Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δε σου φτάνει που η αντιβίωση (αλήθεια, αντιβίωση για 21 μέρες;; ), η γαστροπροστασία και η ηπαρίνη είναι πρωτότυπα; Αμέσως να την πεις για τον συνάδελφο;
Να μη βοηθήσει και ένα γενόσημο σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού; (αν είναι γενόσημο, δεν ξέρω την εταιρία)
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
«Από τις γιορτές ξεκίνησαν οι μεγάλες ελλείψεις. Μου ζητάνε φάρμακα και τους διώχνω», απαντά ο φαρμακοποιός Κ. Μ. στην οδό Κάρπου του Ν. Κόσμου, εκφράζοντας την αδυναμία του να εξυπηρετήσει τους πελάτες του φαρμακείου.
Δείχνει έναν ολόκληρο κατάλογο, στον οποίο σημειώνει τις καθημερινές ελλείψεις: «Με το ζόρι να βρω ένα madopar για Πάρκινσον. Δεν έχω το ψυχοφάρμακο sereqouel, imdur (καρδιολογικό), azathoprin (νευρολογικό), δεν υπάρχουν τρία σπρέι για το αναπνευστικό, αντικαταθλιπτικά (bespar), dilatrent (καρδιολογικά), ινσουλίνες. Δεν βρίσκω οινόπνευμα ούτε viagra για τη στυτική λειτουργία...
Τονίζει ότι ελλείψεις σημειώνονται στα φάρμακα που μειώθηκαν οι τιμές τους. Κι ότι οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τις ελλείψεις στις φαρμακευτικές εταιρείες, που προτιμούν να εξάγουν τα φάρμακα κερδίζοντας περισσότερα, παρά να τα διοχετεύουν στην ελληνική αγορά.
«Μεγάλη γκάμα φαρμάκων απουσιάζει από τα φαρμακεία. Δεν μιλάμε για βιταμίνες, αλλά για κύρια φάρμακα. Να μην μπορείς να βρείς πουθενά μια ασπιρίνη... Περίοδο Κατοχής θυμίζουν τα φαρμακεία μας», λέει η φαρμακοποιός Α. Π., που το φαρμακείο της στην οδό Καφαντάρη έκλεισε 40 χρόνια λειτουργίας. Δείχνει μια πολυσέλιδη λίστα με τις ελλείψεις του φαρμακείου της: «Ολα αυτά τα φάρμακα ζητούνται και δεν υπάρχουν. Αυτό το μήνα μου έδωσαν δύο κολλύρια xalatan (γλαύκωμα), αλλά χρειάστηκα τουλάχιστον 15! Οι πελάτες τής ζητούν euereas (για το ζάχαρο) και diovan (καρδιολογικό), aricept (Αλτσχάιμερ), που επίσης δεν υπάρχουν.
Ο φαρμακοποιός Γ. Π. απαντά ότι, με τη μείωση των τιμών ορισμένων φαρμάκων, οι εταιρείες μείωσαν τα κέρδη τους. Θεώρησαν λύση τις εξαγωγές, διότι το κόστος της ασπιρίνης στη χώρα μας ανέρχεται σε 70 λεπτά. Στη Γερμανία το ίδιο κουτάκι κοστίζει 7 ευρώ. Συνεπώς, εξάγοντας το φάρμακο, το ποσοστό κερδοφορίας αγγίζει το 100%. Μεγάλη έλλειψη όμως σημειώνεται και σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης (όπως το madopar), που δεν επιτρέπεται η εξαγωγή τους. Οι φαρμακοποιοί υποθέτουν ότι οι εταιρείες μη διοχετεύοντας αυτά τα φάρμακα στην αγορά ασκούν έμμεση πίεση για αύξηση των τιμών. Θεωρούν λύση την ηλεκτρονική καταγραφή κάθε φαρμάκου που εξάγουν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.
«Μήνες έχω να δω ένα κουτάκι ασπιρίνες», απαντά και η φαρμακοποιός Μ. Κ.: «Τι να κάνω με το madopar (Πάρκινσον), το οποίο είναι αδύνατον να αντικατασταθεί με άλλο φάρμακο; Καθώς και με τις ινσουλίνες ή τα φάρμακα για την κολίτιδα;
Η ίδια διευκρινίζει ότι «οι εταιρείες βάζουν πλαφόν. Δίνουν για παράδειγμα μόλις τρία κουτάκια το μήνα φάρμακο για το Αλτσχάιμερ. Αλλά στο φαρμακείο χρειάζομαι περισσότερα από επτά1. Ντρεπόμαστε όταν έρχονται οι άνθρωποι. Ζούμε με το άγχος. Αύριο περιμένω να έρθει ο τάδε ηλικιωμένος. Να τον στείλω σε άλλο φαρμακείο; Ολοι οι φαρμακοποιοί τις ίδιες ελλείψεις έχουμε...».
1 Χμ, για να δούμε ...8 κουτιά Εξελόν προς 107.07 ευρώ το κουτί, με κέρδος 23.8% = 203.86 ευρώ κέρδος για την κ. Μ.Κ., μόνο από ένα φάρμακο!!
tasath:
Καλά, @Διακομιστή είσαι απαράδεκτος...
Ενώ πολύ σωστά ενημερώνεις με το άρθρο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με εποκλειστική ευθύνη των εταιρειών, στέκεσαι στο πιο κουφό σημείο για να στηλιτεύσεις τι;
Το ποσοστό κέρδους για το στοκ που χρειάζεται να έχει το εν λόγω φαρμακείο σε συγκεκριμένο σκεύασμα για τις ανάγκες των πελατών του...
Σε σκεύασμα που εσύ - ως γιατρός - συνταγογραφείς.
Βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος.
Οι ασθενείς γυρνάνε πλέον από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακά τους. Στην Ελλάδα του 2011 με άπειρα φαρμακεία σε απόσταση μερικών μέτρων, να μην βρίσκεις ασπιρίνη...
Και αντί να φωνάξεις για τις απίστευτες μεθοδεύσεις των εταιρειών, στέκεσαι και πάλι στο ποσοστό του κέρδους. Λες και αυτό ευθύνεται για τις ελλείψεις...
Θέλω να σου αυξήσουν την ασπιρίνη από τα 0,70€ στα 7€ (όπως στη Γερμανία σύμφωνα με το άρθρο) και με 1% κέρδος του φαρμακοποιού.
Εκεί να σε δω. Θα φωνάζεις το ίδιο;
EzeΤΡΟΛ:
Να αφήσεις αμέσως τους λεονταρισμούς και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους ασφαλισμένους.
Είδαμε που φτάσαμε ως προς την ακριβοφαρμακία και την πολυφαρμακία, όσο ελέγχατε εσείς μονοπωλιακά την αγορά του φαρμάκου, και όσο τα πρωτοπαλήκαρά σας είχαν καταλάβει θέσεις-κλειδιά, όπως ο ΕΟΦ, ο ΙΦΕΤ και, το πιο προκλητικό όλων, ακόμη και τον καλύτερο πελάτη σας, δλδ ελέγχατε αυτό το ίδιο το ΙΚΑ!
Τί στον κόρακα δουλειά είχε να τοποθετηθεί ο ακραιφνής ΦμΦ Θ. Αμπατζόγλου ως διοικητής του ΙΚΑ; Γιάννης κερνούσε, Γιάννης έπινε και η κανάτα ήταν πάντα γεμάτη! Εις υγείαν των κορόιδων ασφαλισμένων και φορολογούμενων. Γι΄αυτό και η κοινή γνώμη σας γύρισε την πλάτη: Διότι κριθήκατε, μετρηθήκατε, και βγήκατε φταίχτες. Να σας θυμήσω ότι όταν εδώ το Έφκρεας έκανε 128 ευρώ, στην "τριτοκοσμική" Αγγλία είχε πέσει στα 50; Ή, ότι ποσοστό καθαρού κέρδους 23.8% ανεξαρτήτως της τιμής του φαρμάκου δεν υπάρχει πουθενά στον πολιτισμένο αλλά και απολίτιστο κόσμο;
Υ.Γ. Αναφέρομαι προς εσάς @tasath ως ΦμΦ, διότι τα συμφέροντά σας ταυτίζονται με αυτούς και ως τέτοιος ενεργείτε στο Φόρουμ.
tasath:
Καλά, έχεις ψιλοξεφύγει...
Καταρχήν, έχεις αυτο-αναγορευτεί σε συνήγορο των λεγόμενων ΦχΦ και ονειρεύεσαι ένα κόσμο όπου θα καούν στην πυρά όλοι οι φαρμακοποιοί, εκτός των ΦχΦ φυσικά.
Κατά δεύτερον, όποιος έχει αντίθετη άποψη από τη δική σου προπαγανδιστική ερμηνεία και ροή δημοσιευμάτων, αυτόματα είναι ο "εχθρός ΦμΦ". Ουδεμία διάκριση.
Κατά τρίτον, αγνοείς βασικές παραμέτρους του επαγγέλματος του φαρμακοποιού αλλά και της λειτουργίας ενός φαρμακείου και αυτό σε οδηγεί σε λαϊκίστικες κουβέντες καφενείου. Δεν μπορείς καν να διανοηθείς ότι ένας φαρμακοποιός νοιάζεται για τους πελάτες του και την εξυπηρέτησή τους. Για σένα όλα είναι λεφτά.
Συνεπώς, λέω να μην συνεχίσω την κουβέντα μαζί σου.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση