Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΠαραθεριστής από το Λουξεμβούργο κατήγγειλε στα γαλλικά ΜΜΕ ότι «τρεις γιατροί ήταν στη διάθεσή μας, αλλά
για να μας εξετάσουν έπρεπε να πληρώσουμε εκ των προτέρων πάνω από 100 ευρώ».Τεράστια είναι η δυσφήμιση της χώρας από εκατοντάδες κρούσματα δηλητηρίασης, Γάλλων κυρίως τουριστών, σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ρόδου.
Το θέμα έχει κάνει το γύρο του κόσμου, με δημοσιεύματα σε ξένα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Όπως μεταδίδει η “Ροδιακή”, την είδηση δημοσίευσε την Τετάρτη το κανάλι RTL για να ακολουθήσει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro επισημαίνοντας το μυστήριο γύρω από τη μαζική δηλητηρίαση ευρωπαίων τουριστών, χωρίς ωστόσο να κατονομάσουν το τουριστικό κατάλυμα πολυτελείας.
Την Πέμπτη, η ηλεκτρονική έκδοση της Le Parisien και η γαλλική τοπική ιστοσελίδα της Τουλούζης Ladepeche.fr προχωρούν την αποκάλυψη ένα βήμα παραπέρα και διασύρουν τη συγκεκριμένη παροχή τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, φιλοξενώντας επώνυμες μαρτυρίες γάλλων τουριστών.
Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, περίπου 400 με 600 γάλλοι τουρίστες -στην πλειοψηφία τους από την Τουλούζη - έπεσαν θύματα της κακής ποιότητας του προσφερόμενου φαγητού στο πεντάστερο ξενοδοχείο στη Λίνδο της Ρόδου.
Με συνέντευξη τους στο Ladepeche.fr η Μαρσέλ και ο Ζαν - Πιερ Λακό περιγράφουν πώς οι ίδιοι, η κόρη τους και τα πέντε εγγόνια τους ξόδεψαν 20.000 ευρώ για τις διακοπές τους στη Λίνδο, που τελικά μετατράπηκαν σε μια απίστευτη ταλαιπωρία που τους κόστισε τόσο στην τσέπη όσο και στην υγεία τους.
Εφιάλτης
Όπως διηγείται ο Ζαν - Πιερ Λακό, η πρώτη εβδομάδα της διαμονής τους κύλησε «απίστευτα ομαλά, ενώ η δεύτερη, από τις 10 μέχρι τις 17 Αυγούστου, μετατράπηκε σε εφιάλτη».
«Όπως και εκατοντάδες άλλοι παραθεριστές, έτσι η οικογένειά μου κι εγώ, ξαφνικά κάναμε εμετό και συνεχείς διάρροιες.
Η σύζυγός ήταν ήδη άρρωστη από το εστιατόριο (πριν καν προλάβουμε να ανεβούμε στο δωμάτιο).
Έβλεπα ανθρώπους να κάνουν εμετό στις πισίνες, στους διαδρόμους... παντού.
Ήταν δύσκολο, για να μην πω σκηνικό αποκάλυψης» καταγγέλλει σε τηλεοπτική εκπομπή Ζαν - Πιερ Λακό, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Τουλούζης «Πιερ Σαμπατιέ».
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι γαλλικές ιστοσελίδες, αυτό που εξέπληξε τον καθηγητή, ήταν ότι τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με τους φορείς της μόλυνσης που ευθύνονται για αρρώστιες όπως ο δάγκειος πυρετός και ο ιός που μεταδίδεται επίσης από τα κουνούπια, ο chikungunya.
Ο λόγος που οδηγεί τον Σαμπατιέ σε αυτό το συμπέρασμα «είναι η ταχύτητα με την οποία τόσοι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου μέρους του προσωπικού (του ξενοδοχείου), αποδεκατίστηκαν τόσο γρήγορα».
«Ταξιδεύω πολύ και ποτέ μου δεν έχω δει κάτι παρόμοιο» τονίζει ο Λακό ο οποίος αποκάλυψε ότι τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί που «χτυπήθηκαν» από την αρρώστια, ζήτησαν εξηγήσεις από τον διευθυντή του ξενοδοχείου που φιλοξενούσε στις εγκαταστάσεις του 1.400 τουρίστες, αλλά και μια εκτίμηση για την αρχή της περίεργης αυτής επιδημίας.
Η εξήγηση που έλαβε δεν τον ικανοποίησε, όπως καταγγέλλει.
Ο ξενοδόχος του είπε πως «το νησί της Ρόδου επηρεάστηκε από έναν ιό που υπάρχει στον αέρα και πως η τροφή και το νερό δεν ευθύνονταν» για την κατάσταση.
100 ευρώ
Άλλος παραθεριστής, από το Λουξεμβούργο, που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του, κατήγγειλε στα γαλλικά ΜΜΕ ότι «τρεις γιατροί ήταν στη διάθεσή μας, αλλά για να μας εξετάσουν έπρεπε να πληρώσουμε εκ των προτέρων πάνω από 100 ευρώ».
Έτσι, ο ίδιος διέκοψε τις διακοπές του κι έφυγε από την Ελλάδα άρον - άρον.
Το ζευγάρι Λακό έπειτα από αυτές τις εξελίξεις επικοινώνησε με τον ταξιδιωτικό πράκτορα που τους έκλεισε το ξενοδοχείο.
«Το δικό μας (το πρακτορείο), μας είπε ότι ήταν σε εξέλιξη αναλύσεις πάνω στο νερό και την τροφή.
Τους υπενθυμίσαμε ότι ήμασταν πελάτες τους και πως ήταν κατά συνέπεια, άμεσα ενδιαφερόμενοι για το τι μας συνέβαινε».
Την περασμένη Παρασκευή, όπως αναφέρει το ζεύγος Λακό, περίπου 200 παραθεριστές, κυρίως Γάλλοι, συναντήθηκαν με τον διευθυντή του ξενοδοχείου.
«(Οι τουρίστες) του ζήτησαν να περιορίσει στο ελάχιστο τη ζημιά» και «του δώσαμε επίσης και τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν πάνω σε τρία ή τέσσερα "ευαίσθητα" πιάτα, όπως ζυμαρικά και ρύζι, καθώς και ότι και τα τέσσερα εστιατόρια (του ξενοδοχείου) βασίζονται σε συστατικά που εμπεριέχουν μεγάλο κίνδυνο (δηλητηρίασης) όπως τα γαλακτοκομικά» αναφέρει ο Λακό.
Οι Γάλλοι ανέφεραν ότι έπειτα από αυτό, η διοίκηση του καταλύματος έθεσε σε εφαρμογή ένα πρωτόκολλο υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο χεριών πριν την είσοδο στους χώρους των εστιατορίων, αλλά όπως καταγγέλλουν, αποδείχθηκε ανεπαρκές, καθώς η μόλυνση εξαπλωνόταν με αμείωτο ρυθμό.