To παρακάτω δημοσίευμα αναφέρεται στον κίνδυνο να εκλείψει η "Βοήθεια στο σπίτι" (Help in the house). Αν για τους περισσότερους από εμάς η λειτουργία του προγράμματος είναι συνυφασμένη με στίβες από βιβλιάρια με άφθονο φαρμακο-στόκ, φαίνεται εντούτοις οι διακαιούχοι του να το βρίσκουν πολύτιμο. Τώρα, αν βάζω την καταχώρηση στην ενότητα της πολυφαρμακίας, είναι γιατί πάντοτε είχα την απορία με ποιό κριτήριο επιλέγεται από τους φορείς του προγράμματος το φαρμακείο όπου θα εξαργυρωθούν οι συνταγές. Δεν θέλω να πώ περισσότερα επειδή δεν έχω απτές αποδείξεις, αλλά αν νομίζετε ότι η καταχώρηση ανήκει αλλού, μπορεί ευχαρίστως να αλλάξει ενότητα.
07/08/2008
Κινδυνεύει να καταργηθεί η «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Η αντίστροφη μέτρηση φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Η λειτουργία του θα σταματήσει στο τέλος Αυγούστου, εφόσον έως τότε δεν θα έχει υπογραφεί η ανάλογη ΚΥΑ από το υπουργείο Απασχόλησης, ώστε να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την κοινοτική χρηματοδότηση.
Σε διαφορετική περίπτωση, 4.000 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά αλλά κυρίως 100.000 εξυπηρετούμενοι -ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ- θα βρεθούν κυριολεκτικά σε απόγνωση.
«Η παρουσία και μόνο ενός ανθρώπου, μια “καλημέρα” σημαίνει για μένα πάρα πολλά!» λέει με έμφαση η κ. Ευγενία, 55 χρόνων, παραπληγική, που εξυπηρετείται εδώ και πέντε χρόνια από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Η κ. Ευγενία ζει μόνη σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη και δεν έχει άλλους στενούς συγγενείς.
Τρεις φορές την εβδομάδα
Τα «κορίτσια», όπως αποκαλεί την τριμελή ομάδα του προγράμματος (κοινωνική λειτουργό, νοσηλεύτρια, οικογενειακή βοηθό), την επισκέπτονται τρεις φορές την εβδομάδα, κάνουν τα ψώνια και τη βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού. «Με συγκινεί πολύ το ότι νιώθω να με νοιάζονται πραγματικά» παρατηρεί η κ. Ευγενία, «δεν κάνουν απλώς το καθήκον τους. Προσπαθούν να ικανοποιούν και μικρές, ανόητες ίσως επιθυμίες μου... Γι’ αυτό περιμένω πώς και πώς να ακούσω το κουδούνι!».
Η «Βοήθεια στο Σπίτι» ξεκίνησε το 2002 - 03 σε 1.500 δομές πανελλαδικά και οι υπηρεσίες της φτάνουν και στα πιο απομακρυσμένα μέρη. Ο στόχος του προγράμματος, που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λειτουργεί μόνιμα, είναι η εξυπηρέτηση μοναχικών ηλικιωμένων ατόμων με κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα ή ατομων με ειδικές ανάγκες κάθε ηλικίας, ώστε να συνεχίσουν να ζουν στο οικείο περιβάλλον τους. «Εχουμε στην κυριολεξία σώσει ζωές, αφού οι άνθρωποι αυτοί μας καλούν όποτε έχουν επείγουσα ανάγκη» σημειώνει η κ. Σοφία Κολιζέρα, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» Αττικής. Η συμβολή τους είναι εξίσου αποφασιστική και σε περιστατικά κατάκοιτων και ηλικιωμένων χωρίς παθολογικές ασθένειες, που μοιραία θα φυτοζωούσαν για χρόνια σε νοσοκομεία και ιδρύματα - επιβαρύνοντας εκτός των άλλων οικονομικά το κράτος.
Πολλές δυσκολίες
«Το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο, αν αναλογιστούμε τις λίστες αναμονής με νέα περιστατικά που υπάρχουν σε κάθε δήμο», υπογραμμίζει η κ. Ανθή Κουτσούπη, πρώην γραμματέας του σωματείου και υπεύθυνη για το πρόγραμμα στον Δήμο Νέας Σμύρνης. Παρ’ όλη την απήχησή του οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες ιδίως όσον αφορά την καταβολή του μισθού τους, που συχνά καθυστερεί ακόμα και 12 μήνες.
Προς το παρόν δεν υπάρχει μέριμνα για το τι θα γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Οι εργαζόμενοι, μολονότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες εδώ και μία πενταετία, βρίσκονται στο κατώφλι της ανεργίας. Και εκείνοι που δέχονται τη βοήθεια, στο όριο της απόγνωσης. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, το 90% των εξυπηρετουμένων δεν έχει κανέναν στον κόσμο. Ο ρόλος του «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει υποκαταστήσει τις στενές σχέσεις συγγενών και γειτόνων, που πάλαι ποτέ φρόντιζαν τους αναξιοπαθούντες στη γειτονιά