Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Η οδύσσεια του παραπεμπτικού

<< < (2/2)

Αρχίατρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜέρος 2ο: Από που πάνε για την Ιθάκη;
Ξέρουμε ότι η ισχύς ενός παραπεμπτικού εξετάσεων του Εοπυυ διαρκεί 30 ημέρες. Φημολογείται επίσης ότι ο εοπυυ σκέφτεται να μην επιτρέπει στους γιατρούς να γράφουν όλες τις εξετάσεις που είναι διαθέσιμες αλλά μόνο αυτές της ειδικότητας τους. Μια τέτοια απόφαση ακούγεται λογική...εάν δεν είναι στην Ελλάδα του σημερινού πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.
Ας υποθέσουμε ότι ένας ασθενής παρακολουθείται από ένα ογκολόγο για ένα καρκίνο που χειρουργήθηκε πριν 3 χρόνια. Κάθε χρόνο ή και κάθε εξάμηνο (ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου ή το ερευνητικό πρωτόκολλο) ο ασθενής κατ εντολή του ογκολόγου του κάνει μια σειρά από απεικονιστικές και αιματολογικές εξετάσεις. Ο ασθενής φεύγει από τον γιατρό του με ένα ραντεβού μετά από 1 χρόνο ή 6 μήνες και ένα χαρτάκι με το τι εξετάσεις θα πρέπει να έχει κάνει και να κρατά στο επόμενο ραντεβού.

Υπάρχουν δύο δρόμοι να ακολουθήσει:
α) Να κλείσει ένα ραντεβού 3-5 μήνες πριν στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία του 5€ να του γράψει τις εξετάσεις, να πάει να τις κάνει και να κλείσει ένα πρωινό ραντεβού σε 3-5 μήνες ή ένα απογευματινό ραντεβού στην γνωστή τιμή επίσκεψης (60€-90€) και να πάει να δείξει τα αποτελέσματα.
β) Να πάρει ένα απλό χαρτί από τον ογκολόγο με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει και λίγο πριν το επόμενο ραντεβού του να πάει σε κάποιο γιατρό (παθολόγο ή γενικό ιατρό) να τις γράψει σε ηλεκτρονικό παραπεμπτικό και να τις κάνει.

Αυτό σημαίνει κόστος για τον ασθενή και το σύστημα υγείας. Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί καν να ξέρει ποιος πραγματικά ζήτησε την εξέταση: ο γιατρός που εκδίδει το παραπεμπτικό ή ο ογκολόγος. Το υπάρχον σύστημα δεν επιτρέπει στο γιατρό να εκδώσει ένα παραπεμπτικό που η ισχύς του να ξεκινάει όχι την μέρα έκδοσης αλλά μια μελλοντική ημερομηνία ώστε να καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις. Ο ογκολόγος, στην περίπτωση μας, δεν μπορεί να εκδώσει παραπεμπτικό που να μπορεί να ξεκινάει να είναι "ενεργό" για εκτέλεση 11 μήνες μετά από την μέρα έκδοσης του, κι ας ισχύει 30 ημέρες τότε. Ούτε ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να καταλάβει πόσα ραντεβού και επισκέψεις σε γιατρούς στο σύστημα υγείας καταναλώνονται για τέτοιους λόγους.

Αναρωτιέμαι μπορεί ο υπουργός υγείας κ. Μάκης Βορίδης να κάνει την υπέρβαση; Αντί να ανακοινώνει πρωτόκολλα και περιορισμούς στις εξετάσεις χωρίς πρακτικό όφελος, μήπως θα ήταν καλύτερα να διευκολύνει τους ασθενείς και να έχει και δεδομένα ποιος ζητάει ποιες εξετάσεις; Αν το κάνει, τότε ας βάλει ότι πρωτόκολλα θέλει.....

--- Τέλος παράθεσης ---

Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά, ακριβώς επειδή ζούμε στην Ελλάδα:

Ας πάρουμε το παράδειγμα του χειρουργημένου ογκολογικού ασθενή.

Αν δεν βρίσκει άκρη με το follow-up του, μπορεί να κάλλιστα να ψάξει τον χειρουργό που τον χειρούργησε, και αν του είχε σκάσει καλό μπακαγιόκο, αυτός κανονίζει μια μούφα εισαγωγή στο νοσοκομείο και έτσι κάνει όλες τις εξετάσεις του δωρεάν, χωρίς να πληρώσει καν συμμετοχή !

Άλλωστε ο πελάτης έχει πάντα δίκιο !

Τα βλέπουμε - και τα ζούμε - κάθε μέρα στα νοσοκομεία...  :-\

Denominator:
Ο δρόμος για την Ιθάκη έχει και Σειρήνες...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση