Γενικά > Νομικά θέματα
Πιστοποιητικό θανάτου.
Argirios Argiriou:
Σήμερα χρειάστηκε να πιστοποιήσω θάνατο ασθενούς, του οποίου δεν στάθηκε δυνατό να βρούμε ούτε την Αστυνομική του Ταυτότητα, ούτε το ΑΦΜ.
Το Γραφείο Κηδειών μου είπε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κάνει η οικογένεια υπεύθυνη δήλωση στο Ληξιαρχείο ότι αν βρεθεί η Αστυνομική Ταυτότητα θα την παραδώσουν.
Όσων αφορά το ΑΦΜ, σύμφωνα με το Γραφείο Κηδειών, μπορεί το ληξιαρχείο να το βρει μέσω υπολογιστή.
stevoukos:
Καλησπέρα σας,
Έχω μια ερώτηση νομικής και ιατρικής φυσης η οποια, τις τελευταιες μερες μου εχει κοστίσει πολυ ύπνο και θα ηθελα την αποψη και βοηθεια σας.
Ειμαι καινουργιος γιατρος, αγροτικος σε αγονο Π.Ι., και ειμαι ο μονος γιατρος στον συγκεκριμενο δημο. Η αποσταση μου απο το κοντινοτερο νοσοκομειο ειναι περιπου 2 ωρες. Ο λογος που σας δινω αυτα τα "γεωγραφικα" στοιχεια ειναι γιατι προ 2 μηνου με καλεσαν σε ενα χωριο, το οποιο ειναι της αρμοδιοτητας μου για να υπογραψω ένα πιστοποιητικο θανατου. Επικοινωνησα με τον επιμελητη μου στο Κ.Υ. ο οποιος μου ειπε οτι αγροτικοι μπορουν να υπογραψουν πιστοιποιητικα θανάτου δεδομενης της δυσβατης περιοχης και δυσκολιας μεταφορας πτωματων στο νοσοκομειο.
Ο ασθενης ηταν ανω των 100 χρονων, ο οποιος συμφωνα με τους συγγενεις, τις τελευταιες 2 μερες κοιμοταν πολυ παραπανω και εν τελη επεσε για υπνο και "δεν ξυπνησε".
Πραγματοποιησα ΗΚΓ το οποιο εδειξε ασυστολια, φωτοκινητικα και αντανακλαστικα κερατοιειδους αποντα, ακροαση καρδιας και πνευμονων χωρις ηχους και μη φηλαφητες περιφερικες σφυξεις.
Ηρθε η ωρα της συμπληρωσης του Π.Θ. Εγω τον ασθενη δεν τον ηξερα (ειχα αναλαβει υπηρεσια 3 μερες πριν). Δεν του ειχα γραψει καν καποια συνταγη. Ως αιτιο θανατου εβαλα καρδιοαναπνευστικη ανακοπη χωρις να το αναπτυξω περαιτερω. Η ταφη εγινε κανονικοτατα και η ιστορια κλεινει εκει.
Τις προαλλες αγορασα ενα βιβλιο περι ιατρικης ευθυνης και επεσε το ματι μου στην ιατρικη ευθυνη περι πιστοποιησεων και οπως καταλαβαινετε οι ανασφαλειες αρχισαν.
Για να μην μακρηγορώ οι ερωτήσεις που έχω είναι οι εξής:
1) Η (πιθανώς ελλιπέστατη) κλινική εξέταση που πραγματοποίησα ήταν αρκετή να πιστοποιήσω θάνατο; Σε μελλοντικά παρόμοια περιστατικά τι άλλο οφείλω να κοιτάξω;
2) Το αίτιο θανάτου που συμπλήρωσα ήταν κατά πάσα πιθανότητα λειψό αλλά με βάση τα στοιχεία που είχα δεν μπόρεσα να βρώ άλλο αίτιο. Ο θάνατος δεν ήταν βίαιος ή ξαφνικός και με βάση την ηλικία του ασθενούς μπορεί να θεωρηθεί και αναμενόμενος. Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Αν ναι, υπάρχει τρόπος να τροποποιήσω το πιστοποιητικό; Ή έστω να απευθυνθώ σε κάποιον;
Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο αλλά ήταν το πρώτο νομικό έγγραφο που υπέγραψα ως γιατρός και εν τέλη αν έκανα κάτι λάθος ή μη επιστημονικό θέλω να το ξέρω και ενδεχομένως να το διορθώσω στον βαθμό που μπορώ.
Denominator:
Με αυτά πάντως που περιγράφετε σε άνθρωπο 100 ετών η αιτία θανάτου θα μπορούσε να είναι "φυσικός θάνατος". Κατά τα άλλα, δε νομίζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα...
stevoukos:
Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
Σε αυτό έχετε απόλυτο δίκιο και πιθανώς να ήταν πιο σωστό να το συμπληρώσω έτσι. Απλά είχα την εντύπωση ότι ως αίτιο θανάτου πρέπει να μπει ιατρικός όρος που να αντιστοιχεί σε κάποιον κωδικό icd10.
paracelsus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση