Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Οικογενειακός Ιατρός: Ένα κείμενο για συζήτηση

<< < (12/16) > >>

thepap:
Προ ετών είχε τεθεί θέμα απο καθηγητή της Ιατρικής του Ηρακλείου για δημιουργία σχολής Α.Τ.Ε.Ι. η άλλου τύπου εκπαίδευσης παραιατρικού προσωπικού προσανατολισμένου στην Π.Φ.Υ.
Δηλαδή κάποιος  με γνώσεις νοσηλευτικής , ακτινολογίας , παρασκευαστή αλλά το σημαντικότερο με γνώση των ιδιαίτερων αναγκών της Π.Φ.Υ. .
Κάτι τέτοιο σίγουρα θα εξοικονομούσε χρήματα. Ξέρει κανείς κάτι γι αυτό?

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚατάλαβα το άγχος σας. Είναι ο πολίτης.
Συνεπώς να πάω ανάποδα την ερώτηση:
Ένα κέντρο υγείας κοστίζει περίπου 100€/ημέρα χωρίς μισθούς προσωπικού. Αν μιλάμε για μια περιοχή 4000 ατόμων και εμφανιστούν δύο ιδιώτες γιατροί στην περιοχή που κοστίζουν 2300€ για το ΕΟΠΥΥ ο έκαστος τι γίνεται; Το κρατάμε το Κέντρο Υγείας;
Η άποψη μου είναι ότι το κρατάμε. Η ερώτηση μου όμως είναι: Σπαταλάμε τα χρήματα των φορολογούμενων;
Αν το Κέντρο Υγείας κοστίζει περισσότερο και θέλουμε να το κρατήσουμε τι κάνουμε;

Και μπορεί να σας ακούγομαι υπερβολικός, αλλά τα κέντρα υγείας πέρασαν στα ΠΕΔΥ και αυτό σημαίνει σε έξι μήνες θα φαίνεται ξεκάθαρα το κόστος τους, ακόμη και το μισθολογικό. Δεν ξέρω εάν καταλαβαίνετε τον κίνδυνο. Εκτός εάν θεωρείτε ότι θα είστε ευχαριστημένοι να σας πληρώνει σε δραχμές για να καλυφτούν όλοι.


--- Τέλος παράθεσης ---

Και εγώ είμαι της άποψης ότι κρατάμε το ΚΥ. Η πρόταση δε μιλάει για κατάργηση των δημοσίων δομών, αλλά για συμπλήρωση τους, ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση. Πιστεύω ότι το κείμενο, το οποίο - από όσα διάβασα - πράγματι μπορεί να τύχει ανάγνωσης υπό διαφορετικά πρίσματα και οπτικές γωνίες, έχει ένα και μόνο στόχο: Την επίτευξη της βέλτιστης δυνατής κάλυψης με τις παρούσες συνθήκες, αλλά και τη δημιουργία δυναμικής για τη βελτίωση αυτών. Είναι πάρα πολύ χρήσιμες όλες οι παρατηρήσεις των συναδέλφων, αλλά, παράκληση, ας λάβουμε υπόψη ότι δεν υπάρχουν φαντάσματα από πίσω - ούτε κομματικά, ούτε οικονομικά. Αν υπήρχαν, δε θα είχε κανένα νόημα η ανάρτηση σε ένα χώρο δημόσιας συζήτησης σαν το pfy.gr, παρά ίσως η οδός της εκκωφαντικής σιωπής.

Αρχίατρος:
Μιας και ο λόγος περί ATLS.

Εγώ -δυστυχώς- έκανα άγονο αγροτικό χωρίς να το έχω περάσει.

Εν μέσω κρίσης, δεν είναι τόσο εύκολο να διαθέσει κάποιος 500€ για να παρακολουθήσει και να περάσει αυτό το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ σεμινάριο.

Αποτέλεσμα ; Το έκανα μέσα στην Ειδικότητα.

Θεωρώ εγκληματικό να στέλνεται κόσμος σε ΠΙ-ΚΥ χωρίς ATLS.
Μπορώ να αναφέρω πολλά περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και στις οποίες έχουν γίνει ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ λάθη τα οποία θα είχαν αποφευχθεί αν οι διακομίζοντες είχαν περάσει ATLS, όχι μόνο από γενικούς-αγροτικούς ιατρούς, αλλά σε μία τουλάχιστον περίπτωση από Ειδικό Γενικό Χειρουργό, τα λάθη και οι παραλείψεις του οποίου ίσως να κόστισαν την ζωή σε ένα νέο παιδί.
Η υπόθεση έχει δει το φως την δημοσιότητας, αλλά δεν είναι της παρούσης να επεκταθώ.

Αν έβλεπαν με σοβαρότερο μάτι την ΠΦΥ εκεί στο Υπουργείο, θα μπορούσε να βρεθεί μια άκρη, με έκπτωση στην τιμή ή κάποιες δυνατότητες κάλυψης μέρους του κόστους κτλ.

Υ.Γ
Αισιόδοξη νότα οι νέοι συνάδελφοι, όταν το πέρασα εγώ, το περνούσαν και 2 κοπέλες που τελείωναν Γενική Ιατρική.  ;)

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΘεωρώ εγκληματικό να στέλνεται κόσμος σε ΠΙ-ΚΥ χωρίς ATLS.

--- Τέλος παράθεσης ---

Εγώ πάλι θεωρώ εγκληματικό να θεωρείται εγκληματικό να στέλνεται ΓΙ σε ΚΥ/ΠΙ χωρίς το εμπορικό ATLS, και συγγνώμη κιόλας που το ανέφερα και του έκανα γκρίζα διαφήμιση.

Ο ΓΙ ασκείται επί τρίμηνο στην Αναισθησιολογία-ΜΕΘ, στην Καρδιολογία, στην Χειρουργική, στην Ορθοπεδική κ.λπ. και έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει όλες τις γνώσεις και δεξιότητες που του χρειάζονται, και πολύ περισσότερες μάλιστα, από τις αποσπασματικές γνώσεις που μπορεί να του δώσει ένα οποιοδήποτε σεμιναριακό weekend.

Αρχίατρος:
Προφανώς θα γνωρίζεις περισσότερα από τους Αγγλοαμερικάνους οι όποιοι ζητούν ως προϋπόθεση για να εργαστείς σε ΤΕΠ το ATLS, έστω κι αν έχεις τελειώσει ολόκληρη την Χειρουργική (και όχι απλώς ένα 3μηνο) στην χώρα σου.

Τεσπά, ο καθείς δικαιούται να έχει την άποψή του.

Δεν είναι το θέμα μας το ATLS όμως, κακώς επεκτάθηκα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση