Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Οικογενειακός Ιατρός: Ένα κείμενο για συζήτηση

<< < (10/16) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Κατάλαβα το άγχος σας. Είναι ο πολίτης.
Συνεπώς να πάω ανάποδα την ερώτηση:
Ένα κέντρο υγείας κοστίζει περίπου 100€/ημέρα χωρίς μισθούς προσωπικού. Αν μιλάμε για μια περιοχή 4000 ατόμων και εμφανιστούν δύο ιδιώτες γιατροί στην περιοχή που κοστίζουν 2300€ για το ΕΟΠΥΥ ο έκαστος τι γίνεται; Το κρατάμε το Κέντρο Υγείας;
Η άποψη μου είναι ότι το κρατάμε. Η ερώτηση μου όμως είναι: Σπαταλάμε τα χρήματα των φορολογούμενων;
Αν το Κέντρο Υγείας κοστίζει περισσότερο και θέλουμε να το κρατήσουμε τι κάνουμε;

Και μπορεί να σας ακούγομαι υπερβολικός, αλλά τα κέντρα υγείας πέρασαν στα ΠΕΔΥ και αυτό σημαίνει σε έξι μήνες θα φαίνεται ξεκάθαρα το κόστος τους, ακόμη και το μισθολογικό. Δεν ξέρω εάν καταλαβαίνετε τον κίνδυνο. Εκτός εάν θεωρείτε ότι θα είστε ευχαριστημένοι να σας πληρώνει σε δραχμές για να καλυφτούν όλοι.

thepap:
θα βρεθούν άραγε Ιδιώτες να ανοίξουν Ιατρείο στα Ανώγεια στην Κάνδανο η στο Οροπέδιο Λασιθίου με 2300 μικτά και την υποχρέωση να είναι 24 ώρες on call?

ΑΡΗΣ:
Η κοινωνική πολιτική κοστίζει. Και οι υπηρεσίες υγείας είναι μορφή κοινωνικής πολιτικής. Ο δημόσιος τομέας υπάρχει για να καλύπτει κενά του ιδιωτικού τομέα. Ακόμα και σε μια περιοχή 4.000 κατοίκων, δυο ιδιώτες δεν μπορούν να καλύψουν την ανάγκη 24ωρης παροχής υπηρεσιών, 30 ημέρες το μήνα.

Υπενθυμίζω, και κάντε συνειρμικές αντιστοιχίες, το παράδειγμα της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ έκλεισε για τον υπάλληλο των 1.000 ευρώ, ενώ ο υπάλληλος των 2.000-3.000 ευρώ έμεινε στο απυρόβλητο. Αυτή τη στιγμή, ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, συνεχίζεται η μη ενημέρωση και επικοινωνία της χώρας με την ομογένεια, τους ναυτικούς, μετανάστες, φοιτητές και τους ελληνόφωνους του εξωτερικού. Το μοναδικό ελληνικό ραδιοφωνικό μέσο που εξέπεμπε σε όλο τον κόσμο έχει σιγήσει.

Αρχίατρος:
ΟΚ, τώρα κατάλαβα, το point ορισμένων.

Προσπαθούν να μηδενίσουν την προσφορά των δημόσιων δομών Υγείας καθώς οι ιδιώτες τα "κάνουν όλα καλύτερα και φθηνότερα".

Χωρίς να αντιπαρέρχομαι ότι όντως κάποια Κέντρα Υγείας θα μπορούσαν να κλείνουν τον χειμώνα την νύκτα και να υπάρχει on-call ιατρός, και χωρίς να υιοθετώ λογικές διατήρησης πενιχρών εισοδημάτων διαμέσου... εφημεριών, προσπαθώ να καταλάβω:
- τι παραπάνω προσέφεραν στο νησάκι που ήμουν οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Σταθμού, εκ των οποίων ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ υπήρχε ανά πάσα στιγμή στο νησί, ενώ ο άλλος έκανε διακοπές σπίτι του.
- οι λιμενικοί απ΄τους οποίους είχαμε τουλάχιστον 5-6 σε μόνιμη βάση, ενώ χρειάζονταν ουσιαστικά μόνο ένας για να ρυθμίζει το καραβάκι. Περιπολίες ; Ας τις έκαναν ορμώμενοι απ' το μεγαλύτερο νησί...

Αντιθέτως με όλους τους παραπάνω, ο ιατρός είναι εκεί να συνταγογραφήσει, να εξετάσει, να τρέξει τα μεσάνυχτα στην γιαγιά που ανέβασε πίεση κτλ.
Όλα αυτά με τα ίδια ακριβώς χρήματα που παίρνουν οι παραπάνω, και χωρίς καμμία δυνατότητα κοπάνας ή 20ήμερων αδειών...

Μπορεί να μηδενίσει κάποιος την προσφορά τις δομές της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επειδή δεν μπορεί (και δεν είναι άλλωστε αυτή η αποστολή της) να αντιμετωπίσει τα περιστατικά που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα δευτεροβάθμιο ή ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο ;

Πρόκειται να πάει ιδιώτης σε ένα νησάκι 300 κατοίκων ή πρέπει να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πεθανουν επειδή δεν πρόκειται να δραστηριοποιηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία στα μέρη τους ; ; ;

Με την ίδια λογική, ας σταματήσει και η ακτοπλοϊκή σύνδεση αυτών των περιοχών κι ας μην επιδοτούνται απ΄το κράτος, μιας δεν βγάζουν τα λεφτά τους...

Υ.Γ
Να υπενθυμίσω ότι κάποια αντίστοιχα νησάκια διεκδικούνται απ΄την Τουρκία...

ΑΡΗΣ:
Τη λογική του τύπου, γενικοί ιατροί που μονοπωλούν ως αντικείμενο της ειδικότητάς τους την ΠΦΥ, να απεμπολούν ένα μέρος του αντικειμένου τους, αυτό της αντιμετώπισης του έκτακτου και επείγοντος, δεν μπορώ να την παρακολουθήσω. 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση