Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Νοεμβρίου 2024, 00:26:44

Αποστολέας Θέμα: Η συνωμοσιολογία ως πολιτική δύναμη.  (Αναγνώστηκε 4100 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Ιουλίου 2014, 19:43:23
Αναγνώστηκε 4100 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δημήτρης Τσιόδρας, Η Καθημερινή, 29/07/2014

«​​​​Μας ψεκάζουν;» Το ερώτημα δεν απασχολεί μόνο κάποιους εγχώριους γραφικούς. Είναι εισαγόμενο. Τίθεται και σε μετρήσεις στις ΗΠΑ, αλλά εκεί το ποσοστό εκείνων που απαντά καταφατικά είναι μόλις 5% (έρευνα της Public Policy Polling, Conspiracy Theory Poll Results), ενώ στην Ελλάδα εκτοξεύεται στο 33%, όπως έδειξε μέτρηση της Metron Analysis τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Η πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δημοσίευσε «Η Καθημερινή» έχει ασφαλώς την αστεία της πλευρά. Να θυμίσουμε τα ευρήματά της, σύμφωνα με τα οποία το 75% των Ελλήνων πιστεύει ότι η κρίση που βιώνουμε ήταν προσχεδιασμένη από ξένα κέντρα, το 68,6% ότι έχει βρεθεί το φάρμακο του καρκίνου αλλά το κρύβουν, το 58% ότι οι ΗΠΑ σχεδίασαν την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, το 61% ότι ο Κ. Σημίτης έχει εβραϊκή καταγωγή, ενώ το 27% πιστεύει ότι οι Αμερικανοί σκηνοθέτησαν την προσσελήνωση. Σχεδόν τα ίδια ερωτήματα τίθενται σε ανάλογες έρευνες, σε άλλες χώρες. Πώς απαντούν εκεί οι πολίτες; Στις ΗΠΑ το 28% πιστεύει ότι μια μυστική παγκόσμια ελίτ συνωμοτεί για να ελέγξει τον κόσμο, το 7% ότι η προσσελήνωση ήταν σκηνοθετημένη, το 11% ότι η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους σχεδιάστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση. Στη Βρετανία, σε παρεμφερή ερωτήματα (δημοσίευση στην εφημερίδα Guardian), το 25% απάντησε ότι μια μυστική ομάδα «πεφωτισμένων» και μασόνων προσπαθεί να κυβερνήσει τον κόσμο, το 35% ότι η προσσελήνωση ήταν σκηνοθετημένη, το 38% ότι η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ενορχηστρώθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση.

Oπως σημειώνει σε μια μελέτη του με τίτλο «Θεωρίες συνωμοσίας στη Γαλλία» ο Joel Gobin, «οι θεωρίες συνωμοσίας σε μεγάλο βαθμό συνδυάζονται με δυσπιστία έναντι των άλλων, ιδιαίτερα έναντι της πολιτικής τάξης. Οταν η εμπιστοσύνη απέναντι στους άλλους και τους θεσμούς τραυματίζεται, παράλληλα τραυματίζεται και η εμπιστοσύνη στις επίσημες αφηγήσεις. Ετσι εξηγείται γιατί αυτοί που αμφισβητούν τις κυρίαρχες ερμηνείες είναι περισσότερο πρόθυμοι να ψηφίσουν ή να στηρίξουν ακραία κόμματα ή ακραίους πολιτικούς ακριβώς επειδή είναι αυτοί που αμφισβητούν τις κυρίαρχες πεποιθήσεις και αξίες. Γι’ αυτό οι θεωρίες συνωμοσίας αξιοποιούνται από κάποιους, που είναι εκτός πολιτικής εξουσίας και προσφέρουν σε εκείνους που τις ασπάζονται τη συμβολική ικανοποίηση ότι «ανήκουν σε εκείνους που ξέρουν».

Aν δούμε τον σημερινό πολιτικό χάρτη της Ελλάδας, θα διαπιστώσουμε πόσοι εκτοξεύτηκαν εκμεταλλευόμενοι τις συνωμοσιολογικές θεωρίες, τις οποίες οι ίδιοι ενίσχυσαν, κυρίως εκείνη που ασπάζεται το 75% των Ελλήνων, σύμφωνα με την οποία «η κρίση που βιώνουμε ήταν προσχεδιασμένη από ξένα κέντρα». Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην πρώτη θέση εκείνων που πιστεύουν ότι «μας ψεκάζουν», σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Metron Analysis, βρίσκονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 19,2%, ακολουθούν οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής με 15,3%, της Ν.Δ. με 10,6% και των ΑΝΕΛ με 6,1%. Τα αποτελέσματα των ερευνών που αφορούν την επίδραση των συνωμοσιολογικών θεωριών στους πολίτες, προκαλούν θυμηδία, όμως αυτοί με τους οποίους γελάμε ψηφίζουν κι η ψήφος τους έχει την ίδια αξία με εκείνη όλων των άλλων.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Ιουλίου 2014, 12:55:15
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


5 χρόνια μετά την " οικονομική κρίση " συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με το ποιος ή τι έφταιξε - και σίγουρα ποτέ δεν φταίμε εμείς με διαφορετικό μερίδιο ο καθένας - ,αλλά πάντα κάποιο ξένο κέντρο εξουσίας. Προτάσεις και τρόποι εξόδου από το αδιέξοδο με κάποιο ορίζοντα αποτελεσματικότητας ουσιαστικά δεν έχουν εκφρασθεί από κανέναν. Οπότε συνεχίζουμε απτόητοι την ομφαλοσκόπηση.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2837 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Μαρτίου 2009, 22:41:01
από Αγωνιστική Παρέμβαση
0 Απαντήσεις
3440 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Απριλίου 2011, 21:45:49
από Loumakis
0 Απαντήσεις
2780 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιανουαρίου 2012, 01:10:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1934 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Μαΐου 2014, 00:43:21
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3841 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Δεκεμβρίου 2020, 23:23:40
από Argirios Argiriou