Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (2/253) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Επίσης: μήπως συνταγογραφείς Ελκοστόπ, Βασταρέλ, Απροβέλ και Ακτονέλ;
Μπα, μάλλον τη Φαρμανέλ θα υποστηρίζεις.  :D  ;)

Υ.Γ.: Σόρυ αν δεν επιτρέπεται η "διαφήμιση", μπορείτε να το απαλείψετε - αν και μόνο για διαφήμιση δεν πρόκειται.

EzeΤΡΟΛ:
Ένα κουτί πραζόλης: 50 ευρώ

Ένα κουτί αναστολέα ακετυλοχολινεστεράσης: 128 ευρώ

Ένα κουτί τεριπαρατίδης: 550 ευρώ

Να βλέπεις τον φαρμακοποιό του χωριού να μη μπορεί με την επίσχεση να εισπράξει ούτε μία συνταγή: Αξία ανεκτίμητη!

EzeΤΡΟΛ:
Τί ειν' τούτο πάλι;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ανασταίνουν τη λίστα;
Αν πρόκειται έτσι να καταπολεμηθεί η συνταγογράφηση των ιλουστρασιόν,  life-style "φαρμάκων" (ή φαρμάκων, δεν ξέρω) που δεν διδαχθήκαμε στο πανεπιστήμιο, δεν υπάρχει εμπειρία από τη χορήγησή τους (αν και ο ιατρός κατακλύζεται με διαφήμιση από την πρώτη μέρα που θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας), είναι αμφιβόλου χρηστικότητας και αποτελεσματικότητας και φυσικά τριψήφιας τιμής, τότε πολύ σωστά, να επανέλθει η λίστα και όποιος τα τραβάει ο οργανισμός του, να τα πληρώνει από την τσεπούλα του και καλή χώνεψη.
Αν είναι όμως να εκφυλιστεί η λίστα με τα αλήστου μνήμης χαρτάκια ότι και καλά τα εν λόγω σκευάσματα (όπως και τα θρυλικά Daflon, gel Voltaren και Vastarel κ.α.) είναι "αναντικατάστατα" και με τον τρόπο αυτό να επιτυγχάνεται η πολυπόθητη συμμετοχή 25% που τα καθιστά πιο ελκυστικά και βάζει σε πειρασμό τους καταναλωτές, τότε θα ήθελα να ρωτήσω: τί θα γίνει αν δεν συμφωνώ ότι είναι αναντικατάστατα;  Μπορεί να μου επιβάλλει ο καταναλωτής ή ο φαρμακοποιός να τα συνταγογραφώ και να συμπληρώνω το χαρτάκι του αναντικατάστατου; Το ρωτάω αυτό ενόψει του τσουνάμι life-style φαρμάκων που έρχεται, όπως π.χ. για το ροχαλητό (ότι και καλά χάπι που καταπολεμά την υπνική άπνοια) και άλλα παρόμοια.

EzeΤΡΟΛ:
Ποιό φάρμακο είναι συνώνυμο Έλληνα πολιτικού αρχηγού;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Χο, χο, χο όπως θα γελούσε και ο πρόεδρος του Θρύλου.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Ίσως τα παρακάτω δεν ταιριάζουν τόσο με την πολυφαρμακία αλλά με το καθεστώς διακίνησης των φαρμάκων γενικότερα. Ομολογώ ότι από το πρωί είμαι συγκλονισμένος κι έχω αναθεματίσει ουκ ολίγες φορές (πράγμα που κάνω συχνά πυκνά) της απόφασή μου να μην ακολουθήσω τη φαρμακευτική στην οποία είχα εισαχθεί κατά την πρώτη μου συμμετοχή στις Πανελλήνιες εξετάσεις και προσπαθώντας να ξεπλύνω την «ρετσινιά» της αποτυχίας και να επιτύχω το όνειρο ζωής ( όχι τόσο της δικής μου….) επανήλθα δριμύτερος (τρομάρα μου) την επόμενη χρονιά και πέτυχα την εισαγωγή μου στην ιατρική. (Το μοιραίο λάθος ήταν που ξεγράφτηκα από τη Φαρμακευτική γιατί αν είχα μείνει εγγεγραμμένος ακόμη –λίγο παράνομα μεν αλλά ποιος θα το μάθαινε- ομολογώ ότι θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να την τελειώσω ακόμη και τώρα).

Λοιπόν, μετά την κάπως εκτεταμένη εισαγωγή εισέρχομαι στο ζουμί.
Σήμερα αντέγραψα συνταγή ογκολόγου ιατρού:
Caps Sutent 50 mgr bt I (ένα)
Η ουσία ονομάζεται Sunitinib, η εταιρία είναι η Pfizer και το κουτί περιέχει 30 κάψουλες. Το σχήμα είναι 1x1 για 4 βδομάδες, διακοπή 2 βδομάδων και επανάληψη της λήψης.
Θεώρησα λογικό ότι το φάρμακο είναι νοσοκομειακό και παρέπεμψα τον ασθενή στο φαρμακείο του νοσοκομείου. Η απάντηση του ασθενή με παραξένεψε: «Μα γιατρέ, το προηγούμενο κουτί το είχαμε πάρει από το φαρμακείο του χωριού».
Ανατρέχω λοιπόν σε έναν πρόχειρο τιμοκατάλογο που είχα και βλέπω με έκπληξη ότι το σκεύασμα με τις 30 κάψουλες έχει τιμή…(κρατηθείτε) 7957 ευρώ! (επτά χιλιάδες εννιακόσια και τα ρέστα παγωτά, ολογράφως για να μην θεωρηθεί λάθος πληκτρολόγηση!). Επισημαίνω ότι ο τιμοκατάλογος είναι στις αρχές του 2007 και αναφέρεται σε περιοχή με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Και πράγματι το φάρμακο δεν είναι νοσοκομειακό!

Συνειδητοποιώ ότι με την υπογραφή μου έχω κάνει πλουσιότερο το φαρμακοποιό του χωριού κατά 2000 (δύο χιλιάδες) ευρώ (ίσως και περισσότερα) μέσα σε 30 δευτερόλεπτα! Κατεβάζοντας απλά ένα κουτάκι από το ράφι, ξεκολλώντας το κουπόνι, επικολλώντας το στη συνταγή και βάζοντας τον ασθενή να υπογράψει. (Πω πω, κουράστηκα που τα έγραψα, πόσο μάλλον να τα κάνεις όλα αυτά!). Αλήθεια, με τι ποσοστά κέρδους επί της λιανικής τιμής δουλεύουν οι «συνάδελφοι»;
Συνειδητοποιώ ότι έχει κερδίσει σε 30 δευτερόλεπτα ποσό ίσο με τους μισθούς μου για 1 ½ μήνα!!!

Δεν θα έπρεπε αυτό το φάρμακο να είναι νοσοκομειακό;;; Η τιμή και το γεγονός ότι χορηγείται από ιδιωτικά φαρμακεία το καθιστούν εξωφρενικό, προκλητικό έως και ύποπτο!
Αναρωτιέμαι (αν και η απάντηση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη) γι’ αυτόν τον ατυχή συνάνθρωπό μας (για τον καρκινοπαθή αναφέρομαι) ποιος νοιάζεται και προσεύχεται να κρατηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στη ζωή; Ο ίδιος; Οι συγγενείς του; Ο φαρμακοποιός του χωριού*;

*Αν θεωρείτε τη συγκεκριμένη απάντηση σωστή, προσθέστε ότι οι προσευχές περί μακροζωίας του καρκινοπαθούς συνοδεύονται από ανάλογες προσευχές να μην αλλάξει φαρμακείο!! Σε περίπτωση που αλλάξει φαρμακείο οι πρώτες προσευχές αδρανοποιούνται (στην καλύτερη περίπτωση) ή αντικαθίστανται από άλλου είδους προσευχές….. (ας μη γίνω τόσο κακός, σταματώ εδώ).

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση