Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος Εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο από τα ταμεία του κράτους για το “νοίκιασμα” υπαλλήλων μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Δείτε πόσο στοιχίζει ένας εργαζόμενος ιδιωτικής εταιρείας που απασχολείται σε διάφορους τομείς σε δημόσια νοσοκομεία.
Εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο από τα ταμεία του κράτους για το “νοίκιασμα” υπαλληλων μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Δείτε πόσο στοιχιζει ένας εργαζόμενος ιδιωτικής ρεταιρειας που απασχολείται σε διάφορυς τομεις σε δημοσια νοσοκομεία.
Στα Δημόσια Νοσοκομεία εδώ και 20 σχεδόν χρόνια, στο πλαίσιο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα ( Σ.Δ.Ι.Τ.) έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι καθαριότητας και παρέχουν υπηρεσίες με εργολαβικούς εργάτες/τριες, με επαίσχυντες αποδοχές, τη στιγμή που οι εργολάβοι εισπράττουν απ΄τα Νοσοκομεία υψηλά χρηματικά ποσά.
Χαρακτηριστική η περίπτωση άλλωστε της Κωνσατντινα Κούνεβα που επιχεριησε να χτυπήσει τον τρόπο που λειτουργούν αυτές οι εταιρείες και στιγματιστηκε για όλη της τη ζωη.
Ο πρόεδρος των εργαζομενων στον Ευαγγελισμό Ηλίας Σιώρας καταγγέλει: “Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και αρχές της επόμενης δεκαετίας οι εργολαβίες επεκτάθηκαν και σε υπηρεσίες σίτισης (τραπεζοκόμες, μάγειροι), φύλαξης (σεκιουριτάδες), στις τεχνικές υπηρεσίες (ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι κ.λπ.), στα πλυντήρια, στις οικονομικές υπηρεσίες, στη μηχανογράφηση.
Σκοπός των εργολαβιών – ΣΔΙΤ είναι να εδραιώσουν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διεύρυνση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, μείωση δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, για φτηνά μεροκάματα ώστε να αυξηθούν οι παροχές προς το κεφάλαιο, εν προκειμένω στους εργολάβους”.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ευαγγελισμού:
Σήμερα, υπηρετούν στο Νοσοκομείο περίπου 400 εργολαβικοί εργάτες -υπάλληλοι στους εξής τομείς: Καθαριότητα 260, τραπεζοκόμοι 63, μάγειροι 8, τεχνικοί 26, security 35 και μικρός αριθμός οικονομικών στελεχών εταιρειών καθώς και μικρός αριθμός στα πλυντήρια.
Ο Ευαγγελισμός πληρώνει τους εργολαβικούς από «ίδια έσοδα» δηλαδή από τα χρήματα που παίρνει από τον ΕΟΠΥΥ, από απευθείας πληρωμές των ανασφάλιστων, από το 5ευρο των εξωτερικών ιατρείων, από εργαστηριακές εξετάσεις εξωτερικών ασθενών κ.λπ.
Για τις εργολαβίες που αναφέρθηκαν το Νοσοκομείο πληρώνει ετησίως 8,7 εκ. ευρώ στους εργολάβους παρά τις ..εκπτώσεις που έκαναν οι εργολάβοι, χωρίς καθόλου να μειώσουν το κέρδος τους αλλά πάντα σε βάρος του ημερομισθίου ή του μηνιαίου αριθμού ενσήμων των εργατοϋπαλλήλων.
Δηλαδή πληρώνει κατά μέσο όρο 8,7εκ./400 ~ 22.000 ευρώ ετήσιο ακαθάριστο ποσό ανά εργάτη. Συνυπολογιζομένων και των δώρων ο εργάτης «κοστίζει» το μήνα 22.000/14=1.570 ευρώ. Από αυτά τα 1.570 ευρώ «θεωρητικά» αφαιρείται το 23% που είναι ο Φ.Π.Α. Λέμε θεωρητικά γιατί ενώ ο εργολάβος εισπράττει τον Φ.Π.Α απ΄το Νοσοκομείο, δεν γνωρίζουμε αν τον αποδίδει άμεσα και πλήρως στο κράτος.
Ας πούμε ότι είναι «νόμιμος» και αποδίδει τον Φ.Π.Α. Το 23% του 1.570 είναι 360. Οπότε 1.570-360=1.210€ καθαρά όπου περιλαμβάνονται:
I. Μισθός εργάτη.
II. Ασφαλιστικές εισφορές.
III. Εργολαβικό κέρδος.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών έχει 6ωρη απασχόληση και καθαρό μηνιαίο μισθό 410 - 600 ευρώ. Σπάνια φτάνει υψηλότερα πχ σε ορισμένους τεχνικούς (παλιούς υπαλλήλους με κλαδική σύμβαση) έως 1.100 ή σε καθαρίστριες με πολλά νυχτερινά και Σαββατοκύριακα τα 750 ευρώ. Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι εργολαβικό κέρδος και ασφαλιστικές εισφορές ξεπερνούν τα 600 ευρώ ανά εργάτη το μήνα!!! Δηλαδή καθαρό κέρδος πάνω από 300 ευρώ ανά εργάτη το μήνα!!!
Παρατηρήσεις: Φυσικά αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος και πολύ καλά ειπωμένη. Απο την άλλη, καλό θα ήταν να υπολογιστεί πόσο στοίχιζαν στο νοσοκομείο αν οι άνω εργασίες γινόντουσαν απο Δ/Υ (και πόσοι θα ήταν απαραίτητοι, πόσοι θα γινόντουσαν ξαφνικά ...κηπουροί κλπ). Εργασιακά συμφωνά με τον κ. Σιώρα και θεωρώ απαράδεκτο το κέρδος που (πιθανότατα) αποκομίζουν οι μεσάζοντες. Δυστυχώς αν τα ίδια άτομα προσληφθούν ως Δ/Υ η εργασιακή τους συμπεριφορά αλλάζει...