Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
pzogr:
Για να πει κανείς ότι κάτι είναι πολύ ή λίγο, χρειάζεται ένα μέτρο σύγκρισης. Τα αντίστοιχα στοιχεία πχ στην τακτοποιημένη Γερμανία ή στο οργανωμένο Η.Β. ποιά είναι;
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓια να πει κανείς ότι κάτι είναι πολύ ή λίγο, χρειάζεται ένα μέτρο σύγκρισης. Τα αντίστοιχα στοιχεία πχ στην τακτοποιημένη Γερμανία ή στο οργανωμένο Η.Β. ποιά είναι;
--- Τέλος παράθεσης ---
Θα ήταν χρήσιμα για να αποφανθούμε για την κατ' απόλυτη τιμή πολυφαρμακία στην Ελλάδα, παρόλα αυτά δεν αναιρείται το εντυπωσιακό της αύξησης της κατανάλωσης των φαρμάκων στη χώρα μας αφού τα στοιχεία είναι άμεσα συγκρίσιμα.
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Τα πολυανθεκτικά μικρόβια προκαλούν περίπου 5.000 σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις και περισσότερους από 1.000 θανάτους ετησίως...
Ξεπερνά κάθε φαντασία η υπερβολή των Ελλήνων με τα φάρμακα.
Από τον Μάρτιο του 2012, έχουν συγκεντρωθεί στα πράσινα κουτιά ανακύκλωσης φαρμάκων 240 τόνοι οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσης!
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται πολλά αντιβιοτικά, τα οποία τα χρησιμοποιούμε σαν καραμέλες. Ένας στους τέσσερις Έλληνες παίρνουν αντιβιοτικό χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ ένα στα τρία νοικοκυριά έχει στο ντουλάπι αντιβιοτικό για...ώρα ανάγκης.
Τα παραπάνω ανέφεραν την Πέμπτη η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τζένη Κρεμαστινού και οι καθηγητές Ελένη Γιαμαρέλλου και Γιώργος Δαΐκος, με αφορμή την “Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών”.
Ανθεκτικά
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τέτοια πολυανθεκτικά μικρόβια, κυρίως όσον αφορά τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς και στην κοινότητα.
Το 25% των κολοβακτηριδίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις σε ασθενείς της κοινότητας παράγουν ευρέος φάσματος β - λακταμάσες που τα καθιστούν ανθεκτικά σχεδόν σε όλες τις κεφαλοσπορίνες και τα πενικιλλινούχα αντιβιοτικά, ενώ το 10% είναι ανθεκτικό σε ακόμη πιο προωθημένα αντιβιοτικά όπως οι κινολόνες. Τα ποσοστά των πνευμονιοκόκκων, βασικό αίτιο σοβαρών λοιμώξεων αναπνευστικού, που δεν είναι ευαίσθητα στην πενικιλλίνη ξεπερνούν το 40% και τα μισά εξ αυτών είναι ανθεκτικά σε περισσότερες από δύο διαφορετικές ομάδες αντιβιοτικών (πολυανθεκτικά στελέχη).
Θάνατοι
Στα νοσοκομεία μας τα επικρατούντα πολυανθεκτικά είδη μικροβίων είναι: Η Klebsiella, το Acinetobacter και η Pseudomonas. Τα προαναφερθέντα πολυανθεκτικά μικρόβια προκαλούν περίπου 5.000 σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις και περισσότερους από 1.000 θανάτους ετησίως. Σύμφωνα με δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Μελέτης Μικροβιακής Αντοχής WHONET, το 30% των νοσοκομειακών στελεχών Klebsiella, το 30% των στελεχών Pseudomonas και το 80% των Acinetobacter είναι ανθεκτικά στις καρβαπενέμες, τα πλέον προωθημένα αντιβιοτικά. Τα ποσοστά αντοχής στις καρβαπενέμες είναι ακόμα υψηλότερα σε στελέχη που προέρχονται από ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας. Τα προαναφερθέντα πολυανθεκτικά μικρόβια προκαλούν περίπου 5000 σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις και περισσότερους από 1000 θανάτους ετησίως.
Δημοσκόπηση
Πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2014 από το ΚΕΕΛΠΝΟ έδειξε ότι ένας στους δυο ενήλικες άνω των 18 ετών έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια. Οι κυριότερες αιτίες λήψης αντιβιοτικού είναι σταθερά οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
Ένας στους τέσσερις που λαμβάνει αντιβιοτικό το παίρνει χωρίς συνταγή (24,2%), είτε αγοράζοντάς το (15,6%) είτε έχοντάς το στο σπίτι από πριν (8,6%). Από αυτούς ένα πολύ μικρό ποσοστό προσκομίζει ξεπλένει την συνταγή εκ των υστέρων (6% το 2014).
Δ.Κ.
Denominator:
Επιτρέψτε μου να μεταφέρω μία σημερινή μου εμπειρία.
Στη μηνιαία μου υπηρεσία στο Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο Ξάνθης, διαπίστωσα εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες σιδήρου σε πόσιμη μορφή να έχουν συσσωρευθεί ως απόθεμα, ενώ ταυτόχρονα άλλα σκευάσματα, πιο φθηνά και πιο απαραίτητα, να λείπουν εντελώς.
Αναλογίστηκα πόσος σίδηρος σε αυτή τη μορφή μπορεί να περίσσεψε στα σπίτια ώστε να φτάσει και στο στοκ του Κοινωνικού Ιατρείου.
Επίσης αναλογίστηκα σε ποιους απευθυνόταν αυτός ο σίδηρος, και δεν τον χρησιμοποίησαν (ήτοι δε συμμορφώθηκαν με την αγωγή).
Και μου ήρθαν και άλλες σκέψεις, αλλά - δε βαρυέσαι - τι να λέμε τώρα.
Πάντως πολλά από τα κουτιά είχαν ήδη λήξει και ημόνη χρήση τους θα μπορούσε να είναι να τονώσουν κάποιους μπαξέδες.
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος - Posted By: Βασιλική Αγγουρίδηon: 15 - 10 - 2015
Σημαντικά δεδομένα για τη φαρμακευτική δαπάνη ανά ιατρική ειδικότητα και γεωγραφική περιφέρεια παρουσιάστηκαν στο 6ο Pharma & Health Conference.
Την έρευνα παρουσίασε ο Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ν. Πολύζος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τρεις είναι οι ιατρικές ειδικότητες που συνταγογραφούν το 80% της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για το 2014. Πρόκειται για τους γενικούς ιατρούς, τους παθολόγους και τους καρδιολόγους, με τα δεδομένα να καταδεικνύουν σαφώς προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στραφεί ο έλεγχος της συνταγογράφησης των φαρμάκων
Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο οι πιο σημαντικές πολιτικές Ελέγχου Φαρμάκων για την περίοδο 2011-2014 ήταν οι:
1. Ασφάλιση Υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ και της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης,
2. Έλεγχος Συνταγών με πολιτική εφαρμογής τη Θετική Λίστα (μείωση), την Αρνητική Λίστα (αύξηση), τα Μηνιαία όρια ανά γιατρό Δραστική ουσία/ έλεγχος, τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Κατανάλωσης και
3. Έλεγχος Δαπανών με Μειώσεις Τιμών – Ασφαλιστικής Τιμής, μείωση κέρδους φαρμακείων και Clawback – Rebate.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα των πολιτικών αυτών, είναι ενδεικτικό ότι η εξωνοσοκομειακή δαπάνη μειώθηκε από τα 5,1 δισ. ευρώ το 2009 στα 2,3 δισ. το 2014, ενώ η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε από τα 455 εκατ. ευρώ στα 200 εκατ. το 2014.
Ο κ. Πολύζος έδωσε έμφαση σε προτάσεις όπως η συνεχής Αξιολόγηση των στοιχείων (ΕΟΠΥΥ-ΕΠΥ), η τεχνική επάρκεια παρακολούθησης, η διαπραγματευτική συμμετοχή (ΣΦΕΕ-ΠΕΦ-Ασθενών), η πολιτική ανταποκρισιμότητα (του Υπ. Υγείας), καθώς και τα αποτελέσματα – διορθώσεις, με βάση κάθετες κι όχι μόνο οριζόντιες αξιολογήσεις και πολιτικές (π.χ. τιμές ή/και περικοπές ανάλογα με τον όγκο ανά θεραπευτική κατηγορία, με δείκτες ανά περιφέρεια και ειδικότητα, ανάλογα).
Στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής, IMS Hellas Νίκος Κωστάρας, επισήμανε ότι «η αγορά φαρμακείου την 5ετία 2010-2015 υποχώρησε κατά μόλις 0,7% σε όγκο και αυτό οφείλεται στην καλή πορεία των ΜΗΣΥΦΑ, καθώς το Φάρμακο (με κουπόνι) υποχώρησε κατά 8%, ενώ τα ΜΗΣΥΦΑ την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 17,4%.» Σύμφωνα με τον κ. Κωστάρα, η αγορά του Φαρμακείου, την ίδια 5ετία μειώθηκε κατά 20% σε αξίες, με τα φαρμακευτικά σκευάσματα να έχουν υποχωρήσει κατά 28,1%, ενώ τα ΜΗΣΥΦΑ παρουσίασαν άνοδο 37,1%. Αξίζει, δε, να προσθέσουμε ότι στη συνολική αγορά φαρμακείου τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν πλέον το 74% των συνολικών πωλήσεων, έναντι του 82% που ήταν το 2010.»
ΥΓ: Αλήθεια αν ξεπεράσει κανείς το πλαφόνι έχει πρόβλημα; Του σταματάνε τη συνταγογραφία ή απλά έμεινε στα χαρτιά;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση