Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΤης Ρούλας Σαλούρου
"Φρένο" στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων φιλοδοξεί να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που στην προσπάθειά του να ελέγξει τις δαπάνες υγείας, πέφτει επάνω σε κυκλώματα που εμπλέκονται γιατροί, φαρμακοποιοί, δημόσιοι λειτουργοί, μέλη ελεγκτικών-εποπτικών μηχανισμών, ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και επιστημονικοί σύλλογοι.
Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έχοντας θέσει τον άκρως φιλόδοξο στόχο, να περιορίσουν τη σπατάλη, κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, χωρίς να κοπούν παροχές, μέχρι το τέλος του 2011. Την ίδια στιγμή βέβαια, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στη λήψη διοικητικών μέτρων, ώστε να διακόπτεται η συνεργασία όσων αποκαλύπτεται ότι λυμαίνονται τα κεφάλαια των ασφαλισμένων, με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι
μόλις πριν από μερικές ημέρες, λύθηκε η σύμβαση του φαρμακείου στο Λαύριο, που φέρεται να εμπλέκεται με τα δύο πηγάδια που βρέθηκαν γεμάτα φάρμακα, στην περιοχή. Να σημειωθεί, ότι, ακόμη δεν έχει συνδεθεί δικαστικά το συγκεκριμένο φαρμακείο με τα πηγάδια, όμως μετά από ελέγχους, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν και άλλες ενέργειες που ζημιώνουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με περισσότερα από 80.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους ελέγχους, ενώ πριν από την τυχαία ανακάλυψη του πρώτου λαγουμιού, το συγκεκριμένο φαρμακείο εκτελούσε μόνο για το ΙΚΑ, συνταγές αξίας 80.000 – 100.000 ευρώ το μήνα. Μετά από την … εμπλοκή, και πριν από την καταγγελία και τη διαπίστωση πως υπάρχει και δεύτερο πηγάδι με φάρμακα, οι συνταγές δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.
Επίσης, ήδη έχει αποκαλυφθεί η περίπτωση των
«παράνομων» ζευγαρωμάτων φαρμακοποιών – γιατρών, στο ΙΚΑ, μετά από την ηλεκτρονική σάρωση των συνταγών. Περισσότεροι από 800 γιατροί, είχαν τους προσωπικούς τους φαρμακοποιούς, μέσω των οποίων εκτελούνταν το 100% των συνταγών που έδιναν.
Ακόμη,
το ΙΚΑ δεν έχει προβεί στις απαιτούμενες διοικητικές κυρώσεις.
Παράλληλα, οι έλεγχοι διαπίστωσαν ότι υπάρχουν γιατροί που γράφουν συνταγές αξίας, από 60.000 έως και 200.000 ευρώ το μήνα! Οι έλεγχοι ανακάλυψαν για παράδειγμα, παθολόγο του ΙΚΑ, στην Αθήνα, που σε ένα μήνα έγραψε 7.500 συνταγές για φάρμακα 175.000 ευρώ, σε ένα μήνα.
Η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, απέστειλε επιστολή προς τους διοικητές των ταμείων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΤΑΥΤΕΚΩ προκειμένου να ενημερώσουν άμεσα τους γιατρούς των φορέων
να επιλέγεται κατά τη συνταγογράφηση η οικονομικότερη - κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα, προτείνει και τη συνταγογράφηση ιδιοσκευασμάτων ίδιας δραστικής ουσίας με πιο συμφέρουσα όμως τιμή. Σύμφωνα με την κ. Δρέττα, το ποσοστό των γενοσήμων φαρμάκων, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα πρέπει να φθάσει στο 30% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης του εκάστοτε φορέα, τόσο σύμφωνα με τους φετινούς προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, όπου υπάρχει πρόβλεψη για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 20%, όσο και με βάση τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων οργάνων του εκάστοτε οργανισμού. Αντίστοιχη είναι και η λεηλασία των ασφαλιστικών οργανισμών, στα νοσήλια τόσο των ιδιωτικών όσο και των κρατικών νοσοκομείων, καθώς δεν υπάρχουν κοστολογημένα πακέτα νοσηλείας, όπως ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα προηγμένα κράτη της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, συμφώνησε να «δανειστεί» τα πακέτα που χρησιμοποιούν στη Κύπρο, ώστε κατά τουλάχιστον 70% να καλυφθούν οι ανάγκες για συγκεκριμένα και κοστολογημένα πακέτα νοσηλείας, που θα πρέπει να πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΚΑ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η απόκλιση στα κόστη υλικών στη νοσοκομειακή περίθαλψη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι τεράστια, ενώ διαφοροποιήσεις παρατηρούνται ακόμη και σε τιμολόγια ενός νοσοκομείου, ανάλογα με τους γιατρούς και τις τεχνικές που επιλέγουν, κατά περίπτωση.
Είναι ενδεικτικό ότι μετά και τις εγκυκλίους του ΙΚΑ, μέσω των οποίων καθορίζονται ανώτατες τιμές υλικών για την ίδια ασθένεια, σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες, ο περιορισμός των δαπανών για το ταμείο, είναι σημαντικότατος. Για παράδειγμα, στις επεμβάσεις αγγειοπλαστικής περιφερικών αγγείων, η απόκλιση κόστους των υλικών, ήταν από 28.743 ευρώ έως και 57.208 ευρώ. Μετά την εφαρμογή της εγκυκλίου, το μέσο όφελος του ταμείου ανά επέμβαση αγγίζει τις 6.000 ευρώ. Στις κατά μέσο όρο 1.200 επεμβάσεις που καλύπτει το ΙΚΑ για καταρράκτη (ενδοφακοί) το κόστος υλικών από 12.039.218 ευρώ που ήτα πριν από την εγκύκλιο, έπεσε στα 8.496.000 ευρώ. Σύμφωνα με το ΙΚΑ, το μέσο ετήσιο κέρδος ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ, μόνο από τη συγκεκριμένα επέμβαση, που θεωρείται από τις πλέον συνηθισμένες.
Πηγή:www.capital.gr