Ενημερωτικά, δεν το αναφέρει το άρθρο, υπάρχουν καθημερινά πλοιάρια από Χίο για Τσεσμέ με διάρκεια ταξιδιού μισή ώρα.
Όμως η υφυπουργός επέλεξε τη διαδρομή Αθήνα-Κωνσταντινούπολη-Σμύρνη (αεροπορικώς) - Τσεσμέ (οδικώς). Αν και με το μονοπώλιο της Ολυμπιακής στη Χίο παίζει το εισιτήριο Αθήνα-Κωνσταντινούπολη-Σμύρνη να είναι φθηνότερο από το Αθήνα-Χίος!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΤην ώρα που όλα περικόπτονται, ακόμη και οι θέσεις εργασίας στο βωμό της μείωσης των εξόδων του ελληνικού κράτους, το πάρτι στα υπουργεία για τους υπουργούς και τους παρατρεχάμενους τους καλά πράττει. Μια γρήγορη ματιά στο Διαύγεια είναι αρκετή για να μας πείσει περί του λόγου το αληθές για τις επιλογές της κυβέρνησης που κατά τα άλλα γίνονται με βάση το δημόσιο συμφέρον!
Ταξίδι στη Τουρκία
Από τις 15 έως 20 Σεπτεμβρίου 2013, η υφυπουργός υγείας Ζ. Μακρή με δυο ακόμη υπηρεσιακούς θα μεταβούν στον Τσεσμέ προκειμένου να συμμετάσχουν στην 63η ετήσια Σύνοδο της επιτροπής του Περιφερειακού Γραφείου για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θα διεξαχθεί στην εν λόγω πόλη από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου 2013.
Το κόστος γι αυτή τη μετάβαση ανέρχεται στις 5.022,35 ευρώ, ποσό το οποίο περιλαμβάνει τα αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα- Κωνσταντινούπολη- Σμύρνη- Κωνσταντινούπολη- Αθήνα, τις διανυκτερεύσεις, και τα έξοδα διαμονής.
Τα εισιτήρια
Μπορεί η γνωστή ρήση του Θ. Πάγκαλου να είχε μια βάση, αλλά μερικά χρόνια αργότερα η πρακτική των υπουργείων αποδεικνύει πως ακόμη μόνοι τους τα… τρώνε ή στην καλύτερη περίπτωση παρότι χρεοκοπημένοι, το δημόσιο χρήμα το σκορπάμε με το τσουβάλι. Σύμφωνα με τον πίνακα (βλ. δίπλα) το αεροπορικό εισιτήριο της κ. υφυπουργού και των συνοδών της κοστίζει 322, 45 ευρώ έκαστο την ώρα που χρησιμοποιώντας μια απλή μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο βρίσκεις εισιτήριο για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες και προορισμούς από 207 ευρώ!
Μια απλή κίνηση που αν γίνονταν από κάποιον στο υπουργείο, θα υπήρχε ένα όφελος γι αρχή 300 ευρώ!
Η διαμονή
Το έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο του Τσεσμέ ανέρχονται για την κυρία υφυπουργό σε 182 ευρώ τη βραδιά ενώ για τις συνοδούς της σε 157 ευρώ τη βραδιά. Από την άλλη, πεντάστερα ξενοδοχεία του Τσεσμέ όπως το Radisson Blu Resort & Spa Cesme χρεώνουν τη μία διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στα 170 ευρώ!
2.480 ευρώ κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο η συγκεκριμένη διαμονή στον Τσεσμέ, ενώ θα μπορούσε να κόστιζε κατά τι λιγότερο.
Χίλιες και μια νύκτες
Εκείνα όμως που ακούγονται εξωφρενικά είναι τα ποσά που δικαιολογούνται για την ημερήσια αποζημίωση τους. Στον Τσεσμέ και στην Τουρκία γενικότερα όπου το 1 ευρώ ισούται με 2,58 τούρκικες λίρες το υπουργείο θα ξοδέψει ημερήσια αποζημίωση για την υφυπουργό 140 ευρώ και για τις υπαλλήλους της 105 και 70 αντίστοιχα!
Το ποσό των 5.000 ευρώ δεν είναι εκείνο που προκαλεί. Αυτό που προκαλεί είναι ότι ακόμη αυτοί που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα εξακολουθούν να το πράττουν χωρίς φειδώ, συμπεριφερόμενοι ως απόγονοι του Μίδα κι όχι ως πολίτες της Ελλάδας του μνημονίου. Προφανώς όμως για κάποιους, ένα διάλειμμα από την Ελλάδα της κρίσης είναι απαραίτητο για τα στελέχη των υπουργείων ακόμη κι αν αυτό πληρώνεται από τα χρήματα που πλέον δεν έχουν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.