Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (238/253) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη συγχορήγηση αναστολέων χολινεστεράσης και μεμαντίνης»

Επειδή παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός συνταγών που περιλαμβάνουν αναστολείς χολινεστεράσης (Aricept, Exelon, Reminyl κ.α.) και μεμαντίνη (Ebixa) και μετά από γνωμοδότηση Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι:

Καθώς τα δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας σχετικά με τη συγχορήγηση αναστολέα χολινεστεράσης και μεμαντίνης είναι αντικρουόμενη, δεν κρίνεται σκόπιμη η συγχορήγηση των δύο ουσιών παρά μόνο δοκιμαστικά σε επιλεγμένες περιπτώσεις με την προϋπόθεση ότι έχει τεκμηριωθεί η έλλειψη ανταπόκρισης στη διαδοχική μονοθεραπεία αρχικά με αναστολέα χολινεστεράσης και στη συνέχεια με μεμαντίνη.

Κατά συνέπεια σε περιπτώσεις που γίνεται συγχορήγηση αναστολέα χολινεστεράσης με μεμαντίνη θα πρέπει η συνταγή να συνοδεύεται από γνωμάτευση γιατρού ειδικότητας (νευρολόγου ή νευροψυχιάτρου) που θα αιτιολογεί την έλλειψη ανταπόκρισης στη διαδοχική μονοθεραπεία με αναστολέα χολινεστεράσης και στη συνέχεια με μεμαντίνη.
Με ευθύνη των Δ/ντων Μονάδων Υγείας να δοθεί ενυπόγραφα αντίγραφο του παρόντος σε όλους τους συνταγογράφους.

O διοικητής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Ρ. Σπυρόπουλος

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πολυφαρμακία στην Ελλάδα, η οποία σε ποσοστό 84% οφείλεται στους ίδιους τους γιατρούς και κατά 50% στους ασθενείς, προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα Hellas Health IV για την Υγεία των Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής τον προηγούμενο μήνα, σε δείγμα 1008 ατόμων.
Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τέσσερις Έλληνες παίρνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς συνταγή γιατρού, στις μισές περιπτώσεις από αυτές (50%), το φάρμακο το έχει συστήσει ο φαρμακοποιός,  :o  :o στους 4 από τους 10 (41%), το έχει συστήσει ο γιατρός και σε ποσοστό 8% το έχει συστήσει φίλος ή γνωστός.
Σε ποσοστό 80% οι πολίτες θεωρούν ότι η πολυφαρμακία μπορεί να μειωθεί με τον έλεγχο της συνταγογραφίας των γιατρών, το 35% με τη διακοπή έμμεσων ή άμεσων «δώρων» από τις φαρμακευτικές εταιρίες στους γιατρούς, το 32% με τον έλεγχο των πωλήσεων στα φαρμακεία, το 26% με την καθιέρωση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, το 10% με την αύξηση της ιδίας συμμετοχής του ασθενή και το 9% με τη μείωση των κυκλοφορούντων φαρμάκων.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που κατέγραψε η έρευνα είναι η ελλιπής ενημέρωση για τα φάρμακα που παίρνουν, καθώς ένας στους δύο δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που ενδεχομένως καταναλώνει, δύο στους δέκα δεν θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι, ενώ το 13% δεν γνωρίζει καλά τις οδηγίες για το πως πρέπει να χρησιμοποιούν τα φάρμακά τους.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα προχωρήσει άμεσα σε πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της πολυφαρμακίας και την ασφαλή κατανάλωση φαρμάκων.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Άκρως επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η κατανάλωση αντιβιοτικών χωρίς τη συμβολή ιατρού ενώ εκτός των άλλων τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

 
Άλλη μια θλιβερή πρωτιά κατέχουν οι έλληνες καθώς είναι πρώτοι στην Ευρώπη σε λήψη αντιβιοτικών και μάλιστα σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα το 10% λαμβάνει τα συγκεκριμένα φάρμακα κατ ευθείαν από το φαρμακείο χωρίς τη συνταγή γιατρού.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για συνετή κατανάλωση αντιβιοτικών πάντα με συνταγή γιατρού με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Αντιβιοτικών. Σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΔΟΕΑΠ και τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά οι επιστήμονες τόνισαν ότι ακριβώς αυτή η υπερκατανάλωση που παρατηρείται κυρίως στη χώρα μας οδήγησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης Νόσων (ECDC) το 2008 στο να καθιερώσει ακόμη και πανευρωπαική ημέρα.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, σύμφωνα με στοιχεία της ESAC το 2009, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην εξωνοσοκομειακή, συνολική, κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη.
Όπως προκύπτει  από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (ECDC), περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Ε.Ε. εξαιτίας λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά στις αντιβιοτικές θεραπείες, ενώ το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και των απωλειών στην παραγωγικότητα ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.
Από τις τέσσερις κύριες κατηγορίες αντιβιοτικών, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ευρώπη στις δύο από αυτές (κεφαλοσπορίνες και μακρολίδες). Από το 2004 έως το 2008 παρατηρήθηκε συνεχής αύξηση της ετήσιας κατανάλωσης όλων των ομάδων αντιβιοτικών.
Σύμφωνα με τρεις επίσημες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις: το 2007, το 25% στην κοινότητα έπαιρνε αντιβιοτικά έναντι 47% το 2009 και 57% το 2010 για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού με κυριότερα συμπτώματα: πονόλαιμο, συνάχι, βήχα και χαμηλό πυρετό, δηλαδή ιογενείς λοιμώξεις, για τις οποίες τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία αξία. Είναι όμως ακόμα πιο ενδιαφέρον ότι το 10% έπαιρνε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή, από το φαρμακείο της γειτονιάς του!
Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του 2010 με στόχο την αντοχή του πνευμονιοκόκκου στα αντιβιοτικά και τις πρακτικές κατανάλωσης αντιβιοτικών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, η χρήση αντιβιοτικών σ’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες παραμένει πολύ υψηλή σε σχέση με τον αριθμό και το είδος των λοιμώξεων που εμφανίζει κάθε παιδί. Η συνέχιση της πρακτικής να χορηγούνται αντιβιοτικά ευρέος φάσματος έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως, σύμφωνα με ελληνικές μελέτες, έχει ήδη αυξήσει την αντοχή του στα αντιβιοτικά το κολοβακτηρίδιο (το συχνότερο αίτιο ουρολοιμώξεων).

medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Σύμφωνα με τρεις επίσημες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις: το 2007, το 25% στην κοινότητα έπαιρνε αντιβιοτικά έναντι 47% το 2009 και 57% το 2010 για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού με κυριότερα συμπτώματα: πονόλαιμο, συνάχι, βήχα και χαμηλό πυρετό, δηλαδή ιογενείς λοιμώξεις, για τις οποίες τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία αξία.
...

--- Τέλος παράθεσης ---
Την ευθύνη φέρουμε 100% όσοι ιατροί συνταγογραφούμε με κριτήριο το "μπαξίσι".


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
το 10% έπαιρνε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή, από το φαρμακείο της γειτονιάς του!
...

--- Τέλος παράθεσης ---
Την ευθύνη φέρουν όσοι φαρμακοποιοί σπουδάζουν την ιατρική μέσα στο φαρμακείο τους.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Όπως προκύπτει  από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (ECDC), περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Ε.Ε. εξαιτίας λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά στις αντιβιοτικές θεραπείες...
...

--- Τέλος παράθεσης ---
Τα θύματα πάντως δεν ενδιαφέρονται να μάθουν ποιος έχει την ευθύνη.



Άρα αφού οι νεκροί δεν διώκουν, έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη. Ή μήπως όχι;

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤην ευθύνη φέρουμε 100% όσοι ιατροί συνταγογραφούμε με κριτήριο το "μπαξίσι".

--- Τέλος παράθεσης ---
Χα! Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι. Π.χ. ευπείθεια στους ασθενείς κατά τη διάκρεια "ξεπλύματος" για να μη χάσουμε το χαρτάκι του ΟΠΑΔ.

Υ. Γ. Μετά από αρκετό καιρό άρχισα να συνειδητοποιώ ότι όλα τα συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά δεν απευθύνονταν σε ανθρώπους.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση