Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Οικογενειακός Ιατρός: Ένα κείμενο για συζήτηση

<< < (9/16) > >>

thepap:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓνωρίζεται πολλές νοσηλεύτριες που αντιμετωπίζουν τα παραπάνω και αυτά που αναφέρει ο @kopritis μόνες τους?

Το θέμα της 2ης ερώτησης σας φαίνεται τόσο ασήμαντο?
Τα παιδιά στην πόλη έχουν επιλογές. Τα παιδιά στην επαρχία έχουν η τον Γενικό Ιατρό στο Κ.Υ. η την βόλτα με το αυτοκίνητο-βάρκα-αεροπλάνο.

--- Τέλος παράθεσης ---
Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί γιατροί και προσλαμβάνονται γιατροί αντί για νοσηλεύτριες.
Θέλετε να πείτε ότι ο παιδίατρος της πόλης προλαμβάνει καλύτερα την λαρυγγίτιδα από τον γενικό ιατρό του Κέντρου Υγείας;
Μήπως έχετε κάποια πρόταση για το γιατρό που πηγαίνει με το αμάξι του σε ένα άγονο ιατρείο με μόνο το στηθοσκόπιο, ίσως και κανένα καρδιογράφο και πληρώνεται 1300€;

Το ζόρι μου δεν είναι να μην εφημερεύουν τα κέντρα υγείας. Το ζόρι θα προκύψει εάν αρχίσουν να πληρώνονται με τους ίδιους κανόνες για το έργο τους κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς.
Μην ανησυχείτε όμως. Είστε στην Ελλάδα. Ούτε ο WHO μπορεί να τα βάλει με τους Έλληνες.

--- Τέλος παράθεσης ---

Θέλω να πω ότι το παιδί στην επαρχία εάν δεν εφημερεύει το Κ.Υ. το βράδυ δεν έχει καν πρόσβαση σε Γιατρό. Και πιστέψτε με ξέρω αρκετούς που τους είναι δυσβάσταχτο να βάλουν 20 ευρω βενζίνη για να πάνε το παιδί τους στο νοσοκομείο 60 km μακριά εφόσον βέβαια διαθέτουν αυτοκίνητο.

o Γιατρός που περιγράφετε θεωρώ οτι δεν πληρώνεται όπως πρέπει να πληρώνεται, συμπληρώνει το εισόδημά του με τις εφημερίες που κάνει και αν του κοπούν κι αυτές θα πρέπει να φύγει. Όπως φαντάζομαι ξέρετε ότι νέοι συνάδελφοι δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να καταλάβουν θεσεις σε άγονα Κ.Υ. ώς επικουρικοί για 3 χρόνια και με το δίκιο τους.

Δεν ανησυχώ ... μακριά απο μένα η λογική του δημοσίου υπαλλήλου. Μπορεί στο Κ.Υ. που εργάζομαι να μην εφημερεύω όπως ένας Χειρουργός σε Τριτοβάθμιο αλλά δεν νοιώθω και άχρηστος. Και δεν έχω και φακελάκια...

 

Αρχίατρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ δική μου εμπειρία είναι ότι στην συντριπτική πλειοψηφία το C130 σηκώνεται μετά από κλήση σε πολιτικό πρόσωπο και όχι μετά από κλινική εκτίμηση.
--- Τέλος παράθεσης ---
Οποιοσδήποτε μπορεί να googl-ίσει και να ελέγξει τις αεροδιακομιδές που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα, και να σκεφτεί αν σε όλες έπεσε "τηλέφωνο".

Σε κάθε περίπτωση, κάποιος πρέπει να ελέγξει την βαρύτητα του περιστατικού και να καλέσει αεροδιακομιδή, και σίγουρα αυτή δεν μπορεί να η... τηλεφωνήτρια του ΕΚΑΒ !
 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣε τροχαίο, η αγωνία σου είναι η συρραφή των θλαστικών; Δεν θέλω να το σχολιάσω.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αγωνία δεν υπήρχε, καθώς δεν ήταν... πολυτραυματίες, ούτε είχαν κατάγματα, δεν είχαν κτυπήσει σε κοιλιά, θώρακα, κεφάλι, ήταν χαζοπεσίματα από μηχανάκια με μικρές ταχύτητες.
Πήγαν στο ΠΙ του νησιού λοιπόν, κτύπησαν το τηλέφωνο της οικίας του πάντοτε (και μηδέ αμοιβόμενου) εφημερεύοντος ιατρού και δεν αναγκάστηκαν να πάνε στο μεγαλύτερο νησί, ούτε να τα στάξουν σε κάποιον ιδιώτη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑν το αλλεργικό σοκ κάνει συστολική πίεση 10mmHg και δεν πιάσει η αδρεναλίνη τι κάνεις;
--- Τέλος παράθεσης ---
Για τι βαθμού (Grade) αλλεργικό σοκ μιλάμε ; H συστολική πίεση 10mm Hg δεν είναι μόνη της κριτήριο.
Αν μιλάμε για σοβαρό shock, τότε χρειάζεται διασωλήνωση, χορήγηση υγρών και ΜΕΘ.
Πόσο είναι αυτό το ποσοστό όμως ;
Εμένα μου έτυχαν πάνω από 20 αλλεργικά σοκ τα οποία αντιμετωπίστηκαν σε επίπεδο ΠΙ, χωρίς να χρειαστέι να διακομιστούν στο μεγαλύτερο νησί (στο οποίο θα έφταναν προφανώς σε πολύ χειρότερη κατάσταση).

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΥΓ γιατί τα παιδιά των πόλεων που παρακολουθούνται από ιδιώτη παιδίατρο δεν πάνε την νύχτα στο ΤΕΠ που είναι δίπλα τους και δεν εφημερεύει και ο ιδιώτης παιδίατρος 24ωρο;

--- Τέλος παράθεσης ---

Σε περίπτωση όμως που προκύψει πρόβλημα (π.χ. λαρυγγίτιδα, ασθματική κρίση, κοιλιακό άλγος) πηγαίνουν μια χαρά και νύχτα στα ΤΕΠ, με συν-πλην ένα νυχτερινό τηλέφωνο στον παιδίατρο προηγουμένως.
Επίσης, και για άλλες περιπτώσεις, ευχαρίστως θα ενοχλούσαν και τον ιδιώτη παιδίατρό τους ανά πάσα μέρα και ώρα, αν αυτό ήταν ...δωρεάν, π.χ. το έβλεπαν σαν προσφορά του παιδιάτρου ή του ταμείου τους ή του κράτους προς αυτούς. Βλέπετε, στην Ελλάδα έχουμε την τάση να ξεχειλώνουμε ό,τι μας προσφέρεται δωρεάν, αφού θεωρούμε ότι το κράτος "μας τα παίρνει έτσι κι αλλιώς", "μας χρωστάει από τον Εμφύλιο", " όλοι το κάνουν, εγώ κορόιδο είμαι; ", κ.λπ. Να θυμίσω τις περιττές διακομιδές ασθενών που καλούν το (δωρεάν) ΕΚΑΒ μόνο και μόνο για να παρακάμψουν την ουρά στα επείγοντα; Γι' αυτό μιλάω για εκρηκτικό ταμπεραμέντο του λαού μας, που δεν μπορεί να συγκριθεί με τους ψυχρούς, ορθολογιστές προτεστάντες των Βορειοευρωπαϊκών χωρών.

ΑΡΗΣ:
Το να επιχειρηματολογούμε υπέρ της 24ωρης λειτουργίας των κέντρων υγείας και μόνο ή υπέρ ενός συστήματος διακομιδών σε νοσοκομείο, απαιτεί να έχουμε στοιχεία ότι κάποιο από τα δύο συστήματα υπερτερεί σε αποτελέσματα υγείας. Αποτελέσματα υγείας χωρίς τη συμμετοχή γιατρού, αδυνατώ να  τα κατανοήσω.

Αντικατάσταση του ρόλου του γιατρού από νοσηλευτές με αλγόριθμους που ακολουθούν, μου δίνει την εντύπωση της απλοποίησης της ιατρικής επιστήμης και απαξίωσης της κλινικής εξέτασης που πάντα πρέπει να γίνεται εκ του σύνεγγυς. Επιπλέον η ιατρική και η νοσηλευτική αποτελούν ξεχωριστές επιστήμες και η μία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την άλλη. Ακόμη περισσότερο, ο ασθενής που καλεί τηλεφωνικά για ένα πρόβλημα υγείας, ζητάει ιατρική φροντίδα και όχι νοσηλευτική. Διαφορετικά, το να δίνονται ιατρικές συμβουλές από νοσηλευτές, χωρίς να ερωτάται ο ασθενής αν θέλει ιατρική ή νοσηλευτική συμβουλή, το λιγότερο που θα μπορούσα να πω είναι, ότι πρόκειται περί διαχείρισης καταστάσεων υγείας και πάντως όχι ιατρικής φροντίδας ασθενών.

Θέλουμε λοιπόν ένα σύστημα που να διαχειρίζεται την υγεία ή να φροντίζει ασθενείς?

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌχι, είναι μια τεράστια πεδιάδα και οι δύο με βάση το χάρτη μου.
--- Τέλος παράθεσης ---

To μπαλκόνι μου έχει πολλή θέα, από το Γιβραλτάρ μέχρι τη Βαλτική, και μπορώ να δώ ότι και άλλες χώρες έχουν βουνά, αλλά συνδυασμό ορεινού όγκου και νησιών όπως η Ελλάδα, καμία!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πόσοι από εσάς που εφημερεύετε σε κέντρα υγείας έχουν ATLS και έστω ένα refresh στο ATLS;
Πόσοι έχετε κάνει το ετήσιο Επείγουσα Προνοσοκομειακή του ΕΚΑΒ;
Πόσοι από εσάς έχετε ακτινολογικό ή υπέρηχο και το χρησιμοποιείτε στην εφημερία ανεξαρτήτως του αν υπάρχει τεχνολόγος;
Πόσοι από εσάς κάνετε γενική αίματος, ΤΚΕ, CRP, τροπονίνη, stick ούρων ή βιοχημικά στην εφημερία;
Πόσοι από εσάς έχετε στατιστικά για παραπομπές σε νοσοκομείο;


--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν έχω ΑΤLS γιατί έχει ακριβά δίδακτρα και γίνεται σε μακρινή πόλη (Λάρ'σα) απ' ότι ξέρω. Επίσης, δεν είναι εύκολο να πάρω και άδεια. Ευχαρίστως όμως θα πήγαινα να το παρακολουθήσω αν αποφάσιζε να με στείλει εκεί το Νοσοκομείο μου.
Στην ΕΠΙ του ΕΚΑΒ επίσης έκανα πολλές αιτήσεις, αλλά ποτέ δεν με πήρανε. Δεν ξέρω τα κριτήρια επιλογής τους ή αν δέχονται άλλου είδους παρεμβάσεις.
Ούτε ακτινολογικό ή μικροβιολογικό (μπορώ να) χειρίζομαι σε εφημερία. Η μικροβιολόγος δεν θέλει να της σκαλίζουμε τα μηχανήματα και τα αντιδραστήρια που με κόπο παραγγέλνει  -και ίσως δικαίως. Από την άλλη, αν μου δείξει πώς λειτουργούν (για να μην κάνω καμιά ζημιά), και μου δώσει το οκ, ευχαρίστως να τα δουλέψω.
Στατιστικά ( ; ) δεν έστειλα ποτέ στο Νοσοκομείο γιατί δεν ξέρω σε ποιόν να τα στείλω και τί να τα κάνει -ούτε και μου υπενθύμισε ποτέ κανείς ότι πρέπει να το κάνω. Ίσως πάλι να είναι και δουλειά των διοικητικών του ΚΥ.

Παρόλα αυτά, δεν νιώθω άχρηστος γιατί μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα και περιστατικό το περιστατικό, νιώθω ότι προσφέρω άλλοτε λιθαράκι και άλλοτε ογκόλιθο στην ουσιαστική φροντίδα και εξυπηρέτηση του πολίτη. Και αν βάλλουμε κατά της εφημερίας του ΚΥ, τί να πούμε για το γειτονικό μας Πυροσβεστικό Σταθμό, που επιχειρεί μία-δυο φορές τη διετία κι όμως έχει πολύ πιο άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις από εμάς, ακόμη και μπασκέτες στην αυλή, και κανείς δεν διανοείται να τους βγάλει περιττούς ή ασύμφορους για την τοπική κοινωνία.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση