Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Πρακτικά προβλήματα από τους περιορισμούς στις ιατρικές εξετάσεις και πράξεις

<< < (6/16) > >>

Αρχίατρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟι τιμές του ΕΟΠΥΥ είναι ξεφτιλισμένες,

--- Τέλος παράθεσης ---
Όπως και τα 20€ για τις ιστολογικές...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤο πιθανότερο είναι ο χειρουργός ή ο ογκολόγος να έχουν δώσει ένα χαρτάκι (στην καλύτερη περίπτωση) ή προφορικά/τηλεφωνικά (στη συνηθέστερη) και να ζητούν "σε 6 μήνες CT άνω+κάτω κοιλίας". Όταν λοιπόν πλησιάζει η συμπλήρωση του 6μηνου, ο ασθενής φροντίζει να κάνει τις εξετάσεις που του ζήτησαν.
Στην επαρχία είναι σχεδόν αδύνατο να παραπέμψεις στον θεράποντα για τη συνταγογράφηση των παραπάνω εξετάσεων αφού βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα ή ναυτικά μίλια μακριά.
Τι κάνεις λοιπόν με δεδομένο ότι έχεις μπροστά σου έναν εγχειρισμένο από καρκίνο που λογικά αγωνιά για την εξέλιξη της θεραπείας του και αντιλαμβάνεται τον θεράποντα χειρουργό ή ογκολόγο ως "θεό" και τις οδηγίες του ως "θεϊκές εντολές";

--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ ότι το χαρτάκι δεν είναι λύση.

Όχι όμως και το στυλ "γράψε μου μια αξονική επειδή έκανα εγχείρηση στο έντερο" και ο Γ.Ι να το κάνει επειδή θέλει απλά να εξυπηρετήσει το πελατάκι.

Εγώ σαν αγροτικός είχα επικοινωνήσει πλείστες φορές με αντίστοιχους ειδικούς (ογκολόγους κτλ) για να επιβεβαιώσω αγωγές και εξετάσεις.

Denominator:
Διαμαντή, το να αντισταθμίζουμε μία αδικία (αυτή της χαμηλής τιμής των εργαστηριακών - γεγονός βέβαια κι αυτό συζητήσιμο) με μία παρατυπία (του να γράφουμε μία εξέταση ενώ ξέρουμε ότι δεν εκτελείται) δεν είναι λύση.
Συμφωνώ ότι θα πρέπει να εξορθολογιστούν οι τιμές. Όμως, αντί να επιμένουμε να ανεβάσουμε τις τιμές στα απλά, καθημερινά εργαστηριακά, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε αύξηση των τιμών σε κάποια άλλα σπανιότερα και πολύ πιο κοστοβόρα, με την προϋπόθεση του ελέγχου αυτών (εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων).
Θυμάμαι ότι κάποτε έψαχνα για ένα ασφαλισμένο-ανασφάλιστο να κάνει αντισώματα έναντι των υποδοχέων της ακετυλοχολίνης (τιμολογημένα με 9,51 ευρώ), καθώς είχε την κλινική εικόνα μυασθένειας gravis. Κανένα (συμβεβλημένο) εργαστήριο δε δεχόταν να εκτελέσει το παραπεμπτικό με την (πρακτικά δεκτή αλλά ηθικά απαράδεκτη, εφόσον έχει σύμβαση για όλα τα εργαστηριακά και όχι επιλεκτικά) πρόφαση ότι θα πρέπει να στείλει με courier το δείγμα στην Αθήνα και όλο αυτό θα επιβάρυνε περίπου 35-40 ευρώ (αντί να αφήσει και κάποιο μικρό κέρδος).

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Κάποιοι γιατροί διώχνουν ή αποφεύγουν ασθενείς με ακριβά φάρμακα λόγω μέσου όρου.
Άλλοι γιατροί ενώ μπορούν να γράψουν παραπεμπτικό ή συνταγή δίνουν στους ασθενείς απλό χαρτάκι παραπέμποντας στα "παιδιά" ενώ εκείνοι παίρνουν τα μαύρα.
Κι όλα αυτά χωρίς να χάνουν άμεσα κάτι από την τσέπη τους
Δεν θα κατηγορήσω τον μικροβιολόγο που θα αποφύγει εξέταση που τελικά θα αποβεί επιζήμια όταν θα βγάλει άμεσα 10 από την τσέπη του και θα βάλει τελικά 5 (π.χ. περίπτωση με courier που ανέφερες. Θα μπορούσε φυσικά να εξηγηθεί ότι ο ασθενής θα επιβαρυνθεί τα έξοδα αποστολής). Εξήγησα ότι η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για πολλούς απ' αυτούς είναι μονόδρομος επιβίωσης. Δεν θα τους κατηγορήσω που θα πάρουν "τσάμπα" 4 ευρώ για μια LDL που θα υπολογίσουν μαθηματικά όταν έχουν άμεσο κόστος με κάθε εξέταση και αποπληρωμή του Αγίου Φούφουτου με ξεφτιλισμένο τιμολόγιο, με rebate, με clawback και δεν ξέρω τι άλλο.
Συζητάμε για 4 ευρώ! Το να γράφουμε μόνο LDL σε ένα μικροβιολόγο που για να το βγάλει πρέπει να κάνει ολική, HDL και τριγλυκερίδια και να έχουμε την απαίτηση να πληρωθεί με τιμολόγιο ΕΟΠΥΥ 60 λεπτά από τον ασφαλισμένο και 3,4 ευρώ ίσως από τον ΕΟΠΥΥ το θεωρώ αντισυναδελφικό. Χίλιες φορές να γράφουμε ολική, HDL και τριγλυκερίδια και να μην του "χαρίζουμε" την LDL (την οποία θα υπολογίζουμε εμείς) αλλά όχι το αντίστροφο.

timex:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ Διακομιστης θετει ενα λογικο ερωτημα:Σε ασθενη υπο στατινη γιατι να ζητησω πληρες λιπιδαιμικο προφιλ αφου οι χειρισμοι μου ειναι αποτοκοι της LDL?Οποτε ζητω ΜΟΝΟ αυτη ,δε μου χρεωνονται στο πλαφον μου ολικη και HDL και περιστασιακα ζητω και TRG ...ο μικροβιολογος ας την υπολογισει με τυπο η με χρηση αντιδραστηριου,προβλημα του...

--- Τέλος παράθεσης ---

Έτσι ακριβώς! Ειδικά τώρα που έχουμε τον περιορισμό 9 εξετάσεις/5ήμερο, είναι κρίμα να πετάμε 3 ή 4 μόνο και μόνο για να δούμε μια LDL.

Έτσι κι εγώ, ζήτησα μια ξερή LDL, και ο ΜΒ για να ρεφάρει, έκανε ( ; ) και lp(a) και προσπάθησε μετά (ανεπιτυχώς) να μου αποσπάσει και παραπεμπτικό.

--- Τέλος παράθεσης ---

Τελικά αυτό με την Lp(a) είναι της μόδας!!! Έγινε και στο ΠΙ που είμαι. Εκνευρίστηκα όταν είδα την Lp(a) και δεν είδα Κ και Να, γιατί σκέφτηκα έκανε μια άσχετη και όχι ότι του ζήτησα. Αναζήτησα το παραπεμπτικό ( ευτυχώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό) και είδα ότι δεν είχε τσεκαριστεί το Κ και το Να και άρα σε αυτό είχα κάνει λάθος εγώ. Δεν είχα γράψε ποτέ όμως Lp(a)
Είναι πολύ καλή ιδεά να ζητάμε μόνο LDL!!!! Το θέμα είναι, όταν δε την κάνει ο μικροβιολόγος και στέλνει τον ασθενή να γράψουμε και τα υπόλοιπα, τί κάνουμε;

Εγώ πάντως αυτό με τον περιορισμό στις εξετάσεις 9 εξετάσεις/ 5ήμερο δεν το έχο καταλάβει!  Έχουμε δικαίωμα να γράψουμε μόνο 9 εξετάσεις/ ασθενή/ 5ήμερο; Δηλαδή μετά απο 5 μέρες μπορούμε να του γράψουμε άλλες 9 διαφορετικές;

Όλο το βάρος του ελέγχου σε όλα όσα έχουν να κάνουν με εξετάσεις, έλεγχο ασφαλιστικής ικανότητας κτλ. έχει πέσει στους γιατρούς. Τί θα πρωτοκάνουμε ρε γμτ;;

timex:
Αν μπούμε στη λογική κρίμα ο μικροβιολόγος, κρίμα ο ακτινολόγος κτλ.,  οι τιμές είναι εξευτελιστικές και ας τους γράψουμε κάτι παραπάνω, νομίζω πως το χάσαμε το παιχνίδι. Οι τιμές σε όλα, δυστυχώς είναι εξευτελιστικές! Εξευτελιστικό είναι ότι δουλεύουμε τόσες ώρες στις εφημερίες και όχι μόνο, με 3 ευρώ την ώρα. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό; Αν ναι, γιατί δεν το έχουμε κάνει μέχρι τώρα;;!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση