Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 18:36:53

Αποστολέας Θέμα: Σε ιδιωτική εταιρεία η...δημόσια υγεία.  (Αναγνώστηκε 4123 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Σεπτεμβρίου 2014, 11:57:55
Αναγνώστηκε 4123 φορές
Αποσυνδεδεμένος

iasis


Με νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη βουλή, προωθείται η σύσταση της εταιρείας ΕΣΑΝ Α.Ε. Μιας ανώνυμης εταιρείας η οποία θα διαχειρίζεται, αντί του υπ. υγείας ή άλλου κρατικού φορέα, τα οικονομικά των νοσοκομείων και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων των οποίων πλέον η επιβίωση θα εξαρτάται από το κέρδος.

Η ΕΣΑΝ (εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων) ΑΕ, θα διανέμει τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ για τη νοσηλεία των ασθενών.Το μετοχικό κεφάλαιο είναι χωρισμένο ως εξής :
51% στο Ελληνικό δημόσιο, 29% στον ΕΟΠΥΥ και το 20% στους ιδιώτες.

Με τις υγείες μας.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Σεπτεμβρίου 2014, 12:01:37 από iasis »

11 Σεπτεμβρίου 2014, 12:55:31
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
....51% στο Ελληνικό δημόσιο, 29% στον ΕΟΠΥΥ και το 20% στους ιδιώτες....
...51% στο Ελληνικό δημόσιο, 29% στον ΕΟΠΥΥ και το 20% στους ιδιώτες 
29% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (πχ νοσοκομεία, ιατρικοί σύλλογοι κλπ) και 20% σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (όχι πρόσωπα).

11 Σεπτεμβρίου 2014, 14:04:59
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Νομίζω ότι το πρόβλημα με την ΕΣΑΝ ΑΕ δεν είναι τόσο το ποσοστό του ιδιωτικού τομέα, όσο το ότι θα έχει πρόσβαση σε δεδομένα του δημοσίου τομέα.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

11 Σεπτεμβρίου 2014, 14:49:17
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Νομίζω ότι το πρόβλημα με την ΕΣΑΝ ΑΕ δεν είναι τόσο το ποσοστό του ιδιωτικού τομέα, όσο το ότι θα έχει πρόσβαση σε δεδομένα του δημοσίου τομέα.

Ναι, οι φμφ είναι ήδη θορυβημένοι γιατί θεωρούν ότι τα δεδομένα χαρτογράφησης της αγοράς που θα συλλεγούν, θα είναι πολύτιμα στα χέρια των πολυεθνικών φαρμακευτικών κολοσσών που θα έρθουν να αλώσουν την λιανική αγορά του φαρμάκου στη χώρα μας.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

26 Σεπτεμβρίου 2014, 12:03:28
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Το σχετικό Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος αλλά επισυνάπτεται παρακάτω).
   Στο ίδιο ΦΕΚ:
1) μια απόφαση για ανειδίκευτους ιατρούς (μάλλον έγινε για τους ιατρούς ΙΚΑ χωρίς ειδικότητα) που τους τοποθεταί άμεσα για ειδικότητα (ως υπερράριθμοι άμισθοι - άρθρο 13 στο τέλος)
2) Άρθρο δέκατο έκτο : συγχωροχάρτι στο διοικητικό συμβούλιο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και ΕΕΣ.
3) Άρθρο δέκατο όγδοο: ΕΠΙΚΑΙΡΟ σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ (άσχετο βέβαια Ιατρικά)

26 Σεπτεμβρίου 2014, 21:24:09
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Ας μην μπερδεύουμε την επιστήμη της δημόσιας υγείας με τη δημόσια περίθαλψη, όπως λάθος το πέρασαν οι δημοσιογράφοι. Να σημειώσω πως σε όλα τα κράτη οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι κρατικές.
Business coaching για επαγγελματίες υγείας

Mentoring σε νέους ιατρούς

Balint Group Leader

Προετοιμασία Γενικού Ιατρού για εργασία στην Ιρλανδία

31 Ιανουαρίου 2017, 11:07:46
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


    Διαβάζοντας έναΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος διαπίστωσα ότι αναφερόταν σε νέα υπηρεσία (Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής) με το ίδιο όνομα (αλλά με πολλές τριμελείς επιτροπές πολλών ατόμων που επίσης θα χασομερούν συζητώντας...) αλλά χωρίς το ΑΕ... (δεν είχαν καταχωρηθεί τα αρχικά ΕΣΑΝ ως ευρεσιτεχνία; ).
   Παρά τη νέα υπηρεσία η παλιά (και καλή; ) ΕΣΑΝ ΑΕ ζει και βασιλεύει κάνοντας τίποτα (απλά κάποιοι βαρέθηκαν να κάθονται):

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Με παραιτήσεις ξεκίνησε η χρονιά για την εταιρεία ΕΣΑΝ ΑΕ που δημιουργήθηκε επί υπουργίας Βορίδη για να διαχειρίζεται τα οικονομικά των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΣΑΝ ΑΕ Χρυσόστομος Γούναρης έδωσε την παραίτησή του. Παρότι θα μπορούσε να παραμείνει άλλα 3 χρόνια στην θέση του, δεδομένου ότι είχε πενταετή σύμβαση, αποχώρησε από την ΕΣΑΝ με κατεύθυνση τον ιδιωτικό τομέα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr.
Άλλωστε εδώ και δύο και πλέον χρόνια που δημιουργήθηκε η εταιρεία ΕΣΑΝ για να κοστολογήσει τις ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία, παραμένει ανενεργή.
Και αυτό επειδή η κυβέρνηση δήλωνε προς κάθε κατεύθυνση, πως η εταιρεία θα καταργηθεί. Στο μεταξύ όμως όχι μόνο δεν καταργήθηκε αλλά συνεχίζει να λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο, κΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
Να σημειωθεί ότι η ΕΣΑΝ, η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων που συστάθηκε για να κοστολογήσει τις ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία αλλά ουσιαστικά να διαχειρίζεται τα οικονομικά τους, δημιουργήθηκε επί ΝΔ ενώ τότε είχαν διοριστεί και ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ.
Άγνωστο παραμένει πάντως που ακριβώς δραστηριοποιήθηκε η ΕΣΑΝ τα τελευταία 2 χρόνια και τις έργο παρήγαγε, ενώ να σημειωθεί πως επρόκειτο να δραστηριοποιηθεί τελικά επί ΣΥΡΙΖΑ παρότι τα στελέχη της κυβέρνησης διατυμπάνιζαν ότι θα την καταργούσαν.
Όχι τυχαία καθώς η δημιουργία της ΕΣΑΝ είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων αφού θεωρήθηκε πως ήταν μια ιδιωτική εταιρεία μέσα στο ΕΣΥ και στην οποία μάλιστα θα συμμετείχαν στη σύνθεσή της και ιδιωτικές εταιρείες κλπ.
Να σημειωθεί ότι το 51% των μετοχών της ΕΣΑΝ ανήκει στο ελληνικό κράτος, ενώ σκοτεινό σημείο παραμένει το γεγονός πως με βάση το νόμο, το 20% των μετοχών της ΕΣΑΝ μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Στο μεταξύ έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη να υπογράψει συμφωνία με το Γερμανικό κράτος για τη συνεργασία στο θέμα του συστήματος αποζημίωσης των νοσοκομείων.
Μάλιστα ο Μάκης Βορίδης δήλωνε και χαρούμενος για την επίτευξη της συμφωνίας που δήλωνε από γερμανικού εδάφους ότι με την εισαγωγή και ανάπτυξη των DRG στην Ελλάδα, με την ίδρυση της Εταιρείας Συστήματος Αποζημίωσης Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) «δίνεται η δυνατότητα, βάσει του γερμανικού προτύπου, για μία αξιόπιστη και έγκυρη αποτύπωση του κόστους των νοσοκομείων με στόχο την δίκαιη και ισότιμη κατανομή των οικονομικών πόρων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών».
Ωστόσο και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως κινείται στα ίδια βήματα τα οποία στο παρελθόν κατέκρινε σφόδρα. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με Γερμανικό Ασφαλιστικό Φορέα επίσης για τα νοσοκομεία και τα DRGs, που είναι το αντίστοιχο Ινστιτούτο DRGs της Γερμανίας.
Να σημειωθεί ότι DRGs είναι Ομοιογενείς Διαγνωστικές Κατηγορίες ή αλλιώς Diagnosis Related Groups (DRGs), μέσω των οποίων γίνεται ουσιαστικά η χρέωση των νοσηλειών στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς με βάση τις υπηρεσίες που λαμβάνουν, τη διάγνωση, τις επιπλοκές, τις συνυπάρχουσες παθήσεις, την ηλικία και το φύλο, κατατάσσονται σε Διαγνωστικές κατηγορίες.

Αξιοσημείωτο είναι πως με βάση το νόμο για την ΕΣΑΝ δύο χρόνια μετά τη δημιουργία της πρέπει να ορισθεί και ΔΣ αφού σήμερα λειτουργούσε μόνο με το εποπτικό όργανο. Έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει και πρόεδρο του ΔΣ της ΕΣΑΝ ΑΕ.
Πρόσφατα πάντως οι υπουργοί Ξανθός και Πολάκης είχαν δηλώσει στους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ), ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και η περιβόητη ΕΣΑΝ θα συγχωνευθούν όπως και άλλοι φορείς, για να αποτελέσουν έναν κοινό μηχανισμό που θα περιλαμβάνει τομείς και αρμοδιότητες.
Κάθε τομέας-διεύθυνση του νέου Οργανισμού που θα δημιουργηθεί θα αναλάβει και ξεχωριστό αντικείμενο όπως κωδικοποίηση, τιμολόγηση κ.λ.π.

  ΥΓ: Ίσως έπρεπε να μπει στο "Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος"

Λέξεις κλειδιά: δημόσια υγεία ιδιωτική