Γενικά > Νομικά θέματα
Πιστοποιητικό θανάτου.
pzogr:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαλησπέρα σας. Είμαι υπεύθυνος ιδιωτικής μονάδας τεχνητού νεφρού στην επαρχία. Μία ασθενής μου 90 ετών, σε χρόνια αιμοκάθαρση εδώ και 4 χρόνια, με πολλά προβλήματα (υποθρεψία, καρδιακή ανεπάρκεια, πιθανό Ca πνεύμονα χωρίς διερεύνηση λόγω της κατάστασής της, με κατ' οίκον οξυγονοθεραπεία κλπ) εμφάνισε χθες το βράδυ στο σπίτι της αιφνίδια αιματέμεση και οι συγγενείς της την πήγαν στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου της πόλης γύρω στα μεσάνυχτα. Είχε αιμοδυναμική αστάθεια, υποξυγοναιμία και διέγερση. Έγιναν αιματολογικές εξετάσεις, βεβαιώθηκε πτώση του αιματοκρίτη και αιμορραγία από το ορθό κλινικά και μετά από στοιχειώδη σταθεροποίηση μπήκε για αιμοκάθαρση. Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε μετά την αιμοκάθαρση και μετά από λίγες ώρες κατέληξε στο ΤΕΠ. Ώρα ισοηλεκτρικής 13.30, 13 ώρες μετά την εισαγωγή της. Με παίρνει τηλέφωνο ο γιος της λέγοντάς μου ότι δεν του δίνουν πιστοποιητικό θανάτου γιατί δεν έχουν περάσει 24 ώρες από την εισαγωγή της στο Νοσοκομείο. Του είπαν ότι θα πάει για νεκροψία (Σάββατο μεσημέρι καλοκαίρι, οπότε από Δευτέρα τουλάχιστον) εκτός αν βρει ιδιώτη γιατρό να υπογράψει!!!, Μετά από λίγες ώρες που τέλειωσα τη βάρδια μου στη ΜΤΝ πηγαίνω στο ΤΕΠ και φυσικά υπέγραψα με διάγνωση αιμορραγία πεπτικού. Ο συνάδελφος στο ΤΕΠ μου λέει ότι έχουν σχετική εντολή από τη διοίκηση του νοσοκομείου να μην υπογράφουν πιστοποιητικά θανάτου πριν την παρέλευση 24ωρου από την εισαγωγή, ανεξαρτήτως της αιτίας θανάτου. Είναι νόμιμο και σωστό αυτό ειδικά σε καταφανέστατες περιπτώσεις όπως αυτή;
--- Τέλος παράθεσης ---
Το 24ωρο το έχω δει στην πράξη σε πολλές περιπτώσεις (και σε κρατικά και σε ιδιωτικά). Δεν το έχω δει ποτέ όμως γραμμένο πχ σε ΦΕΚ. Αν κάποιος το έχει, θα ήθελα να το διαβάσω. Αυτό που ξέρω είναι ότι αν ο γιατρός έχει καταλήξει σε διάγνωση, τότε έχει δικαίωμα να υπογράψει ακόμα και 1 ώρα μετά την προσέλευση ή νοσηλεία. Για τον τρόπο συμπλήρωσης υπάρχουν οι σχετικές οδηγίες και είναι νομίζω αρκετά σαφείς. Αν δεν υπάρχει σίγουρη διάγνωση, αλλάζουν τα πράγματα...
anastasios theodoridis:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαλησπέρα σας. Είμαι υπεύθυνος ιδιωτικής μονάδας τεχνητού νεφρού στην επαρχία. Μία ασθενής μου 90 ετών, σε χρόνια αιμοκάθαρση εδώ και 4 χρόνια, με πολλά προβλήματα (υποθρεψία, καρδιακή ανεπάρκεια, πιθανό Ca πνεύμονα χωρίς διερεύνηση λόγω της κατάστασής της, με κατ' οίκον οξυγονοθεραπεία κλπ) εμφάνισε χθες το βράδυ στο σπίτι της αιφνίδια αιματέμεση και οι συγγενείς της την πήγαν στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου της πόλης γύρω στα μεσάνυχτα. Είχε αιμοδυναμική αστάθεια, υποξυγοναιμία και διέγερση. Έγιναν αιματολογικές εξετάσεις, βεβαιώθηκε πτώση του αιματοκρίτη και αιμορραγία από το ορθό κλινικά και μετά από στοιχειώδη σταθεροποίηση μπήκε για αιμοκάθαρση. Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε μετά την αιμοκάθαρση και μετά από λίγες ώρες κατέληξε στο ΤΕΠ. Ώρα ισοηλεκτρικής 13.30, 13 ώρες μετά την εισαγωγή της. Με παίρνει τηλέφωνο ο γιος της λέγοντάς μου ότι δεν του δίνουν πιστοποιητικό θανάτου γιατί δεν έχουν περάσει 24 ώρες από την εισαγωγή της στο Νοσοκομείο. Του είπαν ότι θα πάει για νεκροψία (Σάββατο μεσημέρι καλοκαίρι, οπότε από Δευτέρα τουλάχιστον) εκτός αν βρει ιδιώτη γιατρό να υπογράψει!!!, Μετά από λίγες ώρες που τέλειωσα τη βάρδια μου στη ΜΤΝ πηγαίνω στο ΤΕΠ και φυσικά υπέγραψα με διάγνωση αιμορραγία πεπτικού. Ο συνάδελφος στο ΤΕΠ μου λέει ότι έχουν σχετική εντολή από τη διοίκηση του νοσοκομείου να μην υπογράφουν πιστοποιητικά θανάτου πριν την παρέλευση 24ωρου από την εισαγωγή, ανεξαρτήτως της αιτίας θανάτου. Είναι νόμιμο και σωστό αυτό ειδικά σε καταφανέστατες περιπτώσεις όπως αυτή;
--- Τέλος παράθεσης ---
1. Καλώς ο ιατρός του Νοσοκομείου ζήτησε να διενεργηθεί νεκροψία νεκροτομή για τα διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου.
2. Ο ιατρός του ΕΣΥ εφόσον δεν γνωρίζει την αιτία θανάτου δεν εκδίδει πιστοποιητικό θανάτου ούτε μετά από ημέρες.
3. Δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο, ούτε καν σε χαρτί υγείας, το αναφερόμενο 24ωρο. Στις 25 ώρες αλλάζει κάτι; Ας μας το πει ο διοικητής του νοσοκομείου που έδωσε εντολή στους συναδέλφους.
4. Κακώς, για να μην το χαρακτηρίσω παρανόμως, χορηγήσατε πιστοποιητικό θανάτου. Δεν μπορεί ο θάνατος να επήλθε σε νοσοκομείο και το πιστοποιητικό να το χορηγήσει ιδιώτης ιατρός.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Να ενημερώσω τον "Νεφρολόγος" που έκανε την ερώτηση, επειδή βλέπω ότι είναι το πρώτο του ποστάρισμα στο φόρουμ, ότι (σε περίπτωση που δεν τον γνωρίζει) η παραπάνω απάντηση είναι από τον κο Θεοδωρίδη, καταξιωμένο ιατροδικαστή οπότε δεν χωρούν ιδιαίτερες αμφιβολίες για όσα έγραψε.
Argirios Argiriou:
Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει και η Ελλάδα να εφαρμόσει αυτό που εφαρμόζουν στην Σουηδία:
Όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος πρέπει να συμπληρωθούν και να υπογραφούν δύο διαφορετικά Πιστοποιητικά.
Το πρώτο είναι το Πιστοποιητικό Θανάτου όπου πιστοποιεί κάποιος Ιατρός ότι ο ασθενής όντως είναι νεκρός.
Το δεύτερο είναι το Πιστοποιητικό Αιτιών του Θανάτου που το υπογράφει ο θεράπων Ιατρός του Ασθενούς ή κάποιος Ιατρός που πρόλαβε, εν πάσει περιπτώσει, να γνωρίσει τον ασθενή κάπως (π.χ. στο Νοσοκοκομείο) ή αυτός που έκανε την Νεκροτομή ( σε περίπτωση που έγινε Νεκροτομή).
Αν δεν υπάρχει υποψία για θάνατο που προκλήθηκε από Εγκληματική ενέργεια, και δεν έχουν και οι συγγενείς επιθυμία να γίνει Νεκροτομή τότε πρώτα γράφεται το Πιστοποιητικό Θανάτου για να αρχίσει το Γραφείο Κηδειών την δουλειά του. Το Πιστοποιητικό Θανάτου πρέπει να σταλεί στην Εφορία (ναι στην εφορία όπου στέλνουμε και τις φορολογικές δηλώσεις!) το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα από τότε που επήλθε ο θάνατος. Μέσα σε τρεις εβδομάδες πρέπει κάποιος Ιατρός να στείλει σε μια ειδική στατιστική υπηρεσία και το Πιστοποιητικό Αιτιών του Θανάτου.
Εννοείται ότι τις πιο πολλές φορές τα δύο αυτά πιστοποιητικά γράφονται ταυτόχρονα από τον ίδιο Ιατρό.
Η πρώτη μου δουλειά ως Ιατρός, το 1994, ήταν στην Παθολογοανατομική Κλινική στο Lund της Σουηδίας. Εκεί εργάστηκα για 6 μήνες. Και στην Σουηδία στην Παθολογοανατομική Κλινική δεν βλέπουν μόνο γυαλάκια στο Μικροσκόπιο (το κάναμε και αυτό φυσικά) αλλά κάναμε και νεκροτομές ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Για την ακρίβεια στην Σουηδία στις Παθολογοανατομικές Κλινικές γίνονται όλες οι νεκροτομές ανθρώπων όπου δεν υπάρχει υποψία θανάτου λόγω εγκληματικής ενέργειας ενώ στις Ιατροδικαστικές Κλινικές καταλήγουν μόνο αυτοί για τους οποίους υπάρχει υποψία ότι πεθάναν λόγω εγκληματικής ενέργειας, ατυχήματος ή αυτοκτονίας.
Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ούτε και μετά από νεκροτομή μπορεί να πει κανείς πάντα με σιγουριά από τι πέθανε ένας άνθρωπος. Όποιοι ζητούν 100% σιγουριά για τέτοια ζητήματα είναι ή άσχετοι ή ευθυνόφοβοι ή έχουν οικονομικά κίνητρα.
Τώρα στην περίπτωση της Ελλάδας πρέπει να λάβουμε υπόψιν και το ότι η Νεκροτομή ΔΕΝ είναι τζάμπα. Η όλη ιστορία, στην περιοχή μου τουλάχιστον, κοστίζει γύρω στα 400 ευρώ (ρωτήστε στην πιάτσα για να μάθετε και για την δική σας περιοχή, ίσως μάλιστα να ακούσετε τότε και άλλες λεπτομέρειες ) και πολλές οικογένειες ΔΕΝ έχουν να τα πληρώσουν αυτά τα λεφτά (άσε που η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών δεν θέλουν να ”κόψουν” τον νεκρό τους). Οπότε πρέπει ΟΛΟΙ μας (με πρώτο και κύριο το Ελληνικό Κράτος φυσικά) να είμαστε πιο προσεκτικοί πριν αρχίζουμε τα χουβαρνταλίκια με ξένα κόλυβα.
Αλήθεια έχει αναρρωτηθεί κανείς για πιο λόγο έχουν αυξηθεί οι νεκροτομές στην Ελλάδα;
Gatekeeper:
Η Καναδική προσέγγιση είναι παραπλήσια με την Σουηδική.
Εγγραφή ή Είσοδος
It is important to note that any physician in attendance during the last illness or with sufficient knowledge of the deceased’s last illness can complete the death certificate. This physician does not need to be the patient’s primary care physician. Physicians who have sufficient knowledge of the patient’s last illness may be asked to complete the death certificate even though the primary care physician has broader clinical knowledge of the patient overall.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση