Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Οικογενειακός Ιατρός: Ένα κείμενο για συζήτηση

<< < (6/16) > >>

Δημήτρης Μακρέας:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑναφέρθηκα ξεκάθαρα στη νυχτερινή εφημερευση (δηλαδή μετά πχ τις 11μμ), δεν υποστήριξα να μην εφημερεύουν καθόλου τα κέντρα υγείας.
Εάν θεωρείτε λογικό να διανυκτερεύουν τα κέντρα υγείας για να εξετάζονται οι αμυγδαλίτιδες στις 2 ή στις 3 μετά τα μεσάνυχτα πάω πάσο.

Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μπορεί να εμπεδωθεί εάν υπάρχει ένα σωστά οργανωμένο ΕΚΑΒ και ασθενοφόρα με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και με ιατρό (ή διασωστες) εξειδικευμένους στην επείγουσα ιατρική οι οποίοι θα κάνουν την αρχική σταθεροποίηση και θα φροντίσουν για την γρήγορη διακομιδή σε νοσοκομείο εάν χρειάζεται. Αναφέρομαι πάντα σε νυχτερινά περιστατικά.
 Όσον αφορά για: « Η αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών, η παρακολούθηση των χρονίων, η παροχή πρώτων βοηθειών/σταθεροποίησης τραυματιών, η βραχεία νοσηλεία, το φιλτράρισμα των περιστατικών πριν φτάσουν στο β' ή γ' βάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα, οι κατ΄οίκον επισκέψεις όταν χρειαστεί», όλα αυτά σαφώς και πρέπει να παρέχονται από τα κέντρα υγείας, αλλά αυτά αφορούν την πρωινή λειτουργία και την εφημερευση πχ μέχρι τις 11μμ.

Τα επείγοντα περιστατικά μετά τα μεσάνυχτα είναι συνήθως βαριά και χρήζουν ως επί το πλείστον νοσοκομειακής αντιμετώπισης. Βέβαια πάντα θα υπάρχουν πχ και κάποια θλαστικά τραύματα στις 2 την νύχτα και παρομοια μικροπεριστατικα τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν ως το πρωί και θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε ένα κέντρο υγείας, αλλά για τόσα λίγα περιστατικά είναι παράλογο να διανυκτερεύει ένα κέντρο υγείας απασχολώντας δυο γιατρούς, μια νοσηλεύτρια, έναν φύλακα και πιθανώς ένα ή και δυο οδηγούς ασθενοφόρου (το κοστος νυχτερινής λειτουργιας ενος κέντρου υγείας δεν ειναι μόνο η εξευτελιστικα μικρή αμοιβή ενος γιατρου, ειναι και ολου του υπολοιπου προσωπικου, καθως και φωτισμος, θερμανση κτλ) .

Πάντως για «τα διάφορα γραφειοκρατικά γρανάζια όπως η πιστοποίηση ενός θανάτου στις 03:00 και η σύνταξη του πιστοποιητικού» δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να διανυκτερεύουν τα κέντρα υγείας (το πιστοποιητικό δηλαδή δεν θα μπορούσε να συνταχθει λίγες ώρες μετά το πρωί;). Η Ελλάδα σίγουρα έχει ιδιόμορφη γεωγραφία, όμως ανάλογα προβλήματα έχει πχ και η Σουηδία η οποία δεν έχει το ελληνικό μοντέλο της νυχτερινής εφημερευσης στην ΠΦΥ. Να δεχτώ ότι σε ορισμένα απομονωμένα νησιά ένα κέντρο υγείας θα μπορούσε να λειτουργεί και ως κέντρο βραχείας νοσηλείας και να έχει νοσηλευτική και ιατρική κάλυψη και την νυχτα, αλλά αυτό δεν είναι λογικό να  γενικευθεί για όλα τα κέντρα υγείας της χώρας. Επίσης να δεχτώ οτι σε πολύ τουριστικές περιοχές με αρκετά περιστατικα ακομα και τη νυχτα οτι θα μπορουσαν για τους καλοκαιρινους μήνες να εφημερεύουν και τη νύχτα. Όχι όμως να γενικεύεται αύτο παντού και για όλο τον χρόνο.

Εγώ δεν υποστηρίζω την απαξίωση των κέντρων υγείας, ισα-ισα είμαι υπέρ της ενίσχυσης τους ώστε να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες και όχι να είναι απλώς κέντρα συνταγογραφησης. Η νυχτερινή εφημερευση όμως περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει. Τα κέντρα υγείας είναι κυρίως δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και όχι δομές προνοσοκομειακης αντιμετώπισης, αυτόν τον ρόλο πρέπει να τον αναλάβει και να τον εκτελεί σωστά το ΕΚΑΒ όπως γίνεται σε όλες τις αναπτυγμενες ιατρικά χώρες (ειδικά για νυχτερινά περιστατικά).


--- Τέλος παράθεσης ---

Προς το παρόν και το εγγύτατο μόλλον ΕΚΑΒ δεν... Η ανατολική ζώνη του νομού καλύπτεται από έναν οδηγό-κατά περίπτωση διασώστη και δεύτερο μέλος γιατρό από το ΚΥ. Και δε μιλάμε για διακομιδές από το Κυ στο νοσοκομείο, αλλά για όλες τις διακομιδές.
οργανωμένα ΤΕΠ δεν.. Ούτε πρόκειτε στο άμεσο μέλλον.
προσωπικά μπορώ να συζητήσω ζητήματα οργάνωσης και σχεδιασμού των κέντρων εφημέρευσης, αλλά διαφωνώ κάθετα στο δαπανηρές, για αυτό ανέφερα τις αμυγδαλίτιδες για να συγκρίνουμε με τιμές αγοράς. Ρωτήστε πόσο κοστίζει η σταθεροποίηση ενός πνευμονικού οιδήματος στο κεντρικό μαγαζί των Χανίων και μετά ας συζητήσουμε για την εφημερία και τον επιμερισμό του βραδυνού κόστους. μιλάμε για αστεία ποσά σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα. Οι μάγκες στο νομό παίρνουν 150 ευρώ από τους τουρίστες για τρία ράματα...
Με την ίδια ίδια λογική η εφημερία δε χρειάζεται ούτε την απογευματινή ζώνη, ούτε αντιμετώπιση του επείγοντος στο πρωινό ωράριο.
Ή καλύπτονται τα επείγοντα ή δεν καλύπτονται.
Νομίζω ότι συνολικά η σχέση δομών ΠΦΥ και κοινότητας , παρότι αποτελεί το σοβαρότερο ζήτημα στην ΠΦΥ, δε φαίνεται να απασχολεί κανέναν...
Θα ήθελα να τοποθετηθώ συνολικά στο κείμενο , γιατί το θεωρώ σοβαρό και αξιέπαινο, αλλά δεν είναι δουλειά του ποδαριού και θέλει χρόνο.

paracelsus:
“Γιατί μή ξεχνούμε πως οι θιασώτες των κλειστών τη νύχτα ΚΥ, πρέπει να εξηγήσουν στον κυρίαρχο Ελληνικό λαό για ποιό λόγο από την Παρασκευή στις 23:00 έως τη Δευτέρα 08:00, δεν θα υπάρχει γιατρός δίπλα του”
Ξέχασες βέβαια το Σάββατο και την Κυριακή, οι «θιασώτες των κλειστών τη νύχτα ΚΥ» αναφέρονται στην ΝΥΧΤΑ (ελπίζω να εμπέδωσες αυτή την μικρή λεπτομέρεια τώρα που στο έγραψα με κεφαλαία), μια χαρά μπορούν να εφημερεύουν τα ΚΥ και τα Σαββατοκύριακα πχ από 7πμ-11μμ.

«Τέσσερις άνθρωποι ξεψύχησαν αιμορραγώντας πάνω σε καρότσες αγροτικών οχημάτων στον μακρύ και ατελείωτο δρόμο τους προς το Νοσοκομείο»
Ακριβώς σε τέτοια περιστατικά χρειάζεται να υπάρχει ένα πολύ καλά οργανωμένο ΕΚΑΒ, με ασθενοφόρα με σωστό εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό, για να μην υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα, έτσι οργανώνουν όλες οι σοβαρές χώρες τα συστήματα τους.

Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να γκρινιάζουμε για την κακή μας οργάνωση και για τις προβληματικές δομές που έχουμε. Όταν προτείνονται όμως αλλαγές ορθολογικές που βασίζονται σε εμπειρίες άλλων προηγμένων χωρων (δεν είναι ανάγκη να ανακαλύψουμε τον τροχό μόνοι μας) τότε πάλι βρίσκουμε ένα σωρό δικαιολογίες για να υπερασπιστούμε τις συνήθεις πρακτικές μας και να μην αλλάξουμε ποτέ. Και χρησιμοποιούμε συναισθηματισμούς, υπερβολές (απρόσωπα ασθενοφόρα, εκρηκτικό ταπεραμέντο του Ελληνικού λαού, να αποψιλώσουμε τις παροχές του κράτους και να στερήσουμε το ΚΥ από τον πολίτη) για να δικαιολογήσουμε τα δυσλειτουργικά συστήματά μας.

Τα πράγματα είναι απλά. Σε πόσες προηγμένες ιατρικά χώρες την προνοσοκομειακη φροντίδα την νύχτα την αναλαμβάνουν τα κέντρα υγείας  και όχι το αντίστοιχο ΕΚΑΒ; Σε πόσες προηγμένες ιατρικά χώρες εφαρμόζεται το μοντέλο της νυχτερινής εφημερευσης στην ΠΦΥ με 2 γιατρούς και μια νοσηλεύτρια; Και σε πόσες χώρες αντίθετα υπάρχει τη νύχτα μια τηλεφωνική διαλογή από νοσηλευτες/γιατρους που αξιολογούν το επείγον του περιστατικού και συμβουλεύουν ανάλογα;

Δεν πρόκειται να απαντήσω ξανά, η άποψη μου νομίζω είναι σαφής, όσοι θέλουν να διαστρεβλώνουν όσα λέω (πχ με δήθεν κλειστά ΚΥ το Σαββατοκύριακο, αποψίλωση των παροχών του κράτους και στέρηση του ΚΥ από τον πολίτη) είναι ελεύθεροι να το κάνουν.  

ΥΓ Μια και είδα και το σχόλιο του κ.Μακρεα, μια απάντηση:
«Με την ίδια ίδια λογική η εφημερία δε χρειάζεται ούτε την απογευματινή ζώνη, ούτε αντιμετώπιση του επείγοντος στο πρωινό ωράριο.»
Νομίζω ότι είναι διαφορετική η εφημερία τη νύχτα από το απόγευμα και το πρωί, δεν είναι ίδια η ευκολία πρόσβασης τη νύχτα, οι κοινωνίες μας είναι οργανωμένες να λειτουργούν την ημέρα, το ίδιο και οι βιολογικοί ρυθμοί των ανθρώπων (ασθενών και γιατρών). Όταν υποχρεώνεται ο γιατρός να εφημερεύει τη νύχτα την επόμενη μέρα ή πρέπει να πάρει ρεπό ή απλά δεν θα κάνει σωστά τη δουλειά του το πρωί. Αντί να υποχρεώνεται ο γιατρός σε 7 και περισσότερες νυχτερινές εφημερίες το μήνα είναι πιο λογικό να δουλεύει περισσότερες ώρες την ημέρα (αντί για 7), και να ασκεί πραγματικά ΠΦΥ. Έτσι γίνεται σε όλες τις χώρες με σοβαρή ΠΦΥ.

Σχετικά με το κόστος, φυσικά συγκριτικά με τουριστοϊατρεια μπορεί κανείς να πει ότι είναι φθηνοτερα τα ΚΥ γιατί έχουμε αποδεχτεί να εργαζόμαστε για εξευτελιστικές αμοιβές όσοι είμαστε στο ΕΣΥ. Αλλά πιστεύω ότι εάν υπήρχε ένα σωστά οργανωμένο ΕΚΑΒ το κόστος θα ήταν μικρότερο σε σχέση με το σημερινό μοντέλο.

«Προς το παρόν και το εγγύτατο μέλλον ΕΚΑΒ δεν...» Συμφωνώ ότι πρακτικά όπως έχουν τα πράγματα τώρα, με ένα ΕΚΑΒ προβληματικό, είναι δύσκολο ή και επικίνδυνο να σταματήσεις τη νυχτερινή εφημερευση των ΚΥ και να αφήσεις τους πολίτες αβοήθητους. Όμως ο σχεδιασμός της πολιτείας θα πρέπει να είναι η οργάνωση ενός αποτελεσματικού ΕΚΑΒ και όχι η συνέχιση ενός δυσλειτουργικού μοντέλου όπου τα ΚΥ καλούνται να παίξουν ρόλο προνοσοκομειακης και όχι πρωτοβάθμιας φροντίδας. Δυστυχώς στην Ελλάδα προωθείται η άποψη (πχ Πατουλης) ότι οι γενικοί γιατροί είναι για να καλύπτουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά (δηλαδή να κλείνουν τις τρύπες του συστήματος και του δυσλειτουργικού ΕΚΑΒ) αλλά την ΠΦΥ να την αναλαμβάνουν οι ειδικοί.

ΑΡΗΣ:
1)Το επείγον και το έκτακτο δεν έχει ωράριο.
2) H μεταφορά του επείγοντος περιστατικού σε νοσοκομείο, απαιτεί πρώτα τη σταθεροποίησή του και αυτή δεν μπορεί να γίνει σε ένα κινούμενο όχημα, ακόμα κι αν αυτό είναι ασθενοφόρο.
3) Η αναγνώριση της δυνητικά επείγουσας κατάστασης δεν απαιτεί εργαστηριακό έλεγχο, αλλά κλινική εκτίμηση
4) Η διάγνωση, που για να τεθεί χρειάζεται απαραίτητα και εργαστηριακός έλεγχος, δεν αποτελεί σκοπός της ΠΦΥ. Αντίθετα σκοπός της ΠΦΥ είναι και η αναγνώριση της δυνητικά επείγουσας κατάστασης.

EzeΤΡΟΛ:
Δηλαδή θα είναι ανοιχτό το ΚΥ μέχρι το βράδι του Σαββάτου ως τις 23:00, μετά θα κλείνει για 8 ώρες (όποιος πρόλαβε, πρόλαβε), και μετά θα ξανανοίγει το πρωί της Κυριακής στις 07:00 και μ΄αυτό τον τρόπο κάναμε μεταρρύθμιση και γίναμε "προηγμένη υγειονομικά χώρα" (ανακαλύπτοντας κι εμείς τον τροχό που βρήκαν οι άλλοι).

Καληνύχτα και από μένα, κοντεύει βράδι Σαββάτου 23:00 και πρέπει να κλείσω.

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος1)Το επείγον και το έκτακτο δεν έχει ωράριο.
2) H μεταφορά του επείγοντος περιστατικού σε νοσοκομείο, απαιτεί πρώτα τη σταθεροποίησή του και αυτή δεν μπορεί να γίνει σε ένα κινούμενο όχημα, ακόμα κι αν αυτό είναι ασθενοφόρο.
3) Η αναγνώριση της δυνητικά επείγουσας κατάστασης δεν απαιτεί εργαστηριακό έλεγχο, αλλά κλινική εκτίμηση
4) Η διάγνωση, που για να τεθεί χρειάζεται απαραίτητα και εργαστηριακός έλεγχος, δεν αποτελεί σκοπός της ΠΦΥ. Αντίθετα σκοπός της ΠΦΥ είναι και η αναγνώριση της δυνητικά επείγουσας κατάστασης.

--- Τέλος παράθεσης ---

Θα σου πρότεινα να πάρεις εκπαιδευτική άδεια να ακολουθήσεις για μερικές ημέρες το πλήρωμα ενός ασθενοφόρου στην Σκανδιναβία.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση