Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Οικογενειακός Ιατρός: Ένα κείμενο για συζήτηση

<< < (8/16) > >>

thepap:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕρώτηση 2η Ξέρετε πολλούς συναδέλφους που θα έμεναν σε ένα απομακρυσμένο Κ.Υ. με ένα ξερό μισθό 1200- 1500 ευρώ?

--- Τέλος παράθεσης ---

Χαίρομαι που μπήκαμε στο θέμα γιατί η ερώτηση 1 είναι για νοσηλεύτριες και σε έλλειψη αυτών για γιατρούς.

ΥΓ γιατί τα παιδιά των πόλεων που παρακολουθούνται από ιδιώτη παιδίατρο δεν πάνε την νύχτα στο ΤΕΠ που είναι δίπλα τους και δεν εφημερεύει και ο ιδιώτης παιδίατρος 24ωρο; Είναι παιδιά κατώτερου θεού;

--- Τέλος παράθεσης ---

Γνωρίζεται πολλές νοσηλεύτριες που αντιμετωπίζουν τα παραπάνω και αυτά που αναφέρει ο @kopritis μόνες τους?



Το θέμα της 2ης ερώτησης σας φαίνεται τόσο ασήμαντο?

Τα παιδιά στην πόλη έχουν επιλογές. Τα παιδιά στην επαρχία έχουν η τον Γενικό Ιατρό στο Κ.Υ. η την βόλτα με το αυτοκίνητο-βάρκα-αεροπλάνο.


Denominator:
Γιατί μιλάμε για αποψίλωση των υπηρεσιών υγείας στις άγονες περιοχές με τη συγκεκριμένη πρόταση; Ίσα, ίσα που τώρα βλέπουμε τις προκηρύξεις να μένουν στα αζήτητα - κι όλοι ξέρουμε το γιατί.

Δ. Κουναλάκης:
Η δική μου εμπειρία είναι ότι στην συντριπτική πλειοψηφία το C130 σηκώνεται μετά από κλήση σε πολιτικό πρόσωπο και όχι μετά από κλινική εκτίμηση.
Μια νησιωτική περιοχή δεν είναι το ίδιο, χρειάζεται μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση και σαφώς δυνατά οικονομικά κίνητρα όταν υπάρχουν κατάλληλα προσόντα και κατάλληλη αξιολόγηση των παραπομπών.
Προσωπικά, θεωρώ ότι κάθε περιοχή οφείλει να ερωτάται: Θέλει εφημερεύον Κέντρο Υγείας ή καλύτερο οδικό άξονα; Η απάντηση δεν είναι πάντα ίδια.
Επίσης, προσωπική άποψη είναι ότι η οικονομική συμμετοχή του κάθε δήμου σε ένα κέντρο εφημερίας είναι απαραίτητη. Διορθώνει τον ηθικό κίνδυνο. Σαφέστατα βλέπω να ακολουθούμε τον δρόμο των Πορτογάλων και όπως ξαναέγραψα όποιος μπαίνει στο νέο σύστημα θα παίρνει καλύτερο μισθό. Οι υπόλοιποι θα μείνουν με το επίδομα της εφημερίας μισό.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΈχουν Ισπανία-Πορτογαλία (που αναφέρθησαν ως παραδείγματα) τις δικές μας γεωγραφικές ιδιαιτερότητες ;

--- Τέλος παράθεσης ---
Όχι, είναι μια τεράστια πεδιάδα και οι δύο με βάση το χάρτη μου. Τους ορεινούς όγκους τους εξαφάνισε η κρίση. Οι δρόμοι είναι τέλειοι. Δεν έχουν πολιτισμικές αντεγκλήσεις. Σε σχέση με εμάς, μόνο νησιά δεν έχουν.

Στους ετοιμοθάνατους καλέ μου συνάδελφε δεν σε φωνάζουν να προσφέρεις ότι μπορείς. Σε φωνάζουν να πας για να το δουν οι γείτονες. Γι' αυτό έχε τις σειρήνες αναμμένες.
Σε τροχαίο, η αγωνία σου είναι η συρραφή των θλαστικών; Δεν θέλω να το σχολιάσω.
Αν το αλλεργικό σοκ κάνει συστολική πίεση 10mmHg και δεν πιάσει η αδρεναλίνη τι κάνεις;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓνωρίζεται πολλές νοσηλεύτριες που αντιμετωπίζουν τα παραπάνω και αυτά που αναφέρει ο @kopritis μόνες τους?

Το θέμα της 2ης ερώτησης σας φαίνεται τόσο ασήμαντο?
Τα παιδιά στην πόλη έχουν επιλογές. Τα παιδιά στην επαρχία έχουν η τον Γενικό Ιατρό στο Κ.Υ. η την βόλτα με το αυτοκίνητο-βάρκα-αεροπλάνο.

--- Τέλος παράθεσης ---
Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί γιατροί και προσλαμβάνονται γιατροί αντί για νοσηλεύτριες.
Θέλετε να πείτε ότι ο παιδίατρος της πόλης προλαμβάνει καλύτερα την λαρυγγίτιδα από τον γενικό ιατρό του Κέντρου Υγείας;
Μήπως έχετε κάποια πρόταση για το γιατρό που πηγαίνει με το αμάξι του σε ένα άγονο ιατρείο με μόνο το στηθοσκόπιο, ίσως και κανένα καρδιογράφο και πληρώνεται 1300€;

Το ζόρι μου δεν είναι να μην εφημερεύουν τα κέντρα υγείας. Το ζόρι θα προκύψει εάν αρχίσουν να πληρώνονται με τους ίδιους κανόνες για το έργο τους κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς.
Μην ανησυχείτε όμως. Είστε στην Ελλάδα. Ούτε ο WHO μπορεί να τα βάλει με τους Έλληνες.

thepap:
παράθεση απο @Denominator

Γιατί μιλάμε για αποψίλωση των υπηρεσιών υγείας στις άγονες περιοχές με τη συγκεκριμένη πρόταση; Ίσα, ίσα που τώρα βλέπουμε τις προκηρύξεις να μένουν στα αζήτητα - κι όλοι ξέρουμε το γιατί.

Στο κείμενό σας όχι αλλα στο παρακάτω...



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ 24ωρη κάλυψη των κέντρων υγείας είναι άσκοπη και πολυέξοδη και γίνεται μόνο για λαϊκίστικους λόγους για να δείξουν οι κάθε είδους πολιτικάντηδες ένα καλό προφίλ στις τοπικές κοινωνίες και στους ψηφοφόρους τους (ίσως και για να βολέψουν κάποια δικά τους άτομα πχ. φύλακες, οδηγοί ασθενοφόρων ή και για να έχουν οι γιατροί/νοσηλευτές ένα έξτρα εισόδημα). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουν ανοιχτα τα κέντρα υγείας μετά τις  10-11μμ το πολύ. Εάν ένα περιστατικό είναι τόσο επείγον ώστε να μην μπορεί να περιμένει ως την επόμενη μέρα τότε μάλλον είναι αρκετά σοβαρό ώστε να απαιτεί νοσοκομειακή φροντίδα.
 Τα κέντρα υγείας πρέπει να είναι για αντιμετώπιση επείγονταν περιστατικών που αφορούν την πρωτοβάθμια περίθαλψη, στην Ελλάδα πολλά περιστατικά πχ έντονη δύσπνοια καρδιακής αιτιολογίας, θωρακικό καρδιακό άλγος, ΑΕΕ, καταλήγουν πρώτα στα κέντρα υγείας (που δεν έχουν δυνατότητα ούτε εργαστηριακού ούτε ακτινολογικού ελέγχου), ενώ κανονικά θα έπρεπε να διακομίζονται κατευθείαν στο νοσοκομείο (αυτό συμβαίνει στις βορειοευρωπαϊκες χώρες και στις ΗΠΑ). Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε καλά οργανωμένο ΕΚΑΒ, με εξοπλισμό και ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να κάνουμε μπαλώματα. Το πολύ-πολύ θα μπορούσε να γίνει μια τηλεφωνική υπηρεσία από επαγγελματίες υγείας (κυρίως νοσηλεύτριες όπως σε Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία) που να αξιολογεί τη βαρύτητα και να δίνει συμβουλές για επείγοντα περιστατικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το καθεστώς των 24ωρων εφημερίων δημιουργεί στρεβλώσεις, μετατοπίζεται το κέντρο βάρους στις εφημερίες και όχι στον πραγματικό ρόλο των γενικών γιατρών, καταλήγει ο γιατρός να ξοδεύει στις εφημερίες σχεδόν όσο χρόνο δουλεύει στην πρωινή του εργασία (αν υπολογίσει κανείς και τα ρεπό που υπάρχουν ως απόρροια της ύπαρξης 24ωρων εφημερίων).


--- Τέλος παράθεσης ---

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έχουν Ισπανία-Πορτογαλία (που αναφέρθησαν ως παραδείγματα) τις δικές μας γεωγραφικές ιδιαιτερότητες ;


--- Τέλος παράθεσης ---

Η Νορβηγία έχει τις δικές μας γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και πολύ χειρότερες ( βουνά με χιόνια, νησάκια μέσα σε παγωμένες και αφηνιασμένες από τον αέρα θάλασσες, τεράστιες αποστάσεις κτλ). Παρόλα αυτά και εκεί τα Κέντρα Υγείας είναι κλειστά την νύχτα. Υπάρχουν βέβαια όλο το 24ωρο νοσηλεύτριες σε τηλεφωνική εφημερία (οι συνομιλίες με τους ασθενείς καταγράφονται) και όταν προκύψει το επείγον που χρειάζεται Γιατρό, τηλεφωνούν αυτόν που έχει εφημερία ετοιμότητος και κοιμάται στο σπίτι του και πετάγεται μέχρι το Κέντρο Υγείας ή τον παίρνουν με το ασθενοφόρο ή το ελικόπτερο και τον πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Δούλεψα στον δήμο του Engerdal στη Νορβηγία για τρεις μήνες το καλοκαίρι του 2005 (ήμουν σχεδόν τρεις μήνες στην σειρά ! εφημερία ετοιμότητος αλλά υπήρχαν πολλές βραδυές που κοιμόμουν όλο το βράδυ χωρίς να με ξυπνήσουν). Ο δήμος του Engerdal έχει πληθυσμό περίπου 1500 κατοίκους.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση