Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Δεκεμβρίου 2024, 18:21:21

Αποστολέας Θέμα: ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΜΗΤΕΡΩΝ ΙΑΤΡΩΝ  (Αναγνώστηκε 29246 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Νοεμβρίου 2008, 06:01:06
Αναγνώστηκε 29246 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
Εγκύκλιος της 20.Χ.08 του ΥΥ&ΚΑ

1 Νοεμβρίου 2008, 08:24:19
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πολύ διπλωματικά διατυπωμένη εγκύκλιος που αφήνει μεγάλα περιθώρια στην ερμηνεία.
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Νοεμβρίου 2008, 08:26:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Νοεμβρίου 2008, 13:27:29
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
 Βασίζεται σε νόμους που βάση της κομισιόν θεωρούνται ότι παραβαίνουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί χρόνου εργασίας , άρα και εδώ ισχύουν τα ίδια όπως συνολικά για της εφημερίες.
Δεν καταλαβαίνω γιατί βγήκε αυτό τώρα μετά την απόφαση του ελεγκτικού και γιατί δεν απαντήθηκε από τις ενώσεις ιατρών?
Βρε  «άρχοντα» Δημητράκη δεν ακούς τόσο καιρό που μιλάμε ότι δεν δύναται να υπερβεί το 48ωρο? Που είσαι? σε άλλον κόσμο είσαι?
Ευνοϊκή μεταχείριση κάτω του 48ωρου ναι.
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Νοεμβρίου 2008, 13:36:51 από Γ.ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ »

1 Νοεμβρίου 2008, 21:07:27
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Σε καμία νομοθεσία δεν προβλέπεται διαφορετική μεταχείριση στις εφημερίες των μικρομανάδων σε σχέση με τους άλλους.
Προβλέπονται διάφορες άδειες, όπως μνημονεύονται στην εν λόγω εγκύκλιο και τίποτε για εφημερίες.

Γι’ αυτό και τεχνηέντως απαντά το υπουργείο «ελάτε βρέ παιδιά, διευκολύντε τες». Αυτό λέει και πουθενά δε λέει ότι «με βάσει τις τάδε διατάξεις, κάνουν λιγότερες».
Οι νόμοι που επιστρατεύτηκαν πουθενά δεν έχουν σχετική αναφορά.

Να τις διευκολύνουμε, εντάξει. Άλλο αυτό όμως και άλλο ότι «το προβλέπει ο νόμος»
Τα περί 48/58ωρου αφορούν τους πάντες και όχι μόνο τις μικρομάνες.

Και για να μη ξεχνιόμαστε: Οι εγκύκλιοι δεν είναι Υπ. Αποφάσεις και ως εκ τούτου έχουν χαρακτήρα «οδηγιών» και όχι νόμων.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

8 Νοεμβρίου 2008, 09:05:15
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
11.  Μετατροπή διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου.

Ο γονέας υπάλληλος που δικαιούται τη διευκόλυνση ανατροφής παιδιού  μπορεί, καταρχήν, με βάση τις ανάγκες του, όπως αυτός εκτιμά, να επιλέξει ένα από τα δύο ευεργετήματα, δηλαδή του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας των εννέα μηνών. Κατ΄ εξαίρεση και για πολύ σοβαρούς λόγους επιτρέπεται για μία μόνο φορά η αλλαγή στην πρώτη προτίμηση (σχετική η υπ’ αρ.  50/2001 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών).

    Προκειμένου δε να επιτευχθεί η ορθολογική μετατροπή του μειωμένου ωραρίου σε συνεχόμενη άδεια και αντιστρόφως, όταν και εφόσον το επιθυμεί ο δικαιούχος υπάλληλος, γίνεται με βάση το γεγονός ότι η άδεια των εννέα μηνών ισοδυναμεί με το συνολικό μειωμένο ωράριο που δύναται να έχει ο γονέας υπάλληλος κατά τα τέσσερα πρώτα έτη της ζωής του τέκνου του.

   Ειδικά για την μετατροπή του μειωμένου ωραρίου σε συνεχόμενη άδεια δύναται να χρησιμοποιηθεί ο ακόλουθος μαθηματικός τύπος:

                   1452 ώρες*   -  Χ ώρες**

9 μήνες  χ  _____________________

                               1452

    * 1452 ώρες: ο αριθμός των ωρών που αντιστοιχεί στο σύνολο του μειωμένου ωραρίου από την λήξη της λοχείας έως το τέκνο να γίνει τεσσάρων (4) ετών.

    ** X ώρες: ο αριθμός των ωρών του μειωμένου ωραρίου που διανύθηκε από τη λήξη της λοχείας (3μήνο) έως την ημέρα της αίτησης για τη χορήγηση της συνεχόμενης άδειας, οι οποίες θα μετρηθούν αρχικώς σε εργάσιμες ημέρες (22 εργάσιμες ημέρες ανά μήνα) και κατόπιν θα μετατραπούν σε ώρες πολλαπλασιαζόμενες αναλόγως είτε με το 2 είτε με το 1 (διότι 1 ή 2 ώρες είναι το ημερήσιο μειωμένο ωράριο ανάλογα με την ηλικία του τέκνου).

    Στην περίπτωση γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω, το μειωμένο ωράριο ή η άδεια των εννέα (9) μηνών προσαυξάνεται κατά έξι (6) μήνες ή ένα (1) μήνα αντίστοιχα. Για την κατά τα ανωτέρω μετατροπή του μειωμένου ωραρίου σε συνεχόμενη άδεια δύναται να χρησιμοποιηθεί ο ακόλουθος μαθηματικός τύπος:

                    1584 ώρες*   -  Χ ώρες**

10 μήνες  χ  _____________________                                   

                               1584

    * 1584 ώρες: ο αριθμός των ωρών που αντιστοιχεί στο σύνολο του μειωμένου ωραρίου από την λήξη της λοχείας έως το τέκνο να γίνει τεσσάρων (4) ετών και έξι μηνών.

    ** X ώρες: ο αριθμός των ωρών του μειωμένου ωραρίου που διανύθηκε από τη λήξη της λοχείας (3μήνο) έως την ημέρα της αίτησης για τη χορήγηση της συνεχόμενης άδειας, οι οποίες θα μετρηθούν αρχικώς σε εργάσιμες ημέρες (22 εργάσιμες ημέρες ανά μήνα) και κατόπιν θα μετατραπούν σε ώρες πολλαπλασιαζόμενες αναλόγως είτε με το 2 είτε με το 1 (διότι 1 ή 2 ώρες είναι το ημερήσιο μειωμένο ωράριο ανάλογα με την ηλικία του τέκνου).

    Αντίστοιχα, για τη μετατροπή του εννιαμήνου σε μειωμένο ωράριο δύναται να ακολουθηθεί ο παρακάτω τρόπος υπολογισμού:

    Αφαιρούμε το χρόνο της αδείας που έχει ήδη διανυθεί από το 9μηνο (ή το 10μηνο για γονέα που είναι άγαμος, χήρος, διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω) . Το υπόλοιπο το μετατρέπουμε σε εργάσιμες ημέρες πολλαπλασιάζοντας με το 22 (κάθε εργάσιμος μήνας έχει 22 εργάσιμες ημέρες). Στη συνέχεια τις εργάσιμες ημέρες τις μετατρέπουμε σε εργάσιμες ώρες πολλαπλασιάζοντας με 7,5 (7,5 είναι οι ημερήσιες εργάσιμες ώρες). Εάν ο υπάλληλος έχει διαφορετικό ημερήσιο ωράριο πολλαπλασιάζουμε με αυτό. Το σύνολο των ωρών που διαπιστώνεται με τον ανωτέρω τρόπο δύναται να ληφθεί ως μειωμένο ωράριο κατά 1 ή 2 ώρες ημερησίως.

    Σε καμία περίπτωση η λήψη του μειωμένου ωραρίου δεν μπορεί να συνεχιστεί μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των τεσσάρων ετών, με εξαίρεση την περίπτωση γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος, οπότε η λήψη του μειωμένου ωραρίου μπορεί να συνεχιστεί ακόμη έξι μήνες.

    Σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατή η τμηματική χορήγηση του εννιαμήνου, το οποίο και πρέπει να εξαντλείται στο σύνολό του καθώς λαμβάνεται για συνεχές χρονικό διάστημα. Κατ΄ εξαίρεση είναι δυνατή η διακοπή του εννιαμήνου προκείμενου ο υπάλληλος να παρακολουθήσει το σεμινάριο της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης.

    Επισημαίνεται ότι, οδηγίες για τη χορήγηση διευκολύνσεων ανατροφής σε εκπαιδευτικούς έχουν ήδη δοθεί με σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (35758/Δ2/29-3-2007 και 74275/Δ2/10-7-2007).

    Επίσης, σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 427/2007 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, οι διατάξεις των άρθρων 52 και 53 του Υπαλληλικού Κώδικα τυγχάνουν εφαρμογής και στους δικαστικούς υπαλλήλους.

Για τις ειδικευόμενες μητερες είναι μάλλον καλύτερη η 9μηνη άδεια μετα αποδόχων.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

4 Δεκεμβρίου 2009, 18:34:27
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

18 Φεβρουαρίου 2010, 15:05:17
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Πέραν από το έγγραφο του Αβραμοπούλου  που επισυνάπτω  περί εφημερίες ιατρών -μητέρων, υπάρχει  υπουργική απόφαση του Αυγερινού του 1981 αριθμ.Δ2β/οικ.24971/14-11-81 περί ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΣ από τις εφημερίες  των ιατρών- μητέρων που έχουν παιδί έως 4 ετών και καλεί για πιστή εφαρμογή αυτής, εκτός και εάν αυτές επιθυμούν να εφημερεύουν μετά από υποβολή υπεύθυνης δήλωσης..

Η ποιότητα του εγγράφου δεν είναι καλή αλλά θα προσπαθήσω να το σκανάρω και να το ανεβάσω..

18 Φεβρουαρίου 2010, 15:20:19
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ;D
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

27 Σεπτεμβρίου 2010, 18:56:49
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Η υπουργική απόφαση του Αυγερινού!!!!

27 Σεπτεμβρίου 2010, 20:43:41
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ έγινε το 1983.Νόμοι και εγκύκλιοι προ του 1983 αφορούν κάποιο άλλο σύστημα υγείας που υπήρχε τότε. Μην τους αναμοχλεύεται γιατί θα ξεθάψετε κανά νόμο πέρι μη μισθοδοσίας των ειδικευομένων.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

28 Σεπτεμβρίου 2010, 00:28:59
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Και όμως με αυτήν την εγκύκλιο συνάδελφος (έστω και παράτυπα) πήρε απαλλαγή από τις εφημερίες . Έτσι την ανακαλύψαμε. Εάν δεις υπάρχει ημερομηνία του 2010 πάνω στο fax της υπηρεσίας. Την επισύναψα επειδή κάποια συνάδελφος μου το εζήτησε.

28 Σεπτεμβρίου 2010, 21:12:03
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η υπουργική απόφαση του Αυγερινού!!!!


Στο σύνδεσμο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος είχα γράψει :
Σε καμία νομοθεσία δεν προβλέπεται διαφορετική μεταχείριση στις εφημερίες των μικρομανάδων σε σχέση με τους άλλους.
Προβλέπονται διάφορες άδειες, όπως μνημονεύονται στην εν λόγω εγκύκλιο και τίποτε για εφημερίες.

Γι’ αυτό και τεχνηέντως απαντά το υπουργείο «ελάτε βρέ παιδιά, διευκολύντε τες». Αυτό λέει και πουθενά δε λέει ότι «με βάσει τις τάδε διατάξεις, κάνουν λιγότερες».
Οι νόμοι που επιστρατεύτηκαν πουθενά δεν έχουν σχετική αναφορά.

Να τις διευκολύνουμε, εντάξει. Άλλο αυτό όμως και άλλο ότι «το προβλέπει ο νόμος»
Τα περί 48/58ωρου αφορούν τους πάντες και όχι μόνο τις μικρομάνες.

Και για να μη ξεχνιόμαστε: Οι εγκύκλιοι δεν είναι Υπ. Αποφάσεις και ως εκ τούτου έχουν χαρακτήρα «οδηγιών» και όχι νόμων.
Γιατί δεν κάνουν νόμο αλήθεια?
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

28 Σεπτεμβρίου 2010, 22:07:18
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων

1. Με το Π.Δ. 176/1997 (ΦΕΚ 150/Α’/15-7-1997) «Μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων σε συμμόρφωση με την οδηγία 92/85/ΕΟΚ» προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

             Απαγόρευση έκθεσης εγκύου σε κίνδυνο. Για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσης των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων, ο εργοδότης οφείλει να διαθέτει γραπτή εκτίμηση των υφισταμένων κατά την εργασία κινδύνων. Στην εκτίμηση αυτή προσδιορίζεται η φύση, ο βαθμός και η διάρκεια της έκθεσης στον κίνδυνο ώστε να είναι δυνατό να αξιολογηθούν όλοι οι κίνδυνοι της ασφάλειας και της υγείας των εργαζόμενων γυναικών καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή τη γαλουχία τους στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι γυναίκες που ενδέχεται να βρεθούν σε τέτοια κατάσταση καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων πρέπει να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης. Οι έγκυες, λεχώνες και γαλουχούσες εργαζόμενες δεν είναι υποχρεωμένες να εκτελέσουν δραστηριότητες για τις οποίες η αξιολόγηση έχει δείξει ότι συνεπάγονται ενδεχόμενο κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία τους. Αυτή η περίπτωση αντιμετωπίζεται με μόνιμη ή προσωρινή προσαρμογή των συνθηκών εργασίας ή του χρόνου εργασίας, με αλλαγή θέσης της εργαζόμενης ή απαλλαγή από την εργασία (άρθρα 3-6).

             Μετακίνηση εγκύου σε θέση ημέρας. Οι εργαζόμενες γυναίκες σ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για ένα χρόνο μετά τον τοκετό, με πλήρη ή μερική απασχόληση τη νύχτα, μετακινούνται σε αντίστοιχη θέση ημέρας, εφόσον υποβάλλουν ιατρικό πιστοποιητικό που βεβαιώνει την ανάγκη λήψης του μέτρου για λόγους που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία τους. Σε περίπτωση που η μετακίνηση είναι τεχνικά ή και αντικειμενικά αδύνατη, απαλλάσσονται από την εργασία (άρθρο 7).

             Απαλλαγή από την εργασία για προγεννητικές εξετάσεις. Οι έγκυες εργαζόμενες απαλλάσσονται από την εργασία, χωρίς περικοπή αποδοχών, για να υποβάλλονται σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν στη διάρκεια του χρόνου εργασίας (άρθρο 9).
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

29 Σεπτεμβρίου 2010, 01:46:42
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Ο νόμος που αναφέρεται παραπάνω μιλάει για περιπτώσεις εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών.
Προσωπικά έχω να συναντήσω τέτοιες στο χώρο των δημοσίων υπηρεσιών πολλά χρόνια.
Όλες στο δημόσιο περνάνε κυήσεις υψηλού κινδύνου κατά ένα περίεργο τρόπο και εξαφανίζονται (συγνώμη είναι σπίτι κλινήρεις σε ακινησία) μόλις γίνει αντιληπτή η κύηση (που αυτομάτως γίνεται υψηλού κινδύνου).

Οι εφημερίες ιατρών που είναι μητέρες μικρών παιδιών μάλλον δεν εμπίπτουν στον παραπάνω νόμο.

9 Νοεμβρίου 2010, 18:36:55
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

haris4


Πρόσφατα απαντήθηκε από το υπουργείο τι ισχύει για τις εγκύους. Στις ερωτήσεις ποιος είναι ο υποχρεωτικός αριθμός εφημεριών και αν εφαρμόζεται το σχετικό προεδρικό διάταγμα για την προστασία των εγκύων, όπως για τις μητέρες βρεφών το υπουργείο απάντησε:

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
12 Απαντήσεις
21224 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Δεκεμβρίου 2015, 08:26:10
από Gatekeeper
16 Απαντήσεις
48029 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2018, 12:56:39
από Γ.Κτιστάκης
204 Απαντήσεις
162565 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Σεπτεμβρίου 2015, 22:28:58
από Ορθοπαιδικός
1 Απαντήσεις
8786 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Αυγούστου 2012, 13:59:44
από Richard
0 Απαντήσεις
21223 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιουνίου 2023, 17:21:09
από Αλκ