Μια και το Φόρουμ είναι ένας τόπος όπου τα λέμε όλα και τα ρωτάμε όλα, να ρωτήσω κάτι;
Ποιός είναι σύμφωνα με τον κανονισμό επιφορτισμένος να αναγράφει στο βιβλιάριο του ΙΚΑ του ασφαλισμένου την ημερομηνία συνταγογράφησης και τη φαρμακευτική αγωγή που συνταγογραφήθηκε; Καταλαβαίνω ότι κάπως πρέπει να πιστοποιηθεί ότι ο ασφαλισμένος έλαβε μια φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι απαραίτητο ο ιατρός να ξαναγράφει τα φάρμακα πάλι απ΄ την αρχή, σαν να μη φτάνει που τα έγραψε μια φορά στη συνταγή; (Βέβαια εγώ τα γράφω πρώτα στο βιβλιάριο και μετά στη συνταγή, για να αποφεύγω, κατά το δυνατό, ένα καθυστερημένο "Α, γράψε και τις ταινίες" που συχνά σημαίνει ότι πρέπει να ξαναγράψεις απ' την αρχή κανα δυο συνταγές, ξέρετε πως είναι τώρα αυτά, όχι χώρια οι βελόνες, όχι μαζί με το Glucophage, όχι μόνη της η ινσουλίνη, και νά 'σου το μπλέξιμο των κανόνων του ΙΚΑ με τους κανόνες του ΟΓΑ, κ.λπ. να μη μακρηγορούμε).
Απλά αναρρωτιόμουν τί θα γίνει αν αρχίσω να "ξεχνάω" να γράφω τα φάρμακα στο βιβλιάριο. Υπάρχει περίπτωση να με επιπλήξει ή να με τιμωρήσει το ΙΚΑ;
Είπα "τιμωρήσει"; Πώς άραγε; Με το να μη μου χρεώνει μπλοκ συνταγών; Μα αυτό δεν είναι τιμωρία: Είναι ευχή!
Ας ευχηθούμε να υπάρξει στο μέλλον, αν όχι μία συνένωση των ταμέιων, τουλάχιστον μία ομοιογένεια σε επίπεδο κανόνων... Το μπάχαλο με ινσουλινοεξαρτοθεραπευομενό και η διαφορετική συνταγογράφηση των ταινιών σε ΟΓΑ και ΙΚΑ (διαβητολογικά ή μη σκευάσματα στην ίδια συνταγή) ,σίγουρα, μπορεί εύκολα να φτιαχτεί.
Ας φύγουμε από τις ευχές, και ας πάμε στα προβλήματα. Γιατί πρέπει να γράφει ο ιατρός τα φάρμακα του ΙΚΑ πρώτα στο βιβλιάριο του ασθενούς και έπειτα στο συνταγολόγιο του;
Η χιουμοριστική προσέγγιση:1) Ως καλό ζέσταμα για να κάνει χειρότερα γράμματα στην τελική συνταγή.
2) Για να σπάσει τα νεύρα του φαρμακοποιού τουλάχιστον 2 φορές
3) Για να αποφεύγει τη συζήτηση με τον οποιοδήποτε ασθενή, δείχνοντας απασχολημένος
4) Για να μάθει ο ιατρός συνταγογραφεί και με τα 2 χέρια ταυτόχρονα
Πέρα από την πλάκα... Η όλη μανούρα, με τη διπλή συνταγογράφηση συμβαίνει γιατί:a) Σε περίπτωση που ανακατεύονται πολλοί ιατροί, να ξέρουν πάνω κάτω τί γίνεται με την φαρμακευτική αγωγή.
b) Για να γνωρίζουν οι ιατροί, αν οι ασφαλισμένοι δικαιούνται ασφάλισης (φαίνεται στις πρώτες σελίδες του βιβλιαρίου), και αν έχουν δικαίωμα στην φαρμακευτική αγωγή (π.χ. 5 στατίνες τον ίδιο μήνα)
c) Γιατί κάποια στιγμή, έγινε μπουγάδα με πολλούς αποδέκτες..ιατρούς, φαρμακοποιούς, φαρμακοβιομηχάνους, φαρμακοαποθήκες, μεσάζοντες και πολλές φορές, και ασθενείς.
Δεν θα ξεχάσω τις ιστορίες της μητέρας μου, όταν οι τόσο συμπαθείς και αθώοι "ασθενείς" της, πήγαιναν στο φαρμακείο της, και της ζητούσαν να αλλάξει τα αναλώσιμα των συνταγών τους, σε βούρτσες- πάστες- προφυλακτικά-καλλυντικά- πιπίλες- πάτους τσιλικόνης και λοιπές μούφες. Δεν το έκανε, έχασε πελάτες αλλά δεν έχασε ούτε την εμπιστοσύνη των σωστών πελατών της ούτε την αξιοπρέπεια της. Και αυτής της κάστας οι φαρμακοποιοί, είναι η πλειοψηφία. Δεν συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου στην παραπάνω κατηγορία, όχι γιατί μπουγαδιάζομαι, αλλά γιατί έχω χρόνια δουλειάς μπροστά μου και δεν ξέρω πως θα μου την βιδώσει μέχρι το τέλος...
Λύσεις: α) Επαναληπτικές/ Επαναλαμβανόμενες συνταγές (σημ: ίδια αγωγή. Επανάληψη αγωγής)
β) Μηχανοργάνωση
γ) Αντικατάσταση των συνταγολογίων ΙΚΑ, με ξεχωριστά συνταγολόγια για κάθε ασθενή.
και τις δύο καλύτερες λύσεις, σας τις άφησα τελευταίες...
δ) Ζητάμε από τον φαρμακοποιό να μας τα ετοιμάσει στο συνταγολόγιο του ασθενούς.
ε) Απλά φροντίζουμε να πέσει έξω το ασφαλιστικό ταμείο.