Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Οικογενειακός Ιατρός: Ένα κείμενο για συζήτηση

<< < (4/16) > >>

pzogr:
Ως προς το ότι δεν απαγορεύεται να είναι κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας νομίζω ότι δεν είναι επαρκής απάντηση. Υπάρχουν γιατροί που "έχτισαν" ιατρείο ως συμβεβλημένοι. Το σύστημα τους δέχτηκε και αυτοί το στήριξαν με αμφίδρομη σχέση. Τώρα δηλαδή πρέπει να τους "πετάξουμε" με το σκεπτικό ότι "αν θέλετε έρχεστε, αν δεν θέλετε έχετε ελεύθερη επιλογή να αρχίσετε απ'την αρχή". Δεν είναι και τόσο ελεύθερη αυτή η επιλογή! Εκεί θέλω να καταλήξω.
Ναι, το ταμείο θέλει σταθερό προϋπολογισμό. Όμως ποιός είναι ακριβώς εκείνος που έχει καθορίσει τις ανάγκες του πληθυσμού; Κι επιπλέον ποιός ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός θέλει να χάσει τη δυνατότητα να εργαστεί περισσότερο και να αμειφθεί αντίστοιχα; Αν υπάρχει 7ωρο ωράριο, στην ουσία καταργεί αυτή τη δυνατότητα. Και δεν έχει διευκρινιστεί καν η αμοιβή. Αναφέρω παράδειγμα... έστω ένας γιατρός που έχει ένα κύκλο πελατών που ανέρχεται στους 2000 (περίπου δηλαδή ο αριθμός που προτείνετε). Αυτός λοιπόν με τις 200 επισκέψεις αν μήνα θα έχει την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ (που είναι ψίχουλα από μόνη της) αλλά θα έχει και τη δυνατότητα να δεχτεί αρκετούς απ'αυτούς ή και άλλους στο υπόλοιπο διάστημα. Για τη συμπλήρωση των 200 επισκέψεων μπορει΄κανείς είτε να εργαστεί εντατικά και να τους τελειώσει σε 1 εβδομάδα ή να τους δει πιο χαλαρά ή πιο αναλυτικά (όπως εγώ πχ) και να έχει ραντεβού ΕΟΠΥΥ για 2 εβδομάδες ή και λίγο περισσότερο. Πιστεύει λοιπόν κανείς ότι ο ΕΟΠΥΥ με τον κλειστό προϋπολογισμό θα διαθέσει περισσότερα απ'όσα δίνει σήμερα γι'αυτό το γιατρό; Όμως ο γιατρός θα έχει πολλαπλάσια δουλειά.
Για να το αντιστρέψω λοιπόν, μπορεί όποιος θέλει να προσφέρει αφιλοκερδώς κοινωνικό έργο, να το κάνει.
Δεν καταλαβαίνω με ποιά λογική ένας ιδιώτης θα γινόταν μπαλάκι. Ο ιδιώτης αναφέρεται μόνο στον εαυτό του και η μόνη του υποχρέωση είναι να εφαρμόζει τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ. Μπαλάκι θα γίνει, όταν θα θέλει την άδεια του ΕΟΠΥΥ για να καθορίσει ή να τροποποιήσει το ωράριό του ή να λείψει για κάτι που έτυχε κτλ. Αυτό το concept της 24ωρης ετοιμότητας δεν μπορώ να το καταλάβω σε επίπεδο ιδιωτικού ιατρείου. Δεν θα υπάρχουν ραντεβού; Θα υπάρχουν αλλά τα "επείγοντα" θα τα παρακάμπτουν; Διαισθάνομαι ότι αυτή η ιδέα δεν προέρχεται από γιατρούς...
Τέλος, ομάδες εργασίας δεν απαγορεύεται να οργανωθούν και σήμερα! Ποιός το απαγορεύει; Ποιός απαγορεύει σε κάποιον να είναι ανοικτός και τη νύχτα; Η θεσμοθέτηση όμως τέτοιων πρακτικών κάτι σε ιδιωτικά πολυιατρεία με γιατρούς των 500 ευρώ part-time μου φέρνει στο μυαλό - όχι αμέσως, σε βάθος όχι πολλού χρόνου.
Το μόνο στο οποίο πραγματικά συμφωνώ είναι ο ηλεκτρονικός φάκελλος ασθενή. Τρέμω βέβαια στην ιδέα ότι θα τον σχεδιάσουν αυτοί που σχεδιάσαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Argirios Argiriou:
Σε μια χώρα όπου ανθεί η συνωμοσιολόγια, αν αποφασίσεις να λες την γνώμη σου δημοσίως, όλο και κάποιος θα σε κατηγορήσει ότι υπηρετείς ξένα κέντρα όπως άφησε να εννοηθεί τώρα το ανώνυμο μέλος pzogr.

Το αντιπαρέρχομαι και μπαίνω στην ουσία του θέματος:

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στην Ελλάδα όπως είναι οργανωμένη σήμερα, θυμίζει περισσότερο κράτος του πρώην Ανατολικού Μπλοκ παρά Ευρώπη.

Αργά η γρήγορα θα πάμε σε νέους τρόπους οργάνωσης που θα βασίζονται περισσότερο στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά όμως αυτή πρέπει και να έχει και υποχρεώσεις και όχι μόνο δικαιώματα.
  
ΠΦΥ που να μην είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαθέσιμη όλο το 24ωρο δεν νοείται και οι δανειστές μας δεν πρόκειται να δεχτούν να δώσουν λεφτά για κάτι τέτοιο.

Αν θέλουμε να επιτύχουμε αμοιβές παρόμοιες με αυτές στην Ευρώπη πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στην κοινωνία κάτι περισσότερο από αυτό που δίνουμε ως τώρα.

Καλύτερα να είσαι μπροστά από τις εξελίξεις, παρά να σέρνεσαι πίσω από αυτές.



Δ. Κουναλάκης:
Το κείμενο γράφτηκε μια εποχή που προσπαθούσε να συγκεράσει μια υπέρμετρη αλαζονεία του ΥΥΚΑ (που δεν έχει περάσει), μια σιγή ιχθύος (που συνεχίζεται) από τα ιατρικά θεσμικά όργανα, και ένα ιατρικό σώμα που ονειρεύεται ότι θα ξαναγυρίσει στην εποχή των οικογενειακών ιατρών του ΙΚΑ (και συνεχίζει).
Αν πίστευα ότι ήταν το τέλειο κείμενο δεν θα έβγαζα για συζήτηση. Πιστεύω ότι είναι ατελές και θα με ενδιέφερε να ακούσω την άποψη των συναδέλφων και το κυριότερο επειδή αυτό το forum είναι βαθιά στο στόχαστρο πολλών είμαι σίγουρος ότι θα διαβάσουν αυτή τη συζήτηση και αυτό φάνηκε από τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που διάβασαν από την πρώτη μέρα αυτή τη συζήτηση. Θα με ενδιέφερε να φανεί και κάποιο άλλο κείμενο σε αυτό το θέμα.

Από την εποχή που γράφτηκε αυτό το κείμενο έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και έχουν ξεκαθαρίσει πολλά:
- Οι Πορτογάλοι τρέχουν δύο παράλληλα κρατικά συστήματα ΠΦΥ: Ένα όπως είναι και τα δικά μας Κέντρα Υγείας και ένα δεύτερο με Κέντρα Υγείας βασισμένα στους οικογενειακούς ιατρούς και σαφώς πιο ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η προσχώρηση από το πρώτο στο δεύτερο είναι εθελοντική, οι διαφορές στις απαιτήσεις μεγάλες αλλά και ο μισθός δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος. Δεν θα μου κάνει εντύπωση να δω και κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.
- Δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη στα περισσότερα συστήματα ΠΦΥ στην Ευρώπη, ούτε εφημερίες, αλλά υπάρχει μια κάλυψη του ασθενή 8πμ με 8μμ για επείγοντα προβλήματα. Μην ξεχνάτε τον Θεοδωράκη πέρσι που μίλαγε για υποχρεωτική 24ωρη κάλυψη από τον οικογενειακό ιατρό και μισθούς που δεν θα ξεπερνάνε τα 1300€ μικτά.

Συνεπώς μην το βλέπετε σαν ένα κείμενο της τρόικας αλλά σαν ένα κείμενο που προσπάθησε να μπει στην μέση της απόστασης μια εποχή αρκετά έντονη.
Σήμερα, υπάρχει πρόταση; Οι θεσμικοί φορείς δεν μιλάνε. Δεν σας ανησυχεί αυτό;

Argirios Argiriou:
Βέβαια 24ωρη κάλυψη δεν χρειάζεται να σημαίνει, σώνει και καλά, ότι ο Πρωτοβάθμιος Ιατρός θα ξενυχτά σε ένα κέντρο υγείας ή σε ένα Ιατρείο.

Ξαναθυμίζω μια Σουηδική πατέντα:

"Τηλεφωνικές εφημερίες στην ΠΦΥ, από Νοσηλεύτριες;"

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

paracelsus:
Η 24ωρη κάλυψη των κέντρων υγείας είναι άσκοπη και πολυέξοδη και γίνεται μόνο για λαϊκίστικους λόγους για να δείξουν οι κάθε είδους πολιτικάντηδες ένα καλό προφίλ στις τοπικές κοινωνίες και στους ψηφοφόρους τους (ίσως και για να βολέψουν κάποια δικά τους άτομα πχ. φύλακες, οδηγοί ασθενοφόρων ή και για να έχουν οι γιατροί/νοσηλευτές ένα έξτρα εισόδημα). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουν ανοιχτα τα κέντρα υγείας μετά τις  10-11μμ το πολύ. Εάν ένα περιστατικό είναι τόσο επείγον ώστε να μην μπορεί να περιμένει ως την επόμενη μέρα τότε μάλλον είναι αρκετά σοβαρό ώστε να απαιτεί νοσοκομειακή φροντίδα.
 Τα κέντρα υγείας πρέπει να είναι για αντιμετώπιση επείγονταν περιστατικών που αφορούν την πρωτοβάθμια περίθαλψη, στην Ελλάδα πολλά περιστατικά πχ έντονη δύσπνοια καρδιακής αιτιολογίας, θωρακικό καρδιακό άλγος, ΑΕΕ, καταλήγουν πρώτα στα κέντρα υγείας (που δεν έχουν δυνατότητα ούτε εργαστηριακού ούτε ακτινολογικού ελέγχου), ενώ κανονικά θα έπρεπε να διακομίζονται κατευθείαν στο νοσοκομείο (αυτό συμβαίνει στις βορειοευρωπαϊκες χώρες και στις ΗΠΑ). Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε καλά οργανωμένο ΕΚΑΒ, με εξοπλισμό και ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να κάνουμε μπαλώματα. Το πολύ-πολύ θα μπορούσε να γίνει μια τηλεφωνική υπηρεσία από επαγγελματίες υγείας (κυρίως νοσηλεύτριες όπως σε Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία) που να αξιολογεί τη βαρύτητα και να δίνει συμβουλές για επείγοντα περιστατικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το καθεστώς των 24ωρων εφημερίων δημιουργεί στρεβλώσεις, μετατοπίζεται το κέντρο βάρους στις εφημερίες και όχι στον πραγματικό ρόλο των γενικών γιατρών, καταλήγει ο γιατρός να ξοδεύει στις εφημερίες σχεδόν όσο χρόνο δουλεύει στην πρωινή του εργασία (αν υπολογίσει κανείς και τα ρεπό που υπάρχουν ως απόρροια της ύπαρξης 24ωρων εφημερίων).

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση