασθενής και να αποσταλεί σε ειδικό γραφείο συλλογής στατιστικών του Σουηδικού Υπουργείου Υγείας ( dödsorsaksregistret på socialstyrelsen) μέσα σε 3 εβδομάδες από την έκδοση του Πιστοποιητικού θανάτου. Σε περίπτωση φυσικά που ο Ιατρός που έγραψε το Πιστοποιητικό Θανάτου κρίνει ότι μπορεί να συντρέχει έγκλημα τότε στέλνει το Πιστοποιητικό Θανάτου στην Αστυνομία η οποία είναι αυτή που επικοινωνεί με τον Ιατροδικαστή και το Πιστοποιητικό με τα Αίτια το Θανάτου το αναλαμβάνει τότε ο Ιατροδικαστής.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Παρουσιάζω έναν ενδιαφέρον, κατά την γνώμη μου, διάλογο από την ομάδα Υγεία και πολιτική της υγείας στο facebook στις 30/12/2016, που ξεκίνησε από την παραπάνω δημοσίευσή μου:- (Παθολόγος που σπούδασε στην Ιταλία): Ναι Αργύρη, συμβαίνει παντού. Ακριβώς γιατί το πιστοποιητικό θανάτου στην Ελλάδα είναι ένα, κι όποιος το συμπληρώνει πρέπει να ξέρει τον ασθενή.
Και στην Ιταλία υπάρχει η βεβαίωση θανάτου και το πιστοποιητικό θανάτου. Το ένα το συμπληρώνει ο οικογενειακος ιατρός, αν ο ασθενής πέθανε εκτός νοσοκομείου, ο νοσοκομειακος αν πέθανε κατά την διάρκεια νοσηλείας. Το άλλο ο πρώτος ιατρός που διαπίστωσε τον θάνατο.
- Αργύρης Αργυρίου: Χτυπάς τον ΑΜΚΑ στο e-syntagografisi, βλέπεις αν έπαιρνε φάρμακα και τι ήταν αυτά, παίρνεις ιστορικό και από τους συγγενείς που πολύ συχνά ακολουθούν και κάνεις ένα educated guess. Πόσο πιο κοντά νομίζεις ότι θα πέσει ο θεράπων Ιατρός; Βέβαια δεν εννοώ ότι πάντα πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο ο Νοσοκομειακός Ιατρός. Αν υποψιάζεται έγκλημα ή γενικά ότι η κατάσταση βρωμάει εννοείται ότι θα τηλεφωνήσει την Αστυνομία και αυτή με την σειρά της τον Ιατροδικαστή (που παρεμπιπτόντως όμως δεν υπάρχει σε όλους τους Νομούς της χώρας μας).
- ( Γενικός Ιατρός που δουλεύει εδώ και 10 χρόνια στα ΤΕΠ Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης): Δεν είναι μόνο η πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας. Όταν δεν πρόκειται για ασθενή σε τελικό στάδιο νόσου πιστοποιημενη από νοσηλειες εγειρονται απαιτήσεις από συγγενείς για καθυστέρηση ή και λάθη οπότε γίνεται νεκροτομη. Τοσα χρόνια έχω ζήσει πολλές αλλοφρονες καταστάσεις στο ΤΕΠ για αυτό σε περίπτωση θανάτου σε ασθενοφόρο είμαι πολύ προσεκτική. Υπήρχε ασθενής που είχε μεταστασεις παντού από πνεύμονα και οι συγγενείς τα έβαλαν με το ΕΚΑΒ ότι καθυστέρησε.
- Αργύρης Αργυρίου: Μήπως είναι καιρός το Υπουργείο Υγείας να καθιερώσει δύο διαφορετικά πιστοποιητικά όπως στην Σουηδία; 1) Το Πιστοποιητικό Θανάτου. 2) Το Πιστοποιητικό για τα αίτια του θανάτου.
- Αργύρης Αργυρίου: Το να με φωνάζουν πάντως νυχτιάτικα συγγενείς, ως ιδιώτη Ιατρό, για να γράψω πιστοποιητικό θανάτου σε νεκρό που βρίσκεται εντός του Νοσοκομείου (γιατί δεν θέλανε ο άνθρωπος τους να υποβληθεί σε νεκροτομή και ήταν έτοιμοι να υπογράψουν για αυτό) μου φαίνεται σουρεαλιστικό. Μου έχει συμβεί δύο φορές το τελευταίο εξάμηνο. Την πρώτη φορά αρνήθηκα γιατί δεν γνώριζα τον νεκρό την δεύτερη φορά (χθες) πήγα γιατί γνώριζα πολύ καλά την νεκρή (εκτός που την κούραρα εγώ ήταν και οικογενειακή φίλη). Η υποδοχή που μου έκαναν πάντως από το Νοσοκομείο ήταν το λιγότερο ψυχρή...
- ( Γενικός Ιατρός που δουλεύει εδώ και 10 χρόνια στα ΤΕΠ Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης): Λογικά το νοσοκομείο δεν δέχεται πιστοποιητικο θανάτου από εξωτερικό ιατρό, νομικά είναι λάθος. Απλά η δίνουμε εντολή νεκροτομης ή σε πιστοποιημενο τελικό στάδιο και αφού μιλήσουμε με τους συγγενείς ώστε να μην υπάρχει κάποια υποψία η απαιτηση αργότερα δίνουμε πιστοποιητικο
- Αργύρης Αργυρίου: Πίστεψέ με. Ούτε και εγώ έχω καμιά διάθεση να τρέχω ως ιδιώτης μέσα στο Νοσοκομείο και να γράφω πιστοποιητικά θανάτου.
- ( Γενικός Ιατρός που δουλεύει εδώ και 10 χρόνια στα ΤΕΠ Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης): Το καταλαβαίνω απόλυτα αυτό. Εδώ που είμαι δέκα χρόνια τώρα δεν έχουμε δεχτεί ποτέ πιστοποιητικο από ιδιώτη ή εμείς η εντολή νεκροτομης.
- Αργύρης Αργυρίου: Αναρωτιέμαι τι συνέβαινε παλαιότερα που υπήρχε ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη Ιατροδικαστών ή και τώρα ακόμη σε νομούς που δεν έχουν Ιατροδικαστή (υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι νομοί στην Ελλάδα ακόμη για να μη μιλήσουμε για νησιά).