Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΘα σας βάλω ένα μικρό κουίζ που σχετίζεται με την παρακάτω φωτογραφία.
Θα ήθελα να μου πείτε σε τι περιστατικό θα δίνατε (αν θα δίνατε ποτέ) εσείς μια τέτοια αγωγή ή διαφορετικά σε τι περιστατικό θεωρείτε ότι ο «συνάδελφος» έδωσε την παρακάτω αγωγή.......
--- Τέλος παράθεσης ---
Caps Meprolel (Ομεπραζόλη) 20 mg -->>> Για να καλύψει τις παρενέργειες της κλαριθρομυκίνης, αλλά ο συνδυασμός τους + φλουκοναζόλη είναι ψιλο-επικίνδυνος
Tabl Odycin (Κλαριθρομυκίνη) 500mg -->>> Για να καλύψει λιγουλάκι τα Gram(+) και τα ενδοκυττάρια
Caps Flucodrug (Φλουκοναζόλη) 100mg ---->>>> Για να καλύψει μύκητες
Cream Ialuset Plus* + Εμποτισμένες γάζες Ialuset Plus* ----> Υαλουρονικό (ξερή πληγή;) + Άργυρος για Gram(-)
Tabl Brasan --->>> Σαν παυσίπονο
Όλα τα πιάνω και όλα τα θεραπεύω ο κύριος....
Να υποθέσω ότι πρόκειται πρακτικά για κάποια πληγούλα σε κάποιο δακτυλάκι του ποδιού;;;;
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Ο συνάδελφος Κουναλάκης έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να βρει μια λύση στο κουίζ. Ενδιαφέρουσα προσπάθεια για κάποιον που σκέφτεται ιατρικά. Προσωπικά αμφιβάλλω αν ο συνάδελφος (ο συνταγογράφος ε; Όχι ο Κουναλάκης) ξέρει τι είναι Gram, δε μπαίνω σε δύσκολα του τύπου Gram (+) και Gram (-) Σίγουρα όμως ξέρει καλή αριθμητική. Να αθροίζει "ποσοστά". Αν και πιστεύω ότι οι συνταγές είναι ίδιες. Έχει υπολογιστεί ο "αποδοτικότερος" συνδυασμός και.... copy paste στις συνταγές.
Όπως έχουμε γυναικολόγο που δίνει συνεχώς για κολπικές πλύσεις 2 φιάλες Octenisept από 1 lt η καθεμιά. Αφού σκέφτομαι ότι ο σκοπός του δεν είναι να καταστρέψει τα (υποτιθέμενα) παθογόνα μικρόβια του κόλπου μέσω της τοπικής δράσης του αντισηπτικού αλλά μέσω του πνιγμού των μικροβίων!!
EzeΤΡΟΛ:
Kατ' αρχή, θα ήθελα με τη σειρά μου να επισημάνω την απαξιωτική παραποίηση του ονόματος της πραζόλης από Meprolen σε Meprolel, εκτός και αν έγινε επίτηδες για να "τη σπάσουμε" στον φαρμακοποιό και να τον αναγκάσουμε να τρέχει από πίσω μας για διόρθωση. Η μέθοδος της ελαφράς παραλλαγής του ονόματος, αποφέρει πιο επιτυχημένα αποτελέσματα όταν τα ματζούνια έχουν "παρθεί" από φαρμακείο άλλου Νομού οπότε και καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η διόρθωση της συνταγής. Η μέθοδος ενδείκνυται ιδιαίτερα για τους υπερόπτες "πρωτευουσιάνους" παραθεριστές οι οποίοι είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι από την απορία-σήμα κατατεθέν: "Πώς; Δεν έχετε Ωριλά στο Κέντρο Υγείας σας;"
Επί της ουσίας, η πραζόλη, η κρέμα και οι εμποτισμένες γάζες, ανήκουν στην ίδια εταιρεία, που δουλεύει "με το κομάτι" αφήνοντας για τον γιατρό ένα interest της τάξης των 8+3+4 γιούρο αντιστοίχως. Εδώ είναι που τίθεται το αμείλικτο ερώτημα: ποιός "δικαιούται" αυτά τα γιούρο; Ο γιατρός που έσπρωξε την πραμάτεια ή αυτός που την ξέπλυνε; Και συνακόλουθα: αν για οποιοδήποτε λόγο δεν καταβληθεί τελικά το interest στον "δικαιούχο" ιατρό, ποιός το καρπώνεται; Η εταιρεία ή ο φαρμακάς που μπορεί ψευδώς να αναφέρει στους προϊσταμένους του ότι το κατέβαλε στον ιατρό; (Εννοείται ότι το ερώτημα τίθεται γενικά και όχι επί του συγκεκριμένου παραδείγματος.)
Γενικά, έχω πειστεί και εφαρμόζω σε κάθε ευκαιρία την αρχή του κ. Argiriou "Το να μην κάνεις τίποτε" την οποία επέκτεινα σε "Το να μην δίνεις τίποτε". Ωστόσο, καθημερινά βρίσκομαι απέναντι σε δεκάδες κουτιά (έχετε παίξει ποτέ jenca με κουτιά φαρμάκων; ) να σπαζοκεφαλιάζω προσπαθώντας να εφεύρω διαγνώσεις για να ξεπλύνω φάρμακα που έχουν καταναλωθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μου και μερικές φορές παρά την αντίθετη γνώμη μου. Τόσο με αγανακτούν κάτι τέτοια ξεπλύματα φαρμάκων, που καμιά φορά θα γράψω πάνω στη συνταγή ως διάγνωση: "Τα πήρε μόνος του" ή "Του τα φόρτωσαν" ή "Μου τα έκανε τσουρέκια για να του τα γράψω", ανάλογα με την περίπτωση, και ας με καλέσουν μετά να δώσω εξηγήσεις.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Αφού ζητήσω ταπεινά συγνώμη για το ορθογραφικό λάθος του σκευάσματος, να επισημάνω ότι όλα (πλην Brasan) ανήκουν σε εταιρίες "με το κομμάτι". Ο συνάδελφος το "παίζει" (το παιχνίδι, για να μην παρεξηγηθώ) έξυπνα και μοιράζει τα κομμάτια για να έχει τη δυνατότητα να κάνει παιχνίδι με πολλές εταιρίες. Γιατί φυσικά θα γράψεις 10 κομμάτια (ασήμαντο ποσό για το συνάδελφο) και θα πεις ότι έγραψες 15-20 στο φαρμακά. Αν δείξει δυσπιστία, τότε τον κόβεις από "συνεργάτη", επομένως δεν θα δείξει δυσπιστία, επομένως θα σου πληρώσει (και) τα πλασματικά.
Ακολουθεί σε φωτογραφία η φοβερή πάθηση, που απαιτούσε όλη αυτή τη φοβερή θεραπεία.
Η διάγνωση είναι, σύμφωνα με ειδικό δερματολόγο στον οποίο κατέφυγε ο ασθενής, δυστυχώς αφού πρώτα πέρασε από το φαρμακείο και εκτέλεσε τη συνταγή του "φίλου" μας: "Δερματικός ερεθισμός σε χηλοειδές σε έδαφος χειρουργικής τομής για κυστεοκήλη". (Η επέμβαση -και το χηλοειδές φυσικά- είχε γίνει προ 25ετίας)
EzeΤΡΟΛ:
Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε κι εσείς, αλλά όσο πλησιάζει η 1η Αυγούστου, οπότε πολλά δημοφιλή ματζούνια μετατρέπονται σε ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα), πληθαίνουν τα κρούσματα αποστολής από φαρμακοποιούς των πελατών τους στα ιατρεία, προκειμένου ο γιατρός ή "το παιδί" (στη δική μου περίπτωση) να συνταγογραφήσει μερικά κουτιά για καβάτζα.
Ωστόσο, όπως ορίζει εγκύκλιος, οι συνταγογραφούμενες συσκευασίες (εμβαλάγια κατά την τεχνική ορολογία), δεν πρέπει να υπερβαίνουν την ποσότητα που χρειάζεται για την κάλυψη ενός μήνα.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση