Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
tasath:
Ας ρίξουμε μερικές ιδέες μέχρι να αποσαφηνιστεί:
- Πλαφόν στο μηνιαίο αιτούμενο κάθε φαρμακείου προς τα ταμεία;
- Πλαφόν στο ύψος της συνταγογράφησης κάθε γιατρού κάθε μήνα;
- Πλαφόν σε συγκεκριμένα σκευάσματα;
- Πλαφόν δαπάνης ανά σφαλισμένο (εξαιρουμένων διαφόρων περιπτώσεων) ανά μήνα με χρήση ειδικής κάρτας με "πόντους";
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος- Πλαφόν στο μηνιαίο αιτούμενο κάθε φαρμακείου προς τα ταμεία;
- Πλαφόν στο ύψος της συνταγογράφησης κάθε γιατρού κάθε μήνα;
- Πλαφόν δαπάνης ανά ασφαλισμένο (εξαιρουμένων διαφόρων περιπτώσεων) ανά μήνα με χρήση ειδικής κάρτας με "πόντους";
--- Τέλος παράθεσης ---
Το πλαφόν στα σκευάσματα το θεωρώ απίθανό. Το πλαφόν στον ασθενή το θεωρώ δύσκολο (και αντιλαϊκό - έχουμε και εκλογές). Τα δύο πρώτα τα βλέπω πιο πιθανά.
Έχω να προτείνω και ένα ακόμα πιθανό σενάριο (κατα αναλογία των 200 επισκέψεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥΥ):
- Πλαφόν στον αριθμό συνταγών που εκτελεί το φαρμακείο ( :laugh: :laugh: :laugh:) πχ 200 συνταγές το μήνα στο καθένα... :D :D :D
Γελάμε, γελάμε αλλά ποιος ξέρει τι σας περιμένει...
anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας σήμερα στη Βουλή ανακοίνωσε πως από τις 15 Φεβρουαρίου του 2012 όλα τα ληγμένα φάρμακα από φαρμακεία και νοικοκυριά θα συγκεντρώνονται αρχικά στα φαρμακεία και μετά στη Μαγούλα και από εκεί θα αποστέλλονται για καταστροφή στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Λοβέρδος ενημερώνοντας της επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για τα νοσοκομειακά απόβλητα, ανακοίνωσε όλα τα ληγμένα φάρμακα θα συγκεντρώνονται σε αποθήκες στη Μαγούλα και από εκεί θα μεταφέρονται στο εξωτερικό, προκειμένου να καταστραφούν, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει τις κατάλληλες μονάδες και εγκαταστάσεις για την καταστροφή τους.
Σε ότι αφορά γενικότερα τη διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων ο Υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο σε 65 δημόσια νοσοκομεία και 8 ιδιωτικά, προέκυψε ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στη συγκομιδή αλλά στη διαχείριση των αποβλήτων, λόγω λανθασμένης διαδικασίας διαλογής. Προανήγγειλε δε, τα σχετικά πορίσματα τα οποία, όπως είπε, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως της απουσίας περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, θα περιλαμβάνουν και κυρώσεις.
Τέλος, απαντώντας σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πιθανή πώληση δημόσιων νοσοκομείων ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ανάλογο σχέδιο, ούτε τέτοια πρόθεση από το Υπουργείο
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Στη φαρμακευτική περίθαλψη του …1970 όπου οι Έλληνες ασθενείς ήταν μάλλον οι πληβείοι της Ευρώπης και έβλεπαν τις νέες πρωτοπόρες θεραπείες χρόνια μετά την ανακάλυψή τους, φαίνεται ότι θα επιστρέψουμε σύντομα.
Πως θα γίνει αυτό;
Οι εμπνεύσεις της κυβέρνησης αφήνουν για άλλη μια φορά έκθετους τους ασθενείς που θα πρέπει να περιμένουν από 3 έως και 4 χρόνια για να δουν τα νέα φάρμακα που μπορεί να κυκλοφορούν ήδη σε άλλες χώρες.
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας φέρνει ρύθμιση σοκ που θα αναγκάσει πολλές ασθενείς, κυρίως βαριά πάσχοντες, να ψάχνουν τις νέες θεραπείες στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, νέα φάρμακα εισάγονται στην Ελλάδα μόνο αφού πρώτα έχουν κυκλοφορήσει σε 18 χώρες της Ε.Ε.. Στην πράξη αυτό σημαίνει 3-4 χρόνια καθυστέρηση στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες θεραπείες στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη πλήρη αποκλεισμό!
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός με αποτέλεσμα τα νέα φάρμακα να έρχονται στη χώρα μας άμεσα, έστω με κάποιους μήνες καθυστέρησης αφού προηγούνταν η διαδικασία της τιμολόγησής τους.
Ωστόσο η παγίδα για το υπουργείο Υγείας και τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι το γεγονός ότι ενώ επιχειρεί να μπλοκάρει νέα ακριβά φάρμακα για να εξοικονομήσει δαπάνες, ουσιαστικά τα έξοδα θα τριπλασιαστούν.
Και αυτό επειδή η νομοθεσία επιτρέπει να γίνονται μέσω του ΙΦΕΤ εισαγωγές φαρμάκων όταν αυτά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, προκειμένου να χορηγηθούν σε ασθενείς. Ωστόσο με τη διαδικασία τω εισαγωγών τα φάρμακα αυτά έρχονται σε τριπλάσιες τιμές.
Συνεπώς αντί να μειωθεί μάλλον θα αυξηθεί με τη ρύθμιση αυτή η πολυσυζητημένη φαρμακευτική δαπάνη.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Εκτός από τις παρενέργειες που έχει η κατάχρηση αντιβιοτικών στον οργανισμό, ( ενισχύει την ανάπτυξη και αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών), ενδέχεται να δημιουργεί και κάτι άλλο: Παχαίνει. Αυτό συμβαίνει γιατί αλλάζει τη σύνθεση των βακτηρίων που ζουν στο έντερο, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αύξηση του βάρους.
Αμερικάνοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έκαναν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η λήψη αντιβιοτικών οδήγησε σε αύξηση του πάχους τους. Οι γιατροί εκτιμούν ότι η αύξηση της παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί εν μέρη να είναι αποτέλεσμα της κατάχρησης των αντιβιοτικών.
Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση των αντιβιοτικών εδώ και επτά περίπου δεκαετίες έχει προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στην μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου με συνέπεια να μειώνονται οι αποικίες των «καλών» μικροβίων, κάτι που έχει ως παρενέργεια, πέρα από την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, να προκαλείται αύξηση του πάχους.
Οι ερευνητές, έδωσαν σε νεογέννητα ποντίκια χαμηλές δόσεις πενικιλίνης ανάλογες με αυτές που δίνονται στα ζώα των κτηνοτροφικών μονάδων. Μετά από 30 εβδομάδες χορήγησης αντιβιοτικών, τα πειραματόζωα είχαν γίνει 10 έως 10% μεγαλύτερα σε μέγεθος και διπλάσια σε πάχος σε σχέση με τα ποντίκια που δεν είχαν πάρει αντιβιοτικά. Η έρευνα έδειξε ότι τα αντιβιοτικά είχαν μεταβάλει τη σύνθεση των μικροοργανισμών στο έντερο των πειραματόζωων.
Σε δεύτερο στάδιο, οι επιστήμονες μετέφεραν ένα μέρος της μικροβιακής χλωρίδας από το έντερο των ποντικιών που είχαν πάρει τα αντιβιοτικά, σε άλλα ποντίκια που είχαν μεγαλώσει σε πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον και το έντερο τους ήταν τελείως καθαρό από μικρόβια. Μέσα σε πέντε εβδομάδες, αυτή η δεύτερη ομάδα των «καθαρών» ποντικιών είχε παχύνει κατά 35%, γεγονός που δείχνει ότι υπεύθυνες για την αύξηση του βάρους τους ήσαν οι αποικίες των μικροοργανισμών που είχαν διαμορφωθεί στην πρώτη ομάδα των ποντικιών μετά την λήψη των αντιβιοτικών.
Τα μεγαλύτερα και παχύτερα ποντίκια ήσαν αυτά που είχαν νωρίτερα από τα άλλα ξεκινήσει να παίρνουν αντιβιοτικά, κάτι που δείχνει ότι η μικροβιακή εντερική χλωρίδα είναι πιο ευάλωτη σε αλλαγές λόγω αντιβιοτικών ήδη από τις πρώτες στιγμές της ζωής.
Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί ορισμένες ομάδες βακτηρίων μπορεί να επηρεάσουν το βάρος. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Μάρτιν Μπλέηζερ, θεωρεί ότι, όπως στα ποντίκια, τα παιδιά που από μικρά παίρνουν αντιβιοτικά, έχουν αυξημένη πιθανότητα να βάλουν πρόσθετα κιλά.
Μία άλλη έρευνα υπό την Τερέζα Αϊσλεφ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης στη Δανία, που μελέτησε την ανάπτυξη περίπου 28.000 μωρών και δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας "International Journal of Obesity", διαπίστωσε ότι όσα πήραν αντιβιοτικά κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, ήταν πιθανότερο να είναι υπέρβαρα στην ηλικία των επτά ετών, ακόμα κι αν η μητέρα τους είχε κανονικό βάρος.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση