Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Νοεμβρίου 2024, 00:07:47

Ψηφοφορία

Συμφωνείτε με την εφαρμογή λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΛΣΦ);

Α. Όχι, δεν επιθυμώ να τεθεί κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.
Β. Ναι, θεωρώ επωφελή και επιβεβλημένη την εφαρμογή αυστηρής ΛΣΦ.
Γ. Προτιμώ να εφαρμοστεί η ΛΣΦ, αλλά με παραθυράκια (γνωματεύσεις αναντικατάστατου).

Αποστολέας Θέμα: Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας  (Αναγνώστηκε 611142 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

21 Ιουνίου 2009, 21:25:56
Απάντηση #345
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Όταν ήμουν στο ΙΚΑ, οι μεν εργαζόμενοι «εντός των τειχών» παρέδιδαν στο τέλος της βάρδιας το μπλόκ. Άρα έξω αν το είχαν, το είχαν στη ζούλα. Μπορούν βεβαίως να κρατούν σημειώσεις και να τα «περνούν» την άλλη μέρα που θα μεταβούν στο ΙΚΑ. Απλό, εύκολο, δοκιμασμένο και ακίνδυνο.
Οι εκτός των τειχών όμως (οικογενειακοί γιατροί, όπως ήμουν και εγώ) είχαμε τα μπλόκ στο ιατρείο μας αφού εκεί βλέπαμε νόμιμα και τους ΙΚΑτζιδες. Τράβα τώρα εσύ να βρεις αν τη συνταγή του την έγραψα εντός του ωραρίου του ΙΚΑ και σε επίσκεψη ΙΚΑ ή σει ιδιωτική επίσκεψη.

Νομίζω ότι δεν έχει αλλάξει ως σήμερα κάτι σε αυτό.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

21 Ιουνίου 2009, 23:21:13
Απάντηση #346
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Δεν κατάλαβα ποιοι είναι οι εντός των τειχών και ποιοι οι εκτός. Μέχρι τώρα νόμιζα ότι όσοι είναι στο ΙΚΑ είναι όλοι εντός των τειχών και πηγαίνουν κάποιες ώρες στα ιατρεία του υποκαταστήματος.
Έχει και "συμβεβλημένους" όπως περιγράφονται οι εκτός των τειχών; Και τι κερδίζουν αυτοί αν δεν έχουν μισθό από το ΙΚΑ; Μόνο τη δυνατότητα να έχουν συνταγολόγια;

22 Ιουνίου 2009, 08:53:00
Απάντηση #347
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν κατάλαβα ποιοι είναι οι εντός των τειχών και ποιοι οι εκτός. Μέχρι τώρα νόμιζα ότι όσοι είναι στο ΙΚΑ είναι όλοι εντός των τειχών και πηγαίνουν κάποιες ώρες στα ιατρεία του υποκαταστήματος.
Έχει και "συμβεβλημένους" όπως περιγράφονται οι εκτός των τειχών; Και τι κερδίζουν αυτοί αν δεν έχουν μισθό από το ΙΚΑ; Μόνο τη δυνατότητα να έχουν συνταγολόγια;

Τις περισσότερες φορές το ΙΚΑ προκηρύσσει θέσεις Ιατρών οι οποίοι εργάζονται τις ώρες που πρέπει, μέσα σε οίκημα του ΙΚΑ.

Μερικές φορές όμως προκηρύσσονται θέσεις από το ΙΚΑ για Ιατρούς οι οποίοι δέχονται τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ στο ιατρείο τους τις ώρες που ήταν να εργαστούν στο οίκημα του ΙΚΑ.
Οι Ιατροί αυτοί που δέχονται ασφαλισμένους του ΙΚΑ στο Ιατρείο τους, πληρώνονται από το ΙΚΑ τον ίδιο μισθό που θα παίρνανε αν βλέπανε ασφαλισμένους του ΙΚΑ σε οίκημα του ΙΚΑ.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιουνίου 2009, 11:36:03
Απάντηση #348
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Επανέρχομαι στο θέμα της επίδειξης συνταγών από Φαρμακοποιούς σε Φαρμακάδες, γιατί δυστυχώς τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας, τουλάχιστον στην περιοχή μου.

Αν και οι Φαρμακευτικές Εταιρείες λαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία από τις Φαρμακαποθήκες για την ποσότητα των διατιθέμενων προϊόντων τους αλλά και την τοπογραφική κατανομή των παραγγελιών, εντούτοις, λείπει ένας σημαντικός -γι΄αυτές- κρίκος: Το ποιός ιατρός γράφει τί.

To να το μαθαίνουν είναι αθέμιτο; Εκτός δεοντολογίας; Εκτός νομοθετικού πλαισίου; Σίγουρα Ναι!

Ωστόσο, σε αυτή τους την απαίτηση, οι Φαρμακευτικές Εταιρείες (διαμέσου των Φαρμακευτικών Επισκεπτών), βρίσκουν πρόθυμους αρωγούς ... τους ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ!! (Ή, τουλάχιστον, πολλούς από αυτούς, αφού δεν το κάνουν όλοι.) Καθημερινά, Φαρμακοποιοί αραδιάζουν τις πολύτιμες, χρυσοφόρες συνταγές μας πάνω στους πάγκους τους, μπροστά στα ερευνητικά, αδηφάγα μάτια των Φαρμ. Επισκεπτών.

Με αυτό τον τρόπο, παραβιάζεται το ιατρικό απόρρητο του Ασφαλισμένου, αλλά και η "ιερή" σχέση ιατρού - Ασθενή.

Για να προφυλαχθούμε από αυτή την κατάσταση, νομίζω κττμγ ότι πρέπει καταρχήν να κλείνουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες πραγματικών ή υποτιθέμενων άτυπων, εκτός πλαισίου παροχών και να μη θυσιάζουμε την ιατρική κρίση και εν τέλει την αξιοπρέπεια μας στο βωμό της προώθησης προϊόντων με όρους μάρκετινγκ (πακέτα-τεμάχια-στόχοι κ.λπ.)

Επιπλέον, οφείλουμε για χάρη της προάσπισης των δικών μας συντεχνιακών συμφερόντων ( δεν κατάλαβα δηλαδή, γιατί να έχουν τέτοια όλοι οι άλλοι κι εμείς όχι; ), να εφαρμόζουμε εμπάργκο (εμπορικό αποκλεισμό) στα Φαρμακεία που εφαρμόζουν την επίδειξη συνταγών σε φαρμακευτικούς αντιπροσώπους. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνουμε αυτό, συνδυάζοντας μάλιστα το τερπνό (περιορισμό των κερδών του Φαρμακοποιού) μετά του ωφελίμου (λιγότερα περιττά-ακριβά φάρμακα για τον Ασθενή, μικρότερη επιβάρυνση για τα Ασφαλιστικά Ταμεία). Και είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα ο Φαρμακοποιός θα το πιάσει το νόημα και θα κόψει την κακή αυτή συνήθεια.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιουνίου 2009, 12:13:50 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Ιουνίου 2009, 16:53:18
Απάντηση #349
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Με αυτό τον τρόπο, παραβιάζεται το ιατρικό απόρρητο του Ασφαλισμένου, αλλά και η "ιερή" σχέση ιατρού - Ασθενή.

Τελικά αυτή η σχέση έχει κι άλλους συμμετέχοντες (να οργανωθούμε βρε παιδιά, όπως έλεγε ένα παλιό ανέκδοτο...) αλλά και πολλούς ηδονοβλεψίες.
Δηλαδή τι εμπάργκο εννοείς; θα ρωτάς σε κάθε ασθενή "που θα εκτελέσεις τη συνταγή;". Κι αυτό δεν είναι αντιδεοντολογικό, Διακομιστή;
Δε μπορεί επίσης ο φαρμακοποιός να δείχνει τις συνταγές στα "κρυφά"; Τότε θα φανεί ότι κάνει μεγαλύτερη εξυπηρέτηση!
Ίσως όταν "διαρρεύσει" στον κόσμο ότι ο φαρμακοποιός δείχνει τις συνταγές σε άσχετους που έτσι βλέπουν τι φάρμακα παίρνει ο καθένας, η ζημιά να είναι μεγαλύτερη και ως ένα σημείο μη αναστρέψιμη.

Σχετικά με τις συνταγές του ΙΚΑ που αναφέρθηκαν παραπάνω και μετά την τοποθέτηση του Αργύρη θέλω να ρωτήσω:
Επίσκεψη σε ιδιωτικό ιατρείο και χορήγηση συνταγής σε συνταγολόγιο του ΙΚΑ επί πληρωμή (έτσι όπως το αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας) υφίσταται νόμιμα ή όχι;

22 Ιουνίου 2009, 17:09:11
Απάντηση #350
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Επανέρχομαι στο θέμα της επίδειξης συνταγών από Φαρμακοποιούς σε Φαρμακάδες, γιατί δυστυχώς τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας, τουλάχιστον στην περιοχή μου.

Αν και οι Φαρμακευτικές Εταιρείες λαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία από τις Φαρμακαποθήκες για την ποσότητα των διατιθέμενων προϊόντων τους αλλά και την τοπογραφική κατανομή των παραγγελιών, εντούτοις, λείπει ένας σημαντικός -γι΄αυτές- κρίκος: Το ποιός ιατρός γράφει τί.

To να το μαθαίνουν είναι αθέμιτο; Εκτός δεοντολογίας; Εκτός νομοθετικού πλαισίου; Σίγουρα Ναι!

Ωστόσο, σε αυτή τους την απαίτηση, οι Φαρμακευτικές Εταιρείες (διαμέσου των Φαρμακευτικών Επισκεπτών), βρίσκουν πρόθυμους αρωγούς ... τους ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ!! (Ή, τουλάχιστον, πολλούς από αυτούς, αφού δεν το κάνουν όλοι.) Καθημερινά, Φαρμακοποιοί αραδιάζουν τις πολύτιμες, χρυσοφόρες συνταγές μας πάνω στους πάγκους τους, μπροστά στα ερευνητικά, αδηφάγα μάτια των Φαρμ. Επισκεπτών.

Για να προφυλαχθούμε από αυτή την κατάσταση, νομίζω κττμγ ότι πρέπει καταρχήν να κλείνουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες πραγματικών ή υποτιθέμενων άτυπων, εκτός πλαισίου παροχών και να μη θυσιάζουμε την ιατρική κρίση και εν τέλει την αξιοπρέπεια μας στο βωμό της προώθησης προϊόντων με όρους μάρκετινγκ (πακέτα-τεμάχια-στόχοι κ.λπ.)

Επιπλέον, οφείλουμε για χάρη της προάσπισης των δικών μας συντεχνιακών συμφερόντων ( δεν κατάλαβα δηλαδή, γιατί να έχουν τέτοια όλοι οι άλλοι κι εμείς όχι; ), να εφαρμόζουμε εμπάργκο (εμπορικό αποκλεισμό) στα Φαρμακεία που εφαρμόζουν την επίδειξη συνταγών σε φαρμακευτικούς αντιπροσώπους. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνουμε αυτό, συνδυάζοντας μάλιστα το τερπνό (περιορισμό των κερδών του Φαρμακοποιού) μετά του ωφελίμου (λιγότερα περιττά-ακριβά φάρμακα για τον Ασθενή, μικρότερη επιβάρυνση για τα Ασφαλιστικά Ταμεία). Και είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα ο Φαρμακοποιός θα το πιάσει το νόημα και θα κόψει την κακή αυτή συνήθεια.

Θεωρώντας δεδομένο ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τον συγκεκριμένο φαρμακευτικό αντιπρόσωπο, νομίζω ότι θα χρειαστείς τη βοήθεια του τηλεφώνου.
Τηλεφωνάκι στον φαρμακοποιό, ώστε να δώσει εξηγήσεις. Στο δικό μου φαρμακείο, δοκίμασε να "προσεγγίσει" ένας φαρμακευτικός αντιπρόσωπος, μία από τις υπαλλήλους μου. 'Οσο για το εμπάργκο σε φαρμακεία, μπορώ να σου εγγυηθώ ότι μόνο χαμένος μπορείς να βγεις.

Και μην ξεχνάμε.. "Οι φαρμακοποιοί, είναι φίλοι μας" ;) [όπως και οι Γερμανοί ;}) ]
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

22 Ιουνίου 2009, 18:59:06
Απάντηση #351
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Φιλε Διακομιστή!Ό,τι θα πω παρακάτω θα ειπωθεί με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό σου και επειδή τυγχάνει να σε ξέρω αλλά και το ποιόν σου διαφαίνεται εδώ μέσα σε παρακαλώ να μην πάρεις σαν προσωπική επίθεση τα όσα θα ακολουθήσουν.Και αυτό περισσότερο το αναφέρω για τρίτους που θα διαβάσουν την καταχώρησή μου και ίσως παρεξηγήσουν και όχι για σένα που ξέρω ποιός είσαι και τυγχάνεις απόλυτου respect...

Εύλογος λοιπόν αλλά και διαχρονικός ο προβληματισμός που παραθέτεις.Απλά φοβάμαι πως δε μπορεί να γίνει κάτι.
Καταρχήν πως μπορείς να αποδείξεις ότι ο φαρμακοποιός συνεργάζεται με τον "φαρμακά"?Ακόμη και αν το δεις ιδιοίς όμασι αντε τώρα να αντιπαραβάλλεις το λόγο σου με το λόγο των άλλων δύο.Επίσης κάθε λογικά σκεπτόμενος φαρμακοποιός θα σκεφτεί:έρχεται στο τσαρδί μου ο φαρμακάς και μου προσφέρει ένα ωραίο υπολογιστή και ένα ακόμη καλύτερο πρόγραμμα διαχέιρησης υλικου-πελατών.Γιατί να μη του δώσω και εγώ κάτι από τη στιγμή που ο συνάδερφος φαραμακοποιός το κάνει και κερδίζει και ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που ένα σεβαστό ποσοστό ιατρών γράφει φασόν επί ανταλλαγών.Και ο φαρμακοποιός δεν είναι βλάκας...ΓΝΩΡΙΖΕΙ!

Σου λέει λοιπόν ο άνθρωπος "εγώ τι είμαι...κορόιδο?" και μπαίνει ο δαίμονας στο μυαλό του και αντε να του τον βγάλεις.Και έχει και τη συνείδησή του ήσυχη γιατί σου λέει οι γιατροί συναλλάσονται τα μάλλα...εγώ τι κακό κάνω?Και εδώ ακριβώς είναι η ρίζα του κακού:μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά...και πίστεψέ με στο χώρο μας υπάρχουν πολλά ξερά.Ο φαρμακάς μας ελέγχει μέσω του φαρμακοποιού για μια συναλλαγή που κάνουμε μαζί του.Μάλλον σα "βαποράκι" τον βλέπω τον φαρμακοποιό ή σα χαφιέ σε ένα έγκλημα.

Και να σου πω κάτι?Δε βγάζω την ουρά μου απ'έξω.Πρόσφατα-για να αναφερθώ στα της ειδικότητάς μας-παρακολούθησα το συνέδριο Γενικής Ιατρικής.Έσφυζε από κόσμο το πολυτελέσταtο ξενοδοχείο...
Και αναρρωτιέμαι:όλοι εμείς που κάναμε συνεδριοτουρισμό,πόσοι άραγε από εμάς έβαλαν βαθια το χέρι στην τσέπη τους και έβγαλαν τα 1000 ευρώ που απαιτούσε η 4ήμερη παραμονή στον χώρο???Μήπως για τη συντριπτική πλειοψηφία τα έξοδα ήταν προ-πληρωμένα?

Ακόμη και φασόν να μη γράφει κανείς και να του κάλυψε  τα έξοδα μια επώνυμη εταιρεία με φάρμακα-εγγύηση και αυτό πάλι διαπλοκή δεν είναι???

Οπότε θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου πως αυτό που κάνει ο φαρμακοποιός είναι απόλυτα ανήθικο και ξεπουλάει τη θεραπευτική σχέση ιατρού-ασθενή αλλά πιστεύω πως το κάνει ελαφρά την καρδιά και με ήρεμη τη συνείδηση του κάτι όμως που εκπορεύεται από τή γνώση πως όλο το σύστημα είναι διαπλεκόμενο.
Ειλικρινά πιστεύω πως στο χώρο μας υπάρχουν(?) κάποιοι Δον-κιχώτες αλλά είναι είδος προς εξαφάνιση.Και πολύ ευχαρίστως να ξανα-ξεκινήσουμε μια κουβέντα για την παραοικονομία των φαρμάκων που συχνά ξεκινάει από εμάς τους ίδιους με συμμετοχή σε συνέδρια-πολυτελή ξενοδοχεία ή άλλου τύπου παροχές.Μέχρι τη στιγμή όμως που θα "καθαρίσουμε" τη φωλιά μας κάθε άλλη κουβέντα χάνει το νόημά της.Γινόμαστε σαν τους πολιτικους και το σύστημα διαφθοράς που βάζει φυλακή το μικροκλέφτη και αφήνει έξω τον μεγαλοκαρχαρία πολιτικό

Και θα κλείσω με τη γνωστή ευαγγελική φράση:Ο αναμάρτητος ας ρίξει την πρωτη πέτρα!!!
+

22 Ιουνίου 2009, 22:55:36
Απάντηση #352
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ανταποδίδω φίλε Jack, θα μου επιτρέψεις όμως να περάσω γρήγορα στο θέμα, για να μην έχουμε διαλόγους του τύπου:
- Σωστά τα λες, Νίκο Τσιαμτσίκα
- Έχεις απόλυτο δίκιο, Νίκο Ευαγγελάτε
- Σσσσ΄ωραίος, Νίκο
- Κι εσύ, Νίκο
κ.λπ.

Ακόμη και φασόν να μη γράφει κανείς και να του κάλυψε τα έξοδα μια επώνυμη εταιρεία με φάρμακα-εγγύηση και αυτό πάλι διαπλοκή δεν είναι???

Αν πούμε ότι η παροχή αποτελεί το αντίτιμο για το πρήξιμο που υφίσταται ο ιατρός από τις αλλεπάλληλες "ενημερώσεις"; Επίσης, από το να είμαστε βουτηγμένοι μέχρι τον αστράγαλο μέχρι να είμαστε βουτηγμένοι ως το λαιμό, υπάρχει διαφορά. Π.χ. δεν βλέπω διαπλοκή όταν το φάρμακο δίνεται με πολλή περίσκεψη, εκεί που είμαστε βέβαιοι ότι θα ωφελήσει τον Ασθενή και χωρίς να προκαλούμε τεχνητή ζήτηση.

Τελικά αυτή η σχέση έχει κι άλλους συμμετέχοντες (να οργανωθούμε βρε παιδιά, όπως έλεγε ένα παλιό ανέκδοτο...) αλλά και πολλούς ηδονοβλεψίες.
Δηλαδή τι εμπάργκο εννοείς; θα ρωτάς σε κάθε ασθενή "που θα εκτελέσεις τη συνταγή;". Κι αυτό δεν είναι αντιδεοντολογικό, Διακομιστή;

Ποτέ δεν έχω ρωτήσει Ασθενή σε ποιό Φαρμακείο θα πάει, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ρωτάω αν πρόκειται να αλλάξουν Νομό γιατί τότε χρειάζεται και στρογγυλή σφραγίδα στη συνταγή. Πάντως, υπάρχουν πολλοί εμπειρικοί τρόποι για να το διαπιστώσω: Το κάλυμα που φέρει το Ασφαλιστικό βιβλιάριο, οι σφραγίδες εκτέλεσης των Συνταγών στις εσωτερικές σελίδες, οι τσάντες, τυχόν αποδείξεις που υπάρχουν μέσα στις τσάντες  ή, τελικά, η γεωγραφία της περιοχής σε σχέση με την προέλευση του Ασθενή. Όταν δε είμαι σε χωριό με ένα και μοναδικό φαρμακείο, είναι περίπου προφανές το πού θα πάνε οι συνταγές μου. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, όταν δεν υπάρχει Φαρμακείο στο χωριό, οι συνταγές αθροίζονται σε στοίβες και περνάει ειδικός Κυνηγός Συνταγών για να τις περισυλλέξει και να τις μεταφέρει εκεί που πρέπει και τον οποίο έχω σταμπάρει γιατί κόβει βόλτες καπνίζοντας έξω από το Ιατρείο όλο το πρωί, μην τυχόν και ξεφύγει κανένας.  Επίσης, πάντα ενημερώνομαι στις εφημερίες μου για το ποιό Φαρμακείο διημερεύει και διανυκτερεύει, ειδικά διανυκτερεύει, για να στέλνω επιτακτικά τον Ασθενή να εκτελέσει τη συνταγή μες στην άγρια νύχτα έστω και αν δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα απλό Σεπτομπόρ.

Αυτά ακριβώς, τίποτε άλλο (που έλεγε και ο Αντιπρόεδρος Μάτσιος της ΠΑΕ Εδεσσαϊκός.)
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιουνίου 2009, 07:48:14 από Ο διακομιστής »

22 Ιουνίου 2009, 22:57:53
Απάντηση #353
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σχετικά με τις συνταγές του ΙΚΑ που αναφέρθηκαν παραπάνω και μετά την τοποθέτηση του Αργύρη θέλω να ρωτήσω:
Επίσκεψη σε ιδιωτικό ιατρείο και χορήγηση συνταγής σε συνταγολόγιο του ΙΚΑ επί πληρωμή (έτσι όπως το αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας) υφίσταται νόμιμα ή όχι;

Το να πληρωθεί ένας Ιατρός του ΙΚΑ εν ώρα υπηρεσίας στο ΙΚΑ, από ασφαλισμένο του ταμείου αυτού είναι φυσικά παράνομο.

Στην πράξη, πολλοί Ιατροί του ΙΚΑ κάνουν αυτό που περιγράφει παραπάνω ο κ. Μιχάλης.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιουνίου 2009, 23:03:56 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιουνίου 2009, 23:59:06
Απάντηση #354
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Το να πληρωθεί ένας Ιατρός του ΙΚΑ εν ώρα υπηρεσίας στο ΙΚΑ, από ασφαλισμένο του ταμείου αυτού είναι φυσικά παράνομο.

Στην πράξη, πολλοί Ιατροί του ΙΚΑ κάνουν αυτό που περιγράφει παραπάνω ο κ. Μιχάλης.

Δηλ. κρατάνε "σημειώσεις" σε ποιους έδωσαν συνταγή στη ζούλα (στο ιατρείο κλπ) και τους περνούν σαν ασθενείς την άλλη μέρα στα ιατρεία του ΙΚΑ;
Και οι συνταγές της προηγούμενης μέρας εκδίδονται με ημερομηνία της επόμενης; Κάτι σαν μεταχρονολογημένες επιταγές;
Επίσης τα συγκεκριμένα ιατρεία δεν δουλεύουν με ραντεβού;
Θες να μου πεις ότι φαίνεται σαν να είδαν ασθενείς επιπλέον από τα ραντεβού; Δηλαδή μπορεί να πάρουν κι εύσημα αφού φαίνεται ότι "βλέπουν" κι εξυπηρετούν παραπάνω κόσμο;

Τι κάθομαι και τα ψάχνω ε; Αφού πάντα το σύστημα βρίσκει τη λύση.

23 Ιουνίου 2009, 12:46:14
Απάντηση #355
Αποσυνδεδεμένος

theodos

'' Επιχείρηση "φως" για τη διαφάνεια''
Πρόταση απο τον ιδιωτικό τομέα, με προσφoρά δωρεάν στο Δημόσιο μηχανογραφικού σύστηματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιουνίου 2009, 12:48:44 από theodos »
Θεοδοσίου Θεοδόσιος
Γενικός Ιατρός

23 Ιουνίου 2009, 14:29:22
Απάντηση #356
Αποσυνδεδεμένος

LakisAthina

Ιατροί

Οπότε στο εξής (μετά και την προηγούμενη καταχώρηση του συναδέλφου theodos,  όχι μόνο οι φαρμακάδες αλλά πολλοί περισσότεροι θα γνωρίζουν αυτό και πολλά ακόμη για τους Ιατρούς. Έτσι ο Ιατρός (και κυρίως ο Γενικός) πλέον χάνει κάθε αξία, πρωτοβουλία και άποψή του, κάθε κύρος κάθε ουσία του, αφού μετατρέπεται ολοκληρωτικά νόμιμα και τυπικά, σε ένα γρανάζι μηχανής υπολογιστών, νομοσχεδίων εγκυκλίων οδηγιών αλλά κυρίως αυστηρού ελέγχου σε τυχόν σφάλμα του. Νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχει σημαντικά συμβάλλει η όλη εικόνα του Ιατρού (επαναλαμβάνω κυρίως Γενικού Ιατρού) όπως στο συγκεκριμένο θέμα συζήτησης στην ενότητα αυτή εξ αρχής, συστηματικά και με εμμονή θεωρώ,  έχει παρουσιαστεί.

Καλή συνέχεια κύριοι στο έργο μας, όπως ο καθένας από εμάς το αντιλαμβάνεται.

23 Ιουνίου 2009, 19:58:48
Απάντηση #357
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Καλή συνέχεια κύριοι στο έργο μας, όπως ο καθένας από εμάς το αντιλαμβάνεται.

Το κύρος και η καταξίωση του Γ.Ι., δυστυχώς στον τόπο μας δεν είναι δεδομένα, αλλά ζητούμενα.
Οι τεχνητές ωραιοποιήσεις και ο στρουθοκαμηλισμός όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά διαιωνίζουν την υπάρχουσα φαύλη και στρεβλή κατάσταση όπως τη βιώνουμε καθημερινά.
Δεν νομίζω ότι πρωτοβουλίες που κινούνται στην κατεύθυνση του περιορισμού της τεχνητής ζήτησης, της περιστολής της ιιατρικής σπατάλης και της προστασίας από την αφαίμαξη των Ασφαλισμένων και των Ασφαλιστικών Ταμείων όπως αυτή που παρουσιάστηκε από τον user theodos, πρέπει να μας βρίσκουν αντίθετους. Στην πραγματικότητα, μόνο όσοι τροφοδοτούν και τροφοδοτούνται από την παρούσα κατάσταση έχουν συμφέρον να αντιδρούν, όμως το γενικό καλό δεν μπορεί να είναι δέσμιο των συμφερόντων ολίγων.
Και επειδή ΕΛ δεν είναι μόνο η Athina, είμαι πρόθυμος να φιλοξενήσω ένα πρωί στο ιατρείο μου όποιον συνάδελφο θα ήθελε να γευτεί την εμπειρία.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιουνίου 2009, 22:28:02 από Ο διακομιστής »

23 Ιουνίου 2009, 22:10:18
Απάντηση #358
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Έχω απίστευτη πίεση χρόνου αλλά αυτή η συζήτηση με προκαλεί.... Δεν θα χαϊδέψω τα αυτιά κανενός.

Τι ορίζει την σχέση ιατρού-ασθενή; Σίγουρα όχι τα σκευάσματα που συνταγογραφεί ο ιατρός. Μια συνταγή ταμείου δεν δηλώνει καν εάν θα χρησιμοποιήσει ο ασθενής. Μήπως την έχετε μπερδέψει με την σχέση μεταξύ συνταγογράφου/ελεγκτή με τον ασθενή;

Όταν ο φαρμακοποιός δείχνει μια συνταγή στον φαρμακευτικό επισκέπτη σίγουρα δεν είναι νόμιμος και αυτό είναι σίγουρο. Και εδώ αρχίζει το ζουμί της υπόθεσης:
Υπάρχουν φαρμακεία που διαθέτουν λογισμικό στην διαχείριση του φαρμακείου και κάποια που επιπλέον τροφοδοτούν ένα δίκτυο συλλογής δεδομένων με το περιεχόμενο των συνταγών που περνούν από το φαρμακείο που συμμετέχει. Όσο τα δεδομένα που κρατούν είναι ανώνυμα και δεν μπορούν να προσωποποιήσουν ασθενή ή ιατρό, τότε είναι απόλυτα νόμιμοι, και κατά την γνώμη μου δεν είναι ανήθικοι. Όταν όμως συλλέγονται και διατηρούνται δεδομένα μέσω των οποίων μπορεί να εξαχθεί ποιος ήταν ο ασθενής ή ο ιατρός τότε παρανομούν και μια καταγγελία στην ΑΔΑΕ αρκεί να τους βάλει στην θέση τους. 

Αυτή η συλλογή ανώνυμων δεδομένων δεν καταλαβαίνω που βλάπτει την άσκηση της ιατρικής. βλάπτει όμως κάποιους με τα παρακάτω:
α) Φαίνεται πως σε μια περιοχή δεν κινείται το Χ φάρμακο παρά τις μεγαλιώδεις δηλώσεις:"Σήμερα μόνο σου έγραψα 30 κουτιά"
β) Δείχνει την φτώχεια στην άσκηση της ιατρικής όταν πχ σε κάθε τραύμα γράφεται αντιτετανικός ορός αλλά όχι εμβόλιο, καθώς οι περισσότεροι αγράμματοι δεν έχουν διαβάσει ούτε τις ενδείξεις που έχει μέσα στο spc ο αντιτετανικός.
γ) Δείχνει τις πελατειακές σχέσεις ιατρών-φαρμακευτικών εταιριών.

Επειδή συχνά και ειδικά τώρα που το έχω ρίξει στο διάβασμα για κάποιες εξετάσεις, δεν πιάνω αμέσως το πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει, μήπως μπορείτε να μου εξηγήσετε που είναι το πρόβλημα; Γιατί το μόνο πρόβλημα που βλέπω είναι ότι όταν εμείς οι ίδιοι δεν έχουν μηχανισμούς ποιότητας και ελέγχου κάποιοι άλλοι (προφασιζόμενοι την διαφάνεια) θα τους δημιουργήσουν για να μας ελέγχουν με στόχο το δικό τους όφελος. Σε αυτό θεωρώ, και το είχα γράψει και στο προηγούμενο φόρουμ, ότι η απουσία ιατρικών συλλόγων, των επιστημονικών οργάνων της ειδικότητας και του συναφών πανεπιστημιακών τμημάτων είναι εγκληματική και υποσκάπτει το μέλλον της ειδικότητας.

Ο κακός Κουναλάκης.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

24 Ιουνίου 2009, 02:26:38
Απάντηση #359
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Από τα διάφορα λογισμικά τα οποία είναι διαθέσιμα και χρησιμοποιούνται από τους φαρμακοποιούς, (και είμαι σε θέση να γνωρίζω).
α) I-M-S (καταγράφει μόνο το πλήθος των σκευασμάτων σε διάστημα 1 μήνα), χωρίς να αποκαλύπτει χρόνο/ στοιχεία ασθενούς / συνταγογράφου κ.λ.π.
β) Aegate (live web καταγραφή) από το συμβόλαιο που υπογράφεται, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση οποιονδήποτε στατιστικών στοιχείων από την πλευρά της εταιρείας. Η τελευταία είναι σε πειραματική βάση ακόμα, και το κύριο που προσφέρει, είναι να ελέγχει αν το batch των φαρμάκων αν είναι αποδεκτό και δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του.
γ) Lavipharm- Lavidas -Pharma plus software: από περιορισμένο αριθμό φαρμακείων, ο φαρμακοποιός έχει το δικαίωμα να μη στείλει τα στοιχεία του.
δ) Προγράμματα από ΟΣΦΕ (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος), αποτελούν τα προγράμματα συλλογής στατιστικών στοιχείων από τις φαρμακαποθήκες. Στον συγκεκριμένο τομέα δεν μπορώ να γνωρίζω τι συμβαίνει. Επανειλημμένα έχω εκθέσει τις ανησυχίες μου στον ΣΥ.ΦΑ.Κρήτης για το γεγονός ότι άνθρωποι που δεν σχετίζονται με τον χώρο των επιστημόνων υγείας (ισχύει άραγε το ιατρικό απόρρητο;;), έρχονται σε επαφή με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Οι φαρμακοποιοί, θέλοντας και μη είναι συνεργάτες των ιατρών. Θεωρώ χαζό κάποιον που παίζει με "το ψωμί του". Οι φαρμακοποιοί έχουν συναίσθηση του ρόλου του ιατρού.
Όσον αφορά τους φαρμακευτικούς αντιπροσώπους, ισχύει και το ότι.. "αν δεν πουλήσεις και λίγη μούρη, όλοι σε έχουν... ". Δεν χρειάζεται πυρηνικό φυσικό για να καταλάβει κανείς αν το φάρμακο του κινείται ή όχι. Κακώς όμως ψαρώνουν και πολλοί ιατροί, στο στυλάκι... "τα πάντα είναι γνωστά", "αυτά φαίνονται" κ.λ.π.
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6841 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2013, 23:47:26
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
5699 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2016, 17:09:43
από Αρχίατρος
10 Απαντήσεις
4982 Εμφανίσεις