Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Οικογενειακός Ιατρός: Ένα κείμενο για συζήτηση

<< < (13/16) > >>

Denominator:
Θα συμφωνούσα στο εξής, να καλύπτεται το κόστος του ATLS από το φορέα και φυσικά να χορηγείται η απαραίτητη άδεια, γεγονός που είναι κατα την άποψή μου και λογικό και ανταποδοτικό. Εγώ βέβαια, ως ιδιώτης, το χρηματοδότησα μόνος μου...

ΑΡΗΣ:
Το επίδομα βιβλιοθήκης, για τέτοιου είδους δαπάνες χορηγείται στους ιατρούς ΕΣΥ.

Δ. Κουναλάκης:
Για κάποιον που διαβάζει αυτό το θέμα νομίζω ότι η βελτίωση μιας πρότασης ή της ΠΦΥ δεν είναι ο σκοπός. Ο σκοπός είναι να μην αλλάξει το καθεστώς που συνηθίσαμε.

Από την συζήτηση αυτή καταλαβαίνω ότι μια πρόταση μπορεί να είναι τα χρήματα που επιδόματος βιβλιοθήκης να κατατίθενται παραστατικά για αγορά βιβλίων, συμμετοχή σε σεμινάρια και γενικότερα συνεχιζόμενη εκπαίδευση. Γιατί σήμερα γίνεται ότι γινόντουσαν οι αγροτικές επιδοτήσεις. Θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβουμε το επίδομα της βιβλιοθήκης και για τους ιδιωτες οικογενειακούς ιατρούς με τον ίδιο τρόπο αναλογικά με τον αριθμό των ασθενών που τους επιλέγουν.

Για όποιον έχει διαβάσει την πρόταση θα έχει δει ότι η αποζημίωση ανά ασθενή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και σίγουρα ιδιαίτεροι νησιωτικοί παράγοντες επηρεάζουν την αμοιβή. Οι ίδιοι ασθενείς στην Αθήνα, στη Ικαρία μπορεί να δίνουν διπλάσια χρήματα. Αυτό μπορεί να μην πείθει ένα ιδιώτη ιατρό να πάει να γίνει οικογενειακός στην Ικαρία αλλά μπορεί να πείσει κάποιον άλλο να πάει πχ στην Χαλκιδική και να δουλεύει με τα λιγότερα το χειμώνα σαν οικογενειακός ιατρός αλλά το καλοκαίρι να βγάζει από τον τουρισμό.

Το επείγον δεν είναι εύκολο. Είναι μια μορφή εξειδίκευσης μάλιστα εξαιρετικά δαπανηρή για το γιατρό παγκοσμίως. Οι οικογενειακοί ιατροί σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με τα χρόνια περιστατικά. Εδώ μπαλώνουν τρύπες. Και όταν θα προχωρήσουν περισσότερο τα δικαστήρια, τότε θα δείτε πως δεν θα μείνει κανένας γενικός γιατρός να κάνει επείγοντα χωρίς εξειδίκευση.

Σε συζήτηση που είχα πέρσι ρώταγα: "Και τι θα κάνετε με τις μη αστικές περιοχές;" Η απάντηση ήταν: "Ο πολίτης θα δηλώνει υποχρεωτικά γιατρό στον τόπο κατοικίας του." Και η απάντηση μου ήταν: "Και πως ορίζεται ο τόπος κατοικίας; Μπορεί να δώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ των παιδιών του στην πόλη;" Μάλλον τους πονήρεψα.

Η task force για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη περίπτωση μελετά το μοντέλο της Πορτογαλίας. Το μοντέλο της Πορτογαλίας βολεύει και την μετάπτωση στον οικογενειακό ιατρό από την υπάρχουσα κατάσταση και βολεύει και τον ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται δημόσιες δομές. Αυτή η συζήτηση αφορά περισσότερο αυτούς που δουλεύουν σήμερα στα ΚΥ & ΠΙ παρά τους εργαζόμενους γενικούς ιατρούς και παθολόγους στον ιδιωτικό τομέα. Αν έχετε λειτουργικά προβλήματα κατανόησης αντικαταστήστε στην αρχική πρόταση το "group practice" με το "κέντρο υγείας". Είναι η τελευταία φορά που το λέω και καταλάβετε το:
Είναι πολύ εύκολο να μειώσουν το επίδομα εφημέρευσης στο μισό, να πουν ότι όποιος θέλει γίνεται οικογενειακός ιατρός και λαμβάνει διπλό μισθό αλλά θα έχει τις υποχρεώσεις του οικογενειακού ιατρού. Ούτε εφημερίες και ιστορίες. Όσοι μείνουν πίσω ας λειτουργήσουν τα κέντρα υγείας μόνοι τους. Και ξεχάστε τις προσλήψεις. Ότι λεφτά σας δώσει ο δήμος και με μπλοκάκι. Για τα νότια του Ρεθυμνου δεν ανησυχώ. Ξέρω ποιος κάνει διακοπές εκεί.
Οι ιδιώτες δεν θα μπουν εάν δεν πάρουν τουλάχιστον 3000€ για 2000 ασθενείς. Και τότε δεν θα σου τους στέλνουν Μακρέα.

Argirios Argiriou:
19 November 2014.

Should general practices open for longer?

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Gatekeeper:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤο επίδομα βιβλιοθήκης, για τέτοιου είδους δαπάνες χορηγείται στους ιατρούς ΕΣΥ.

--- Τέλος παράθεσης ---

Τα Σοβιετικου τυπού επιδόματα δόθηκαν για αυξήσουν τους πενιχρούς μισθούς χωρίς να επηρεαστουν οι παρελκόμενες δαπάνες.
Καθρεφτάκια για ιθαγενείς....

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση