Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Νοεμβρίου 2024, 18:39:54

Ψηφοφορία

Συμφωνείτε με την εφαρμογή λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΛΣΦ);

Α. Όχι, δεν επιθυμώ να τεθεί κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.
Β. Ναι, θεωρώ επωφελή και επιβεβλημένη την εφαρμογή αυστηρής ΛΣΦ.
Γ. Προτιμώ να εφαρμοστεί η ΛΣΦ, αλλά με παραθυράκια (γνωματεύσεις αναντικατάστατου).

Αποστολέας Θέμα: Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας  (Αναγνώστηκε 613933 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Μαΐου 2009, 11:24:05
Απάντηση #315
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Να επεκτείνω την ερώτηση: "Το ΙΚΑ έχει συμβεβλημένους ιατρούς και κλινικές και δικά του νοσοκομεία. Εμείς τι δουλειά έχουμε με το ΙΚΑ;"

Στο ΕΣΥ οι ιατροί υπακούν κατά σειρά στο υπουργό υγείας και στις αποφάσεις του (υπουργικές αποφάσεις) και στη συνέχεια στο Κοινοβούλιο (νόμοι) και στον πρόεδρο της δημοκρατίας (προεδρικά διατάγματα). Για το ΙΚΑ υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση την οποία την υπογράφει ο υπουργός υγείας, για το ΟΝ υπάρχει κάτι ανάλογο, πλην των προεδρικών διαταγμάτων που υπάρχει στην σελίδα που ανέφερα;

Σημειώνω ότι ο υπουργός ναυτιλίας μπορεί να μας δώσει εντολές μόνο μέσω του υπουργού υγείας ή ανώτερου του. Βασικές αρχές διοίκησης.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

24 Μαΐου 2009, 12:26:08
Απάντηση #316
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Το κρατίδιο που είναι διεθνώς γνωστό με τη συντομογραφία ΕΛ ή GR, είναι δυστυχώς, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε πια όλοι, ένας παράδεισος ανοργανωσιάς και αυθαιρεσίας, με νόμους-λάστιχο, με τα παραθυράκια να βασιλεύουν και τις εξαιρέσεις να γίνονται κανόνας, με γραπτή νομοθεσία που υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται και προφορικό-εθιμικό δίκαιο να υπερισχύει του γραπτού, και με νομοθετήματα-διατάγματα-εγκυκλίους-πράξεις-αποφάσεις-κανονιστικές/διευκρινιστικές/ρυθμιστικές διατάξεις - γρίφους που καθυστερούν να έρθουν, είναι διφορούμενες, αφήνουν κενά, αντίκεινται σε προηγούμενα νομοθετήματα και που αντί να διευκολύνουν, επιτείνουν τη σύγχυση. Νόμοι ερμηνεύονται κατά το δοκούν, και η εφαρμογή τους ποικίλλει από Νομό σε Νομό, από υπηρεσία σε υπηρεσία και πολλές φορές από γραφείο σε γραφείο, για να μη προσθέσουμε ότι πολλές φορές ο ίδιος υπάλληλος μπορεί για το ίδιο ζήτημα κατά περίσταση να κρίνει με 15 μέτρα και 20 σταθμά με γνώμονα άλλοτε -στην καλύτερη περίπτωση- τη συνείδηση του και άλλοτε -δυστυχώς- δικά του οφέλη.

Η αποτίμηση της Ιστορίας του Σύγχρονου ΕΛ κρατιδίου από το 1828 ως σήμερα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας: Δυστυχώς τα βήματα προόδου του κρατιδίου είναι δυσανάλογα μικρά με τις δυνατότητες του τόπου, κυρίως -ας το δούμε ρεαλιστικά- λόγω των ανθρώπων που τον κατοικούν ( τί άλλο θα μπορούσε να φταίει, άραγε; ) και το κρατίδιο αυτό θα συνεχίσει -όσο υπάρχει- να πορεύεται με μόνο οδηγό τον αυτόματο πιλότο.

Τα είπα και ησύχασα και μπορώ αύριο να γυρίσω στη μπουγάδα μου, για να ξεπλύνω τις κρέμες Λέοντος, τα Οτριβίν, τα Μουκοσολβάν, τα Πάριετ και τα πάντα όλα με 0%, ανεξαρτήτως Ταμείων, εγκυκλίων κ.λπ., όπως άλλωστε κάνω τόσα χρόνια τώρα. ΕΛ, συνέχισε να κοιμάσαι - κι εμείς μαζί σου!

« Τελευταία τροποποίηση: 24 Μαΐου 2009, 19:41:06 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Μαΐου 2009, 12:37:15
Απάντηση #317
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Προς το Δημήτρη:
Άρα λες ότι συνταγογραφύμε σε ένα ταμείο (που σύμφωνα με την αναφερόμενη νομολογία στο site του) δεν έχουμε δικαίωμα - υποχρέωση να συνταγογραφούμε. (Ενδιαφέρουσα άποψη. Σκέφτομαι να θέσω τον προβληματισμό στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΝ να δω αν και τι θα μου απαντήσουν)
Και παράλληλα οι περισσότεροι γιατροί (ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν υπάρχουν πολλοί ασφαλισμένοι του συγκεκριμένου ταμείου) συνταγογραφούν με λάθος ποσοστά συμμετοχής.
Επομένως συμφωνείς για το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει στους γιατρούς από την έναρξη της σταδιοδρομίας τους και μετά.

Προς Διακομιστή:
Συμβουλές για μπουγάδα η παρακάτω παλιά διαφήμιση: "Η θεία Όλγα ξέρει... Ένα απορρυπαντικό που ξέρει από μπουγάδα με το χέρι! Δεν αφήνει κουπόνι για κουπόνι εεεε λεκέ για λεκέ!"
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Μαΐου 2009, 12:54:23 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

24 Μαΐου 2009, 12:56:05
Απάντηση #318
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Διαμαντή: Πολύ καλό!!!  :D  :D  :D

- Ο θείος .......(το όνομα μας) ξέρει από Νταφλόν;
- Τώρα, ναι. Τα γράφει όλα.
 (και πάει λέγοντας)
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Μαΐου 2009, 18:03:23
Απάντηση #319
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Από την "Καθημερινή", 24-5-2009  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
«Κύριε πρόεδρε θα είστε παρελθόν…»
Του Χαριδημου Κ. Τσουκα*

Θλιβερό συμπέρασμα… Τελειώνοντας το προτελευταίο κεφάλαιο του γλαφυρού αυτοβιογραφικού του βιβλίου «Οδοιπορικό για τη Γνώση» (Εστία, 2009), ο διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής Χ.Μ. Μουτσόπουλος (Χ.Μ.) μελαγχολικά παρατηρεί: «Η εμπειρία αυτή μου δίδαξε πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών μας και πόσο τα ιδιοτελή συμφέροντα επιβάλλονται στο δημόσιο συμφέρον».

Για ποια εμπειρία μιλά ο συγγραφέας; Από τις αρχές του 1999 μέχρι το καλοκαίρι του 2000 διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ πιο πριν, από το 1996 έως το 1998, προήδρευσε της Εθνικής Επιτροπής Λίστας Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΕΕΛΣΦ). Στο εξαίρετο βιβλίο του ο Χ.Μ. περιλαμβάνει ένα διαφωτιστικό κεφάλαιο, στο οποίο περιγράφει την εμπειρία του ως διαμορφωτή δημόσιας πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου.

Ο Χ. Μουτσόπουλος, εξέχων πανεπιστημιακός γιατρός με παγκόσμια αναγνώριση, δεν προσχωρεί στο κυρίαρχο πολιτικο-καθηγητικό σύστημα συναγελασμού και διαπλοκής. Δεν προσεταιρίζεται τους πολιτικούς· αντιθέτως, οι πολιτικοί προστρέχουν σε αυτόν. Διαθέτει ανεξαρτησία, η οποία, σε συνδυασμό με βαθιά γνώση, εδραία αυτοπεποίθηση, διεθνή εμπειρία, και απαιτητικό επαγγελματισμό, τον κάνουν να μην επιδιώκει να είναι πολιτικά αρεστός, αλλά κοινωνικά χρήσιμος και επαγγελματικά σεβαστός.

Η επιτροπή για την ΕΕΛΣΦ, αποτελούμενη από επιστήμονες υψηλού κύρους, θέτει διεθνώς αποδεκτά κριτήρια, συντάσσει τη σχετική λίστα, και την υποβάλλει στα αρμόδια υπουργεία. Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία αντιδρά, αφού πλέον μόνο φάρμακα με αποδεδειγμένη θεραπευτική αξία θα μπορούν να συνταγογραφούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγώντας έτσι σε μείωση περιττών δημοσίων δαπανών. Κατευθυνόμενα δημοσιεύματα στον Τύπο δημιουργούν ανασφάλεια.

Σε σύσκεψη στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας εκφράζει με θλίψη ότι «με τη λίστα θα αφήσετε χωρίς δουλειά διακόσιες ελληνικές οικογένειες». Η έγνοια του βιομηχάνου είναι συγκινητική, αν και διόλου πρωτότυπη - «ό,τι είναι καλό για την Τζένεραλ Μότορς είναι καλό για την Αμερική». Η αντίδραση είναι προβλέψιμη. Εκείνο που είναι λιγότερο προβλέψιμο είναι η απεμπόληση του δημοσίου συμφέροντος από τους ταγούς του - τους υπουργούς. Οι αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας έκαμψαν την τότε κυβέρνηση. Με εύσχημο τρόπο, τα φάρμακα που αποκλείσθηκαν από τη λίστα επανήλθαν. Τα ιδιωτικά συμφέροντα κατίσχυσαν. Μαντεύετε γιατί…

Ενα χρόνο αργότερα προτείνεται στον Μουτσόπουλο η προεδρία του ΕΟΦ, την οποία αποδέχεται αμισθί, παρά τις πολλές και εύλογες επιφυλάξεις του αρχικά. Συστήνει υψηλών προδιαγραφών Διοικητικό Συμβούλιο, καθιερώνει διαδικασίες που προάγουν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του ΕΟΦ, επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό έγκρισης νέων φαρμακευτικών ουσιών, ελέγχει αυστηρά την ισοδυναμία αντίγραφων και πρωτότυπων φαρμάκων (τα πρώτα είναι αρκετά φτηνότερα από τα δεύτερα), προτείνει τον διορισμό ανθρώπων κύρους σε επιστημονικές επιτροπές του ΕΟΦ.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να φανούν. Βουλευτές της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης υποβάλλουν ερωτήσεις στη Βουλή και μεροληπτικά δημοσιεύματα υποστηρικτών της φαρμακοβιομηχανίας βάλλουν εναντίον του διορισμού του. Οι αντιδράσεις κορυφώνονται όταν, τον χειμώνα του 2000, τα ΜΜΕ δραματοποιούν κρούσματα μηνιγγίτιδας, πανικοβάλλοντας την κοινή γνώμη. Μετά από μελέτη, ο ΕΟΦ αποφαίνεται ότι το εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου δεν ενδείκνυται για μαζικό εμβολιασμό και ότι πρέπει να χορηγείται μόνο από τα υγειονομικά κέντρα της χώρας.

Ο φαρμακοβιομήχανος που παράγει το σχετικό εμβόλιο δεν χάρηκε και το έδειξε ποικιλοτρόπως. Σε συνάντησή του με τον Μουτσόπουλο, ο βιομήχανος του πετάει κατάμουτρα: «Κύριε πρόεδρε θα είστε παρελθόν για τον Οργανισμό». Λίγους μήνες αργότερα, η «πρόβλεψή» του δικαιώθηκε. Το καλοκαίρι του 2000 ο Μουτσόπουλος παραιτήθηκε. Παρά τις αρχικές κυβερνητικές βεβαιώσεις, γνωμάτευση του υπουργείου Παιδείας απεφάνθη ότι δεν μπορούσε να είναι άμισθος πρόεδρος του ΕΟΦ διατηρώντας παράλληλα την πανεπιστημιακή του θέση. Ηταν ήδη πολύ «ενοχλητικός»…

Ανθρωποι «προτεσταντικών» προδιαγραφών σαν τον Μουτσόπουλο, είναι «δύστροποι», «απρόβλεπτοι», «μη συνεργάσιμοι». Παίρνουν τη δουλειά τους στα σοβαρά, θεωρούν το δημόσιο αξίωμα μέγιστη τιμή και ευθύνη, δεν κάνουν εκπτώσεις στα απαιτητικά κριτήριά τους, δεν παίρνουν «δωράκια», δεν χαρίζονται. Τέτοιοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό και τη χώρα δεν τη διοικούν άνθρωποι με το ανάστημα του Μουτσόπουλου, αλλά σπιθαμιαίοι κομματάνθρωποι σαν κι αυτούς που βλέπετε γύρω σας.

* Ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας είναι καθηγητής στο ALBA και στο University of Warwick.

24 Μαΐου 2009, 22:42:07
Απάντηση #320
Αποσυνδεδεμένος

ZArk

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Αν μου επιτρέπετε, συνάδελφε, η ασθενής σας φαίνεται να κάνει κατάχρηση αναλγητικών -αν όλα αυτά τα "ξεπλένει" κάθε μήνα χωρίς κάποια διαγνωσμένη πάθηση. Δε θα μου φαινόταν παράξενο να κάνει π.χ. κεφαλαλγία από κατάχρηση αναλγητικών και να προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με περισσότερα αναλγητικά, αλλά όπως και να έχει φαίνεται να έχει σοβαρό και άλυτο προς το παρόν θέμα με τον πόνο -οργανικής ή ψυχογενούς αιτιολογίας.

ΟΧΙ συνάδελφε η ασθενής μου δεν κάνει κατάχρηση αναλγητικών, ξέπλυμα ευρύτατου οικογενειακού φαρμακείου κάνει.
Μαζεύει όλα τα παρακεταμόλια και τα ΜΣΑΦ της γειτονιάς για να κάνει την έξυπνη και την καπάτσα "θα στα γράψω εγώ στο βιβλιάριο μου" !!!

Αποτέλεσμα ήταν να  τσακωνόμαστε ΚΑΘΕ μήνα οτι δεν μπορεί να παίρνει ΟΛΑ ΑΥΤΑ για την ίδια, παρά την οσφυαλγία που προφασιζόταν (για την οποία δεν είχε έρθει ποτέ να την εξετάσω εγώ).
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Μαΐου 2009, 23:04:06 από ZArk »
"Έχω παρατηρήσει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο."


"Stephen Hawkings"

24 Μαΐου 2009, 23:57:35
Απάντηση #321
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μαζεύει όλα τα παρακεταμόλια και τα ΜΣΑΦ της γειτονιάς για να κάνει την έξυπνη και την καπάτσα "θα στα γράψω εγώ στο βιβλιάριο μου" !!!
Αν έμπαιναν κουπόνια στα λεμόνια, τα τσιγάρα και τις Kolynos, θα τα ξεπλέναμε κι αυτά...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
να  τσακωνόμαστε ΚΑΘΕ μήνα
Είναι κρίμα που κανείς δεν μας μίλησε για τον πραγματικό ρόλο μας, αυτόν της ΠΦΥ α λά ΕΛ = ξέπλυμα κουπονιών + καθορισμός ποσοστών συμμετοχής του Ασφαλισμένου.

Aντί να ασχολούμαι με αυτό που σπούδασα, ψάχνω εγκυκλίους του Οίκου του Ναύτου...
Και το αν είμαι καλός ή όχι στη δουλειά μου, εξαρτάται από τα ποσοστά που βάζω στους Ασφαλισμένους ...και το αν τους γράφω όλα τα κουπόνια...
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Μαΐου 2009, 00:06:44 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Μαΐου 2009, 16:25:35
Απάντηση #322
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μαζεύει όλα τα παρακεταμόλια και τα ΜΣΑΦ της γειτονιάς για να κάνει την έξυπνη και την καπάτσα "θα στα γράψω εγώ στο βιβλιάριο μου" !!!
Αν έμπαιναν κουπόνια στα λεμόνια, τα τσιγάρα και τις Kolynos, θα τα ξεπλέναμε κι αυτά...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
να  τσακωνόμαστε ΚΑΘΕ μήνα
Είναι κρίμα που κανείς δεν μας μίλησε για τον πραγματικό ρόλο μας, αυτόν της ΠΦΥ α λά ΕΛ = ξέπλυμα κουπονιών + καθορισμός ποσοστών συμμετοχής του Ασφαλισμένου.

Aντί να ασχολούμαι με αυτό που σπούδασα, ψάχνω εγκυκλίους του Οίκου του Ναύτου...
Και το αν είμαι καλός ή όχι στη δουλειά μου, εξαρτάται από τα ποσοστά που βάζω στους Ασφαλισμένους ...και το αν τους γράφω όλα τα κουπόνια...


Διακομιστή, για να μην ταλαιπωρείσαι, σου λέω ότι το "καλός στη δουλειά μου" δεν ορίζεται. Αν προσπαθήσεις να προσεγγίσεις το ¨καλός στη δουλειά σου", θα δημιουργήσεις thread μεγαλύτερο αυτού της "Στη χώρα της πολυφαρμακίας". Καλύτερα να προσπαθήσεις να βρεις το τελευταίο ψηφίο του Π (aka 3,14....) παρά να βασανιστείς σε κάτι που δεν έχει απάντηση.

Εγώ στη δουλειά μου προσπαθώ περισσότερο "να μην είμαι κακός" παρά ό,τι άλλο.

- Άσκηση για το σπίτι

Παίρνουμε μία σελίδα Α4. Βάζουμε ένα ξυπνητήρι μπροστά μας, και το ρυθμίζουμε στον χρόνο ταλαιπωρίας... ερρρ.. 5 min ήθελα να πω.
Φέρνουμε τη σελίδα οριζόντια, "μορφή landscape" όπως θα λέγαμε στο word.
Έπειτα, χωρίζουμε σε 6 στήλες στη σελίδα. 'Επειτα βάζουμε τις 6 παρακάτω επικεφαλίδες για κάθε στήλη.
Α) Χαρακτηριστικά του καλού ιατρού σύμφωνα με τα προσωπικά μου κριτήρια
Β) Χαρακτηριστικά του καλού ιατρού σύμφωνα με τα κριτήρια της οικογένειας μου
Γ) Χαρακτηριστικά του καλού ιατρού σύμφωνα με τα κριτήρια του εργοδότη μου
Δ) Χαρακτηριστικά του καλού ιατρού σύμφωνα με τα κριτήρια της φαρμακευτικής εταιρείας
Ε) Χαρακτηριστικά του καλού ιατρού σύμφωνα με τα κριτήρια του φαρμακοποιού
ΣΤ) Χαρακτηριστικά του καλού ιατρού σύμφωνα με τα κριτήρια των ασθενών..

Σε κάθε στήλη, συμπληρώστε αυτά που θεωρείτε εσείς τα πιο σημαντικά.
5 λεπτά αργότερα, θα χτυπήσει το ξυπνητήρι. Τα μολύβια κάτω.
α) Αν είστε ακόμα στην 1η στήλη, είναι ώρα να αλλάξετε επάγγελμα-λειτούργημα. Η' ζητάτε πολλά πράγματα από τον εαυτό σας, ή δεν σας ενδιαφέρουν οι υπόλοιποι ή δεν είστε για πολύ πνευματική εργασία κλπ κλπ.
β) Αν ξεκινήσατε από Γ+Δ στήλη, ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε με τον συνδικαλισμό
γ) Αν πηδήξατε την Ε στήλη (στήλη του φαρμακοποιού), το καλό που σας θέλω να μην είστε στον ιδιωτικό τομέα ;)
δ) Αν έχετε φτάσει στην τελευταία στήλη, και δεν έχετε ακόμα κάψει το μυαλό σας, συγχαρητήρια προχωρήστε...

Κάψτε τη σελίδα και μην ξανακάνετε ποτέ την άσκηση.  ::)
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

25 Μαΐου 2009, 20:43:27
Απάντηση #323
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποιός συνάδελφος που ξεκινάει τώρα το αγροτικό του έχει κάποια αντίστοιχη ενημέρωση; Αυτή τη λίστα με τις παθήσεις που είναι στο 10% και 0% ποιός γιατρός την πήρε επίσημα στα χέρια του όταν ξεκινούσε το αγροτικό του και από ποιόν φορέα; Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις από κάποιους φιλότιμους ιατρικούς συλλόγους στην επικράτεια. Μόνο αυτό.

1ον: Έχεις δίκαιο. Αυτά που ανέφερα ισχύουν για τα Ταμεία που ελέγχονται από το Υπ. Υγείας και το Απασχόλησης.
Στα των άλλων Υπουργείων υπάρχουν διακυμάνσεις που –ειδικά για τον Ο.Ν.- τις ξέρεις καλύτερα.
2ον: Δεν είναι δύσκολο, ούτε πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τους Ιατρικούς Συλλόγους. Εξ' άλλου Έχουν σοβαρότερα πράγματα να κάνουν !!
Πάντως εμείς στη Μονάδα μας, πέραν της 1 βδομάδας που κρατάμε τα παιδιά εδώ για να ενημερωθούν και προσαρμοστούν, τους παραδίδουμε και ένα ντοσιέ με τα βασικότερα έγγραφα, όπως τα αφορώντα την υπαλληλική τους σχέση, τις άδειες, κ.λ.π καθώς και τις διατάξεις περί συνταγογράφησης.
Είναι πολύ εύκολο να τηρείς ένα τέτοιο αρχείο και να το αναπαράγεις –παραδίδεις, κάθε φορά που έρχεται νέος γιατρός.
Απλά, όπως πάντα, περιμένουμε «από το σύστημα» να το χειριστεί, ξεχνώντας ότι πολλές φορές με τις στάσεις μας και τις πράξεις μας, εμείς οι ίδιοι γινόμαστε οι ακραίες εκφράσεις του (είτε θετικά ακραίες είτε αρνητικά).
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

26 Μαΐου 2009, 22:35:48
Απάντηση #324
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
- Άσκηση για το σπίτι

Δ) Χαρακτηριστικά του καλού ιατρού σύμφωνα με τα κριτήρια της φαρμακευτικής εταιρείας
Ε) Χαρακτηριστικά του καλού ιατρού σύμφωνα με τα κριτήρια του φαρμακοποιού

Χμμμμ... το Δ και το Ε από το τεστ, δεν θα τα κάνω. Και αυτό, γιατί έχω έτοιμο τον ορισμό του καλού ιατρού σε σχέση μ΄αυτά:
Καλός ιατρός είναι αυτός που δεν χαρίζει κουπόνια (also known as  "δε χαρίζει κάστανα".)
Και ας λένε μετά διάφορα παπαγαλάκια (όπως συνέβη στο περιβάλλον μου) ό,τι θέλουν: Θα μας Κλαρισίντ τον Πιπ-Άσιντ.
Ο κάθε Ασφαλισμένος διαθέτει κρίση και ψάχνει τον ιατρό (και τον Φαρμακοποιό) που του αξίζει.
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Μαΐου 2009, 20:04:51 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Μαΐου 2009, 16:35:02
Απάντηση #325
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Έχω ένα συνάδελφο που αν και τρελός φασονατζή λόγω έντονα επικοινωνιακής προσωπικότητας είναι ο Νίκος Ξανθόπουλος-"το δικό μας παιδί" για άπαντα τα γερόντια,ασθενείς ή κατα φαντασίαν ασθενείς,στην ευρύτεη περιοχή "ξεπλύματός" του.Και από ιατρική,ομολογώ ...δεν είναι άσχετος.Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς του ανάβει κάθε μήνα λαμπάδα του(να'ναι γερά τα χεράκια του να γράφουν φαρμακάκια να δουλεύει και το τσαρδί μας) ενώ οι φαρμακάδες πίνουν νερό(ή ppi ή αντιβιώσεις κτλ) στο όνομά του.Ενώ το ρεπό μετά εφημερία-και κάνει πολλές-αποτελούν εμπόδιο για τον πακτωλό παράπλευρων εισόδων του οπότε δεν τον νοιάζει να χάσει και μερικά σε αντίθεση με εμάς τους σιχαμερούς υπόλοιπους που θελουμε και λίγες εφημερίες και όλα τα ρεπό που δικαιούμαστε...Και έτσι είναι πολύ αγαπητός και στη διεύθυνση του ΚΥ που υπάγεται.Υποψιάζομαι πως έχει σαν μότο του το  "κάθε μέρα χωρίς φασόν είναι χαμένη μέρα"...

Ναι διάολε...θα έλεγα πως αυτός ο άνθρωπος είναι ΚΑΛΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ!!!

+

28 Μαΐου 2009, 17:11:21
Απάντηση #326
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Φίλε Jack, αρχίζω να πιστεύω ότι το παιχνίδι έχει στηθεί έτσι που να μας σπρώχνει στην υπερκατανάλωση κουπονιών. Πραγματικά, ένας ολόκληρος κόσμος ζει γύρω από το κουπόνι και όποιος ιατρός πάει ενάντια στο ρεύμα, χαρακτηρίζεται περίεργος, αν όχι ανεπιθύμητος.

Γιατί πώς αλλιώς να ερμηνεύσω την περίεργη - ύποπτη ( ; ) τακτική των Διοικήσεων των Ταμείων εν έτει 2009 να αφήνουν των έλεγχο των δαπανών "χύμα στο κύμα", να εξακολουθούν να αποζημιώνουν άχρηστα ή/και περιττά φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις κ.λπ. και παρόλες τις μεγαλόστομες δηλώσεις περί μηχανοργάνωσης και ελέγχου να μην έχουν ακόμη διευκρινιστεί τα θέματα της αυτοφαρμακίας, των ποσοστών συμμετοχής, των OTC και το φαγοπότι να κρατά ακόμη καλά;

Χαρακτηριστικό είναι ότι και τα περίφημα Πρωτόκολλα των Σοφών του ΚΕΣΥ για την ΠΦΥ που είχαν εξαγγελθεί για τον Ιανουάριο του 2009, παραμένουν ακόμη κενό γράμμα.

Δράττομαι όμως της ευκαιρίας για να καταγγείλω την πρακτική ορισμένων φαρμακοποιών που πάνε και καρφώνουν στους φαρμακευτικούς αντιπροσώπους ποιές ετικέττες προτιμούμε να συνταγογραφούμε και ποιές όχι. Αυτό, νομίζω ότι δεν έχει καμιά επιστημονική βάση, δεν υπακούει σε κανένα κώδικα δεοντολογίας και δεν έχει κανένα ηθικό έρεισμα. Πρόκειται για ωμή παραβίαση του απορρήτου της σχέσης ιατρού - Ασθενή και πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τον ιατρικό κόσμο της Χώρας, ειδικά τους ιατρούς της ΠΦΥ.

Αν ξαναδώ φαρμακοποιό να δείχνει συνταγή μου σε φαρμ. αντιπρόσωπο, θα τον εξοντώσω οικονομικά με Λοναρίντ, Μααλόξ, Βιμπραμυσίν, Ντεροκτίλ, Υγκροτόν κ.α. παρόμοια. (Αρκεί βέβαια να μην εξοντωθεί ο Ασθενής.  ;))
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Μαΐου 2009, 19:53:34 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Μαΐου 2009, 22:35:15
Απάντηση #327
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


"H δικαίωση του ανεξάρτητου φαρμακείου" και τα συμπεράσματα δικά μας:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Ιουνίου 2009, 21:39:25
Απάντηση #328
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Εγκύκλιος του ΙΚΑ (28/05/09) προς όλες τις Μονάδες του Ιδρύματος με θέμα "Έλεγχος συνταγογραφίας", κατόπιν πολλών παραβάσεων που διαπιστώθηκαν σε δειγματοληπτικό έλεγχο συνταγών:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ή επισυναπτόμενο.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Ιουνίου 2009, 19:29:15
Απάντηση #329
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Σε ηλικιωμένους τα 4 στα 10 φάρμακα (ΗΜΕΡΗΣΙΑ 4/6/2009)

Οι παρενέργειες των φαρμακευτικών ουσιών θεωρούνται υπεύθυνες για περίπου 1 στις 3 εισαγωγές ηλικιωμένων σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα όμως με έρευνες, ποσοστό που κυμαίνεται από 15% έως και 25% της χρήσης φαρμάκων από άτομα τρίτης ηλικίας θεωρείται μη απαραίτητη ή ακατάλληλη! Ενδεικτικό είναι ότι οι παρενέργειες των φαρμακευτικών ουσιών και η μη συμμόρφωση στις ιατρικές οδηγίες θεωρούνται υπεύθυνες για περίπου μια στις τρεις εισαγωγές ηλικιωμένων σε νοσοκομεία.

Τα παραπάνω στοιχεία θα ανακοινωθούν σήμερα στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για την ορθή χρήση των φαρμάκων στην τρίτη ηλικία που διοργανώνει το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis. Σύμφωνα με τους ειδικούς η χρήση των φαρμάκων αποτελεί ένα σημαντικό θέμα υγείας που καλούνται να διαχειριστούν οι ηλικιωμένοι.

Όπως αναφέρουν, τα άτομα τρίτης ηλικίας καταναλώνουν περίπου το 40% όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και στην πλειοψηφία τους κάνουν λανθασμένη χρήση αυτών.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποίησε το Ινστιτούτο Prolepsis, αναπτύχθηκε μεθοδολογία διδασκαλίας και εκπαιδευτικό υλικό, μεταξύ άλλων, και για το πρόβλημα της μη ορθής χρήσης των φαρμάκων στην τρίτη ηλικία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Ιουνίου 2009, 19:55:19 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6889 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2013, 23:47:26
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
5748 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2016, 17:09:43
από Αρχίατρος
10 Απαντήσεις
5034 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2018, 01:27:07
από Δημήτριος
1 Απαντήσεις
4756 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Αυγούστου 2020, 10:51:37
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
5617 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Αυγούστου 2021, 05:35:40
από Argirios Argiriou