Γενικά > Νομικά θέματα

Πιστοποιητικό θανάτου.

<< < (11/21) > >>

anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαλησπέρα σας,
Έχω μια ερώτηση νομικής και ιατρικής φυσης η οποια, τις τελευταιες μερες μου εχει κοστίσει πολυ ύπνο και θα ηθελα την αποψη και βοηθεια σας.

Ειμαι καινουργιος γιατρος, αγροτικος σε αγονο Π.Ι., και ειμαι ο μονος γιατρος στον συγκεκριμενο δημο. Η αποσταση μου απο το κοντινοτερο νοσοκομειο ειναι περιπου 2 ωρες. Ο λογος που σας δινω αυτα τα "γεωγραφικα" στοιχεια ειναι γιατι προ 2 μηνου με καλεσαν σε ενα χωριο, το οποιο ειναι της αρμοδιοτητας μου για να υπογραψω ένα πιστοποιητικο θανατου. Επικοινωνησα με τον επιμελητη μου στο Κ.Υ. ο οποιος μου ειπε οτι αγροτικοι μπορουν να υπογραψουν πιστοιποιητικα θανάτου δεδομενης της δυσβατης περιοχης και δυσκολιας μεταφορας πτωματων στο νοσοκομειο.

Ο ασθενης ηταν ανω των 100 χρονων, ο οποιος συμφωνα με τους συγγενεις, τις τελευταιες 2 μερες κοιμοταν πολυ παραπανω και εν τελη επεσε για υπνο και "δεν ξυπνησε".
Πραγματοποιησα ΗΚΓ το οποιο εδειξε ασυστολια, φωτοκινητικα και αντανακλαστικα κερατοιειδους αποντα, ακροαση καρδιας και πνευμονων χωρις ηχους και μη φηλαφητες περιφερικες σφυξεις.

Ηρθε η ωρα της συμπληρωσης του Π.Θ. Εγω τον ασθενη δεν τον ηξερα (ειχα αναλαβει υπηρεσια 3 μερες πριν). Δεν του ειχα γραψει καν καποια συνταγη. Ως αιτιο θανατου εβαλα καρδιοαναπνευστικη ανακοπη χωρις να το αναπτυξω περαιτερω. Η ταφη εγινε κανονικοτατα και η ιστορια κλεινει εκει.

Τις προαλλες αγορασα ενα βιβλιο περι ιατρικης ευθυνης και επεσε το ματι μου στην ιατρικη ευθυνη περι πιστοποιησεων και οπως καταλαβαινετε οι ανασφαλειες αρχισαν.
Για να μην μακρηγορώ οι ερωτήσεις που έχω είναι οι εξής:
1) Η (πιθανώς ελλιπέστατη) κλινική εξέταση που πραγματοποίησα ήταν αρκετή να πιστοποιήσω θάνατο; Σε μελλοντικά παρόμοια περιστατικά τι άλλο οφείλω να κοιτάξω;

2) Το αίτιο θανάτου που συμπλήρωσα ήταν κατά πάσα πιθανότητα λειψό  αλλά με βάση τα στοιχεία που είχα δεν μπόρεσα να βρώ άλλο αίτιο. Ο θάνατος δεν ήταν βίαιος ή ξαφνικός και με βάση την ηλικία του ασθενούς μπορεί να θεωρηθεί και αναμενόμενος. Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Αν ναι, υπάρχει τρόπος να τροποποιήσω το πιστοποιητικό; Ή έστω να απευθυνθώ σε κάποιον;
Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο αλλά ήταν το πρώτο νομικό έγγραφο που υπέγραψα ως γιατρός και εν τέλη αν έκανα κάτι λάθος ή μη επιστημονικό θέλω να το ξέρω και ενδεχομένως να το διορθώσω στον βαθμό που μπορώ.

--- Τέλος παράθεσης ---
Πιστοποιητικό θανάτου έχει το δικαίωμα να συμπληρώσει και να υπογράψει ο έχων άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος, εγγεγραμμένος σε ιατρικό σύλλογο.
Πιστοποιητικά θανάτου υπογράφουν είτε οι θεράποντες ιατροί είτε "άλλοι" ιατροί, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να διαγνώσουν τα ακριβή αίτια θανάτου.
Το πιστοποιητικό θανάτου τροποποιείται μόνο με δικαστική απόφαση και με επιβολή προστίμου.
Στη θέση σου δε θα υπέγραφα ξανά πιστοποιητικό θανάτου εφόσον δεν είμαι ο θεράπων ιατρός.......
Τη μία στιγμή σε ικετεύουν να υπογράψεις το πιστοποιητικό θανάτου και μετά την κηδεία σε τρέχουν στα δικαστήρια.

pzogr:
Στο πιστοποιητικό θανάτου μπορείς να μπλέξεις αν ο "πεθαμένος" είναι ζωντανός (δύσκολο...) ή αν οι συγγενείς έχουν προστριβές και διαφωνήσουν για διάφορους λόγους. πχ μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι δεν ήταν σωστή η φροντίδα του ασθενούς όταν ήταν εν ζωή και να αμφισβητήσουν μια διάγνωση ή να θεωρούν ότι ο θάνατος δεν ήταν φυσικός κτλ. Αυτά είναι πράγματα που σε ένα μικρό μέρος συνήθως είναι γνωστά. Όταν όμως πας "φρέσκος" κάπου δεν μπορείς να τα ξέρεις. Και προφανώς η σύνταξη πιστοποιητικού θανάτου για άνθρωπο που δεν έχεις δει ποτέ είναι προβληματική. Τέλος το "καρδιοαναπνευστική ανακοπή" δεν είναι διάγνωση και παρ'ό,τι φοριέται πολύ, είναι λάθος να μπαίνει στο πιστοποιητικό - χωρίς να σημαίνει ότι θα έχεις νομικά προβλήματα αν το βάλεις.

stevoukos:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣτο πιστοποιητικό θανάτου μπορείς να μπλέξεις αν ο "πεθαμένος" είναι ζωντανός (δύσκολο...) ή αν οι συγγενείς έχουν προστριβές και διαφωνήσουν για διάφορους λόγους. πχ μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι δεν ήταν σωστή η φροντίδα του ασθενούς όταν ήταν εν ζωή και να αμφισβητήσουν μια διάγνωση ή να θεωρούν ότι ο θάνατος δεν ήταν φυσικός κτλ. Αυτά είναι πράγματα που σε ένα μικρό μέρος συνήθως είναι γνωστά. Όταν όμως πας "φρέσκος" κάπου δεν μπορείς να τα ξέρεις. Και προφανώς η σύνταξη πιστοποιητικού θανάτου για άνθρωπο που δεν έχεις δει ποτέ είναι προβληματική. Τέλος το "καρδιοαναπνευστική ανακοπή" δεν είναι διάγνωση και παρ'ό,τι φοριέται πολύ, είναι λάθος να μπαίνει στο πιστοποιητικό - χωρίς να σημαίνει ότι θα έχεις νομικά προβλήματα αν το βάλεις.

--- Τέλος παράθεσης ---

Δύο ερωτήματα: 1) "Αν ο πεθαμένος είναι ζωντανός" : πώς αποδεικνύεται ότι ο πεθαμένος ήταν ζωντανός μετά την ταφή; Ναι ακούγεται γελοίο ερώτημα αλλά πλέον φοβάμαι ότι θα μπω μέσα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
2) Σε περίπτωση που δεν γνωρίζω τον ασθενή έχω νομικό δικαίωμα να αρνηθώ να υπογράψω το πιστοποιητικό θανάτου; Έχω ρωτήσει διάφορους συναδέλφους και προσπαθώ να βγάλω άκρη. Έχω ακούσει μεχρι και το ότι μπορούν να με τρέξουν στα δικαστήρια αν αρνηθώ διότι η πιστοποίηση θανάτου έγκειται στα ιατρικά επείγοντα.

stevoukos:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαλησπέρα σας,
Έχω μια ερώτηση νομικής και ιατρικής φυσης η οποια, τις τελευταιες μερες μου εχει κοστίσει πολυ ύπνο και θα ηθελα την αποψη και βοηθεια σας.

Ειμαι καινουργιος γιατρος, αγροτικος σε αγονο Π.Ι., και ειμαι ο μονος γιατρος στον συγκεκριμενο δημο. Η αποσταση μου απο το κοντινοτερο νοσοκομειο ειναι περιπου 2 ωρες. Ο λογος που σας δινω αυτα τα "γεωγραφικα" στοιχεια ειναι γιατι προ 2 μηνου με καλεσαν σε ενα χωριο, το οποιο ειναι της αρμοδιοτητας μου για να υπογραψω ένα πιστοποιητικο θανατου. Επικοινωνησα με τον επιμελητη μου στο Κ.Υ. ο οποιος μου ειπε οτι αγροτικοι μπορουν να υπογραψουν πιστοιποιητικα θανάτου δεδομενης της δυσβατης περιοχης και δυσκολιας μεταφορας πτωματων στο νοσοκομειο.

Ο ασθενης ηταν ανω των 100 χρονων, ο οποιος συμφωνα με τους συγγενεις, τις τελευταιες 2 μερες κοιμοταν πολυ παραπανω και εν τελη επεσε για υπνο και "δεν ξυπνησε".
Πραγματοποιησα ΗΚΓ το οποιο εδειξε ασυστολια, φωτοκινητικα και αντανακλαστικα κερατοιειδους αποντα, ακροαση καρδιας και πνευμονων χωρις ηχους και μη φηλαφητες περιφερικες σφυξεις.

Ηρθε η ωρα της συμπληρωσης του Π.Θ. Εγω τον ασθενη δεν τον ηξερα (ειχα αναλαβει υπηρεσια 3 μερες πριν). Δεν του ειχα γραψει καν καποια συνταγη. Ως αιτιο θανατου εβαλα καρδιοαναπνευστικη ανακοπη χωρις να το αναπτυξω περαιτερω. Η ταφη εγινε κανονικοτατα και η ιστορια κλεινει εκει.

Τις προαλλες αγορασα ενα βιβλιο περι ιατρικης ευθυνης και επεσε το ματι μου στην ιατρικη ευθυνη περι πιστοποιησεων και οπως καταλαβαινετε οι ανασφαλειες αρχισαν.
Για να μην μακρηγορώ οι ερωτήσεις που έχω είναι οι εξής:
1) Η (πιθανώς ελλιπέστατη) κλινική εξέταση που πραγματοποίησα ήταν αρκετή να πιστοποιήσω θάνατο; Σε μελλοντικά παρόμοια περιστατικά τι άλλο οφείλω να κοιτάξω;

2) Το αίτιο θανάτου που συμπλήρωσα ήταν κατά πάσα πιθανότητα λειψό  αλλά με βάση τα στοιχεία που είχα δεν μπόρεσα να βρώ άλλο αίτιο. Ο θάνατος δεν ήταν βίαιος ή ξαφνικός και με βάση την ηλικία του ασθενούς μπορεί να θεωρηθεί και αναμενόμενος. Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Αν ναι, υπάρχει τρόπος να τροποποιήσω το πιστοποιητικό; Ή έστω να απευθυνθώ σε κάποιον;
Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο αλλά ήταν το πρώτο νομικό έγγραφο που υπέγραψα ως γιατρός και εν τέλη αν έκανα κάτι λάθος ή μη επιστημονικό θέλω να το ξέρω και ενδεχομένως να το διορθώσω στον βαθμό που μπορώ.

--- Τέλος παράθεσης ---
Πιστοποιητικό θανάτου έχει το δικαίωμα να συμπληρώσει και να υπογράψει ο έχων άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος, εγγεγραμμένος σε ιατρικό σύλλογο.
Πιστοποιητικά θανάτου υπογράφουν είτε οι θεράποντες ιατροί είτε "άλλοι" ιατροί, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να διαγνώσουν τα ακριβή αίτια θανάτου.
Το πιστοποιητικό θανάτου τροποποιείται μόνο με δικαστική απόφαση και με επιβολή προστίμου.
Στη θέση σου δε θα υπέγραφα ξανά πιστοποιητικό θανάτου εφόσον δεν είμαι ο θεράπων ιατρός.......
Τη μία στιγμή σε ικετεύουν να υπογράψεις το πιστοποιητικό θανάτου και μετά την κηδεία σε τρέχουν στα δικαστήρια.

--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ με το συμπέρασμά σας και εκεί καταλήγω και εγώ. Απλά τώρα το πιστοποιητικό έγινε και η αιτία θανάτου καταγράφηκε. Ο ασθενής έχει θαφτεί 2 μήνες τώρα και κατα πάσα πιθανότητα δεν πέθανε από "ανακοπή" όπως έγραψα εγώ αλλά μάλλον κάποια λοίμωξη.
Αξίζει να επικοινωνήσω με το ληξιαρχείο;

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.... Ο ασθενής έχει θαφτεί 2 μήνες τώρα και κατα πάσα πιθανότητα δεν πέθανε από "ανακοπή" όπως έγραψα εγώ αλλά μάλλον κάποια λοίμωξη.
Αξίζει να επικοινωνήσω με το ληξιαρχείο;

--- Τέλος παράθεσης ---
   Αιωνία του η μνήμη.
   Όχι.
   Νομίζω πως μια καλή βόλτα και ένα ΣΒΚ στη θάλασσα (ή το βουνό) θα σου κάνει καλό. Φυσικά αστειεύομαι... Και εγώ είχα άγχος (αλλά για 2-3 μέρες, όχι παραπάνω) όταν έγραψα το πρώτο μου πιστοποιητικό στο Αγροτικό. Τώρα αν ανακινήσεις την ιστορία μάλλον ψάχνεις μπελάδες. Ο ειδικός στο θέμα άνω το έθεσε καθαρά: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...
Το πιστοποιητικό θανάτου τροποποιείται μόνο με δικαστική απόφαση και με επιβολή προστίμου......

--- Τέλος παράθεσης ---
   Τώρα αν υπάρχει ήδη πρόβλημα με κληρονομικά ίσως μπλέξεις. Αλλά σίγουρα δεν είναι ανάγκη να το προκαλέσεις εσύ.
   Να σε υποχρεώσει κάποιος να εκδόσεις πιστοποιητικό θανάτου δεν νομίζω να είναι δυνατό, αν δεν γνωρίζεις τον μακαρίτη. Είναι επείγον και υποχρέωση μόνο για ιατροδικαστές. Στο κάτω κάτω αν δεν γνωρίζεις αιτία, τι να βάλεις;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση