Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
24/09/2014 «Ανενεργός» ο ΕΟΠΥΥ, λόγω λήξης της θητείας του ΔΣ.
(1/1)
Argirios Argiriou:
24/09/2014.
“Μετέωρο» είναι το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ δεν έχει συνεδριάσει εδώ και έναν μήνα, αφού έληξε η θητεία του στις 26 Αυγούστου, και από τότε πολλά σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην περίθαλψη 10 εκατομμυρίων Ελλήνων βρίσκονται στον αέρα.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ κ. Γρηγόρη Λεοντόπουλο, “το ΔΣ δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για σοβαρά θέματα όπως είναι η ανανέωση των συμβάσεων με προμηθευτές, πολλές εκ των οποίων λήγουν, και η τροποποίηση του προϋπολογισμού για την ενίσχυση κάποιων κωδικών που δεν έχουν λεφτά».
Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ έληξε στις 26 Μαΐου και βάσει νόμου δόθηκε τρίμηνη προθεσμία. Στον νέο νόμο που αφορά την ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται ότι το ΔΣ συνεχίζει τη θητεία έως ότου διοριστεί από τον υπουργό νέο. Ωστόσο, οι απόψεις των νομικών διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ΔΣ μπορεί να συνεδριάζει και να λαμβάνει αποφάσεις, ενώ αρκετοί έχουν αρνητική άποψη.
Διχογνωμία υπάρχει και για τη θητεία του προέδρου. Αν, δηλαδή, λήγει μαζί με τη θητεία του ΔΣ ή ισχύει η τριετής σύμβαση που έχει υπογραφεί. Σημειώνεται ότι με τον παλαιότερο νόμο τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ όριζε ο υπουργός Υγείας, ενώ με τον υφιστάμενο προκηρύσσεται θέση για πέντε έτη.
Προτεραιότητα ο οικονομικός έλεγχος
Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ δίνουν βάρος στην ολοκλήρωση του κλινικού και οικονομικού ελέγχου των απαιτήσεων των παρόχων υγείας για το 2013. “Για τον σκοπό αυτό», αναφέρουν, “οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ συνεργάζονται με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και δίνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ολοκλήρωση ενός πολύ μεγάλου έργου που για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας».
Με απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός τη Δευτέρα εγκρίθηκαν οι διοικητικές διαδικασίες εκκαθάρισης όλων των κατηγοριών ιδιωτών παρόχων αλλά και τα ιατρικά κριτήρια ελέγχου.
“Προσκόμματα και κωλυσιεργίες πρέπει να αναζητηθούν σε μέρος των παρόχων που καταγγέλλουν, προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και μέχρι σήμερα ορισμένοι εξ αυτών δεν έχουν ακόμη υπογράψει συμβάσεις» σημειώνουν και συνεχίζουν: “Ο κλινικός και οικονομικός έλεγχος είναι μείζονες υποχρεώσεις της χώρας, τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ υπηρετεί με προσήλωση. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα αγνοηθούν κριτήρια και κυρίως η νομιμότητα και οι κανόνες».
Παραδέχονται πάντως ότι “οι ιδιωτικές κλινικές, πάροχοι και συνεργάτες του ΕΟΠΥΥ επιτελούν σημαντικό έργο, παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που κάποιες δεν παρέχονται από τον Δημόσιο Τομέα ή δεν επαρκεί ο δημόσιος τομέας για να τις καλύψει».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση