Ξεκινώντας, να πω ότι προσωπικά, δύσκολα θίγομαι, οπότε οι συγνώμες είναι αυτόματα δεκτές και περιττές. Δεν εκπροσωπώ κανέναν κλάδο ούτε χειραγωγούμαι από αυτόν.
Ας τα ξεκινήσουμε ένα ένα τα θέματα.
1) Γνωρίζει ο φαρμακοποιός ποιος πληρώνει την λυπητερή την συνταγής αν δεν αποζημιώνεται από το ταμείο;Όχι, δεν έχει σωστή ενημέρωση. Το τελευταίο χαρτί που έφτασε σε μένα από τον φαρμακευτικό σύλλογο Ηρακλείου, έλεγε ότι για παρατυπίες σε συνταγή π.χ. (λάθος ποσοστό ή σκεύασμα που δεν δικαιολογείται από το ταμείο, την ζημιά την παίρνει το ταμείο από τον ιατρο.
2) 'Έχει σημασία ποιος πληρώνει την ζημιά; Όχι, γιατί ούτε ο φαρμακοποιός θέλει να δημιουργήσει εντάσεις με κανέναν ιατρό. Προσωπικά μου έχει τύχει πολλές φορές να μην εκτελέσω αμέσως τη συνταγή αν δεν συνενοηθώ πρώτα με τον ιατρό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: 10% συμμετοχή σε χρόνιο βρογχικό άσθμα σε γυναίκα 35 ετών, συνταγή ΟΠΑΔ.
Μίλησα με τον ιατρό που τη συνταγογράφησε και μου είπε ότι δεν ήταν σίγουρος.
Μίλησα με έναν 2ο ιατρό που υποστήριξε ότι επειδή είναι χρόνιο είναι 10%
Μίλησα με 3ο ιατρό που υποστήριξε ότι το άσθμα είναι στο 25%
Μίλησα με 4ο ιατρό (πρώην ελεγκτή του ΟΠΑΔ), που μου είπε ότι εκτελείται μόνο στο 25%
Μίλησα με 5ο ιατρό που μου είπε ότι εκτελείται στο 25%, και μόνο αν η γυναίκα έχει συμπτώματα για 6 μήνες το χρόνο πάει στο 10%
Δεν μίλησα στην ασθενή, γιατί τόση ώρα που περίμενε, δεν μιλιόταν.
---Βασικά, την είχαν αναλάβει οι κοπελιές στα καλλυντικά, οπότε όλα καλά. Αφότου έφυγε, ρώτησα και άλλους φίλους ιατρούς με συγκρουόμενες απόψεις. Κατέληξα ότι όλα εξαρτιώνται από τον/ην ελέγκτρια του ταμείου.
3) Εκτελεί ο φαρμακοποιός τη συνταγή χωρίς το ΜΗΣΥΦΑ και μετά προσθέτει τη συνολική αξία του φαρμάκου χωρίς να πει τίποτα στον ασθενή;Ο μπακάλης θα το κάνει, ο υπεύθυνος επαγγελματίας δεν θα το κάνει. Οι φαρμακοποιοί εκτός του ότι το 95% των πωλήσεων τους, επειδή έχουν να κάνει με ασφαλιστικά ταμεία φαίνονται στην εφορία, είναι υποχρεωμένοι να κόβουν αποδείξεις. Μην σας κάνει εντύπωση, ότι οι ασθενείς ξέρουν ακριβώς πόσα χρήματα πληρώνουν κάθε μήνα. Στο φαρμακείο μου, χρησιμοποιώ πρόγραμμα ERP, που συνδέεται με την ταμειακή, και φαίνονται στην απόδειξη όλα τα φάρμακα. Η εφορία, όταν μπαίνει σε ένα φαρμακείο, το 1ο που τσεκάρει είναι οι συμμετοχές, από την συνταγή ημέρας, οπότε, δεν παίζουν οι τανζανιές. (Είναι υποχρεωτικό στην απόδειξη να φαίνονται ξεχωριστά οι συμμετοχές με ακρίβεια - π.χ. Αν η συμμετοχή είναι 5,44 €, ο φαρμακοποιός απαγορεύεται να κόψει απόδειξη για 5,50€).
4) Τί σημαίνει ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ;ΜΗ ΣΥνταγογραφούμενα
ΦΑρμακα είναι τα φάρμακα που δεν δικαιολογούνται από τα ταμεία. Στην Αγγλία αναφέρονται και ως blacklist-ed. Μπορεί ο ιατρός να τα γράψει σε ιδιωτική συνταγή, αλλά όχι σε ταμείου.
Στην Ελλάδα, από όσο γνωρίζω επίσημα, γιατί ανεπίσημα ακούγονται πολλά...ΔΕΝ υπάρχει τέτοια λίστα μαζεμένη... Υπάρχουν φάρμακα τα οποία για ορισμένες ενδείξεις δεν δικαιολογούνται, αλλά ΔΕΝ είναι πραγματικά ξεκάθαρο.
5) Τί σημαίνει ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ;Μη
Υποχρεωτικός
ΣΥνταγογραφούμενα
ΦΑρμακα είναι τα φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή ιατρού για να δωθούν στους ασθενείς. Η λίστα αυτή του ΕΟΦ έχει να κάνει με φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή ιατρού για να δωθούν στους ασθενείς. Επίσημα, δεν έχω πάρει ενημέρωση ότι δεν θα εξοφληθεί η συνταγή που εκτέλεσα αν περιέχει μέσα ένα σκεύασμα ΜΥΣΥΦΑ. Έτσι ενημέρωσαν και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού συλλογου, οι διευθυντές των ταμέιων. Στο εξωτερικό, συνώνυμες των ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ είναι οι χαρακτηρισμοί
Pharmacy only kai
General
Sales
List medicines.
6) Γιατί ακούγονται και τα δύο το ίδιο;Επίτηδες.
7) Ξέρουν οι ελεγκτές των ταμέιων τι ισχύει;Όχι
8.) Θεωρητικά αν ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ = ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ θα γλύτωνε χρήματα το ταμείο;Αν είμασταν στην Αγγλία, ναι, επειδή είμαστε στην Ελλάδα, όχι.
9.) Θεωρητικά αν ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ = ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ θα κέρδιζε χρήματα το φαρμακείο;Ναι, γιατί:
α) Ο ασθενής θα ερχόταν με συνταγή με ακριβότερο σκεύασμα
β) Ο φαρμακοποιός θα του πρότεινε κάποιο παραφάρμακο (με μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους)
γ) Οι πωλήσεις των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, θα ανέβαιναν. Μία συνετή μελέτη ->Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος Με τα στοιχεία της δεν συμφωνώ πλήρως, αλλά τα συμπεράσματα που έχει είναι πάνω από καλα.
Προσωπικά, δεν έχω ακόμα καταλάβει ποιος είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση μίας συνταγής με σκεύασμα που δεν αποζημιώνεται από το ταμείο.
Τέλος θα σας πω το καλύτερο... Πριν από μερικά χρόνια πέρασε ένας νόμος, ο οποίος μιλούσε για έκπτωση από τις φαρμακοβιομηχανίες στα ασφαλιστικά ταμεία γύρω στο 3%. Τα χρήματα ποτέ δεν εισπράχθηκαν. Η πρόσφατη απεργία έγινε γιατί το 2008, προσπάθησε το υπουργείο Υγείας, να μεταθέσει την δική του υποχρέωση να εισπράττει από τους φαρμακοβιομηχάνους στους φαρμακοποιούς.
Με το ίδιο σκεπτικό.. αν περάσει ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ= ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ, και την οικο-νομικη ευθύνη να την έχει ο ιατρός, και την εισπρακτική ευθύνη ο φαρμακοποιός... τότε...
"Θα ήθελα να είμαι στο ίδιο δωμάτιο με τον Διακομιστή, να χτυπά την πόρτα ο αγαπημένος φαρμακοποιός της περιοχής του, και να του ζητά αποζημίωση για τα υπόθετα γλυκερίνης που συνταγογράφησε σε συνταγή του ΙΚΑ".