Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Νοεμβρίου 2024, 17:26:48

Ψηφοφορία

Συμφωνείτε με την εφαρμογή λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΛΣΦ);

Α. Όχι, δεν επιθυμώ να τεθεί κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.
Β. Ναι, θεωρώ επωφελή και επιβεβλημένη την εφαρμογή αυστηρής ΛΣΦ.
Γ. Προτιμώ να εφαρμοστεί η ΛΣΦ, αλλά με παραθυράκια (γνωματεύσεις αναντικατάστατου).

Αποστολέας Θέμα: Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας  (Αναγνώστηκε 611270 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Ιανουαρίου 2010, 19:57:32
Απάντηση #555
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ενώ η καθαρή κερδοφορία τους μόνον από τα φάρμακα ξεπερνάει τα 750 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Mη μας διαφεύγει και το γεγονός ότι πρόκειται ουσιαστικά για κρατικοδίαιτο επάγγελμα!
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιανουαρίου 2010, 20:50:54 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Ιανουαρίου 2010, 10:03:14
Απάντηση #556
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Οι φαρμακοποιοί δέχονται με αμυντική στάση τη συντονισμένη προσπάθεια υπονόμευσης του κόπου και της νοημοσύνης τους.
To πραγματικό πάρτι, ενδέχεται να ξεκινήσει το Μάρτη. :)

Μέχρι τότε, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, να κάνουμε κανά συμπόσιο, μπας και ξεστραβωθούμε λίγο.
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

23 Ιανουαρίου 2010, 10:41:27
Απάντηση #557
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (ΤΟ ΒΗΜΑ 23/01/2010)

Επιτακτική χαρακτηρίζει την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων κατά της υπερσυνταγογράφησης και υπερτιμολόγησης φαρμάκων η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μετά την αποκάλυψη του «Βήματος» για τις εκθέσεις που αφορούν το κύκλωμα με τα φάρμακα, οι εκθέσεις μπήκαν ήδη στο «μικροσκόπιο» της ηγεσίας του υπουργείου. Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης έχει ζητήσει στοιχεία από πέντε ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να γίνει σύγκριση των τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

«Οταν αυξάνεται δραματικά η φαρμακευτική δαπάνη, το κράτος πρέπει να λαμβάνει άμεσα μέτρα, όπως ο έλεγχος των συνταγογραφήσεων» δηλώνει ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, καθηγητής στη London School of Εconomics κ. Ηλ. Μόσιαλος.

Παράλληλα, από το υπουργείο Εργασίας επιχειρείται το «ξερίζωμα» του φαινομένου της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο νοσοκομεία της Αττικής βρέθηκαν υπερτιμολογημένα φάρμακα και ιατρικά υλικά κατά 100%. «Το ασφαλιστικό ταμείο μπορεί να πληρώνει για μια επέμβαση σε ένα νοσοκομείο 20.000 ευρώ και σε άλλο νοσοκομείο για την ίδια επέμβαση 40.000 ευρώ» απεκάλυψε στο «Βήμα» ο κ. Κουτρουμάνης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «με τα στοιχεία που διαθέτουμε υπάρχουν περιθώρια για μείωση των δαπανών. Χρειάζεται όμως αποτελεσματικός και συνεχής έλεγχος. Σας διαβεβαιώνω ότι οι ατασθαλίες θα παραπέμπονται εφεξής στη Δικαιοσύνη».
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιανουαρίου 2010, 10:47:58 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Ιανουαρίου 2010, 10:46:32
Απάντηση #558
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (ΤΟ ΒΗΜΑ 23/01/2010)

O κ. Ανδρέας Λοβέρδος μπορεί να απλώσει το χέρι του και να περισώσει μερικά δισεκατομμύρια τον χρόνο. Χωρίς να γίνει κακός, χωρίς να απολύσει αθώους, χωρίς να κάνει αδικίες. Αρκεί να περιορίσει τη φαρμακοφαγία. Είναι γνωστό ότι οι Ελληνες είναι κάπως βουλιμικοί με τα χάπια: βλέπουν ταμπλέτα και ξερογλείφονται σαν να πρόκειται για σοκολατάκι. Δύο εκθέσεις που έφτασαν στα χέρια του υπουργού Εργασίας από το βροχερό Λονδίνο (συγκεκριμένα από τη London School of Εconomics) καταδεικνύουν ότι τα πολλά χρήματα δεν προκύπτουν μόνο από την υπερκατανάλωση. Το Δημόσιο έχει πιαστεί Κώτσος των φαρμακευτικών εταιρειών- οι οποίες παρεμπιπτόντως προσπάθησαν να εμποδίσουν τη δημοσίευση των στοιχείων. Μέσα σε εννέα χρόνια οι δαπάνες του ΙΚΑ για φάρμακα τετραπλασιάστηκαν- και βάλε. Από 583 εκατ. ευρώ το 2000 άγγιξαν τα 2,4 δισ. ευρώ το 2009. Την ίδια γενναιόδωρη διάθεση (προς τις βιομηχανίες) έδειξε και ο ΟΓΑ.

Oι δύο εγγλέζικες εκθέσεις που έχει στα χέρια του ο κ. Λοβέρδος τού δίνουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους προκατόχους του. Γνωρίζει επακριβώς από ποια σχισμή του συστήματος ξέφυγε καθένα από τα αδικοχαμένα ευρώ. Είναι να απορούμε. Τόσοι και τόσοι υπουργοί Εργασίας των τελευταίων εννέα ετών (είναι και πολλοί πανάθεμά τους) δεν είδαν τα έξοδα που διογκώνονταν; Οταν ετοίμαζαν τον ετήσιο προϋπολογισμό τους, δεν έβλεπαν το φούσκωμα στα έξοδα λίγο παραπάνω από πέρυσι και ακόμη παραπάνω από πρόπερσι; Δεν συνέκριναν τις τιμές με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Επρεπε να κυκλοφορήσουν εκθέσεις του LSΕ για να διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ιατρικές διαγνωστικές συσκευές που στοιχίζουν ως και 500% ακριβότερα απ΄ ό,τι στις χώρες τις Βόρειας Ευρώπης; Τέλος πάντων. Αυτά πέρασαν. Ας δούμε τα μελλούμενα.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού, από τον Μάιο θα αλλάξει το καθεστώς της ασυδοσίας. Τα φάρμακα θα συνταγογραφούνται μέσω κομπιούτερ, τα στοιχεία θα διασταυρώνονται. Ετσι δεν θα μπορούν να φεύγουν φάρμακα από δημόσια νοσοκομεία και να πηγαίνουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δεν θα μπορεί ο ασφαλισμένος να προμηθεύεται κιβώτια που καταλήγουν στο ντουλάπι με τα ληγμένα. Οι γιατροί θα ελέγχονται: δεν θα μπορούν διά πάσαν νόσον να συστήνουν αλοιφή για αιμορροΐδες συγκεκριμένης εταιρείας. Ο κ. Λοβέρδος έχει λοιπόν δύο τρόπους για να μειώσει τις δαπάνες: να αγοράζει φθηνότερα και να διαθέτει μικρότερες ποσότητες. Ξέρει επακριβώς ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από αυτήν την ιστορία, ξέρει ποιες μεθόδους ακολουθούν και τώρα θα πρέπει να προτείνει μια εφαρμόσιμη θεραπεία. Στις μεγάλες αλλαγές, όπως αυτή των συνταγογραφήσεων, προκύπτουν αγωνίες: Πώς θα γίνει να μην την πληρώσουν οι ασφαλισμένοι; Πώς θα γίνει ο έλεγχος να μην είναι σε βάρος των αδυνάτων;

Φανταζόμαστε ήδη τους συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά τον διαπιστευμένο κομπιουτερά του κάθε καταστήματος ΙΚΑ. Η εμπειρία δείχνει ότι οι καλές ιδέες πάσχουν στην εφαρμογή, όπως έγινε με τα ραντεβού με τους γιατρούς. Από τότε που θεσπίστηκαν, οι ασθενείς περιμένουν κανένα εξάμηνο ώσπου να βρεθεί κενό. Δεν ξέρουμε τι έχει ακριβώς στο μυαλό του ο κ. Λοβέρδος, όμως σε κάθε πρόθεση εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα πετάγονται και οι συνδικάλες για να εγείρουν ζητήματα. Προβλέπεται ειδικό επίδομα χρήσης υπολογιστή; Μήπως οι εργαζόμενοι στις γραμματείες χωριστούν σε ανώτερους και κατώτερους ανάλογα με την προσαρμογή στα ψηφιακά δεδομένα; Οι γιατροί θα συμμορφωθούν; Ολα αυτά μπορεί να γίνουν μικρά αγκαθάκια, ικανά για μικρή ζημιά. Η πολιτική βούληση είναι το ήμισυ του παντός.

Ισως ο κ. Λοβέρδος δεν είναι υπεραισιόδοξος μιλώντας για αλλαγές τον Μάιο. Πάντως δεν έχει να κερδίσει τίποτε αν λιβανίζει τις προτάσεις του για πολύ καιρό, ούτε αν συστήσει πέντε-έξι επιτροπές για να αποφασίσουν σε πόσα τέρμινα ωριμάζει η πρόταση. Στα φάρμακα παίζονται δισεκατομμύρια. Αρκετά έβγαλαν σε βάρος μας οι φαρμακευτικές εταιρείες, αρκετά οι μεσάζοντες, αρκετά οι αργυρώνητοι γιατροί. Αμ΄ έπος, αμ΄ έργον.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιανουαρίου 2010, 11:24:29 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Ιανουαρίου 2010, 19:48:57
Απάντηση #559
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  (23/01/2010 ΕΘΝΟΣ)

Την ερχόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα, στις 28 Ιανουαρίου οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα έχουν ολοκληρώσει την ανατιμολόγηση των 6.000 φαρμάκων.

Εκτιμήσεις θέλουν να έρχονται μειώσεις τιμών έως και 40% στις τιμές των φαρμάκων στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προχωρεί στην ανατιμολόγηση με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. των 27 κρατών. Και μάλιστα χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης στη γενική γραμματεία Εμπορίου που είχε η υπουργός Λ. Κατσέλη και το προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανιών, η πρώτη φέρεται να απέρριψε αίτημα της ΠΕΦ για επιλογή άλλου τρόπου ανατιμολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίοι ζήτησαν οι μειώσεις τιμών που θα γίνουν να κινηθούν στο 3% με 5% σε όλα τα σκευάσματα. Πηγές, όπως προαναφέρθηκε, φέρουν την υπουργό να αρνήθηκε το αίτημα των επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν το 80% της παραγωγής και διάθεσης αντιγράφων φαρμάκων και να αντέτεινε τη χρηματοδότησή τους με κίνητρα μέσα από το ΕΣΠΑ για ανάπτυξη και έρευνα.

« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιανουαρίου 2010, 20:03:46 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Ιανουαρίου 2010, 17:10:29
Απάντηση #560
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Σήμερα, μια ασφαλισμένη, αντί να πάει πρώτα στον ιατρό και κατόπιν στο φαρμακείο, πήγε πρώτα στο φαρμακείο, πήρε μια αντιβίωση αξίας 43 ευρώ, και ήρθε έπειτα στον yours truly  ...για να πάρει συνταγή!  Τί άλλο θα δούμε!
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Ιανουαρίου 2010, 19:26:04 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

26 Ιανουαρίου 2010, 19:01:17
Απάντηση #561
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Με μεγάλη αγωνία αναμένεται ο νέος τιμοκατάλογος φαρμάκων, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου.

Πληροφορίες θέλουν διάφορους "ενδιαφερόμενους" να ζήτησαν διαβούλευση με τους συναρμόδιους υπουργούς ενόψει της ανακοστολόγησης, κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό μπροστά στην κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης των Ασφαλιστικών ταμείων.

Πολλά είναι αυτά που παίζονται γύρω από την τιμή του φαρμάκου, και γι΄αυτό η τιμολόγηση τους είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

Κττμγ1, crash test για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στην προσπάθεια καταπολέμησης της φαρμακευτικής σπατάλης, θα παίξει το εύρος της μείωσης της τιμής των Exelon/Aricept/Reminyl και αυτό είναι που θα κοιτάξω πρώτο απ' όλα την Πέμπτη που θα ανακοινωθεί ο νέος τιμοκατάλογος.

Μέχρι τότε, η αγωνία θα χτυπάει κόκκινο.

1 Κατά την ταπεινή μου γνώμη
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιανουαρίου 2010, 19:06:26 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Ιανουαρίου 2010, 20:05:29
Απάντηση #562
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Πάρτι 3,5 δισ. με συνταγές
Βάζουν φρένο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τον Μάρτιο


Τελειώνει το πάρτι με τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας (που κοστίζουν 3,5 δισ. ευρώ ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία), διαμηνύει  σε όλους τους τόνους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προωθώντας πακέτο 6 σημείων (ακόμη και με ηλεκτρονική  καταχώρηση των συνταγών, με στόχο να ελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 συνταγές ανά μήνα).

Στόχος του υπουργείου είναι να βάλει τέλος στην υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, στην προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, καθώς και στις υπερτιμολογήσεις υλικών και θεραπευτικών μέσων. Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε τον σχεδιασμό για την περιστολή των δαπανών, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για περιορισμό των παροχών».

Οι δράσεις του υπουργείου για τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας είναι οι εξής:

1. Προωθείται η ηλεκτρονική καταχώρηση των συνταγών, με στόχο να ελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 συνταγές ανά μήνα. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ, που αρχίζει πιλοτικά (στη Λάρισα και στη Λαμία) την 1-3-2010 και σε πλήρη ανάπτυξη την 1-5-2010, και παράλληλα τη σάρωση των συνταγών των υπόλοιπων Ταμείων από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) που προβλέπεται να αρχίσει την 1-5-2010. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την online καταχώρηση των συνταγών σε επίπεδο φαρμακείου. Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.

Στοχευμένοι έλεγχοι

2. Από τις αρχές Φεβρουαρίου θα αρχίσουν στοχευόμενοι έλεγχοι πανελλαδικά με μεικτά κλιμάκια στελεχωμένα από ειδικούς της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία ελέγχων ασφαλιστικών ταμείων) και των ασφαλιστικών ταμείων (περίπου 120 άτομα) σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία, κ.λπ., με στόχο να εντοπιστούν παραβάσεις και να καταλογιστούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν.

3. Έχει αποσταλεί σε 263 φαρμακευτικές εταιρείες, σε μία μία ξεχωριστά, επιστολή με τα ποσά που οφείλει στα Ταμεία για το δεύτερο τετράμηνο του 2009 στα πλαίσια εφαρμογής του Rebate (σ.σ.: 3% επιστροφή των φαρμακευτικών εταιρειών στα ασφαλιστικά ταμεία από τη συνταγογράφηση φαρμάκων). Πρόκειται για ένα ποσό περίπου 32.000.000 ευρώ.

4. Προωθείται η σύμπραξη των Ταμείων για την από κοινού διαπραγμάτευση και διαμόρφωση ενιαίων κανόνων για την αγορά υπηρεσιών υγείας, την υπογραφή κοινών συμβάσεων συνεργασίας με προμηθευτές, για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών και θεραπευτικών μέσων.

5. Καθιερώνεται ενιαίο ποσό δαπάνης για νοσοκομεία και κλινικές που αφορούν σε υλικά και θεραπευτικά μέσα.



4,5 δισ. οι δαπάνες στα φαρμακεία


ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας είναι εντυπωσιακά:

1. Το 2009 αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ στα 4,5 δισ. ευρώ κινούνταν πέρυσι οι δαπάνες μόνο σε ιδιωτικά φαρμακεία!

2. Το 2008 οι φαρμακευτικές δαπάνες άγγιξαν τα 8 δισ. ευρώ.

3. Από το 2004 μέχρι το 2008, η σπατάλη στις συνολικές πωλήσεις φαρμάκων αυξήθηκε κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ η δαπάνη και η σπατάλη στα νοσοκομεία από το 2004 έως το 2007 σχεδόν διπλασιάστηκε- από τα 837 εκατ. ευρώ έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΙΚΑ, όπου, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ- ΙΚΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, οι δαπάνες υγείας του Ιδρύματος τρέχουν με ξέφρενο, επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο ρυθμό, έτσι ώστε κατά την περίοδο 2007-2009 να υπάρξει αύξηση στις παροχές ασθένειας κατά 25% ενώ κατά 40% να αυξηθεί- κατά την ίδια περίοδο- η φαρμακευτική δαπάνη.


Παρατηρητήριο τιμών για τα αναλώσιμα στα νοσοκομεία


ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ τιμών, κατ΄ αρχάς για τα αναλώσιμα υλικά των νοσοκομείων, και νέους διοικητές των περιφερειών Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα εξήγγειλε χθες στη Βουλή η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία σημείωσε ότι ειδικά στον τομέα του «νοικοκυρέματος» των οικονομικών της Υγείας υπάρχει «τεράστιο περιθώριο βελτίωσης». Όπως είπε η υπουργός Υγείας, «από τη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζεται το νέο σύστημα για τις προμήθειες, το χρέος των νοσοκομείων από τα 6,2 δισ. ευρώ πήγε στα 5 δισ., άρα εδώ υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο εξοικονόμησης υπέρ του συστήματος υγείας». Η κ. Ξενογιαννακοπούλου μάλιστα, αναφερόμενη σε παρατηρήσεις του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα ύπαρξης παρατηρητηρίου τιμών στα φάρμακα, είπε ότι αυτές είναι πολύ ενδιαφέρουσες και σε αυτή την κατεύθυνση θα στραφεί το υπουργείο. Ο κ. Μόσιαλος πρότεινε να συλλέξουν τις τιμές των φαρμάκων από Γερμανία, Σουηδία, Αγγλία και Φινλανδία, που είναι «ακριβές χώρες», όπως είπε, και να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο ώστε να μπορεί να γίνει η σύγκριση. «Στο φάρμακο ειδικά πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα, δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Μάιο για να γίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση», τόνισε ο κ. Μόσιαλος και είπε ότι στα τρία μεγάλα ταμεία- ΙΚΑ, ΟΓΑ και Δημοσίου (ΟΠΑΔ)- το έλλειμμα από 1,1 δισ. ευρώ το 2000 εκτινάχτηκε στο 4,1 δισ. το 2009 και αν συνεχιστεί έτσι το 2010 θα πάει στα 4,9 δισ. ευρώ.

Υπερπληθώρα γιατρών

«Για να καταλάβει κι ο κόσμος για τι πράγμα μιλάμε εάν αντί για 4,1 δισ. ευρώ είχαμε μειώσει τη δαπάνη για φάρμακα στο 3,8 δισ., δηλαδή με αύξηση 360% κι όχι 480%, που και πάλι είναι τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τις δαπάνες ίδιων φαρμάκων άλλων χωρών, τότε οικονομικά θα σήμαινε την πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών τον χρόνο!», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος. Ο ίδιος έθεσε και το θέμα της υπερπληθώρας γιατρών στην Ελλάδα, ένας για 117 ασφαλισμένους «δηλαδή ένας γιατρός για κάθε δύο πολυκατοικίες κι αν συνεχίσουμε έτσι σε λίγο θα πάμε από τον θυρωρό στον γιατρό της πολυκατοικίας», τόνισε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «όσο αυξάνονται οι γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί τόσο μεγαλύτερες οι απαιτήσεις για συνταγογραφία και εξετάσεις».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

28 Ιανουαρίου 2010, 20:08:47
Απάντηση #563
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ξοδεύουμε 8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο σε φάρμακα

Τα «νέα» πανάκριβα σκευάσματα, τα οποία αποτελούν συνήθως αντίγραφα ή βελτιώσεις των παλαιών αλλά έχουν πολλαπλάσια τιμή, γιγαντώνουν τις δαπάνες και απειλούν να τινάξουν στον αέρα νοσοκομεία και Ταμεία

Κατά τρεις φορές διογκώθηκε σε μία οκταετία η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία. Η δαπάνη «τρέχει» με 20% τον χρόνο, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη.

Από το 2000 έως το 2007 αυξήθηκε κατά 242,4% και ξεπέρασε το 1,5 δις. ευρώ τον χρόνο. Το ίδιο διάστημα, σημειώθηκε αύξηση κατά 195,4% στην αγορά φαρμάκων μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.

Ο συνολικός φαρμακευτικός «τζίρος» είναι 8 δισεκατομμύρια τον χρόνο και απειλεί να τινάξει στον αέρα νοσοκομεία και Ταμεία. Γιγαντώνεται κυρίως από τα «νέα», πανάκριβα σκευάσματα, τα οποία έχουν πολλαπλάσια τιμή από εκείνα που αντικαθιστούν.
Ξοδεύουμε 8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο σε φάρμακα

Τα περισσότερα από αυτά, ωστόσο, είναι παλαιά, τα οποία «βαπτίζονται» νέα, προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερη τιμή. Από τα 3.773 φάρμακα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά το διάστημα 2000-2007, μόνο τα 256 ήταν πραγματικά νέα, με το 93,21% να αποτελούν βελτιώσεις των ήδη υπαρχόντων ή αντίγραφα.

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε βιβλίο του για τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα το μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννης Δαγρές. Αναφερόμενος στην εικόνα της ελληνικής αγοράς φαρμάκου, ο κ. Δαγρές τονίζει πως παρατηρείται το παράδοξο να αυξάνεται θεαματικά η δαπάνη, χωρίς αντίστοιχη αύξηση της καινοτομίας.

Η «εμπορική υποκατάσταση» φαρμάκων -σημειώνει- δηλαδή η αντικατάστασή τους με παρόμοια και πολύ πιο ακριβά, μπορεί να δώσει μία εξήγηση για τη διόγκωση της δαπάνης.

Ο κ. Δαγρές αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση αντιινσταμινικού σκευάσματος, το οποίο είχε τιμή 4,5 ευρώ και αντικαταστάθηκε από ένα παρόμοιο με τιμή 8 ευρώ.

Τέχνασμα
Ενα άλλο τέχνασμα -εξηγεί- είναι η αντικατάσταση της δοσολογίας συγκεκριμένου αντιβιοτικού. Στα 250 μιλιγκράμ και στις 12 ταμπλέτες το εν λόγω σκεύασμα κόστιζε 7,51 ευρώ, ενώ στα 500 μιλιγκράμ και στις 21 ταμπλέτες η τιμή του «εκτινάχθηκε» στα 23,66 ευρώ.

Το κόστος επιβαρύνει σημαντικά τους πολίτες, καθώς η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη για φάρμακα στην Ελλάδα ήταν 110 ευρώ το 1995. Μία πενταετία αργότερα ανέβηκε στα 200 ευρώ και το 2007 έφτασε στα 550 ευρώ.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ
«Αγκάθι» η έλλειψη διαφάνειας

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) τονίζει ότι η κρατική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα αποτελεί το ένα πέμπτο των συνολικών δαπανών για την Υγεία. Το πρόβλημα -τονίζει- δεν είναι τα φάρμακα, αλλά η έλλειψη διαφάνειας και μηχανοργάνωσης, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει εξοικονόμηση δαπανών κατά 30%.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ
2,41 € η τιμή του παλαιού φαρμάκου, 130,26 € το νέο

Δεκάδες φορές πιο ακριβά είναι τα νέα φάρμακα που διατίθενται κάθε χρόνο στην ελληνική αγορά. Πολλά από αυτά υποκαθιστούν παλαιότερα, τα οποία είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και πολύ πιο φθηνά.

Ενδεικτική της χαώδους διαφοράς τιμής είναι η παράθεση παλαιών και νέων φαρμάκων σε τρεις ευρύτατα χορηγούμενες θεραπευτικές κατηγορίες.

Στον διαβήτη τα παλαιά φάρμακα κόστιζαν 2,41 ή 2,47 ευρώ, ενώ τα νέα κοστίζουν από 60,82 έως 130,26 ευρώ. Ανάλογες είναι οι διαφορές στα παλαιά αντιυπερτασικά (2,25 έως 2,47 ευρώ), σε σύγκριση με τα νέα (45,12 έως 72,32 ευρώ).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

28 Ιανουαρίου 2010, 21:32:01
Απάντηση #564
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Αυγούστου 2010, 06:36:46 από Koterakis »

29 Ιανουαρίου 2010, 14:28:14
Απάντηση #565
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


29/01/2010
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

χμμ...

Eπίσης, «ξεσκεπάστηκε» η περίπτωση γιατρών οι οποίοι συνταγογραφούσαν περιττές εργαστηριακές εξετάσεις στους ασφαλισμένους προκειμένου να εισπράξουν μίζα από τα διαγνωστικά κέντρα που συνεργάζονταν.

Aλλος γιατρός συνταγογράφησε παράνομα υπηρεσίες αξίας περισσότερο από 90.000 ευρώ.


και ορίστε τα αποτελέσματα:

26/01/10
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Ιανουαρίου 2010, 14:31:41 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Ιανουαρίου 2010, 13:28:31
Απάντηση #566
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (Ελευθεροτυπία, 30/01/10)

1.29 ευρώ (ή 440 δρχ) κοστίζει στην Ελ ένα χάπι σιμβαστατίνης!

Εχουμε μία αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ, όπου τα αντίγραφα πωλούνται στην ίδια τιμή με τα πρωτότυπα βάσει του νόμου, ο ανταγωνισμός δεν επιτρέπεται, τα φάρμακα κυκλοφορούν με brand names και όχι απλώς με τη δραστική ουσία, με ενδιάμεσους που παίρνουν ποσοστά για να προωθήσουν προϊόντα, με γιατρούς και νοσοκομεία, συνεργάτες, και χωρίς εικόνα για το πού, ποιός πουλάει τι.

Η χώρα μας έχει γεμίσει μικρές εταιρείες αντιγράφων. Αυτή τη στιγμή περισσότερες από 150 εταιρείες στη χώρα μας έχουν ουσιωδώς όμοια- αντίγραφα φάρμακα, με μηδενική προστιθέμενη αξία, ελάχιστες θέσεις εργασίας, μόνον ιατρικών επισκεπτών που κυνηγούν τους γιατρούς.

Οι μικρές εταιρείες παίρνουν τις δραστικές ουσίες φαρμάκων, των οποίων η πατέντα έχει λήξει, κυρίως από την Ινδία, τα πηγαίνουν στην Ιταλία, όπου βαφτίζονται ευρωπαϊκά, και στη συνέχεια τα κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Οι μικρές εταιρείες, όπως αυτή που εντόπισε η «Ε» να έχει στήσει ολόκληρο μηχανισμό, επιλέγουν φάρμακα που μπορεί εύκολα να φορτώσει ένας γιατρός σε μία συνταγή. Η ομεπραζόλη, για παράδειγμα, η οποία προστατεύει το στομάχι, υπερσυνταγογραφείται: για έναν πόνο στο γόνατο ο ορθοπεδικός συνταγογραφεί ένα αντιφλεγμονώδες και δύο κουτάκια ομεπραζόλης, για να προστατευτεί το στομάχι. Οπωσδήποτε δεν χρειάζονται όλοι προστασία για το στομάχι.
Εν τω μεταξύ το αντιφλεγμονώδες κοστίζει 3,37 ευρώ και τα δύο κουτιά ομεπραζόλης 66 ευρώ, αφού όλες οι εταιρείες αντίγραφων στη χώρα μας κυκλοφορούν κουτιά που περιέχουν 28 κάψουλες και όχι 14, όπως το πρωτότυπο φάρμακο, άλλο ένα τρικ για να μεγαλώσει το κόστος.
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Ιανουαρίου 2010, 13:36:11 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Ιανουαρίου 2010, 18:12:07
Απάντηση #567
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Με τη μηχανοργάνωση υποστηρίζεται ότι θα εκδιωχθούν από τον χώρο του φαρμάκου οι δεκάδες μικρές εταιρείες που απασχολώντας λιγότερα από τρία άτομα1 κυκλοφορούν στην αγορά αντίγραφα φαρμάκων που πωλούνται 400% πάνω από το πραγματικό τους κόστος. Οι γιατροί που δέχονται να συνεργαστούν με αυτές τις εταιρείες θα εντοπίζονται και άρα θα ζυγίζουν τις επιπτώσεις2.

1Ώστε γι΄αυτό ακούμε καμιά φορά από τους ιατρικούς επισκέπτες ότι "Είμαστε μια νέα εταιρεία που ιδρύθηκε από 3 συνεργάτες που έφυγαν από την .......(όνομα άλλης εταιρείας)", πράγμα που μας κάνει να αναρωτιώμαστε αν τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να στήσεις μια φαρμακευτική εταιρεία. Όντως δεν είναι δύσκολο, αφού τα χάπια εισάγονται όπως είδαμε από την Ινδία, Κίνα κ.α.

2 Τί θα παθαίνουν δηλαδή;  ???
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Ιανουαρίου 2010, 19:20:08 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Ιανουαρίου 2010, 19:36:07
Απάντηση #568
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  (23/01/2010 ΕΘΝΟΣ)

Την ερχόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα, στις 28 Ιανουαρίου οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα έχουν ολοκληρώσει την ανατιμολόγηση των 6.000 φαρμάκων.

Kανένα νέο; Κανείς;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Ιανουαρίου 2010, 19:36:56
Απάντηση #569
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Διακομιστή θες να στήσουμε μια εταιρία..... ;D.
Ψάξε για τρίτο συνέταιρο :P
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6841 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2013, 23:47:26
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
5702 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2016, 17:09:43
από Αρχίατρος
10 Απαντήσεις
4983 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2018, 01:27:07
από Δημήτριος
1 Απαντήσεις
4720 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Αυγούστου 2020, 10:51:37
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
5561 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Αυγούστου 2021, 05:35:40
από Argirios Argiriou