Θέματα Εργασίας > Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση)
Μπορούν οι Γενικοί Ιατροί να εργαστούν ως Ιατροί Εργασίας σε επιχείρηση;
Gatekeeper:
Για να είμαστε ωστόσο ειλικρινείς οι εταιρείες ΕΞΥΠΠ λείτουργούν ολίγο σαν "νταβατζήδες". Λαμβάνουν δυνατή αποζημίωση από τις επιχειρήσεις και δίνουν ψίχουλα στους γιατρούς.
Gatekeeper:
Ωρομίσθιο ιατρού εργασίας για καθημερινή τρίωρη περίπου απασχόληση €35/ ώρα για καθημερινή τρίωρη περίπου απασχόληση.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Σήμερα, μου τηλεφώνησε στο κινητό μια βιοτέχνης με σχεδόν 100 άτομα προσωπικό να με ρωτήσει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει προληπτικά για να μην κολλήσει κορονοϊό το προσωπικό της. Έχει τύχει να μου ξανατηλεφωνήσει για θέματα Υγείας του προσωπικού της.
Από την μια κολακεύτηκα αλλά από την άλλη μου άφησε μια αίσθηση πικρίας το γεγονός άλλος πληρώνεται για αυτή την δουλειά (ο Ιατρός Εργασίας που είναι υποχρεωμένη να έχει) και άλλος (ο Γενικός Ιατρός) απαντά στα σχετικά ερωτήματά της.
Πρέπει να πιέσουν οι Επιχειρήσεις και οι Βιομηχανίες το Υπουργείο. Τι πληρώνουν ακριβώς στον Ιατρό Εργασίας; Για πιο λόγο να μην μπορούν να επιλέξουν ως Ιατρό της Επιχείρησής τους έναν Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο (που ενδεχομένως να έχει κάνει κάποιο course Ιατρικής της Εργασίας) όπως γίνεται στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης;
Γαληνός:
Όπως υπάρχουν Γενικοί Ιατροί που τα στέλνουν όλα στο νοσοκομείο και κάνουν συνταγογράφηση και τίποτα άλλο,
έτσι υπάρχουν και Ιατροί Εργασίας που απλά υπογράφουν καταλληλότητα προς εργασία και τίποτα άλλο.
ΠΛηρώνονται και κάνουν το 1/10 από όσα απαιτεί η θέση και ο ρόλος τους, και οι μεν και οι δε.
Θα μπορούσε μια εταιρεία να έχει Ιατρό Παθολόγο ή Γενικό Ιατρό (ακόμα καλύτερα) για να παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο προσωπικό της; Φυσικά! Είδατε καμιά εταιρεία να το κάνει; Χαζοί είναι; Αλλά αυτό δεν είναι Ιατρική Εργασίας.
Η Ιατρική Εργασίας, είναι πολλά περισσότερα από μια καταλληλότητα προς εργασία που την υπογράφει και μια νοσηλεύτρια της εργασίας (Αγγλία).
Υπάρχουν τρία επίπεδα και δύο όψεις σε κάθε επίπεδο (σαν πυραμίδα)
Στο πρώτο επίπεδο, είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των εργαζομένων. (αλλά με δύο όψεις, ατομική/κλινική ιατρική και δημόσια υγεία/προληπτική ιατρική)
Εκεί ναι, ένας Γενικός Ιατρός θα μπορούσε να καλύψει το αντικείμενο της ειδικότητας (ειδικά στο κομμάτι της ατομικής περίθαλψης των εργαζομένων αλλά και στο κομμάτι της προληπτικής ιατρικής).
Στο δεύτερο επίπεδο, είναι η δευτεροβάθμια υγεία των εργαζομένων. Εδώ αφενός έχεις στην μία όψη, τις επαγγελματικές ασθένειες και στην άλλη την επιδημιολογία τους.
Στο τρίτο, είναι εξειδικευμένη παροχή υγείας στην εργασία. Όπως νομικές συμβουλές, ανεξάρτητη ιατρική επιτροπή, ειδικές παθήσεις, ειδικοί επαγγελματικοί κίνδυνοι κλπ
Κάπως έτσι περιγράφει ο Tee Guidotti την ειδικότητα (στο σύγγραμα που απευθύνεται στους μη ειδικούς που θέλουν να εργαστούν και στην Ιατρική Εργασίας). Και προτείνει μόνο μέσα από την ένωση της δημόσιας υγείας με την κλινική ιατρική και στα τρία επίπεδα (πρωτοβάθμια, 2βάθμια, 3βάθμια) έχεις αξιόλογες υπηρεσίες Ιατρικής Εργασίας.
Συνοπτικά, μόνο στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η Γενική Ιατρική μπορεί να σταθεί καλύτερα.
Για μένα, η θέση της Ιατρικής Εργασίας είναι στις περιφέρειες, στα υπουργεία και στα πανεπιστήμια, σε οργανωμένες δομές δημόσιας υγείας που ΔΕΝ υπάρχουν στην χώρα μας. Δλδη η Ιατρική Εργασίας, είναι περισσότερο δημόσια υγεία προσανατολισμένη στους εργαζόμενους (και στο περιβάλλον τους) και πολύ λιγότερο κλινική ιατρική.
Φυσικά, περί κλειστών επαγγελμάτων,
μια συμβουλή, μην πιστεύετε τυφλά ό,τι λένε οι ασκούντες (είναι μεγάλα τα συμφέροντα και ελέγχουν και τον Τύπο με τις ΕΞΥΠΠ τους)
Και προσωπικά,
Κλειστός είναι ο τρόπος άσκησης της ειδικότητας που σε περιορίζει να υπογράφεις καταλληλλότητες και τίποτα άλλο.
Ενώ το κομμάτι της δημόσιας υγείας, απλά είναι ανύπαρκτο.
Γιατί, σε τελική ανάλυση, ποιος νοιάζεται για την Υγεία των Εργαζομένων;;;
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Φυσικά, περί κλειστών επαγγελμάτων,
μια συμβουλή, μην πιστεύετε τυφλά ό,τι λένε οι ασκούντες (είναι μεγάλα τα συμφέροντα και ελέγχουν και τον Τύπο με τις ΕΞΥΠΠ τους)
--- Τέλος παράθεσης ---
Εγώ αυτό που γνωρίζω από πρώτο χέρι είναι ότι οι Γενικοί Ιατροί, στην Βόρεια Ευρώπη μπορούν να εργαστούν ελεύθερα και ως Ιατροί Εργασίας ενώ στην Ελλάδα, όχι.
Όλα τα άλλα είναι "πράσινα δαμάσκηνα και ψιλές ελιές", όπως έλεγε ο μακαρίτης ο Χάρρυ Κλυν.
Αργύρης Αργυρίου
Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός
argiriou.se
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση