Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
14 Νοεμβρίου 2024, 05:12:01

Ψηφοφορία

Συμφωνείτε με την εφαρμογή λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΛΣΦ);

Α. Όχι, δεν επιθυμώ να τεθεί κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.
Β. Ναι, θεωρώ επωφελή και επιβεβλημένη την εφαρμογή αυστηρής ΛΣΦ.
Γ. Προτιμώ να εφαρμοστεί η ΛΣΦ, αλλά με παραθυράκια (γνωματεύσεις αναντικατάστατου).

Αποστολέας Θέμα: Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας  (Αναγνώστηκε 611075 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Μαΐου 2009, 03:59:08
Απάντηση #285
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Ερωτήματα για σήμερα... Παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος στα δικά μου συμπεράσματα.

1. Είναι ή δεν είναι το ελληνικό "Εθνικό Συνταγολόγιο" μία προσπάθεια αντιγραφής του BNF (British National Formulary) του Ηνωμένου Βασιλείου;
2. Γιατί χαρακτηρίζεται ως νέο κάτι που είναι "out of date" ;
3. Γιατί στην Αγγλία βγαίνει εθνικό συνταγολόγιο κάθε 6 μήνες, ενώ στην Ελλάδα κάθε 2+ χρόνια;
4. Γιατί το ελληνικό συνταγολόγιο είναι τόσο "χοντρο" ( Η λογική είναι να χωράει στην τσέπη του υγιειονομικού.
5. Στα λοιπά ευρωπαϊκά συνταγολόγια, υπάρχει η τιμή των φαρμάκων;

Θεωρώ ότι το όλο 'θέμα" της έλλειψης τιμών στο συνταγολόγιο, θα διορθωθεί με τη χρήση κάποιου προσαρτήματος APPENDIX. Οι τιμές εξάλλου αλλάζουν/πέφτουν κάθε 3μηνο.
Όσον αφορά την άμεση πρόσβαση στις τιμές, τα φαρμακεία έχουν διαθέσιμες προς πώληση διατιμήσεις (~ 17.0 €)
Πιστεύω πάντως ότι αυτό το κενό θα καλυφθεί αμέσως από τις φαρμακευτικές εταιρείες  8)
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

22 Μαΐου 2009, 08:32:39
Απάντηση #286
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
... Στα λοιπά ευρωπαϊκά συνταγολόγια, υπάρχει η τιμή των φαρμάκων;

Στη Σουηδία τουλάχιστον που ξέρω, υπάρχει πάντα η τιμή των φαρμάκων κάτω κάτω στο κείμενο περιγραφής του φαρμάκου.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Μαΐου 2009, 10:15:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Μαΐου 2009, 10:47:26
Απάντηση #287
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

3. Γιατί στην Αγγλία βγαίνει εθνικό συνταγολόγιο κάθε 6 μήνες, ενώ στην Ελλάδα κάθε 2+ χρόνια;
Είχε γραφτεί στον Τύπο προ 2 περίπου ετών, αν δεν κάνω λάθος, ότι το Υπουργείο Υγείας φωτογράφιζε σαν υπεύθυνο για την καθυστέρηση (2003-2007) στην  έκδοση νέου Εθνικού Συνταγολογίου τον τότε Πρόεδρο του ΕΟΦ, ο οποίος απάντησε με μακροσκελή (ασαφή, ωστόσο) ανακοίνωση του μέσα από το πόρταλ του ΠΦΣ.

Όσον αφορά την άμεση πρόσβαση στις τιμές, τα φαρμακεία έχουν διαθέσιμες προς πώληση διατιμήσεις (~ 17.0 €)
Αλήθεια; Δηλαδή μπορώ να πάω σε ένα Φαρμκακείο -εκτός περιοχής μου, εννοείται- και να παραγγείλω ένα Τιμοκατάλογο; Θα το δοκιμάσω, σήμερα κιόλας.

Να υπενθυμίσω ότι παρότι τα χρωματιστά κουπόνια είχαν εξαγγελθεί για τις 1-1-2009, ακόμη να δουν χρώμα τα ματάκια μας και το ξέπλυμα για ΟTC πάει σύννεφο.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Μαΐου 2009, 11:09:00 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Μαΐου 2009, 11:06:43
Απάντηση #288
Αποσυνδεδεμένος

ZArk

Επώνυμοι
Τα χρωματιστά κουπόνια έχουν κάνει την "εμφάνισή" τους εδώ και 1-2 μήνες περίπου.

(δοκίμασε να πας να αγοράσεις π.χ. ένα Panadol Extra και θα δεις το ΚΑΦΕ κουπόνι να σου χαμογελά....)
Σίγουρα δεν έχουν μπει ακόμα σε όλα τα σκευάσματα πιθανώς λόγω κάποιου stock των αποθηκών.
"Έχω παρατηρήσει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο."

"Stephen Hawkings"

22 Μαΐου 2009, 11:08:11
Απάντηση #289
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Τα χρωματιστά κουπόνια έχουν κάνει την "εμφάνισή" τους εδώ και 1-2 μήνες περίπου.

Αλήθεια; Και εξακολουθούν να ξεπλένονται;

22 Μαΐου 2009, 11:10:38
Απάντηση #290
Αποσυνδεδεμένος

ZArk

Επώνυμοι
Εγώ έχω αποποιηθεί τον ρόλο πλυντηρίου εδω και 2 μήνες.

Άσε που έχω κόψει και τα απλά χάπια παρακεταμόλης (στα φαρμακεία κυκλοφορούν ακόμα με τις ΜΑΥΡΕΣ ετικέτες).

Εσείς πλένετε ακόμα?  :o ;D
"Έχω παρατηρήσει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο."

"Stephen Hawkings"

22 Μαΐου 2009, 11:28:57
Απάντηση #291
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Δηλαδή, έκοψες στον Ασφαλισμένο - Ασθενή την έκπτωση στο Μουκοσολβάν, Κάουντερπέιν, Μπαναντόλ, Κλαρισίντ κ.λπ.; Πώς μπόρεσες, άσπλαχνε;  :D

Άσε που έχω την εντύπωση ότι τώρα που τα κουπόνια έγιναν χρωματιστά και πλέον "χτυπάνε στο μάτι" του ελεγκτή, το Φαρμακείο, ακόμη και αν τα συνταγογραφήσουμε, κρατάει ολόκληρη την τιμή χωρίς συχνά να το αναφέρει στον Ασφαλισμένο, για να μη δυσαρεστηθεί ο Ασφαλισμένος και χαλάσει η σχέση Φαρμακοποιού - Ασφαλισμένου καθώς και για να νομίζει ο Ασφαλισμένος ότι πληρώνει μόνο συμμετοχή και να συνεχίζεται απρόσκοπτα η κατανάλωση (και το ξέπλυμα.)

Επίσης, ανακύπτει και το εξής ζήτημα: Κάποιος Ασφαλισμένος που έχει Ca προστάτη, είτε στ΄αλήθεια είτε μουσαντένιο,  μέχρι τώρα έπαιρνε τα σπρέι Οτριβίν, κρέμες Λέοντος κ.λπ. ΔΩΡΕΑΝ. Tώρα, που αυτά είναι και με τη βούλα (δλδ το χρώμα του κουπονιού) χαρακτηρισμένα OTC, θα αρχίσει να τα πληρώνει;  ???  :o

22 Μαΐου 2009, 12:06:55
Απάντηση #292
Αποσυνδεδεμένος

ZArk

Επώνυμοι
To Ca προστάτη δεν έχει δικαίωμα (τουλάχιστον στο δικό μου πλυντήριο)  0% σε όλα τα φάρμακα, παρά μόνο για αυτά που έχουν σχέση με τη νόσο. Άρα τα otrivin και ta counterpain, όπως και τα voltaren gel- shampoo έχουν συμμετοχή (ή μάλλον είχαν) 25%.

Οι φαρμακοποιοί μην νομίζεις οτι θέλουν να μαζεύουν κουπόνια για 66 λεπτά. Αν λέει ο γιατρός ότι δεν γράφεται ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ και άρα το πληρώνεις. Λιγότερη γραφειοκρατία για όλους.

Η μεγαλύτερη χαρά μου είναι όταν έρχεται η μία και μοναδική του είδους "ασθενής"( ναι μόνο μια έχω του είδους γεμίζω τη σακούλα και πάω πλυντήριο) που έβγαζε 4 panadol, 6 ponstan. 3 panadol extra, 2 panadol cold flu, 1 otrivin, 2 voltaren gel , 1 counterpain kai 1-2 ΜΣΑΙΦ να ακούει οτι ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΚΤΟΣ από το 1 Brufen !!!!
Το βλέμμα της - "τόσα λεφτά έχω πληρώσει στα ταμεία" - είναι όλα τα λεφτά!!

"Stephen Hawkings"

22 Μαΐου 2009, 12:22:17
Απάντηση #293
Αποσυνδεδεμένος

orfeo

Αν δεν κάνω λάθος, έχει ήδη αρχίσει να τυπώνεται και η επόμενη έκδοση του Εθνικού Συνταγολογίου...Πότε θα το δούμε από κοντά, βέβαια, δεν μπορώ να γνωρίζω...
...4 panadol, 6 ponstan. 3 panadol extra, 2 panadol cold flu, 1 otrivin, 2 voltaren gel , 1 counterpain kai 1-2 ΜΣΑΙΦ να ακούει οτι ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΚΤΟΣ από το 1 Brufen !!!!

Αν μου επιτρέπετε, συνάδελφε, η ασθενής σας φαίνεται να κάνει κατάχρηση αναλγητικών -αν όλα αυτά τα "ξεπλένει" κάθε μήνα χωρίς κάποια διαγνωσμένη πάθηση. Δε θα μου φαινόταν παράξενο να κάνει π.χ. κεφαλαλγία από κατάχρηση αναλγητικών και να προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με περισσότερα αναλγητικά, αλλά όπως και να έχει φαίνεται να έχει σοβαρό και άλυτο προς το παρόν θέμα με τον πόνο -οργανικής ή ψυχογενούς αιτιολογίας.

22 Μαΐου 2009, 12:22:41
Απάντηση #294
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Με αφορμή την παραπάνω δήλωση ZARK ήθελα να ρωτήσω και εγώ:

Όταν συνταγογραφείτε σε ασθενή με Ca πχ προστατη ή μαστού και γράφουμε αντιυπερτασικά πχ ή κολλύρια για γλαύκωμα με ποιά συμμετοχή τους τα χορηγείτε?Μπορούμε όλα να τα εντάσσουμε στο 0% του Ca ή μόνο ό,τι σχετίζεται ΑΜΕΣΑ με την νόσο?Έχω πολύ μεγάλο πρόβλημα με αυτό γιατί έχω στα χέρια μου μια εντολή που απαγορεύει τη συνταγογράφηση άλλων φαρμάκων πλην αυτών που άμεσα σχετίζονται με τη νόσο με 0% και αυτό αποτελεί μόνιμο θέμα διαμάχης με ασθενείς λες και είμαι κανένας σαδιστής και θέλω να πληρώνουν τα φάρμακα.Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν κάποιοι "καλοί" συνάδελφοι τα γράφουν ΟΛΑ με 0% και άντε μετά να αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας

Παρακαλώ θα ήθελα τις θέσεις σας σε αυτό το θέμα που ειλικρινά με απασχολεί πολύ
+

22 Μαΐου 2009, 13:16:16
Απάντηση #295
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator

Παρακαλώ θα ήθελα τις θέσεις σας σε αυτό το θέμα που ειλικρινά με απασχολεί πολύ

Δέν τίθεται θέμα θέσης, αλλά νομοθεσίας.
Οι σχετικές Υπ. Αποφάσεις (που καλόν είναι να έχετε τοιχοκολλημένες στο Ιατρείο σας) αναφέρουν σαφώς ότι στο Ca μόνο τα φάρμακα που απευθύνονται στη νόσο (ή τις επιπλοκές της, ή τις παρενέργειες της αγωγής της νόσου), έχουν 0% συμμετοχή.
Αν μπορείς λοιπόν το σκεύασμα να το συσχετίσεις με κατάσταση ή νόσο που απορρέει από το Ca, τη θεραπεία του ή τις παρενέργειες της ή την διασπορά της νόσου, τότε ναι, θα πάει 0%. Άλλως, ξέχνα το.

(δεν κρύβω ότι και εγώ συσχετίζω τέτοια άσχετα φάρμακα κάποιες φορές σε εξαιρετικά αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας και με δεδομένη την ορθολογιστική χρήση από μέρους τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί αυτό να έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής, πολύ περισσότερο να έχει καθολική εφαρμογή).
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

22 Μαΐου 2009, 13:30:54
Απάντηση #296
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Με αφορμή την παραπάνω δήλωση ZARK ήθελα να ρωτήσω και εγώ:

Όταν συνταγογραφείτε σε ασθενή με Ca πχ προστατη ή μαστού και γράφουμε αντιυπερτασικά πχ ή κολλύρια για γλαύκωμα με ποιά συμμετοχή τους τα χορηγείτε?Μπορούμε όλα να τα εντάσσουμε στο 0% του Ca ή μόνο ό,τι σχετίζεται ΑΜΕΣΑ με την νόσο?Έχω πολύ μεγάλο πρόβλημα με αυτό γιατί έχω στα χέρια μου μια εντολή που απαγορεύει τη συνταγογράφηση άλλων φαρμάκων πλην αυτών που άμεσα σχετίζονται με τη νόσο με 0% και αυτό αποτελεί μόνιμο θέμα διαμάχης με ασθενείς λες και είμαι κανένας σαδιστής και θέλω να πληρώνουν τα φάρμακα.Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν κάποιοι "καλοί" συνάδελφοι τα γράφουν ΟΛΑ με 0% και άντε μετά να αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας

Ασθένειες με μηδενική συμμετοχή (0%)  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για τα φάρμακα που χορηγούνται σε εργατικό ατύχημα και για τα φάρμακα που χορηγούνται στην μητρότητα (κύηση-τοκετός-λοχεία).
Επίσης δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι χρόνια πάσχοντες από τις εξής παθήσεις:
Α. Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών (Αντινεοπλασματικά φάρμακα και τα αντίδοτά τους, καθώς και τα φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών των νεοπλασμάτων).
Β. Οι διαβητικοί μόνο για την ινσουλίνη.
Γ. Οι πάσχοντες από ψυχώσεις για τα νευροληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Δ. Οι επιληπτικοί για τα αντιεπιληπτικά φάρμακα.
Ε. Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία για τα φάρμακα αποσιδήρωσης και των επιπλοκών της νόσου.
Στ. Οι αιμορροφιλικοί για τους αντιαιμορροφιλικούς παράγονες.
Ζ. Οι πάσχοντες από υποφυσιογενή νανισμό για την αυξητική ορμόνη.
Η. Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης με τεχνητά μέσα και οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί, καθώς και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων, για όλα ανεξαρτήτως τα φάρμακα.
Θ. Οι ασφαλισμένοι για τα κυτταροστατικά και ανοσορρυθμιστικά φάρμακα, ανεξάρτητα της πάθησης από την οποία πάσχουν.
Ι. Οι HIV θετικοί ασθενείς για τα αντιρετροϊκά φάρμακα που συνταγογραφούνται από τα αναγνωρισμένα κέντρα αναφοράς για την διάγνωση του AIDS και τις αναγνωρισμένες νοσοκομειακές μονάδες ειδικών λοιμώξεων.
Ια. Παιδιά και Ενήλικες για τους εμβολιασμούς του εγκεκριμένου κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας Εθνικού προγράμματος εμβολιασμού.
Ιβ. Οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΙΚΑ.

...κατά τα άλλα συμφωνούμε με το κ.Μιχάλη
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

22 Μαΐου 2009, 15:46:27
Απάντηση #297
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Στη δική μου μπουγάδα, μετά από μια άνιση μάχη που περιελάμβανε πλήθος από διαφωνίες-παρακάλια-δελεασμούς-φραστικές αντεγκλήσεις-βρισιές-φτυσιές-απειλές-προειδοποιήσεις-τελεσίγραφα-χειροδικίες από διάφορους εμπλεκόμενους, το ζήτημα έχει κριθεί και δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο παρερμηνείας: Στα Ca, TA ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ 00%.

Μια φορά δε που τόλμησα να ενοχλήσω τη Φαρμακευτική Υπηρεσία του ΙΚΑ για το εν λόγω ζήτημα, έλαβα μια πολύ ευγενική απάντηση που έδινε μια πολύ διασταλτική ερμηνεία για το τί είναι επιπλοκή και παρενέργεια μιας κακοήθους νόσου: π.χ., όποιος έχει Ca προστάτη, μπορεί να αναπτύξει δυσθυμία/κατάθλιψη και αυτό να προκαλέσει (μέσω του Α.Ν.Σ. προφανώς) αύξηση της Α.Π. (00% τα αντιυπερτασικά, επομένως) και άρα Σ.Ν. (00% και η κλοπιδογρέλη). Επίσης, η κινητοποίηση των κατεχολαμινών (από το άγχος, είπαμε), ανταγωνίζεται την ινσουλίνη και προκαλεί Σ.Δ. (00% οι γλιταζόνες και τα GLP-ανάλογα). Eπιπλέον, λόγω της επίδρασης της κακοήθους νόσου στο ανοσοποιητικό σύστημα, ο Ασθενής είναι πιο επιρρεπής στις λοιμώξεις, άρα 00% και τα Κλαρισίντ, Οτριβίν, κ.λπ. Φυσικά, οι κρέμες Λέοντος αντιμετωπίζουν την οσφυαλγία από πιθανές meta ΟΜΣΣ (άλλο που κανείς δεν τις ψάχνει.) Και πάει λέγοντας...

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι όταν σε Ασθενείς με κακοήθη νόσο ξεπλένω αντιβιοτικά ή γράφω αντιυπερτασικά, φάρμακα για ΣΔ κ.λπ., "μηδενίζω" (κατά την πετυχημένη έκφραση ενός συμπαθούς Ασφαλισμένου "-Γιατρέ, τα  μηδένισες;") τη συνταγή προσθέτοντας σε μιά άκρη της συνταγής την ένδειξη Ca προστ. 00% ή πολλές φορές παραλείπω τις υπόλοιπες πλην του Ca "περιττές" διαγνώσεις, και οι συνταγές πάντα περνάνε κανονικά.

Επί της ουσίας, νομίζω ότι σε Ασθενείς με κακοήθη νόσο, όλα τα φάρμακα θα πρέπει πραγματικά να είναι δωρεάν. Εξαίρεση θα πρέπει να αποτελούν εκείνες οι περιπτώσεις όπου μιλάμε για ίαση, π.χ. μετά την πάροδο 5 ή 7 ή 10 ετών από τη διάγνωση και αντιμετώπιση Ca μαστού, παχέος, προστάτη, σε Ασθενείς ελεύθερους επιπλοκών και συμπτωμάτων σχετικών με την κακοήθη νόσο.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Μαΐου 2009, 15:50:29 από Ο διακομιστής »

22 Μαΐου 2009, 16:02:04
Απάντηση #298
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Στη δική μου μπουγάδα, μετά από μια άνιση μάχη που περιελάμβανε πλήθος από διαφωνίες-παρακάλια-δελεασμούς-φραστικές αντεγκλήσεις-βρισιές-φτυσιές-απειλές-προειδοποιήσεις-τελεσίγραφα-χειροδικίες από διάφορους εμπλεκόμενους, το ζήτημα έχει κριθεί και δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο παρερμηνείας: Στα Ca, TA ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ 00%.
Μαζί σου Διακομιστή!

Επί της ουσίας, νομίζω ότι σε Ασθενείς με κακοήθη νόσο, όλα τα φάρμακα θα πρέπει πραγματικά να είναι δωρεάν. Εξαίρεση θα πρέπει να αποτελούν εκείνες οι περιπτώσεις όπου μιλάμε για ίαση, π.χ. μετά την πάροδο 5 ή 7 ή 10 ετών από τη διάγνωση και αντιμετώπιση Ca μαστού, παχέος, προστάτη, σε Ασθενείς ελεύθερους επιπλοκών και συμπτωμάτων σχετικών με την κακοήθη νόσο.

"Δόξα τω Θεό. Έχουν περάσει 15 χρόνια από τη μαστεκτομή κι όλοι οι έλεγχοι αρνητικοί" (Το μηδένισμα, μηδένισμα όμως).

Εκεί που έχω σοβαρό πρόβλημα είναι σε 1 περιστατικό ριζικής προστατεκτομής λόγω Ca προστάτη όπου τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία έχουν πράγματι θέση. Σχετικά νεαρό άτομο περίπου 58-60 ετών. Συνήθως έρχεται η σύζυγος για τη συνταγογράφηση και κάθε φορά μου αναφέρει "Το ...... (όνομα φαρμάκου για τη στυτική δυσλειτουργία) δεν συνταγογραφείται πιά ε;" Η απογοήτευση στον τόνο της φωνής της και στο βλέμμα της τα λέει όλα! Γιατί, ας μην ξεχνάμε, τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν αρκετά υψηλό κόστος για να αποφασίσει κάποιος να τα αγοράσει ελεύθερα.

22 Μαΐου 2009, 23:05:13
Απάντηση #299
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Οι συνταγές Διακομιστή περνάνε γιατί την ευθύνη του ποσοστού την έχει ο ιατρός και ο φαρμακοποιός εκτελεί και πληρώνεται ακόμη και λάθος να γίνεται. Εναπόκειται στο ταμείο, όταν (ακόμη και 3 χρόνια μετά) και αν το θελήσει (πχ πρέπει να έχει και την απαραίτητη μηχανοργάνωση) να ζητήσει πίσω την διαφορά από τον ιατρό. Εκεί μάλλον θα κληθεί κάποιος ελεγκτής του ταμείου να αποφασίσει τι είναι παρενέργεια και τι όχι....
Και η ώρα της μηχανογράφησης πλησιάζει όλο και περισσότερο σε καθολικότητα, καθώς ήδη ένα ποσοστό των συνταγών διατηρείται ηλεκτρονικά στα περισσότερα ταμεία για στατιστικούς λόγους....

Γενικά, με τα τηλέφωνα ακούς ότι θέλεις από τους υπαλλήλους των ταμείων. Η καλύτερη απάντηση είναι γραπτή: "Δεν μου στέλνετε με ένα φαξ την σχετική εγκύκλιο; Πως είπαμε ότι λέγεστε;" και εκεί αρχίζει το αναμασούλισμα.... Για το ΙΚΑ πάντως υπάρχει η ίδια η ιστοσελίδα του, που δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε από τους υπαλλήλους.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6840 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2013, 23:47:26
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
5697 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2016, 17:09:43
από Αρχίατρος
10 Απαντήσεις