Συγγνώμη, να ρωτήσω κάτι που δεν κατάλαβα;
Σύμφωνα με τη λίστα των 200 "πρωταθλητών" του "Βήματος", ο μέσος όρος κόστους κάθε συνταγής είναι γύρω στα 15-16, άντε 20 ευρώ;
Σαν λίγο δε σας φαίνεται;
Για να δώσω κι ένα παράδειγμα:
υπάρχει καρδιολόγος γύρω στην 125η θέση (με βάση τον αριθμό συνταγών που έχουν συνταγογραφήσει) ο οποίος έχει γράψει περίπου 700 συνταγές με συνολικό κόστος γύρω στις 7500 ευρώ.Με μέσο όρο 11,15 ευρώ ανά συνταγή, έχει κάνει σπατάλη;
Μήπως κάνω λάθος συλλογισμό;
Μήπως είναι λάθος τα στοιχεία;
Νομίζω ότι δεν αρκεί να μετράμε τη μέση αξία της συνταγής αλλά και το πλήθος των συνταγών σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Π.χ. ο τύπος που έγραψε σχεδόν 2000 συνταγές σε ένα μήνα, θα διέπρεπε μεν ως συγγραφέας, αλλά ως γιατρός του ΙΚΑ δεν σε προβληματίζει ότι έγραφε σχεδόν 100 συνταγές, κάθε μέρα για 1 μήνα; Κι έπειτα, το ΙΚΑ διατείνεται ότι κάποιοι είχαν και προτίμηση σε συγκεκριμένες εταιρείες.
Το άρθρο που έχει το βήμα σήμερα (δες παραπάνω) αναλύει πως η μεσοσταθμική πτώση των τιμών των φαρμάκων οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των συνταγών, προφανώς για να ισοσκελιστεί η ζημιά...
Φίλε Tasath με παρεξήγησες, όπως συχνά συμβαίνει στον γραπτό λόγο.
Αυτό που αναρωτήθηκα δεν ήταν προς υπεράσπιση των γιατρών.Εννοείται πως είναι "αφύσικο" να γράφεις 2000 συνταγές.
Δε μπήκα στην ουσία.Πραγματικά, δεν είχα καταλάβει κάτι και είπα μήπως κάνω λάθος σε μαθηματικό επίπεδο.Ή μήπως τα στοιχεία είναι λάθος και τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα, στην πραγματικότητα.
Πάμε πάλι (όχι για να δικαιολογήσω καταστάσεις, απλά γιατί δε μου βγαίνει μαθηματικά το ζήτημα και αμφιβάλλω για το δικό μου συλλογισμό):
Αυτός που φαίνεται να έχει γράψει 700 συνταγές (ή οι υπόλοιποι με 600 ή 500) και τον έχουν στη λίστα, νομίζω πως είναι εφικτό να έχει γράψει έναν τέτοιο αριθμό (δεν είναι 1000 ή 2000 ή 7000).Ας πούμε ότι έχει μόνο 4 ραντεβού την ώρα στο ΙΚΑ, επί 5 ώρες, είναι 20 άτομα.Όλοι παίρνουν μόνο ένα φάρμακο, οπότε κόβει μόνο μία συνταγή.Κανείς δεν παίρνει τέσσερα ή παραπάνω για να κόψει δύο συνταγές.Σύνολο 20 συνταγές την ημέρα.Επί 22 εργάσιμες, 440 συνταγές. Εε, στην πράξη νομίζω πως όλο και κάποιος έχει ως χρόνια αγωγή 4 σκευάσματα, ή ίσως να δέχεται ο γιατρός παραπάνω από 4 ραντεβού την ώρα, κλπ., οπότε να οι 500 - 600 συνταγές.
Από εκεί και πέρα, ας πούμε πως ο καρδιολόγος του παραδείγματος γράφει μία συνταγή με μία κλοπιδογρέλη, αξίας 35 ευρώ, (ως καρδιολόγος νομίζω πως όλο και κάποιους θα έχει βάλει σε κλοπιδογρέλη).Για να βγει μέσος όρος 11 θα πρέπει να γράψει γι' αυτή τη μία συνταγή της κλοπιδογρέλης, 3 συνταγές αξίας 3 ευρώ η καθεμία, ή 4 συνταγές των 5 ευρώ η καθεμία, ή 5 συνταγές των 6 ευρώ ή.....ή....ή....22 συνταγές των 10 ευρώ κλπ. Μαθηματικά λοιπόν, με τις τιμές ακόμη και των φθηνών κατηγοριών αντιϋπερτασικών ή αντιστηθαγχικών, δε μπορεί να βγει τέτοιος μέσος όρος.
Ουπς!!!!
Άστο!!!
Μόλις τώρα είδα το σημερινό άρθρο του βήματος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος, που παραθέτεις.
Κοίτα το σημερινό πίνακα!
Τώρα εντάξει! Αυτό ήθελα να πω.Αυτοί είναι οι πραγματικοί μέσοι όροι.Κάτι 50άρια και 60άρια και 110 και...και...και....
Επομένως τα χθεσινά στοιχεία πρέπει να ήταν λάθος.Δε μπορούσε κάποιος που γράφει συνταγές αξίας 2 ή 3 ή 10 ευρώ να θεωρείται ότι ζημιώνει το ταμείο του.Ίσα ίσα που θα έπρεπε να του έδιναν και βραβείο.
Τα σημερινά στοιχεία έχουν τιμές αξίας συνταγών, εξαπλάσιες και επταπλάσιες.
Ο δαίμων του τυπογραφείου...
Υ.Γ. Στο σημερινό άρθρο επίσης αναφέρει: "Το τετράμηνο Απριλίου- Αυγούστου 2010 γράφτηκαν για λογαριασμό ασφαλισμένων του ΙΚΑ 25.301.762 συνταγές αξίας 452.226.063,76 ευρώ."
Οπότε, ο μέσος όρος όλων των συνταγών του ΙΚΑ (όχι μόνο των "πρωταθλητών") είναι στα 18 ευρώ.
Προς επίρρωση των προηγούμενων.