Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (201/253) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑπλά αυτά που γράφουν κάποιοι δείχνουν μια "ψύχωση" και μια συνεχή ανακύκλωση των ιδίων θεμάτων και άρθρων στο Internet

--- Τέλος παράθεσης ---

Γειά σας. Με λένε διακομστή και ανακυκλώνω συνεχώς τα ιδία θέματα και άρθρα στο Internet, που αφορούν το προνομιακό καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων στην Ελ. Φυσικά, δεν είμαι και ο μοναδικός που ασχολούμαι με αυτό το ζήτημα, και απόδειξη είναι η πληθώρα του "υλικού" που βρίσκω και ανεβάζω σχεδόν καθημερινά. Τώρα, για το αν αυτό αποτελεί "ψύχωση", κατά τη διαγνωσάρα του πληροφορικάριου-βοηθού φαρμακείου user tasath, δεν θα μπω στον πειρασμό να απαντήσω με ιατρικούς όρους, αλλά με μια ηθικο-λαογραφική αναφορά (εκτός και αν ο κ. tasath ονειρεύεται παντού διαγνωσάρες που επισύρουν και συνταγάρες π.χ. το αντιψυχωσικό Zyprexa με χονδρική τιμή 168,37 € που όμως ο φαρμακο-μπακάλης μας, το πουλάει στα 290,00 € για να παντελονιάζει 69,02 ευρώπουλα από κάθε κουτί.)

Την εποχή της Τουρκοκρατίας υπήρχε στην Αθήνα ένας Αλβανός που γύριζε στα διάφορα σπίτια των Ελ και μάζευε τον καθιερωμένο κεφαλικό φόρο. Ονομαζόταν Κιουλάκ Βογιατζή. Ήταν δύο μέτρα περίπου ψηλός και το άγριο πρόσωπο του ήταν κατάμαυρο και βλογιοκομμένο. Ο Κιουλάκ Βογιατζή κρατούσε πάντοτε στα χέρια του ένα κοντόχοντρο κόπανο και με αυτόν απειλούσε τον κόσμο. Έλεγε δηλαδή ότι θα τους σπάσει το κεφάλι, αν δεν του έδιναν μια χρυσή λίρα ή δύο φλουριά, όπως απαιτούσε ο κεφαλικός φόρος κάθε έξι μήνες.

Ο Κιουλάκ όμως αυτός ήταν τόσο κουτός, ώστε δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τα διάφορα νομίσματα της εποχής εκείνης. Έτσι πολλοί Έλ που δεν είχαν να πληρώσουν, του έδιναν μερικές μπρούτζινες δεκάρες, που τις γυάλιζαν προηγούμενα για να φαίνονται χρυσές, και τον ξαπόστελναν. Από τότε, λοιπόν, έμεινε η φράση που τη λέμε συνήθως για τους ελαφρόμυαλους: Τα μυαλά του και μια λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος. («Μπογιατζής» δεν ήταν άλλος από το Κιουλάκ Βογιατζή με τον κόπανο του).

Δεν θα μπορούσα να απαντήσω στους φαρμακοποιούς με την ιδιάζουσα ευφυία που κάνουν την κόπο να επισκέπτονται αυτό το thread, χωρίς τον κίνδυνο να επαναλάβω πολλά από όσα έχω ήδη γράψει στις (ευάριθμες άλλωστε) καταχωρίσεις μου. Ωστόσο, στο παρόν thread, το θέμα μας είναι οι ιδιώτες Έλ φαρμακοποιοί και τα προνόμιά τους (και οι στρεβλώσεις που απορρέουν από αυτά) και ο,τιδήποτε άλλο (φακελλάκια ιατρών, μίζες νοσοκομείων, λαθρεμπόριο καυσίμων ή ποτών, διαφθορά στις Εφορίες κ.λπ.) είναι απλά off topic και οι ενδιαφερόμενοι ας ανοίξουν ξεχωριστό thread.

Το ότι το επίσημο Ελ κράτος κατήργησε τη 13η και 14η σύνταξη από τους συνταξιούχους και τον 13ο και 14ο μισθό από τους μισθωτούς εργαζομένους - ενώ παράλληλα διατηρεί το 23.8% ως κέρδος σε κάθε κουτί που πουλά ο φαρμακο-μπακάλης, αποτελεί ένα όνειδος και μια καταισχύνη που πρέπει αμέσως να αποκατασταθεί πριν από ο,τιδήποτε άλλο, αν θέλουν οι κυβερνώντες να μη μείνουν στην συνείδηση των Ελ ασφαλισμένων (που "έχουν και μνήμη και κρίση"), ως πουλημένοι.   

tasath:

--- Παράθεση από: jack ----Ξέρεις πόσες φορές περίμενα ως και 5 μήνες για να πάρω εφημερίες που χρειάζομαι να ξεπληρώσω υποχρεώσεις?
-Αφού έχεις τέτοιο παθητικό στο μαγαζί και αργούν να σε πληρώσουν γιατί δε το κλείνεις ρε φίλε?Μου φαίνεται κλαίγεσαι αλλά για κάποιο λόγο παραμένεις εκεί.Και μη μου πεις δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις αφού όλο γκρινιάζεις πως σε ρίχνουν.
--- Τέλος παράθεσης ---

--- Παράθεση από: trojy ---Γιατί είμαι ελεύθερος επαγγελματίας.. Γιατί δε δουλεύω στο/για δημόσιο - μαγαζί γωνία που είναι πάντα γεμάτο. Γιατί αν δεν εξυπηρετήσω τους πελάτες μου δεν θα τους ξαναδώ. Γιατί σηκώνομαι με το στομάχι σφιγμένο αν θα έχει δουλειά. Αν κλάιγομαι, είναι δικαίωμα μου. Να θυμάσαι όμως ότι δεν είναι αναφαίρετο δικαίωμα να παριστάνουμε τους τιμητές των πάντων.
--- Τέλος παράθεσης ---

Βλέπεις @trojy αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν κάποιοι.
Ειδικά εκείνοι που βρέξει-χιονίσει πέφτει ο μισθός και που φέρονται στον κοσμάκη χωρίς σεβασμό, χωρίς ενδιαφέρον, χωρίς ποιότητα.

--- Παράθεση από: jack ---
-Τον υπολογιστή και το λογισμικό στο φαρμακείο σου τον πλήρωσες ο ίδιος?
--- Τέλος παράθεσης ---

Τι παιδαριώδης ερώτηση είναι αυτή; Να σου στείλουμε και τα τιμολόγια για το σετ Υπολογιστή-Εκτυπωτή-ADSL σύνδεσης μαζί με το μητρώο Παγίων; Τώρα θα είμαι κακός αν υποθέσω ότι κάποιοι κρίνουν εξ ιδίων συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους πρακτικές;

--- Παράθεση από: jack ---Δεν συναλλάσεσαι καθόλου με φαρμακευτικές εταιρίες?
Δεν προωθείς καλλυντικά και μη συνταγογραφούμενα κατόπιν συμφωνίας?
--- Τέλος παράθεσης ---

Η είμαστε βαθιά νυχτωμένοι ή κάποιοι μας δουλεύουν...

--- Παράθεση από: jack ---Δεν έχεις δώσει ποτέ PPI ή αντιβίωση ή αναλγητικό σε ασθενή που ήρθε χωρίς συνταγή γιατρού και τον πόναγε το στομάχι,είχε πονόδοντο ή τσούξιμο στα ούρα?Αλήθεια με ποιό κριτήριο επέλεξες τι θα του δώσεις? Αντηλιακά με ποιό κριτήριο συστήνεις?Κρέμες καλλυντικές?Με καθαρά επιστημονικά κριτηρια?Με συγκινείς!!!
--- Τέλος παράθεσης ---

@jack θα γνωρίζεις βεβαίως ότι υπάρχει πανεπιστημιακή σχολή Φαρμακευτικής 5ετούς φοίτησης με πολλά κοινά μαθήματα με την Ιατρική. Εκτός αν αναιρείς τελείως την επιστημονική βάση του φαρμακοποιού.

--- Παράθεση από: jack ----Μιλάτε για φακελλάκια και επίορκους γιατρούε.Δεν κάνουν κομπίνες οι φαρμακοποιοί?Δεν κρατούν αποκόμματα φαρμάκων που πουλούν χωρίσ συνταγή και τα διπλοτσεπώνουν?Δεν κρατούν βιβλιάρια στα φαρμακεία και μετά γράφουν συνταγές με επίορκους γιατρούς?Δεν δίνουν στοιχέια σε φαρμακευτικές εταιρίες για την κίνηση-συνταγες ιατρών από τα φαρμακεία τους?Μόνοι οι γιατροί είναι διεφθαρμένοι?Μη μου πεις πως σε σόκαρα πάλι!
--- Τέλος παράθεσης ---
Πετάς την μπάλα εκτός γηπέδου... Το ζήτημα είναι η εμπάθεια στο παρόν νήμα απέναντι στους φαρμακοποιούς. Επίσης είναι η ιδιοτελής συκοφάντηση - δυσφήμιση - στοχοποίηση από τα ΜΜΕ.

Ακριβώς γι' αυτό γράφω κι εγώ. Η εμπάθεια ξεπερνάει τα εσκαμμένα. Δεν ευθύνεται ο φαρμακοποιός για την ακριβο/πολυ-φαρμακία. Βεβαίως βολεύεται από την πώληση των φαρμάκων (αφού αυτό είναι το αντικείμενο της δουλειάς του), αλλά ούτε συνταγογραφεί, ούτε εισάγει, ούτε καθορίζει τις τιμές τους. Δες το προηγούμενο post μου @jack, κοιτάς το δέντρο και χάνεις το δάσος! Βεβαίως και υπάρχουν επίορκοι φαρμακοποιοί αλλά δεν μπορείς αυθαίρετα να τους τσουβαλιάζεις όλους.

--- Παράθεση από: jack ---Τελειώνοντας:ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ!!!
Θες να σβήσουμε τα ονόματά μας από τις φορολογικές μας δηλώσεις για φέτος και να τις επισυνάψουμε σε καταχωρήσεις εδώ μέσα ώστε να μπορούν όλοι να κάνουν τις συγκρίσεις?Όποτε θες είμαι στη διάθεσή σου!

Με το συμπάθειο!!!

--- Τέλος παράθεσης ---

--- Παράθεση από: trojy ---Όχι.

--- Τέλος παράθεσης ---

Και όμως θα έπρεπε με χίλια !!! Γιατί πρέπει να γνωρίζεις φίλε @jack κάποια πραγματάκια:
1. Οι φαρμακοποιοί θεωρούνται οι πιο ειλικρινείς φορολογούμενοι μετά τους μισθωτούς/συνταξιούχους (στοιχεία ΥΠΟΙΚ 2006, 2007, κλπ) λόγω συναλλαγών με τα ασφαλιστικά ταμεία.
2. Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν κανονικά το φόρο τους και το ΦΠΑ στο κράτος, ακόμα και για ανείσπρακτες οφειλές.
3. Οι φαρμακοποιοί πληρώσαν τις έκτακτες εισφορές.
4. Οι φαρμακοποιοί κάθε μήνα υποβάλλουν φορολογική ενημερότητα στα ταμεία μαζί με τα τιμολόγια.
5. Όσοι έχουν υπάλληλο, υποβάλλουν ασφαλιστική ενημερότητα (δεν μπορούν δηλαδή να πρωταγωνιστήσουν στο εθνικό σπορ των μη καταβληθέντων εργοδοτικών εισφορών που γονάτισε π.χ. το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ).

Δεν μπορώ να αμφισβητήσω εκ των προτέρων τη δική σου φορολογική δήλωση, αλλά πες μου: ποιά από τα παραπάνω μπορείς να ισχυριστείς για την πλειοψηφία των γιατρών; Ε μην τρελλαθούμε !

tasath:
Αγαπητέ @Διακομιστή, μόνο και μόνο για την ιστορία του Κιουλάκ Βογιατζή θα σε χειροκροτήσω.

Να ανοίξουμε λοιπόν άλλο thread, αν αυτό είναι το πρόβλημά μας.

Αντί άλλης απάντησης, ένα απλό αίτημα:
Θα σε παρακαλέσω να απαντήσεις (αν μπορείς χωρίς ιστορίες) στις ερωτήσεις που έθεσα στο προηγούμενο post μου, από το οποίο κράτησες μόνο τη λέξη "ψύχωση".

Δημήτρης Μακρέας:
Πραγματικά μου κάνει τρομερή εντύπωση η τροπή που παίρνει η συζήτηση.
Μου θυμίζει τη ρητορική σε σχέση με την αντίθεση εργαζόμενων στον ιδιωτικό και  στο δημόσιο τομέα και την περίφημη ψαλίδα που πρέπει να κλείσει προς τα κάτω , την κατάργηση των εξοργιστικών προνομίων στο δημόσιο κτλ...

Η στιγμή που οι γιατροί ΕΣΥ θα βγούμε στον τάκο για το εξοργιστικό νοσοκομειακό επίδομα και το παχυλό επίδομα εφημέρευσης είναι πολύ κοντά. Και όταν τολμήσουμε να ανοίξουμε το στόμα μας , θα απαντάνε ότι ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι 590 ευρώ. Θα αρχίσει η συζήτηση για τα φακελάκια , τις μίζες, τη διαφθορά , τη διαπλοκή με τις εταιρίες και όσοι-λίγοι- δεν είναι ελέφαντες ...

Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά-όπως και πολλοί φαρμακοποιοί- ότι το ποσοστό κέρδους στα ακριβά φάρμακα είναι πολύ μεγάλο. Ας συζητηθεί επομένως αυτό. Το μένος απέναντι σε όλους τους φαρμακοποιούς είναι ακατανόητο. Για κάθε φαρμακοποιό που κρατάει κουπόνια, υπάρχει τουλάχιστον ένας γιατρός που τα «ξεπλένει». Για κάθε υπερβολικό -πλην όμως νόμιμο κέρδος -από ένα φάρμακο υπάρχει ένας γιατρός που το έχει συνταγογραφήσει, πάρα πολύ συχνά χωρίς λόγο.
Όσο για το διαχωρισμό ανάμεσα σε επιστήμονες και έμπορους και οι γιατροί -σε πολύ μεγάλο βαθμό- ενδιάμεσοι κρίκοι στο εμπόριο φαρμάκου -βιοιατρικής τεχνολογίας είμαστε, μόνο που θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ σπουδαίους. Η δομή της σύγχρονης ιατρικής δεν έχει ευνουχίσει  επιστημονικά μόνο τους φαρμακοποιούς.

Άραγε η συζήτηση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος γίνεται από τη σκοπιά της υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος στην εργασία και την προστασία των «καταναλωτών» από τη μεριά της καπιταλιστικής συσσώρευσης και του τέλους του λιανεμπόριου?
 Άραγε πόσοι από τους ένθερμους υποστηρικτές του ανοίγματος του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, την ίδια ακριβώς στιγμή, υποστηρίζουν τη μείωση της παραγωγής νέων γιατρών?

Έχω την εντύπωση ότι στην όλη συζήτηση γύρω από το φάρμακο χάνουμε κάτι πολύ ουσιαστικό.
Ότι η επιλογή της κυβέρνησης σε σχέση με τη μείωση του κόστους της φαρμακοθεραπείας γίνεται χωρίς η ίδια να πάρει καμιά σημαντική πρωτοβουλία που να θίγει τα συμφέροντα κυρίως των πολυεθνικών και πετάει το μπαλάκι στους γιατρούς ως ατομική και συλλογική ευθύνη  (η οποία βεβαίως και υπάρχει) και στους φαρμακοποιούς .
Θα μπορούσε πάρα πολύ εύκολα αν υπήρχε η πολιτική βούληση , η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημιουργία εθνικής φαρμακοβιομηχανείας ή την εξαγορά κάποιας από τις υπάρχουσες. Με λιγότερα από 100 σκευάσματα θα καλυπτόταν σχεδόν το σύνολο των αναγκών , τουλάχιστον της ΠΦΥ. Έτσι θα είχε ένα πολύ βασικό εργαλείο στην προσπάθεια συμπίεσης του κόστους. Βεβαίως η λογική αυτή έχει πεθάνει προ πολλού, πόσο μάλιστα σε συνθήκες κηδεμονίας από την τρόικα.
Θα μπορούσε, έστω, να προχωρήσει σε συνολική διαπραγμάτευση με κάποιες αξιόπιστες ελληνικές εταιρίες και σε συμβάσεις αποκλειστικής διάθεσης των προϊόντων τους, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις σημερινές. Έτσι θα εξασφαλιζόταν πολύ χαμηλότερη τιμή ανά σκεύασμα , αλλά και ικανοποιητικός τζίρος για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες από τη  στιγμή που θα εξασφαλιζόταν η μαζική -μέσω των ταμείων- διάθεση κάποιων προϊόντων τους . Βεβαίως οι μεγάλες χαμένες θα ήταν οι πολυεθνικές. Κάτι τέτοιο , όμως , δε φαίνεται να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Αφήνω εκτός συζήτησης -γιατί από μόνη της είναι τεράστια- την ίδια τη λειτουργία, συγκρότηση και κατεύθυνση της ιατρικής επιστήμης , τον τρόπο με τον οποία το σύνολο της έρευνας και παραγωγής «επιστημονικών δεδομένων» και στα  δημόσια πανεπιστήμια, υπηρετεί τις ανάγκες της φαρμακοβιομηχανίας και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας.

timex:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Δεν σου φταίει το φαρμακείο που οι εφημερίες σου δεν πληρώνονται. Όμως μου φταίνε (και) οι φοροφυγάδες που η χώρα μου έφτασε σε αυτό το χάλι.

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν σου φταίνε οι γιατροι που τα ταμεία δεν πληρώνουν τους φαρμακοποιους. Όμως μου φταίνε (και) οι φοροφυγάδες ,που είναι και φαρμακοποιοι, που η χώρα μου έφτασε σε αυτό το χάλι.
Όπως επίσης μου φταίνε και οι πολιτικοί που τόσα χρόνια ταχα μου δεν ήξεραν τι γινοταν και ξύπνησαν φέτος και τα ανακάλυψαν όλα.Μαζί με τα πουλημένα ΜΜΕ.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση