02/12/2008
20 δισ. ευρώ ετησίως κοστίζει η υγεία μας (ΗΜΕΡΗΣΙΑ)
Συνολικά οι δαπάνες υγείας στη χώρα μας φθάνουν στο 9,6%-9,7% του ΑΕΠ και μάλιστα αυξάνονται κάθε χρόνο με ποσοστό υψηλότερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ
Της Ελένης Πετροπούλου
Σε περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι ετήσιες δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας.
Από αυτά, 8 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 40%) διαθέτουν οι Έλληνες από την τσέπη τους παρά το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Το ποσοστό αυτό μας κατατάσσει σε μια από τις υψηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας.
Ενδεικτικό είναι ότι σε χώρες ?όπως ΗΠΑ, Μεξικό κ.α.- που δεν διαθέτουν δημόσιο σύστημα υγείας το αντίστοιχο ποσοστό είναι 54,9%, ενώ ο μέσος της Ευρώπης είναι μόλις 27,1%!
Δαπάνες
Στις δαπάνες υγείας αναφέρθηκαν χθες ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γ. Κυριόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής Χρ. Λιονής, με αφορμή το 4o Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο, συνολικά οι δαπάνες υγείας στη χώρα μας φθάνουν στο 9,6%-9,7% του ΑΕΠ και μάλιστα αυξάνονται κάθε χρόνο με ποσοστό υψηλότερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.
Όπως είπε, η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο 60% των συνολικών δαπανών για την υγεία, εξηγώντας ότι το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε μετά την αναπροσαρμογή των Εθνικών Λογαριασμών στους οποίους συμπεριλήφθηκαν οι μεταβιβαστικές πληρωμές του Δημόσιου και τα ελλείμματα των νοσοκομείων.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο σημερινός συσχετισμός δημοσίων - ιδιωτικών δαπανών υγείας παραμένει σταθερός από το 2000, αμφισβητώντας ουσιαστικά τους πρόσφατους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας περί μείωσης του ποσοστού των ιδιωτικών δαπανών υγείας στο διάστημα 2005-2008.
Ο κ. Κυριόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι «αυξομείωση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας καταγράφεται σε περιόδους με περιοριστικές εισοδηματικές πολιτικές». Και εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η ζήτηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Για τον ίδιο λόγο, οι επιστήμονες περιμένουν και αύξηση των ισχαιμικών καρδιοπαθειών και της κατάθλιψης.
Νοσήματα
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στα χρόνια νοσήματα, που ευθύνονται για το 70% της ζήτησης υπηρεσιών υγείας, απορροφούν περισσότερο από το 50% της εθνικής υγειονομικής δαπάνης και προκαλούν συμφόρηση στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος