Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
9 Νοεμβρίου 2024, 04:13:15

Ψηφοφορία

Συμφωνείτε με την εφαρμογή λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΛΣΦ);

Α. Όχι, δεν επιθυμώ να τεθεί κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.
Β. Ναι, θεωρώ επωφελή και επιβεβλημένη την εφαρμογή αυστηρής ΛΣΦ.
Γ. Προτιμώ να εφαρμοστεί η ΛΣΦ, αλλά με παραθυράκια (γνωματεύσεις αναντικατάστατου).

Αποστολέας Θέμα: Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας  (Αναγνώστηκε 610693 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Μαρτίου 2009, 19:53:44
Απάντηση #225
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Μια και το Φόρουμ είναι ένας τόπος όπου τα λέμε όλα και τα ρωτάμε όλα, να ρωτήσω κάτι;

Ποιός είναι σύμφωνα με τον κανονισμό επιφορτισμένος να αναγράφει στο βιβλιάριο του ΙΚΑ του ασφαλισμένου την ημερομηνία συνταγογράφησης και τη φαρμακευτική αγωγή που συνταγογραφήθηκε; Καταλαβαίνω ότι κάπως πρέπει να πιστοποιηθεί ότι ο ασφαλισμένος έλαβε μια φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι απαραίτητο ο ιατρός να ξαναγράφει τα φάρμακα πάλι απ΄ την αρχή, σαν να μη φτάνει που τα έγραψε μια φορά στη συνταγή; (Βέβαια εγώ τα γράφω πρώτα στο βιβλιάριο και μετά στη συνταγή, για να αποφεύγω, κατά το δυνατό, ένα καθυστερημένο "Α, γράψε και τις ταινίες" που συχνά σημαίνει ότι πρέπει να ξαναγράψεις απ' την αρχή κανα δυο συνταγές, ξέρετε πως είναι τώρα αυτά, όχι χώρια οι βελόνες, όχι μαζί με το Glucophage, όχι μόνη της η ινσουλίνη, και νά 'σου το μπλέξιμο των κανόνων του ΙΚΑ με τους κανόνες του ΟΓΑ, κ.λπ. να μη μακρηγορούμε).

Απλά αναρρωτιόμουν τί θα γίνει αν αρχίσω να "ξεχνάω" να γράφω τα φάρμακα στο βιβλιάριο. Υπάρχει περίπτωση να με επιπλήξει ή να με τιμωρήσει το ΙΚΑ;

Είπα "τιμωρήσει"; Πώς άραγε; Με το να μη μου χρεώνει μπλοκ συνταγών; Μα αυτό δεν είναι τιμωρία: Είναι ευχή!
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Μαρτίου 2009, 20:24:47 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

12 Μαρτίου 2009, 22:47:40
Απάντηση #226
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μια και το Φόρουμ είναι ένας τόπος όπου τα λέμε όλα και τα ρωτάμε όλα, να ρωτήσω κάτι;

Ποιός είναι σύμφωνα με τον κανονισμό επιφορτισμένος να αναγράφει στο βιβλιάριο του ΙΚΑ του ασφαλισμένου την ημερομηνία συνταγογράφησης και τη φαρμακευτική αγωγή που συνταγογραφήθηκε; Καταλαβαίνω ότι κάπως πρέπει να πιστοποιηθεί ότι ο ασφαλισμένος έλαβε μια φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι απαραίτητο ο ιατρός να ξαναγράφει τα φάρμακα πάλι απ΄ την αρχή, σαν να μη φτάνει που τα έγραψε μια φορά στη συνταγή; (Βέβαια εγώ τα γράφω πρώτα στο βιβλιάριο και μετά στη συνταγή, για να αποφεύγω, κατά το δυνατό, ένα καθυστερημένο "Α, γράψε και τις ταινίες" που συχνά σημαίνει ότι πρέπει να ξαναγράψεις απ' την αρχή κανα δυο συνταγές, ξέρετε πως είναι τώρα αυτά, όχι χώρια οι βελόνες, όχι μαζί με το Glucophage, όχι μόνη της η ινσουλίνη, και νά 'σου το μπλέξιμο των κανόνων του ΙΚΑ με τους κανόνες του ΟΓΑ, κ.λπ. να μη μακρηγορούμε).

Απλά αναρρωτιόμουν τί θα γίνει αν αρχίσω να "ξεχνάω" να γράφω τα φάρμακα στο βιβλιάριο. Υπάρχει περίπτωση να με επιπλήξει ή να με τιμωρήσει το ΙΚΑ;

Είπα "τιμωρήσει"; Πώς άραγε; Με το να μη μου χρεώνει μπλοκ συνταγών; Μα αυτό δεν είναι τιμωρία: Είναι ευχή!

Ας ευχηθούμε να υπάρξει στο μέλλον, αν όχι μία συνένωση των ταμέιων, τουλάχιστον μία ομοιογένεια σε επίπεδο κανόνων... Το μπάχαλο με ινσουλινοεξαρτοθεραπευομενό και η διαφορετική συνταγογράφηση των ταινιών σε ΟΓΑ και ΙΚΑ (διαβητολογικά ή μη σκευάσματα στην ίδια συνταγή) ,σίγουρα, μπορεί εύκολα να φτιαχτεί.

Ας φύγουμε από τις ευχές, και ας πάμε στα προβλήματα. Γιατί πρέπει να γράφει ο ιατρός τα φάρμακα του ΙΚΑ πρώτα στο βιβλιάριο του ασθενούς και έπειτα στο συνταγολόγιο του;
Η χιουμοριστική προσέγγιση:
1) Ως καλό ζέσταμα για να κάνει χειρότερα γράμματα στην τελική συνταγή.
2) Για να σπάσει τα νεύρα του φαρμακοποιού τουλάχιστον 2 φορές
3) Για να αποφεύγει τη συζήτηση με τον οποιοδήποτε ασθενή, δείχνοντας απασχολημένος
4) Για να μάθει ο ιατρός συνταγογραφεί και με τα 2 χέρια ταυτόχρονα

Πέρα από την πλάκα... Η όλη μανούρα, με τη διπλή συνταγογράφηση συμβαίνει γιατί:
a) Σε περίπτωση που ανακατεύονται πολλοί ιατροί, να ξέρουν πάνω κάτω τί γίνεται με την φαρμακευτική αγωγή.
b) Για να γνωρίζουν οι ιατροί, αν οι ασφαλισμένοι δικαιούνται ασφάλισης (φαίνεται στις πρώτες σελίδες του βιβλιαρίου), και αν έχουν δικαίωμα στην φαρμακευτική αγωγή (π.χ. 5 στατίνες τον ίδιο μήνα)
c) Γιατί κάποια στιγμή, έγινε μπουγάδα με πολλούς αποδέκτες..ιατρούς, φαρμακοποιούς, φαρμακοβιομηχάνους, φαρμακοαποθήκες, μεσάζοντες και πολλές φορές, και ασθενείς.
Δεν θα ξεχάσω τις ιστορίες της μητέρας μου, όταν οι τόσο συμπαθείς και αθώοι "ασθενείς" της, πήγαιναν στο φαρμακείο της, και της ζητούσαν να αλλάξει τα αναλώσιμα των συνταγών τους, σε βούρτσες- πάστες- προφυλακτικά-καλλυντικά- πιπίλες- πάτους τσιλικόνης και λοιπές μούφες. Δεν το έκανε, έχασε πελάτες αλλά δεν έχασε ούτε την εμπιστοσύνη των σωστών πελατών της ούτε την αξιοπρέπεια της. Και αυτής της κάστας οι φαρμακοποιοί, είναι η πλειοψηφία. Δεν συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου στην παραπάνω κατηγορία, όχι γιατί μπουγαδιάζομαι, αλλά γιατί έχω χρόνια δουλειάς μπροστά μου και δεν ξέρω πως θα μου την βιδώσει μέχρι το τέλος...

Λύσεις:
α) Επαναληπτικές/ Επαναλαμβανόμενες συνταγές (σημ: ίδια αγωγή. Επανάληψη αγωγής)
β) Μηχανοργάνωση
γ) Αντικατάσταση των συνταγολογίων ΙΚΑ, με ξεχωριστά συνταγολόγια για κάθε ασθενή.

και τις δύο καλύτερες λύσεις, σας τις άφησα τελευταίες...
δ) Ζητάμε από τον φαρμακοποιό να μας τα ετοιμάσει στο συνταγολόγιο του ασθενούς.
ε) Απλά φροντίζουμε να πέσει έξω το ασφαλιστικό ταμείο.
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Μαρτίου 2009, 22:49:13 από trojy »
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

13 Μαρτίου 2009, 11:01:23
Απάντηση #227
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που συζητά ο κ. Παπαθανασίου είναι..
"Οι δαπάνες αυτές έχουν ξεφύγει και θα περιοριστούν δραστικά με την εφαρμογή του συστήματος ελέγχων στη συνταγογράφηση από τον γιατρό ως τον χρήστη."

Όταν ανακοινωθούν οι προτάσεις, ή θέτοντας το διαφορετικά... Μόλις ανακοινωθούν τα μέτρα, θα γίνει και ο αντίστοιχος σχολιασμός.
Να πέσουν οι μάσκες.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Μαρτίου 2009, 14:38:39 από trojy »
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

13 Μαρτίου 2009, 14:08:04
Απάντηση #228
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Eπιτέλους να δούμε κάποτε:

- να εξορθολογίζεται η συνταγογραφία στη βάση των πραγματικών αναγκών του ασθενούς
- να φύγουν απ΄τη μέση σκευάσματα με μικρή ή καθόλου δραστικότητα
- να λαμβάνονται/συνταγογραφούνται τα φάρμακα επί των εγκεκριμένων ενδείξεων τους και μόνο
- να παταχθεί η αυτοφαρμακία

Και, όπως θα προσέθετε και ο Υπενωμοτάρχης Ματαράγκας Καρδίτσης, "Ανιπερθέτος να σταματίσι άνεφ χρονοτριβίς και άμεσα το φασονάζ και να πάψουν ι γιατρί να χοριγούν φάρμακα δίχος λόγο. Όπιος παραβάτις συληφθή να δίνει φάρμακα ασκόπος, θα υποχρεούται να τα λαμβάνι ο ίδιος. Αλίμονο του και να μη ξαναγίνι εκ νέου τέτιο απαράδεκτο ή παρόμιο πράγμα." 
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Μαρτίου 2009, 14:38:01 από Ο διακομιστής »

13 Μαρτίου 2009, 17:12:13
Απάντηση #229
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator

Λοιπόν εδώ σου έχω νέα:
Γράφεις στο βιβλιάριο του ΊΚΑ τα φάρμακα που συνταγογράφησες για να είναι διαθέσιμα στο συνάδελφο που θα δει τον ασθενή πλην εσου, αλλά και γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να σφραγίσει ότι ο ασθενής τα έλαβε. Αυτό δεν είναι παράλογο.
Το παράλογο είναι στον ΟΓΑ όπου εκτός από το συνταγολόγιο που είναι ανα ασθενή και όχι ανά ιατρό όπως στο ΙΚΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να τα γράψουμε και στο μικρό βιβλιάριο, παρόλο που είναι ορατά στο συνταγολόγιο, και παλι σφραγίζει ο φαρμακοποιός ότι ο ασθενής τα έλαβε.

Επειδή, βρέθηκα σε μια διαφωνία με το ΙΚΑ για το εάν πρέπει να εκδίδω τις συνταγές με βαθιά κυανή μελάνι ή με εκτύπωση σε εκτυπωτή και τους απάντησα ότι ο νόμος γράφει "ο ιατρός εκδίδει την συνταγή" και δεν λέει πουθενά ότι πρέπει να είναι χειρόγραφη, με απείλησαν ότι θα μου παρουν πίσω τα συνταγολόγια του ΙΚΑ. Όλος χαρά τους απάντησα " Τέλεια και τι πρέπει να κάνω για να γίνει μόνιμο αυτό;" και τότε κατάλαβαν την γκάφα τους και κάνανε γαργάρα το πως εκδίδω τις συνταγές. Ούτε υπάλληλοι τους είμαστε ούτε στο ίδιο υπουργείο υπαγόμαστε. Συνεπώς, η μόνη ποινή που μπορεί να σου επιβάλλει το ΙΚΑ είναι πρόστιμο για κάποια παράβαση κατά την έκδοση συνταγής στα ποσοστά ή άλλη απατεωνιά ή να σου πάρει τα συνταγολόγια.

Παρατηρώ ότι το δίδυμο διακομιστής-trojy αποτελεί πολύτιμη πηγή έμπνευσης και ανταλλαγής θέσεων από δύο διαφορετικά επαγγελματα και όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από αυτό. Μην ξεχνάτε ότι στα χρόνια που έρχονται θα πρέπει μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να αλληλοστηριζόμαστε.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

13 Μαρτίου 2009, 19:19:45
Απάντηση #230
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Εγώ δε γράφω στο βιβλιάρειο του ΙΚΑ κάθε φορά. Γράφω μόνο όταν αλλάζει η αγωγή και κατά περιόδους για να επιβεβαιώνω τα χορηγούμενα φάρμακα. Γνωρίζω ότι είναι προβληματικό ,αλλά δε σκοπεύω να γράφω 80 κατά μέσο όρο συνταγές εις διπλούν! Ας μου πάρουν τα βιβλιάρια . στέλνω παλαιότερο έγγραφο που είχα στείλει στο ΙΚΑ χωρίς ποτέ να λάβω απάντηση από το 2006.

ΠΡΟΣ : τον Διοικητή του ΙΚΑ Χανίων 

Κοινοποίηση : Διεύθυνση Κ.Υ. Βάμου
                                    Ε.Λ.Ε.Γ.Ε.ΙΑ
           Θέμα  : σχετικά με τη συνεργασία του Επιμελητή Β' του Ε.Σ.Υ. Γ.Ιατρικής Μακρέα Δημήτρη με το Ι.Κ.Α.

Το Π.Ι. Αρωνίου είναι ένα ιατρείο με μέση κίνηση 600 – 800 επισκέψεις το μήνα εκ των οποίων το 60 – 70% αφορούν ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.Πάνω από 300 ασφαλισμένοι παρακολουθούνται στο ιατρείο μόνιμα με κάρτα υγείας, όπου είναι καταγεγραμμένα πλήρη δημογραφικά και  επιδημιολογικά στοιχεία, ατομικό αναμνηστικό καθώς και το σύνολο των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων που αφορούν τους ασθενείς. 
   Το σύνολο της ιατρικής, νοσηλευτικής και γραφειοκρατικής  εργασίας εκτελείται αποκλειστικά από ένα γιατρό – τον υπογράφοντα – χωρίς καμία γραμματειακή ή νοσηλευτική υποστήριξη σε μια περιοχή με τεράστιο πληθυσμό ευθύνης που συνεχώς αυξάνεται. Η πρόσβαση των πολιτών στο ιατρείο είναι ελέυθερη, άμεση – τη στιγμή δηλαδή που υπάρχει η ανάγκη για ιατρική βοήθεια – και χωρίς πλαφόν εξεταζομένων.
   Η καθημερινότητα του ιατρείου επιβάλλει και έναν τεράστιο όγκο συνταγογραφίας τον οποίο  έχω αποδεχτεί ( χωρίς να είμαι υποχρεωμένος) προς εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Μετά από σχετική παρατήρηση που μου έγινε ( με προσβλητικό για το έργο μου τρόπο ) προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα σε σχέση με τη συνεργασία μου με το Ι.Κ.Α. :

1.Πότε και ποιός έχει ενημερώσει – γραπτά ή προφορικά – εμένα ή οποιονδήποτε Επιμελητή Γ.Ιατρικής σχετικά με θέματα συνταγογραφίας;

2.Η ευθύνη του Ι.Κ.Α. ως προς τους ασφαλισμένους που εξυπηρετούνται στο Π.Ι.Αρωνίου, αλλά και στα άλλα Π.Ι., εξαντλείται στο να μας προμηθεύει τα μπλοκ συνταγογραφίας;
.     
      3.  Ο γιατρός κρίνεται για το ιατρικό του έργο ή για τις γραμματειακές του ικανότητες;

4. Από πού προκύπτει ότι ενώ έχω το “δικαίωμα” της συνταγογραφίας ( κοινώς τη  λάντζα), πολλές από τις εξετάσεις για τις οποίες παραπέμπω ασφαλισμένους στο Ι.Κ.Α. δεν γίνονται δεκτές ταλαιπωρώντας τους ασφαλισμένους και απαξιώνοντας το έργο μου;
Σ'αυτή την περίπτωση ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη για την καθυστέρηση στη διάγνωση και αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων;

Εν  κατακλείδι :                                                                                                                                     
Επιθυμώ την άριστη συνεργασία με το Ι.Κ.Α. προς όφελος των ασφαλισμένων.
Ευχαρίστως δέχομαι να αναλάβω το ρόλο του άμισθου (γιατί άραγε;) γιατρού-συνεργάτη του Ι.Κ.Α., όχι όμως το ρόλο του άμισθου γραμματέα.
Ευχαρίστως θα δεχτώ γραμματειακή ή νοσηλευτική υποστήριξη από το Ι.Κ.Α. ουτωσώστε να υπάρχει τότε και η άριστη τήρηση της γραφειοκρατείας.
Από τη στιγμή όμως που καμία υλική βοήθεια δεν μου παρέχεται από το Ι.Κ.Α. για τον τεράστιο όγκο δουλειάς που εκτελείται στο Π.Ι.Αρωνίου προς  εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του,τουλάχιστον ας υπάρχει η ηθική υποστήριξη με τη μορφή του σεβασμού απεναντι στο έργο και στο ρόλο μου.

ΜΑΚΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ,Επιμελητής Β' Ε.Σ.Υ. Γ.Ιατρικής , Π.Ι.Αρωνίου.

14 Μαρτίου 2009, 00:08:19
Απάντηση #231
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Την εποχή που έκανα αγροτικό (μέσα δεκαετίας 90) θυμάμαι ότι κάναμε ως αγροτικοί σύμβαση με το ΙΚΑ και παίρναμε ανά μήνα μια, μικρή, αποζημίωση για να εξετάζουμε και να συνταγογραφούμε σε ασφαλισμένους του ταμείου. Μάλιστα η αποζημίωση δεν ήταν ίδια για όλους αλλά εξαρτιόνταν από τον πληθυσμό του/των χωριών που είχε στην ευθύνη του ο κάθε γιατρός. Δεν θυμάμαι αν κάτι ανάλογο γινόταν με τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ που εργάζονταν στα Κ.Υ., νομίζω ότι δεν ίσχυε.
Μετά βρέθηκε η πατέντα που με νόμο (; ), εγκύκλιο (; ), καταργήθηκαν οι παραπάνω συμβάσεις, γιατί αποφασίστηκε ότι οι γιατροί στα Π.Ι. και Κ.Υ. εξετάζουν και συνταγογραφούν, χωρίς επιπλέον αμοιβή, όλους όσους προσέρχονται, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ή μη ταμείου. Και φτάσαμε πλέον στην κατάσταση ο γιατρός στο Π.Ι. να συνταγογραφεί σε πολύ περισσότερα άτομα ασφαλισμένα στο ΙΚΑ απ' όσα ο έμμισθος γιατρός του ΙΚΑ στα προγραμματισμένα και με συγκεκριμένο αριθμό καθημερινά ραντεβού του! (Τα οποία ραντεβού όπως διαβάζω "γεμίζουν" πλασματικά με τηλέφωνα γνωστών, συγγενών και φίλων του γιατρού ούτως ώστε από τα 20 π.χ άτομα να εμφανίζονται τελικά τα 10 ή και λιγότερα)*.
Αλήθεια, γιατί οι γιατροί του ΕΣΥ στα Π.Ι. και Κ.Υ. "επιτρέπεται" να συνταγογραφούν στο ΙΚΑ, ενώ οι γιατροί του ΕΣΥ δεν "επιτρέπεται" να συνταγογραφούν στο ΙΚΑ; Γιατί έχω την εντύπωση ότι στην πρώτη περίπτωση οι γιατροί του ΕΣΥ δεν θέλουν και οι γιατροί του ΙΚΑ θέλουν ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι γιατροί των νοσοκομείων θέλουν και οι γιατροί του ΙΚΑ δεν θέλουν;   ;)

*Αργύρη συγχώρεσε με, θεωρώ ότι δεν ανήκεις στην παραπάνω κατηγορία όμως είναι κοινό μυστικό το συγκεκριμένο κόλπο για πολλούς γιατρούς του ΙΚΑ.

14 Μαρτίου 2009, 00:14:16
Απάντηση #232
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Την εποχή που έκανα αγροτικό (μέσα δεκαετίας 90) θυμάμαι ότι κάναμε ως αγροτικοί σύμβαση με το ΙΚΑ και παίρναμε ανά μήνα μια, μικρή, αποζημίωση για να εξετάζουμε και να συνταγογραφούμε σε ασφαλισμένους του ταμείου. Μάλιστα η αποζημίωση δεν ήταν ίδια για όλους αλλά εξαρτιόνταν από τον πληθυσμό του/των χωριών που είχε στην ευθύνη του ο κάθε γιατρός. Δεν θυμάμαι αν κάτι ανάλογο γινόταν με τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ που εργάζονταν στα Κ.Υ., νομίζω ότι δεν ίσχυε.
Μετά βρέθηκε η πατέντα που με νόμο (; ), εγκύκλιο (; ), καταργήθηκαν οι παραπάνω συμβάσεις, γιατί αποφασίστηκε ότι οι γιατροί στα Π.Ι. και Κ.Υ. εξετάζουν και συνταγογραφούν, χωρίς επιπλέον αμοιβή, όλους όσους προσέρχονται, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ή μη ταμείου. Και φτάσαμε πλέον στην κατάσταση ο γιατρός στο Π.Ι. να συνταγογραφεί σε πολύ περισσότερα άτομα ασφαλισμένα στο ΙΚΑ απ' όσα ο έμμισθος γιατρός του ΙΚΑ στα προγραμματισμένα και με συγκεκριμένο αριθμό καθημερινά ραντεβού του! (Τα οποία ραντεβού όπως διαβάζω "γεμίζουν" πλασματικά με τηλέφωνα γνωστών, συγγενών και φίλων του γιατρού ούτως ώστε από τα 20 π.χ άτομα να εμφανίζονται τελικά τα 10 ή και λιγότερα)*.
Αλήθεια, γιατί οι γιατροί του ΕΣΥ στα Π.Ι. και Κ.Υ. "επιτρέπεται" να συνταγογραφούν στο ΙΚΑ, ενώ οι γιατροί του ΕΣΥ δεν "επιτρέπεται" να συνταγογραφούν στο ΙΚΑ; Γιατί έχω την εντύπωση ότι στην πρώτη περίπτωση οι γιατροί του ΕΣΥ δεν θέλουν και οι γιατροί του ΙΚΑ θέλουν ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι γιατροί των νοσοκομείων θέλουν και οι γιατροί του ΙΚΑ δεν θέλουν;   ;)

*Αργύρη συγχώρεσε με, θεωρώ ότι δεν ανήκεις στην παραπάνω κατηγορία όμως είναι κοινό μυστικό το συγκεκριμένο κόλπο για πολλούς γιατρούς του ΙΚΑ.

Κανένα πρόβλημα Διαμαντή.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Μαρτίου 2009, 13:04:51
Απάντηση #233
Αποσυνδεδεμένος

Τ.Μαλλές

Μετά βρέθηκε η πατέντα που με νόμο (; ), εγκύκλιο (; ), καταργήθηκαν οι παραπάνω συμβάσεις, γιατί αποφασίστηκε ότι οι γιατροί στα Π.Ι. και Κ.Υ. εξετάζουν και συνταγογραφούν, χωρίς επιπλέον αμοιβή, όλους όσους προσέρχονται, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ή μη ταμείου.των νοσοκομείων θέλουν και οι γιατροί του ΙΚΑ δεν θέλουν;   ;)

Ποιος νόμος,ποια εγκύκλιος;;
Αν έχει κάποιος συνάδελφος κάτι σχετικό υπόψη του, καλό θα ήταν να μας διαφωτίσει.
Μέχρι πότε θα ασκούμε χρέη υπαλλήλου του ΙΚΑ,διατηρώντας το πλαίσιο εκμετάλλευσης των γιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου.
   Νομίζω ότι τελικά,είναι θέμα επαγγελματικής αξιοπρέπειας για όλους μας.

14 Μαρτίου 2009, 16:15:15
Απάντηση #234
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν υπάρχει εγκύκλιος που να λέει ότι οι γιατροί των ΚΥ & ΠΙ εξετάζουν όλους που προσέρχονται δωρεάν.
Να σας πω τι υπάρχει και βγάλτε άκρη αν τα καταφέρετε:
1. Υπάρχει νόμος που λέει ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη παρέχεται δωρεάν και δεν περιορίζεται στα ΝΠΔΔ.
2. Υπάρχει μετέπειτα νόμος που εισάγει τα ιδιωτικά πολυιατρεία-διαγνωστικά κέντρα (ή ιδιωτικά κέντρα υγείας) σαν μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης
3. Υπάρχει νόμος που λέει ότι κάθε προσερχόμενος σε μοναδες του ΕΣΥ οφείλει να πληρώνει επίσκεψη 3 ευρώ και τις διαγνωστικές εξετάσεις (αυτός ή το ταμείο του για ΟΠΑΔ και κάποια άλλα ταμεία που τελικά δεν υπάρχουν πια γιατί πέρασαν στο ΙΚΑ)
4. Υπάρχει υπουργική απόφαση που λέει ότι κάθε μονάδα υγείας οφείλει να ελέγχει τον ασθενή για ταυτοπροσωπία και εάν βρίσκεται παράνομα στη χώρα ή έχει τελεί υπό επικήρυξη να ειδοποιείται άμεσα η αστυνομία.
5. Υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση που λέει ότι σε δήμους που η μονάδα του ΙΚΑ απέχει περισσότερο από ψ χιλιόμετρα, οι ιατροί των ΝΠΔΔ (δεν ξεχωρίζει τα ΚΥ & ΠΙ) υποχρεούνται να συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς ασφαλισμένους του ΙΚΑ. (μήπως καταλάβατε γιατί τα νοσοκομεία δεν γράφουν; Να είστε σίγουροι ότι είναι μεγάλη η πίτα και αυτοί που δικαιούνται να μην γράφουν στο ΙΚΑ σε ΠΙ & ΚΥ το κάνουν γαργάρα και παραπονιούνται συνεχώς ότι βλέπουν πολύ κόσμο και δεν προλαμβάνουν να κάνουν ιατρική) Λόγω του ότι δεν εχω πρόχειρη άμεσα την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν γραφω τα ψ χιλιόμετρα.

Για πείτε μου τώρα τι καταλαβαίνετε από το παραπάνω νομικό  μπάχαλο; Πληρώνει ο ασθενής που προσέρχεται στο ΚΥ & το ΠΙ ή όχι, και ιδιαίτερα τις εξετάσεις και τις ακτινογραφίες; Είναι πρωτοβάθμαι φροντίδα τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου κύριοι ή όχι;
Γιατί Απόστολε, η ομάδα δεν πάει να κάνει κατάληψη και στα ταμεία κανενός ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου που θεωρείται μονάδα υγειας πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες της δωρεάν σύμφωνα με το νόμο....; εε; Τσάμπα μάγκες στα κρατικά νοσοκομεία χορτάσαμε....

14 Μαρτίου 2009, 16:43:07
Απάντηση #235
Αποσυνδεδεμένος

Τ.Μαλλές

5. Υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση που λέει ότι σε δήμους που η μονάδα του ΙΚΑ απέχει περισσότερο από ψ χιλιόμετρα, οι ιατροί των ΝΠΔΔ (δεν ξεχωρίζει τα ΚΥ & ΠΙ) υποχρεούνται να συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Τα ψ χιλιόμετρα θα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

14 Μαρτίου 2009, 18:27:04
Απάντηση #236
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Θα το ψάξω από Δευτέρα στο αρχείο στη δουλειά μου όπου το είχα δει. Το έχετε όμως όλοι στις εγκυκλίους του ΙΚΑ του ΚΥ σας.

Τώρα που ανακοινώθηκαν τα φάρμακα από την σελίδα του ΕΟΦ με υπηρεσίες για τις μονάδες υγείας που έχουν ζητήσει κωδικό πρόσβασης, δείτε μια λίστα με τα φάρμακα που έχουν ετικέτα ότι δεν απαιτείται ιατρική συνταγή και συνεπώς δεν αποζημιώνονται πλέον από τα ταμεία καθώς έχουν καφέ ετικέτα και συνεπώς τα γράφετε, δεν τα γράφετε, ο ασθενής τα πληρώνει εξ ολοκλήρου. Δείτε το επισυναπτόμενο.

14 Μαρτίου 2009, 19:10:48
Απάντηση #237
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
..... δείτε μια λίστα με τα φάρμακα που έχουν ετικέτα ότι δεν απαιτείται ιατρική συνταγή και συνεπώς δεν αποζημιώνονται πλέον από τα ταμεία καθώς έχουν καφέ ετικέτα και συνεπώς τα γράφετε, δεν τα γράφετε, ο ασθενής τα πληρώνει εξ ολοκλήρου. Δείτε το επισυναπτόμενο.

Ισχύει για όλα τα ταμεία; Εγώ πάντως συνταγογραφώ στο ΙΚΑ Καβάλας και Depon Maximum και Gel Voltaren και μέχρι τώρα δεν μου έχει πεί κανένας τίποτε.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Μαρτίου 2009, 19:31:22
Απάντηση #238
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Ισχύει για όλα τα ταμεία; Εγώ πάντως συνταγογραφώ στο ΙΚΑ Καβάλας και Depon Maximum και Gel Voltaren και μέχρι τώρα δεν μου έχει πεί κανένας τίποτε.

Αργύρη, το πρόβλημα είναι των φαρμακοποιών. Εκείνοι δεν θα αποζημιωθούν αν εκτελέσουν την συνταγή ως προς τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Εσύ το αναγράφεις μεν στο συνταγολόγιο (κανονικά δεν έχει νόημα αλλά αν σε πρήζει ο ασθενής "γιατρέ γράψε και Ντεπό που βράζει", τα γράφεις κι άσε το φαρμακοποιό -συγνώμη trojy- να καθαρίσει).
Παρόμοια περίπτωση δεν είναι όταν αναγράφεις στο συνταγολόγιο καλλυντική κρέμα (βέβαια αυτή δεν έχει κουπόνι) που περιλαμβάνεται σε μείγμα με συνταγογραφούμενες κρέμες;

14 Μαρτίου 2009, 23:37:06
Απάντηση #239
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Βρε παιδιά, τί γίνεται με τα αποχρεμπτικά σιρόπια; Πήραν την άγουσα για τα αποδυτήρια το Μπισολβόν, Μουκομύστ και ενδεχομένως και κανένα ακόμη, αλλά υπάρχουν κι άλλα
(πάμ)πολλα που δεν αναφέρονται στη λίστα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αλοιφές τύπου Βολταρέν - δεν εξαιρέθηκαν όλες.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ασφαλισμένου, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο (sorry trojy) ο/η Φαρμακοποιός να μην αποκαλύπτει στον Ασφαλισμένο ότι του χρεώνει ολόκληρη τη λιανική τιμή του σκευάσματος, αλλά να Τον αφήνει να πιστεύει ότι πληρώνει μόνο τη συμμετοχή. Με αυτό τον τρόπο:

α) δεν μειώνεται η κατανάλωση των σκευασμάτων, που ενδεχομένως να προέκυπτε εάν ο Ασφαλισμένος γνώριζε ότι πληρώνει το πλήρες αντίτιμο τους
β) ο/η Φαρμακοποιός δεν γίνεται κακός απέναντι στον Ασφαλισμένο
γ) πετιέται το μπαλάκι στον ιατρό ο οποίος:
    γi) είτε γίνεται κακός απέναντι στον Ασφαλισμένο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) λέγοντας του ότι "Τώρα δεν γράφεται."
    γii) είτε καταλήγει να γράφει άλλη μια συνταγή.

Παρεπιμπτώντως, από τότε που έβγαλε το ΙΚΑ για πρώτη φορά την εγκύκλιο, πολλές φορές αντί να συγκρουστώ με τον Ασφαλισμένο, όταν μου ζητούν ΜΗΣΥΦΑ γράφω μια συνταγή που ξέρω ότι είναι άχρηστη και τη γεμίζω με ένα σωρό λάθη, από ορθογραφικά στο spelling του φαρμάκου, μέχρι λάθη στους αριθμούς μητρώου, ημερομηνίες κ.λπ. Ε, λοιπόν, ποτέ δεν μου έχουν γυρίσει πίσω τέτοια συνταγή για διόρθωση!
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Μαρτίου 2009, 11:55:44 από Ο διακομιστής »

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6833 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2013, 23:47:26
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
5686 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2016, 17:09:43
από Αρχίατρος
10 Απαντήσεις
4964 Εμφανίσεις