Γενικά > Νομικά θέματα
Πιστοποιητικό θανάτου.
Argirios Argiriou:
@Δ. Κουναλάκης Έχεις δίκιο. Έψαξα και βρήκα οδηγίες του ΠΟΥ για το πώς πρέπει να συμπληρώνουμε το Πιστοποιητικό Θανάτου. (τις παραθέτω παρακάτω, όπως και αντίστοιχες Σουηδικές).
Εγώ νόμιζα ότι αυτό που καταγράφεται στις στατιστικές ως το βασικό αίτιο θανάτου, είναι αυτό που γράφουμε πάνω πάνω.
Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι:
Medical certification of cause of death : instructions for physicians on use of international form of medical certificate of cause of death, 4th ed
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Νεφρολόγος:
Καλησπέρα σας. Είμαι υπεύθυνος ιδιωτικής μονάδας τεχνητού νεφρού στην επαρχία. Μία ασθενής μου 90 ετών, σε χρόνια αιμοκάθαρση εδώ και 4 χρόνια, με πολλά προβλήματα (υποθρεψία, καρδιακή ανεπάρκεια, πιθανό Ca πνεύμονα χωρίς διερεύνηση λόγω της κατάστασής της, με κατ' οίκον οξυγονοθεραπεία κλπ) εμφάνισε χθες το βράδυ στο σπίτι της αιφνίδια αιματέμεση και οι συγγενείς της την πήγαν στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου της πόλης γύρω στα μεσάνυχτα. Είχε αιμοδυναμική αστάθεια, υποξυγοναιμία και διέγερση. Έγιναν αιματολογικές εξετάσεις, βεβαιώθηκε πτώση του αιματοκρίτη και αιμορραγία από το ορθό κλινικά και μετά από στοιχειώδη σταθεροποίηση μπήκε για αιμοκάθαρση. Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε μετά την αιμοκάθαρση και μετά από λίγες ώρες κατέληξε στο ΤΕΠ. Ώρα ισοηλεκτρικής 13.30, 13 ώρες μετά την εισαγωγή της. Με παίρνει τηλέφωνο ο γιος της λέγοντάς μου ότι δεν του δίνουν πιστοποιητικό θανάτου γιατί δεν έχουν περάσει 24 ώρες από την εισαγωγή της στο Νοσοκομείο. Του είπαν ότι θα πάει για νεκροψία (Σάββατο μεσημέρι καλοκαίρι, οπότε από Δευτέρα τουλάχιστον) εκτός αν βρει ιδιώτη γιατρό να υπογράψει!!!, Μετά από λίγες ώρες που τέλειωσα τη βάρδια μου στη ΜΤΝ πηγαίνω στο ΤΕΠ και φυσικά υπέγραψα με διάγνωση αιμορραγία πεπτικού. Ο συνάδελφος στο ΤΕΠ μου λέει ότι έχουν σχετική εντολή από τη διοίκηση του νοσοκομείου να μην υπογράφουν πιστοποιητικά θανάτου πριν την παρέλευση 24ωρου από την εισαγωγή, ανεξαρτήτως της αιτίας θανάτου. Είναι νόμιμο και σωστό αυτό ειδικά σε καταφανέστατες περιπτώσεις όπως αυτή;
Gatekeeper:
Κανονικά θα πρεπει να το υπογράφει ο οικογενειακός ιατρός του.
Αλλα στο Ελλάντα έχουμε μόνο οικογενειακό φαρμακοποιό και όχι οικογενειακό ιατρό :P :P :P :P
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος από κανένα νόμο να δώσει πιστοποιητικό θανάτου με αναφορά στην αιτία. (Άλλο πράγμα η πιστοποίηση του θανάτου κι άλλο η αιτία του θανάτου).
Το νοσοκομείο παρήγγειλε νεκροψία-νεκροτομή και κανείς δε μπορεί να τους κατηγορήσει γι' αυτό παρά την ταλαιπωρία που δημιουργείται.
Από την άλλη, πως γίνεται ένας ιδιώτης να πιστοποιεί την αιτία θανάτου για κάποιον που νοσηλεύτηκε για λίγες έως 24 ώρες σε νοσοκομείο, χωρίς να έχει (ο ιδιώτης) άμεση σχέση με την αγωγή και τους χειρισμούς που έγιναν κατά την νοσηλεία (οι οποίοι μπορεί μάλιστα να προκάλεσαν ή να επιτάχυναν το θάνατο) είναι μάλλον ελληνική πατέντα.
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαλησπέρα σας. Είμαι υπεύθυνος ιδιωτικής μονάδας τεχνητού νεφρού στην επαρχία. Μία ασθενής μου 90 ετών, σε χρόνια αιμοκάθαρση εδώ και 4 χρόνια, με πολλά προβλήματα (υποθρεψία, καρδιακή ανεπάρκεια, πιθανό Ca πνεύμονα χωρίς διερεύνηση λόγω της κατάστασής της, με κατ' οίκον οξυγονοθεραπεία κλπ) εμφάνισε χθες το βράδυ στο σπίτι της αιφνίδια αιματέμεση και οι συγγενείς της την πήγαν στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου της πόλης γύρω στα μεσάνυχτα. Είχε αιμοδυναμική αστάθεια, υποξυγοναιμία και διέγερση. Έγιναν αιματολογικές εξετάσεις, βεβαιώθηκε πτώση του αιματοκρίτη και αιμορραγία από το ορθό κλινικά και μετά από στοιχειώδη σταθεροποίηση μπήκε για αιμοκάθαρση. Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε μετά την αιμοκάθαρση και μετά από λίγες ώρες κατέληξε στο ΤΕΠ. Ώρα ισοηλεκτρικής 13.30, 13 ώρες μετά την εισαγωγή της. Με παίρνει τηλέφωνο ο γιος της λέγοντάς μου ότι δεν του δίνουν πιστοποιητικό θανάτου γιατί δεν έχουν περάσει 24 ώρες από την εισαγωγή της στο Νοσοκομείο. Του είπαν ότι θα πάει για νεκροψία (Σάββατο μεσημέρι καλοκαίρι, οπότε από Δευτέρα τουλάχιστον) εκτός αν βρει ιδιώτη γιατρό να υπογράψει!!!, Μετά από λίγες ώρες που τέλειωσα τη βάρδια μου στη ΜΤΝ πηγαίνω στο ΤΕΠ και φυσικά υπέγραψα με διάγνωση αιμορραγία πεπτικού. Ο συνάδελφος στο ΤΕΠ μου λέει ότι έχουν σχετική εντολή από τη διοίκηση του νοσοκομείου να μην υπογράφουν πιστοποιητικά θανάτου πριν την παρέλευση 24ωρου από την εισαγωγή, ανεξαρτήτως της αιτίας θανάτου. Είναι νόμιμο και σωστό αυτό ειδικά σε καταφανέστατες περιπτώσεις όπως αυτή;
--- Τέλος παράθεσης ---
Θέτετε 2 σοβαρά θέματα:
α) Από τα επείγοντα για ένα ασθενή που δεν παρακολουθείται εκεί και που δεν έχει πλήρως διερευνηθεί και όταν δεν υπάρχει ένας σοβαρός εθνικός φάκελος υγείας, θεωρώ δεδομένη και σωστή την κίνηση των γιατρών του ΤΕΠ να ζητήσουν νεκροτομή. Εξάλλου εάν δει κανείς το πιστοποιητικό θανάτου, είναι δύσκολο να συμπληρωθεί με ακρίβεια από γιατρό που δεν γνωρίζει το ιστορικό του ασθενή. Και προφανώς, αν δείτε τις οδηγίες για την συμπλήρωση του πιστοποιητικού θανάτου, η αιτία δεν ήταν η αιμορραγία του πεπτικού, αλλά μάλλον "το κερασάκι στην τούρτα".
β) Από τα παραπάνω προκύπτει ότι πρακτικά ο "προσωπικός ιατρός" του ασθενή είσαστε εσείς και ορθά ζητήθηκε από εσάς να υπογράψετε το πιστοποιητικό θανάτου. Η αλήθεια είναι ότι ο κρατικίστικος τρόπος σκέψης των στελεχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αρνείται να δεχτεί την εξειδικευμένη φροντίδα για το ασθενή, όπως επίσης αρνείται να δεχτεί και την ύπαρξη πολλαπλών υγειονομικών και μονάδων υγείας λίγο πριν το θάνατο. Προφανώς, κάποια στιγμή και ειδικά στην εποχή της πληροφορίας (που αγνοεί ο WHO), θα πρέπει να δεχτούμε πάνω από ένα γιατρούς που υπογράφουν συνεργατικά ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό θανάτου.
Αλλά έχουμε καιρό ακόμη. Καλώς ήρθατε στην παρέα μας.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση