Γενικά > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Έλλειψη παιδιάτρων στο νοσοκομείο Κω - Συλλογή υπογραφών

<< < (2/5) > >>

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Εντέχνως προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι, εν μέσω κρίσης, οι "κακομαθημένοι" γιατροί αρνούνται το πλήθος των θέσεων που τους προσφέρονται, αποσιωπώντας τις οικονομικές απολαβές και τις συνθήκες εργασίας (που ούτε και το υπουργείο ξέρει σε μερικές περιπτώσεις π.χ. επικουρικά σε ΠΕΔΥ).
Μπορούν οι δήμοι να προσλάβουν γιατρούς για τα νοσοκομεία όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση; Σε ΠΙ; Μόνο σε κάτι ΚΑΠΗ και δημοτικά ιατρεία μπορούν με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

ΑΡΗΣ:
Η απουσία παιδιάτρου στην Κω, προφανώς αναφέρεται στην έλλειψη παιδιάτρου γενικότερα στο νησί, ακόμα και στα δημοτικά ιατρεία του και όχι στην έλλειψη παιδιάτρου στο νοσοκομείο του. Η τελευταία νομοθεσία από την άλλη, επιτρέπει την πρόσληψη ιατρών σε νοσοκομεία με σύμβαση έργου, δαπάνη που θα μπορούσε να καλυφθεί από το δήμο. Τους όρους θα μπορούσε να τους διαπραγματευτεί ο δήμος, π.χ. ο μισθός να ανέρχεται σε τέτοια επίπεδα που να αποτελεί πραγματικό κίνητρο.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Στο περιστατικό αναφέρεται ότι εξετάστηκε από ιδιώτη παιδίατρο επομένως μιλάμε για περίπτωση που απαιτούσε νοσοκομειακή αντιμετώπιση άρα ούτε ένα γιατρός σε πιθανό δημοτικό ιατρείο θα μπορούσε να ανταποκριθεί.
Όταν είσαι ο μοναδικός ιδιώτης παιδίατρος στο νησί ή είναι 2-3 ιδιώτες λογικά κανένας δε θα πάει στο νοσοκομείο με οποιαδήποτε μορφή σύμβασης αφού όλα τα περιστατικά καταλήγουν ιδιωτικά (και μαύρα σε πολλές περιπτώσεις) σ' αυτούς. Εκτός αν ο μισθός είναι υπερβολικά καλός, έτσι όμως κινδυνεύεις να δημιουργήσεις δυσαρέσκεια στους υπηρετούντες του ΕΣΥ.
Θυμάμαι, στη διάρκεια της ειδικότητας, όταν ο μοναδικός νευρολόγος του νοσοκομείου δεν είχε εφημερία ή είχε άδεια, ενημέρωναν τον ασθενή και τους συνοδούς αν επιθυμούν να καλέσουν ιδιώτη και να τον πληρώσουν. Δεν αποκλείω κάτι ανάλογο να γίνεται και στην Κω όταν το παιδί δεν μπορεί να μεταφερθεί στο ιατρείο του ιδιώτη.  
Η σύμβαση έργου που αναφέρεις πράγματι είναι δυνατή όμως υπογράφεται μεταξύ νοσοκομείου και ιδιώτη. Δε νομίζω να υπάρχει νομική φόρμουλα να καλύπτεται οικονομικά από το δήμο.

ΑΡΗΣ:
Τι είδους νοσοκομειακή αντιμετώπιση δηλαδή είναι αυτή, που ενώ υπάρχει παιδίατρος στην περιοχή δεν μπορεί να την προσφέρει αυτός με το να έρθει στο νοσοκομείο? Είναι κάποια νοσοκομειακή αντιμετώπιση που πρέπει να δωθεί σώνει και καλά από νοσοκομειακό παιδίατρο δηλαδή παιδίατρο που είναι ιατρός ΕΣΥ και μόνο? Ένας ιδιώτης παιδίατρος δηλαδή δεν μπορεί να μπει στο νοσοκομείο, την ώρα που πεθαίνει ένα παιδί και να του προσφέρει τις υπηρεσίες του? Είναι θέμα κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να επέμβει ο εισαγγελέας και να πάρει θέση και ο ιατρικός σύλλογος της περιοχής.

Το θέμα με την πρόσληψη ιατρού με έξοδα του δήμου έχει εφαρμοστεί στο νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά με νοσηλευτές. Το θέμα που τίθεται, ότι αν είναι πολύ υψηλές οι αμοιβές, θα δημιουργηθούν δυσαρέσκειες στους υπηρετούντες του ΕΣΥ.... μιλάμε για ανθρώπινη ζωή και δυσαρέσκειες ιατρών? Άλλωστε στην νεοφιλελεύθερη εποχή που ζούμε, έτσι διαμορφώνονται οι μισθοί, ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Και δεν μπορεί οι μισθοί να είναι πάντα προς τα κάτω όταν υπάρχει πληθώρα εργαζομένων, αλλά και προς τα πάνω όταν υπάρχει έλλειψη αυτών.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤι είδους νοσοκομειακή αντιμετώπιση δηλαδή είναι αυτή, που ενώ υπάρχει παιδίατρος στην περιοχή δεν μπορεί να την προσφέρει αυτός με το να έρθει στο νοσοκομείο? Είναι κάποια νοσοκομειακή αντιμετώπιση που πρέπει να δωθεί σώνει και καλά από νοσοκομειακό παιδίατρο δηλαδή παιδίατρο που είναι ιατρός ΕΣΥ και μόνο? Ένας ιδιώτης παιδίατρος δηλαδή δεν μπορεί να μπει στο νοσοκομείο, την ώρα που πεθαίνει ένα παιδί και να του προσφέρει τις υπηρεσίες του? Είναι θέμα κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να επέμβει ο εισαγγελέας και να πάρει θέση και ο ιατρικός σύλλογος της περιοχής.

Το θέμα με την πρόσληψη ιατρού με έξοδα του δήμου έχει εφαρμοστεί στο νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά με νοσηλευτές. Το θέμα που τίθεται, ότι αν είναι πολύ υψηλές οι αμοιβές, θα δημιουργηθούν δυσαρέσκειες στους υπηρετούντες του ΕΣΥ.... μιλάμε για ανθρώπινη ζωή και δυσαρέσκειες ιατρών? Άλλωστε στην νεοφιλελεύθερη εποχή που ζούμε, έτσι διαμορφώνονται οι μισθοί, ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Και δεν μπορεί οι μισθοί να είναι πάντα προς τα κάτω όταν υπάρχει πληθώρα εργαζομένων, αλλά και προς τα πάνω όταν υπάρχει έλλειψη αυτών.

--- Τέλος παράθεσης ---

Όπως γράφει στο κείμενο:

--- Παράθεση ---"Παρασκευή απόγευμα αρρώστησε με ψιλό πυρετό και δυσκολία αναπνοής και οι γονείς του το πήγαν σε ιδιωτικό παιδίατρο εκτός νοσοκομείου, λόγω του ότι δεν υπάρχει παιδίατρος.
 Αφού έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις διαπιστώθηκε αναγκαία η μεταφορά του από την Κω στην Αθήνα με το ΕΚΑΒ. Δυστυχώς όμως ο μικρός δεν πρόλαβε να φτάσει στο νοσοκομείο της Αθήνας και απεβίωσε. Έκαναν ότι μπορούσαν όταν έφτασαν αλλά μάταια. "
--- Τέλος παράθεσης ---
Να κάνω μια υπόθεση πνευμονίας; Τι μπορούσε να κάνει ο ιδιώτης παιδίατρος σε μια τέτοια περίπτωση; Θα μπορούσε  (στο ιατρείο του ή στο νοσοκομείο) να βάλει ορό, να κάνει μια πρώτη δόση ενδοφλέβιας αντιβίωσης και να χορηγήσει οξυγόνο. (που μπορεί να τα έκανε). Θα έπρεπε να αναλάβει και την περαιτέρω νοσηλεία; Είχε το νοσοκομείο την υποδομή νοσηλείας παιδιατρικών ασθενών;
Να ήταν λαρυγγίτιδα; Αδυνατώ να σκεφτώ ότι τους είπε "πηγαίνετε στο νοσοκομείο κι από εκεί στην Αθήνα" χωρίς να κάνει κάτι. Θέλω να πιστεύω ότι έκανε ότι μπορούσε είτε στο ιατρείο του είτε στο νοσοκομείο μέχρι να φύγει το παιδί για Αθήνα. Σε διαφορετικά περίπτωση χρειάζεται διερεύνηση από τον εισαγγελέα και το σύλλογο όπως γράφεις.

Αντιγράφω από το κείμενο:

--- Παράθεση ---Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν ουρές και ταλαιπωρία, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, υποδομών και οργάνωσης.
Τριτοκοσμικές καταστάσεις. Χαρακτηριστική είναι η πολύωρη καθήλωση ασθενών, επειδή δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς για να τους μεταφέρουν, ενώ τα ασθενοφόρα και οι οδηγοί μετρημένοι στα δάχτυλα. Επιπλέον, η αγωνιώδης αναζήτηση γιατρών ή προσωπικού, αφού ειδικά στη νυχτερινή βάρδια ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε 20 ασθενείς.
Τέσσερα χρόνια είναι χωρίς παιδίατρο το νοσοκομείο μας, αλλά παρά τις προσπάθειες η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Το ίδιο σενάριο και σε άλλες ειδικότητες. Ένας καρδιολόγος και ένας ακτινολόγος σηκώνουν στις πλάτες τους ολόκληρο νοσοκομείο.
--- Τέλος παράθεσης ---

Αν δοθούν π.χ. 3-4 χιλιάρικα (γιατί 2 - 2,5 παίρνουν οι επιμελητές και οι επικουρικοί και δεν πηγαίνουν) για σύμβαση με παιδίατρο, που υποθέτω δεν θα είναι 24ωρες τη μέρα για 30 μέρες, τότε ο μοναδικός καρδιολόγος ή ακτινολόγος που μπορεί να παίρνει 2200 με εφημερίες δεν θα δυσαρεστηθεί; Αποκλείεται την επόμενη μέρα να παραιτηθούν για να διεκδικήσουν τα ίδια; Ελεύθερη αγορά όπως γράφεις κι ας το ρισκάρει ο διοικητής.
Αποκλείεται να έχουν χαθεί ζωές λόγω έλλειψης οδηγών ασθενοφόρου και νοσηλευτών; Επειδή δεν κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση όπως με ένα 18μηνο παιδί; Γιατί επικεντρώνονται σε μια ιατρική ειδικότητα;



Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση