Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Νοεμβρίου 2024, 14:35:28

Ψηφοφορία

Συμφωνείτε με την εφαρμογή λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΛΣΦ);

Α. Όχι, δεν επιθυμώ να τεθεί κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.
Β. Ναι, θεωρώ επωφελή και επιβεβλημένη την εφαρμογή αυστηρής ΛΣΦ.
Γ. Προτιμώ να εφαρμοστεί η ΛΣΦ, αλλά με παραθυράκια (γνωματεύσεις αναντικατάστατου).

Αποστολέας Θέμα: Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας  (Αναγνώστηκε 613898 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Μαρτίου 2009, 00:28:12
Απάντηση #240
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ισχύει για όλα τα ταμεία; Εγώ πάντως συνταγογραφώ στο ΙΚΑ Καβάλας και Depon Maximum και Gel Voltaren και μέχρι τώρα δεν μου έχει πεί κανένας τίποτε.

Αργύρη, το πρόβλημα είναι των φαρμακοποιών. Εκείνοι δεν θα αποζημιωθούν αν εκτελέσουν την συνταγή ως προς τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Εσύ το αναγράφεις μεν στο συνταγολόγιο (κανονικά δεν έχει νόημα αλλά αν σε πρήζει ο ασθενής "γιατρέ γράψε και Ντεπό που βράζει", τα γράφεις κι άσε το φαρμακοποιό -συγνώμη trojy- να καθαρίσει).
Παρόμοια περίπτωση δεν είναι όταν αναγράφεις στο συνταγολόγιο καλλυντική κρέμα (βέβαια αυτή δεν έχει κουπόνι) που περιλαμβάνεται σε μείγμα με συνταγογραφούμενες κρέμες;

Αυτό συμβαίνει μάλλον. Οι φαρμακοποιοί ζήτησαν λίστα, ο ΕΟΦ τους απάντησε να κοιτάνε το χρώμα της ετικέτας αλλά τι γίνεται με αυτά που υπάρχουν στοκ από πριν την 1/1/09 και έχουν άσπρη ετικέτα; Εκεί κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

15 Μαρτίου 2009, 01:06:54
Απάντηση #241
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Ξεκινώντας, να πω ότι προσωπικά, δύσκολα θίγομαι, οπότε οι συγνώμες είναι αυτόματα δεκτές και περιττές. Δεν εκπροσωπώ κανέναν κλάδο ούτε χειραγωγούμαι από αυτόν.

Ας τα ξεκινήσουμε ένα ένα τα θέματα.
1) Γνωρίζει ο φαρμακοποιός ποιος πληρώνει την λυπητερή την συνταγής αν δεν αποζημιώνεται από το ταμείο;
Όχι, δεν έχει σωστή ενημέρωση. Το τελευταίο χαρτί που έφτασε σε μένα από τον φαρμακευτικό σύλλογο Ηρακλείου, έλεγε ότι για παρατυπίες σε συνταγή π.χ. (λάθος ποσοστό ή σκεύασμα που δεν δικαιολογείται από το ταμείο, την ζημιά την παίρνει το ταμείο από τον ιατρο.
2) 'Έχει σημασία ποιος πληρώνει την ζημιά;
Όχι, γιατί ούτε ο φαρμακοποιός θέλει να δημιουργήσει εντάσεις με κανέναν ιατρό. Προσωπικά μου έχει τύχει πολλές φορές να μην εκτελέσω αμέσως τη συνταγή αν δεν συνενοηθώ πρώτα με τον ιατρό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: 10% συμμετοχή σε χρόνιο βρογχικό άσθμα σε γυναίκα 35 ετών, συνταγή ΟΠΑΔ.
Μίλησα με τον ιατρό που τη συνταγογράφησε και μου είπε ότι δεν ήταν σίγουρος.
Μίλησα με έναν 2ο ιατρό που υποστήριξε ότι επειδή είναι χρόνιο είναι 10%
Μίλησα με 3ο ιατρό που υποστήριξε ότι το άσθμα είναι στο 25%
Μίλησα με 4ο ιατρό (πρώην ελεγκτή του ΟΠΑΔ), που μου είπε ότι εκτελείται μόνο στο 25%
Μίλησα με 5ο ιατρό που μου είπε ότι εκτελείται στο 25%, και μόνο αν η γυναίκα έχει συμπτώματα για 6 μήνες το χρόνο πάει στο 10%
Δεν μίλησα στην ασθενή, γιατί τόση ώρα που περίμενε, δεν μιλιόταν. :)  ---Βασικά, την είχαν αναλάβει οι κοπελιές στα καλλυντικά, οπότε όλα καλά. Αφότου έφυγε, ρώτησα και άλλους φίλους ιατρούς με συγκρουόμενες απόψεις. Κατέληξα ότι όλα εξαρτιώνται από τον/ην ελέγκτρια του ταμείου.
3) Εκτελεί ο φαρμακοποιός τη συνταγή χωρίς το ΜΗΣΥΦΑ και μετά προσθέτει τη συνολική αξία του φαρμάκου χωρίς να πει τίποτα στον ασθενή;
Ο μπακάλης θα το κάνει, ο υπεύθυνος επαγγελματίας δεν θα το κάνει. Οι φαρμακοποιοί εκτός του ότι το 95% των πωλήσεων τους, επειδή έχουν να κάνει με ασφαλιστικά ταμεία φαίνονται στην εφορία, είναι υποχρεωμένοι να κόβουν αποδείξεις. Μην σας κάνει εντύπωση, ότι οι ασθενείς ξέρουν ακριβώς πόσα χρήματα πληρώνουν κάθε μήνα. Στο φαρμακείο μου, χρησιμοποιώ πρόγραμμα ERP, που συνδέεται με την ταμειακή, και φαίνονται στην απόδειξη όλα τα φάρμακα. Η εφορία, όταν μπαίνει σε ένα φαρμακείο, το 1ο που τσεκάρει είναι οι συμμετοχές, από την συνταγή ημέρας, οπότε, δεν παίζουν οι τανζανιές. (Είναι υποχρεωτικό στην απόδειξη να φαίνονται ξεχωριστά οι συμμετοχές με ακρίβεια - π.χ. Αν η συμμετοχή είναι 5,44 €, ο φαρμακοποιός απαγορεύεται να κόψει απόδειξη για 5,50€).
4) Τί σημαίνει ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ;
ΜΗ ΣΥνταγογραφούμενα ΦΑρμακα είναι τα φάρμακα που δεν δικαιολογούνται από τα ταμεία. Στην Αγγλία αναφέρονται και ως blacklist-ed. Μπορεί ο ιατρός να τα γράψει σε ιδιωτική συνταγή, αλλά όχι σε ταμείου.
Στην Ελλάδα, από όσο γνωρίζω επίσημα, γιατί ανεπίσημα ακούγονται πολλά...ΔΕΝ υπάρχει τέτοια λίστα μαζεμένη... Υπάρχουν φάρμακα τα οποία για ορισμένες ενδείξεις δεν δικαιολογούνται, αλλά ΔΕΝ είναι πραγματικά ξεκάθαρο.
5) Τί σημαίνει ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ;
Μη Υποχρεωτικός ΣΥνταγογραφούμενα ΦΑρμακα είναι τα φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή ιατρού για να δωθούν στους ασθενείς. Η λίστα αυτή του ΕΟΦ έχει να κάνει με φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή ιατρού για να δωθούν στους ασθενείς. Επίσημα, δεν έχω πάρει ενημέρωση ότι δεν θα εξοφληθεί η συνταγή που εκτέλεσα αν περιέχει μέσα ένα σκεύασμα ΜΥΣΥΦΑ.  Έτσι ενημέρωσαν και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού συλλογου, οι διευθυντές των ταμέιων.  Στο εξωτερικό, συνώνυμες των ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ είναι οι χαρακτηρισμοί Pharmacy only kai General Sales List medicines.
6) Γιατί ακούγονται και τα δύο το ίδιο;
Επίτηδες.
7) Ξέρουν οι ελεγκτές των ταμέιων τι ισχύει;
Όχι
8.) Θεωρητικά αν ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ = ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ θα γλύτωνε χρήματα το ταμείο;
Αν είμασταν στην Αγγλία, ναι, επειδή είμαστε στην Ελλάδα, όχι.
9.) Θεωρητικά αν ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ = ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ θα κέρδιζε χρήματα το φαρμακείο;
Ναι, γιατί:
α) Ο ασθενής θα ερχόταν με συνταγή με ακριβότερο σκεύασμα
β) Ο φαρμακοποιός θα του πρότεινε κάποιο παραφάρμακο (με μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους)
γ) Οι πωλήσεις των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, θα ανέβαιναν. Μία συνετή μελέτη ->Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος      Με τα στοιχεία της δεν συμφωνώ πλήρως, αλλά τα συμπεράσματα που έχει είναι πάνω από καλα.


Προσωπικά, δεν έχω ακόμα καταλάβει ποιος είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση μίας συνταγής με σκεύασμα που δεν αποζημιώνεται από το ταμείο.
Τέλος θα σας πω το καλύτερο... Πριν από μερικά χρόνια πέρασε ένας νόμος, ο οποίος μιλούσε για έκπτωση από τις φαρμακοβιομηχανίες στα ασφαλιστικά ταμεία γύρω στο 3%. Τα χρήματα ποτέ δεν εισπράχθηκαν. Η πρόσφατη απεργία έγινε γιατί το 2008, προσπάθησε το υπουργείο Υγείας, να μεταθέσει την δική του υποχρέωση να εισπράττει από τους φαρμακοβιομηχάνους στους φαρμακοποιούς.
Με το ίδιο σκεπτικό.. αν περάσει ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ= ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ, και την οικο-νομικη ευθύνη να την έχει ο ιατρός, και την εισπρακτική ευθύνη ο φαρμακοποιός... τότε...
"Θα ήθελα να είμαι στο ίδιο δωμάτιο με τον Διακομιστή, να χτυπά την πόρτα ο αγαπημένος φαρμακοποιός της περιοχής του, και να του ζητά αποζημίωση για τα υπόθετα γλυκερίνης που συνταγογράφησε σε συνταγή του ΙΚΑ".
 
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Μαρτίου 2009, 01:12:52 από trojy »
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

15 Μαρτίου 2009, 01:26:34
Απάντηση #242
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Ας μου συγχωρήσετε το ξεχωριστό post, αλλά..

ΩΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΟΝ ΕΟΦ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΘΕΩΡΕΙ ΑΞΙΟ, ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΟΥ ΟΥΤΕ ΕΝΑ TREBON-N 600 mg (ενηλίκων), ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΟΡΤΙΖΟΝΟΥΧΑ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

Όταν καταλάβουν από τον ΕΟΦ, ότι η λίστα που δημοσίευσαν αν δεν είναι κατευθυνόμενη από ηγεμόνα super-market, είναι μισή...τότε "μεταξεταστέοι και με τους κηδεμόνες τους".
Σε περίπτωση που διαβάζουν το forum τουλάχιστον ας αντιγράψουν: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

15 Μαρτίου 2009, 12:24:05
Απάντηση #243
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
για παρατυπίες σε συνταγή π.χ. (λάθος ποσοστό ή σκεύασμα που δεν δικαιολογείται από το ταμείο), την ζημιά την παίρνει το ταμείο από τον ιατρό.

Αυτό αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βάρος για τον ιατρό, αφού ουσιαστικά τον μετατρέπει σε διοικητικό υπάλληλο του Ταμείου, χωρίς κανένα όφελος για τον ίδιο και επί τη απειλή βαριάς οικονομικής τιμωρίας, χωρίς μάλιστα ο ιατρός να έχει ανάλογη κατάρτιση και χωρίς -συχνά- να το γνωρίζει. Πράγματι, πόσοι από εμάς και από τους γύρω μας συναδέλφους -αγροτικούς ή επιμελητές- γνωρίζουν ότι αν γράψουν με 0% την κλοπιδογρέλη σε ασθενή με Ca προστάτη καθίστανται πλέον υπόλογοι στο να τους απαιτηθεί από το Ταμείο να πληρώσουν οι ίδιοι τη συμμετοχή; Εγώ έχω φτάσει στο σημείο να λούζομαι από κρύο ιδρώτα όταν μηδενίζω (0%) τις συμμετοχές σε όλα τα φάρμακα στους πάσχοντες από κακοήθη νόσο και νομίζω ότι το ζήτημα δεν είναι καθόλου αστείο, για όλους μας.

Η ευθύνη για τη σωστή αναγραφή του ποσοστού συμμετοχής ανά Ταμείο καθώς και για την εξαίρεση από τη συνταγογραφία των ΜΗΣΥΦΑ, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ σοβαρό, έρχεται να προστεθεί στον ιατρό σαν ένα άχαρο πάρεργο δίπλα στα άλλα, πιο ουσιώδη (κατ΄εμάς) καθήκοντα του όπως η σωστή αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, οι διακομιδές ασθενών, η λήψη αποφάσεων για τη διαχείρηση οξέων και χρονίων περιστατικών, η εφαρμογή ιατρικών δεξιοτήτων, η έκδοση πιστοποιητικών υγείας και τόσα άλλα που όλοι γνωρίζουμε.

Οπωσδήποτε, το ζήτημα είχε αναφερθεί στο Φόρουμ και προ ολίγου καιρού, από τον κ. Κουναλάκη. Ωστόσο, τώρα ο κίνδυνος να πληρώνουμε πρόστιμα έχει χτυπήσει την πόρτα μας και το ζήτημα έχει γίνει επιτακτικό. Τί κάνουμε τώρα; Συνεχίζουμε όπως ξέραμε μέχρι τώρα στα Ca όλα τα φάρμακα φόρα-παρτίδα με 0%  ή αρχίζουμε να συγκρουόμαστε με τους Ασφαλισμένους βάζοντας Τους συμμετοχή; Συνεχίζουμε να χρεώνουμε τους ασθματικούς με 10% ή το ανεβάζουμε στο 25% για να αποφύγουμε να πληρώσουμε εμείς τη διαφορά του 15% ή απλά αλλάζουμε τη "διάγνωση" από "άσθμα" σε "ΧΑΠ"; Γράφουμε κανονικά Ντεπόν και αλοιφές με μπαρμπαδάκια ή τσακωνόμαστε με 20 άτομα την ημέρα; Ας βρεθεί κάποιος να με συμβουλέψει...  
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Μαρτίου 2009, 17:44:29 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Μαρτίου 2009, 16:09:44
Απάντηση #244
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Αυτό που σκέφτομαι να κάνω όταν προκύπτουν διαφωνίες για το ποσοστό συμμετοχής κατά τη συνταγογραφία είναι να αρχίσω σιγά-σιγά να τηλεφωνώ στο ΙΚΑ (που το έχουμε σε απόσταση 4 χλμ) και να ρωτάω σε real time μπροστά στους Ασφαλισμένους για το ποσοστό συμμετοχής. Αν κατόπιν οι Ασφαλισμένοι δεν μείνουν ευχαριστημένοι από την απάντηση που θα λάβω (που συνήθως είναι συντονισμένη με τον Νόμο), είναι ελεύθεροι να απευθυνθούν είτε σε άλλο ιατρό ΕΣΥ της αρεσκείας Τους είτε, φυσικά, στο Ταμείο Τους. Βέβαια, αν υποπέσει στην αντίληψη μου ότι απευθύνονται σε άλλο συνάδελφο που βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με εμένα, θα προσπαθήσω να ενημερώσω τον συνάδελφο.

Μήπως έχω αρχίσει να ξεφεύγω; Τότε γιατί βγάζουν Νόμους που προβλέπουν ποσοστά συμμετοχής που δεν τηρούνται και κατόπιν άλλους Νόμους που ρίχνουν στον συνταγογράφο ιατρό την ευθύνη (και τα πρόστιμα) ; Ε;
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Μαρτίου 2009, 18:47:49 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Μαρτίου 2009, 21:38:07
Απάντηση #245
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η συμμετοχή για θεραπεία βρογχικού άσθματος που χορηγείται σε χρόνια βάση διάρκειας άνω των 6 μηνών έχει 10% συμμετοχή. Όλα τα υπόλοιπα για το βρογχικό άσθμα έχουν 25% συμμετοχή. Αυτό ισχύει.

Η οικονομική ευθύνη και απαίτηση για τα χρήματα σε σχέση με το ποσοστό συμμετοχής σύμφωνα με το ΠΔ 121/2008 βαρύνει τον ιατρό, αλλά δεν αναφέρει κανένα άλλο οικονομικό καταλογισμό της αξίας των φαρμάκων στον ιατρό, αν και αναφέρει ότι οι ιατροί πρέπει να ακολουθούν την νομοθεσία παραπάνω. Συνεπώς για το λάθος ποσοστό συμμετοχής το ταμείο έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τα χρήματα από τον ιατρό, αλλά για όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν πειθαρχικές ποινές για τον ιατρό και ο φαρμακοποιός μένει απλήρωτος.

Το πρόβλημα Διακομιστή του πως να αλλάξεις ένα σωρό βολεμένους ασθενείς το είχα και εγώ. Φωτοτύπησα την συγκεκριμένη εγκύκλιο με τα ποσοστά που ορίζει ο νόμος και όποιος ασθενής είχε πρόβλημα, του έδινα ένα αντίγραφο και του έλεγα να πάει να βρει όποιον θέλει να του τα εξηγήσει αφού του υπογράμμιζα το συγκεκριμένο θέμα του. Γιατί δεν μιλάμε μόνο για τα Ca αλλά για ασθενείς με κρεατινίνη 2.8 που περναν τα πάντα με 0%. Στο θέμα του εάν πάσχει τώρα ή όχι από Ca, ζήταγα να πάει στον ιατρό που τον παρακολουθεί σε βάθος χρόνου και να μου φέρει μια γνωμάτευση που να λέει ακριβώς την φράση "σύμφωνα με τον σημερινό κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και την υπάρχουσα βιβλιογραφία ο ασθενής χ πάσχει κατά την παρούσα εξέταση από Ca x", μάλιστα το είχα έτοιμο και αυτό για ορισμένους συναδέλφους που μου στέλναν πονηρές γνωματεύσεις. Και για όποιον έδιναν, μαγκιά του, εγώ φύλαγα μια φωτοτυπία της γνωμάτευσης ή την ίδια τη γνωμάτευση και σκασίλα μου τα ταμεία τους πλέον. Απλά πράγματα για όποιον θέλει να κάνει τη δουλειά του.

Μάλιστα η απόσταση ήταν μικρή 3-5 χιλιόμετρα εάν θυμάμαι καλά, αλλά θα την βρω, χώρια που μπορείτε να ζητήσετε και από το ΙΚΑ κάτω από ποιες προϋποθέσεις λέει στην ιστοσελίδα τους ότι περιλαμβάνεται ένα αγροτικό ιατρείο.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

15 Μαρτίου 2009, 21:56:11
Απάντηση #246
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.....
Στην Ελλάδα, από όσο γνωρίζω επίσημα, γιατί ανεπίσημα ακούγονται πολλά...ΔΕΝ υπάρχει τέτοια λίστα μαζεμένη... Υπάρχουν φάρμακα τα οποία για ορισμένες ενδείξεις δεν δικαιολογούνται, αλλά ΔΕΝ είναι πραγματικά ξεκάθαρο.
.............

Δηλαδή Trojy τί κάνεις τώρα όταν σου έρχεται ένας ασθενής με συνταγή που γράφει π.χ. Tabl. Depon ή Gel Voltaren;
Του ζητάς να πληρώσει ολόκληρη την τιμή του φαρμάκου ή μόνο την συμμετοχή;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Μαρτίου 2009, 22:19:49
Απάντηση #247
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το πρόβλημα Διακομιστή του πως να αλλάξεις ένα σωρό βολεμένους ασθενείς το είχα και εγώ. Φωτοτύπησα την συγκεκριμένη εγκύκλιο με τα ποσοστά που ορίζει ο νόμος και όποιος ασθενής είχε πρόβλημα, του έδινα ένα αντίγραφο και του έλεγα να πάει να βρει όποιον θέλει να του τα εξηγήσει αφού του υπογράμμιζα το συγκεκριμένο θέμα του. Γιατί δεν μιλάμε μόνο για τα Ca αλλά για ασθενείς με κρεατινίνη 2.8 που περναν τα πάντα με 0%. Στο θέμα του εάν πάσχει τώρα ή όχι από Ca, ζήταγα να πάει στον ιατρό που τον παρακολουθεί σε βάθος χρόνου και να μου φέρει μια γνωμάτευση που να λέει ακριβώς την φράση "σύμφωνα με τον σημερινό κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και την υπάρχουσα βιβλιογραφία ο ασθενής χ πάσχει κατά την παρούσα εξέταση από Ca x", μάλιστα το είχα έτοιμο και αυτό για ορισμένους συναδέλφους που μου στέλναν πονηρές γνωματεύσεις. Και για όποιον έδιναν, μαγκιά του, εγώ φύλαγα μια φωτοτυπία της γνωμάτευσης ή την ίδια τη γνωμάτευση και σκασίλα μου τα ταμεία τους πλέον. Απλά πράγματα για όποιον θέλει να κάνει τη δουλειά του.

Δυστυχώς, συνάντησα και συναντώ ανυπέρβλητα εμπόδια στην εφαρμογή των ανωτέρω:
α) Μετακινούμαι, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μου, ως ανθρώπινη οβίδα από χωρίου εις χωρίον ανάλογα με τις ελλείψεις και συχνά χωρίς να ξέρω πού θα βρεθώ αύριο, με αποτέλεσμα να μη μπορώ να εγκαταστήσω σχέση επικοινωνίας (πόσο μάλλον ιατρού-Ασθενή) με τους εκάστοτε Ασφαλισμένους.
β) Στο ιατρείο μου προσέρχονται Ασφαλισμένοι από μια ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια, συχνά κάτοικοι άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων ή Δήμων και είναι περίπου αδιανόητο να συναντήσουν προσκόμματα στην εξυπηρέτηση τους.
γ) Πολύ συχνά τα φάρμακα έχουν ήδη παρθεί με το παγιωμένο ποσοστό και αυτό που μου ζητείται είναι -εντελώς τυπικά- η έκδοση των συνταγών. Το να αναγκάσεις Κάποιον να βάλει το χέρι Του πιο βαθιά στην τσέπη Του, στην περιοχή μου δεν είναι καθόλου απλό πράγμα. (Έστω και αν θέλω να κάνω απλά τη δουλειά μου).
δ) Οποιαδήποτε πρωτοβουλία έρχεται να ανατρέψει τα παγιωμένα πολλών ετών, καθιστά -στην περιοχή μου, δεν αναφέρομαι σε άλλες περιοχές ή σε άλλους ιατρούς- τον εμπνευστή της άτομο περίεργο έως ανεπιθύμητο για την περιοχή και τους Ασφαλισμένους, τους Οποίους έχει ταχθεί να υπηρετεί.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πώς οι στρεβλώσεις που συναντά κανείς στο δρόμο του τον αναγκάζουν να αναδιπλωθεί και να γίνεται κρίκος του φαύλου κύκλου. Μέχρι τώρα αυτό είχα γίνει, αλλά τώρα το να μου καταλογίσουν ευθύνες και να μου χρεώσουν την ζημιά των Ταμείων, πάει πολύ!
  
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Μαρτίου 2009, 22:38:19 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

16 Μαρτίου 2009, 16:00:56
Απάντηση #248
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.....
Στην Ελλάδα, από όσο γνωρίζω επίσημα, γιατί ανεπίσημα ακούγονται πολλά...ΔΕΝ υπάρχει τέτοια λίστα μαζεμένη... Υπάρχουν φάρμακα τα οποία για ορισμένες ενδείξεις δεν δικαιολογούνται, αλλά ΔΕΝ είναι πραγματικά ξεκάθαρο.
.............

Δηλαδή Trojy τί κάνεις τώρα όταν σου έρχεται ένας ασθενής με συνταγή που γράφει π.χ. Tabl. Depon ή Gel Voltaren;
Του ζητάς να πληρώσει ολόκληρη την τιμή του φαρμάκου ή μόνο την συμμετοχή;
Εξαρτάται την συνταγή, αλλά κατά κανόνα την εκτελώ ως έχει. Αν είναι για Depon, ενημερώνω τον ασθενή, ότι θα έχει επιβάρυνση 0,50 € (δηλ. 75% της λιανικής τιμής επί πλέον).
Να παρατηρήσω ότι το τελευταίο διάστημα, δεν φτάνουν πολλές συνταγές με προβλήματα στο φαρμακείο.Έχω καιρό να δω συνταγή π.χ. με neurobion ή Geriatric, etc.
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

16 Μαρτίου 2009, 17:33:43
Απάντηση #249
Αποσυνδεδεμένος

ZArk

Επώνυμοι
Και με τα salospir 100mg όπως και με τα  egicalm160 που λαμβάνουν πάρα πολλοί στεφανιαίοι τί κάνουμε? Τα κόβουμε?
Εγώ συνεχίζω να τα γράφω, γιατι θέλει πολύ κουράγιο να εξηγήσεις σε έναν που τα αγοράζει με 10% 10 χρόνια τώρα τα "απαραίτητα δια χρονίαν νόσον" φάρμακα οτι δεν τα καλύπτει το ταμείο του.

Επίσης υπάρχει ένα θέμα με τα σιρόπια τα οποία δεν αναφέρονται όλα αλλα ελάχιστα.
Εσείς πώς συμπεριφέρεστε?
"Έχω παρατηρήσει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο."


"Stephen Hawkings"

16 Μαρτίου 2009, 19:18:31
Απάντηση #250
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
To Salospir, είναι lifestyle φάρμακο?  ;)
Είμαι περίεργος με ποια πρόφαση θα ζητηθεί να μην αποζημιώνεται.

Προσπαθώντας να συμμαζέψω τη σκέψη μου, βρέθηκα στις εγκυκλίους του ΙΚΑ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το τυπογραφικό λάθος είναι ΕΔΩ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ένα τηλεφωνάκι στην φαρμακευτική υπηρεσία του ΙΚΑ, στην Αθήνα, αύριο και ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός.
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

17 Μαρτίου 2009, 00:57:03
Απάντηση #251
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μη σαμποτάρετε τα βασικά και φθηνά φάρμακα:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Μαρτίου 2009, 17:38:30
Απάντηση #252
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

17 Μαρτίου 2009, 18:05:50
Απάντηση #253
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πολύ ενδιαφέρον κείμενο.

Από την παράγραφο 7 της Σύμβασης, μεταφέρω:

Το ποσοστό συμμετοχής ορίζεται ενυπόγραφα με ευθύνη του θεράποντος γιατρού ο οποίος την καθορίζει σύμφωνα με την ανα­γραφόμενη με ευκρίνεια διάγνωση και τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας Φαρμακευτικής Νομοθεσίας. Σε περίπτωση, που ο ιατρός δεν αναγράφει επί της συνταγής ποσοστό συμμετοχής, τότε ο φαρμακοποιός εισπράττει το ανώτατο κάθε φορά ποσοστό συμμετοχής, που ισχύει επί της αξίας του φαρμάκου. Επειδή το ποσοστό συμμετοχής επί της συνταγής από τον συνταγογράφο ιατρό δεσμεύει κατά την εκτέλεσή της, οποιαδήποτε διαφορά, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας δεν βαραίνει τον φαρμακοποιό αλ­λά    καταλογίζεται στον συνταγογράφο ιατρό.

Όπως βλέπουμε, εισάγεται ένα νέο είδος ιατρού, ο "ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΣ ΙΑΤΡΟΣ" (Prescribing Doctor ή P.D.). Ως εκ τούτου, αισθάνομαι κι εγώ υποχρεωμένος να ξαναγράψω την παρακάτω ...μακεδονική μαντινάδα:

Τα φάρμακα σας δώστε τα
χωρίς Συνταγογράφο.
Κι αν έχετε αντίρρηση,
ξέρετε πού τη γράφω!

Και γιατί παρακαλώ να καταλογιστεί σε ΜΕΝΑ η παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας ΣΑΣ για το ποσοστό συμμετοχής... των Ασφαλισμένων ΣΑΣ... του Ταμείου ΣΑΣ; Με άλλα λόγια, χρειάζεται να ασχολούμαι εγώ με τον καθορισμό των ποσοστών συμμετοχής; Και να βρίσκω και τον μπελά μου;



« Τελευταία τροποποίηση: 18 Μαρτίου 2009, 19:02:07 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

18 Μαρτίου 2009, 19:39:32
Απάντηση #254
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Πηγή: gianniotis.blogspot

Παράθεση
Τρίτη, 17 Μάρτιος 2009
Της ...κοπάνας το κάγκελο στον ΟΠΑΔ Ιωαννίνων.!!!

Αιφνίδια έφοδος του Διονυσίου Χιόνη βρήκε απ' τους πέντε υπαλλήλους, μόνο...έναν στη θέση του...

Θέλησαν να επιβεβαιώσουν τον κανόνα που ισχύει στην Ελλάδα για τους δημοσίους υπαλλήλους σύμφωνα με τον οποίο ο Δημόσιος Υπάλληλος στη χώρα μας τελειώνει τη δουλειά στις 2:30 αλλά βρίσκεται στο σπίτι του από τις 12, οι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ στα Γιάννινα αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο...
Στην περίπτωση αυτή «ξενοδόχος» ήταν ο πρόεδρος του οργανισμού Διονύσιος Χιόνης ο οποίος λίγα λεπτά πριν τη 1 χθες το μεσημέρι έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη στα γραφεία του ΟΠΑΔ που στο ισόγειο της Νομαρχιακής Αυτοδ/σης Ιωαννίνων.
Από τους πέντε υπαλλήλους που έπρεπε να βρίσκονται εκεί βρήκε μόνο ...μια, με αποτέλεσμα ο κ. Χιόνης να γίνει έξαλλος.

"...Είχα καταγγελίες ασφαλισμένων, φαρμακοποιών αλλά και παράπονα από το Νομάρχη ότι δεν εξυπηρετείται ο κόσμος. Όταν απευθύνθηκα στους υπαλλήλους του Οργανισμού μου έκαναν παράπονα ότι είναι λίγο και δεν προλαβαίνουν..." τόνισε ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ και συνέχισε.

"...Έτσι θεώρησα χρέος μου να έρθω για να δω την κατάσταση από κοντά. Όταν ρώτησα που πήγαν οι υπόλοιποι άκουσα αστείες δικαιολογίες. Η μία είχε πονοκέφαλο, η άλλη διάρροια ενώ άλλη μια έπρεπε να πάρει τα παιδιά της από το σχολείο..."

Ο κ. Χιόνης εξεπλάγη όταν έμαθε ότι οι φαρμακοποιοί στα Γιάννινα έχουν να πληρωθούν από τον Αύγουστο λέγοντας ευθέως ότι οι υπάλληλοι δεν εκκαθαρίζουν τις δαπάνες επειδή δεν είναι ποτέ στη δουλειά τους.
Τόνισε επίσης πως το απαράδεκτο φαινόμενο με τις ουρές υπήρχε επειδή οι υπάλληλοι δεν ήθελαν να δουλέψουν.
Καταλήγοντας ξεκαθάρισε πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα και οι υπάλληλοι θα κληθούν σε απολογία.
Πρωινά Νέα
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6888 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2013, 23:47:26
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
5748 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2016, 17:09:43
από Αρχίατρος
10 Απαντήσεις
5029 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2018, 01:27:07
από Δημήτριος
1 Απαντήσεις
4755 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Αυγούστου 2020, 10:51:37
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
5616 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Αυγούστου 2021, 05:35:40
από Argirios Argiriou