Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Νοεμβρίου 2024, 18:05:28

Ψηφοφορία

Συμφωνείτε με την εφαρμογή λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΛΣΦ);

Α. Όχι, δεν επιθυμώ να τεθεί κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.
Β. Ναι, θεωρώ επωφελή και επιβεβλημένη την εφαρμογή αυστηρής ΛΣΦ.
Γ. Προτιμώ να εφαρμοστεί η ΛΣΦ, αλλά με παραθυράκια (γνωματεύσεις αναντικατάστατου).

Αποστολέας Θέμα: Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας  (Αναγνώστηκε 611277 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Μαρτίου 2010, 00:21:34
Απάντηση #690
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.........
................
Αυτή την καραμέλα με την εξαγωγή των φαρμάκων σε ακριβότερες χώρες αν πέσει πολύ η τιμή τους στην Ελ, την ακούω 10ετίες, αλλά δεν την πολυκαταλαβαίνω. Γιατί πρέπει να εισάγουν οι "ακριβές" χώρες τα φάρμακα τους μέσω Ελ; Δεν μπορούν να έχουν δικούς τους εισαγωγείς και να κάνουν τις εισαγωγές τους από Κίνα και Ινδία χωρίς την παρεμβολή των Ελ μεσαζόντων; Αφού και οι Ελ εταιρίες τα εισάγουν επίσης από Κίνα και Ινδία, και το μόνο που κάνουν είναι να τα συσκευάζουν στα τρία λειτουργούντα συσκευαστήρια που υπάρχουν στην Ελ, δηλ. α) Βιανέξ β) Γερολυμάτος και γ) Φαράν.

Ούτε και εγώ μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος να  εξαχθούν τα φάρμακα που υπάρχουν στην Ελλάδα σε ακριβότερες χώρες ,
σε περίπτωση που πέσουν οι τιμές τους στην Ελλάδα.

Τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ).
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Μαρτίου 2010, 16:03:57
Απάντηση #691
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


17/03/2010
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σαρώνουν τις συνταγές του ΙΚΑ για να χτυπήσουν τα κυκλώματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης
 
  

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, μέσω Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, θα οδηγούνται όσοι εντοπίζονται να παρανομούν (κλινικές, φαρμακεία, γιατροί κ.ά.) δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος, ενώ στα 250 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος από τον περιορισμό των δαπανών στο ΙΚΑ μέσω του προγράμματος του μηχανογραφικού ελέγχου των συνταγών.

Ο κ. Λοβέρδος, που ενημερώθηκε χθες για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών, κατά τον οποίο έχουν σαρωθεί 80.000 συνταγές από την 1η Μαρτίου στο ΙΚΑ, επισήμανε ότι θα εξοικονομηθούν 250 εκατ. ευρώ φέτος για το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας, καθώς θα περιοριστούν η υπερσυνταγογράφηση, οι αναίτιες εξετάσεις σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα και τα κυκλώματα γιατρών, φαρμακοποιών και ασφαλισμένων που δρουν εις βάρος των Ταμείων.

Ήδη άρχισε η πρώτη φάση ηλεκτρονικού ελέγχου συνταγογράφησης με σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ πιλοτικά σε Λαμία και Λάρισα και από 1η Μαΐου σε όλη την Ελλάδα. Από το καλοκαίρι το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλα τα Ταμεία και το όφελος υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των δαπανών του ΙΚΑ ανέρχεται σε 12,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 29% (5,1 δισ.) αντιστοιχεί στις παροχές σε είδος, δηλαδή ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή και πρόσθετη περίθαλψη. Μεγάλο μέρος του ποσού αυτού οφείλεται στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση.

Με αυτό το πρόγραμμα, όπως σημείωσε κατά την παρουσίαση ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Θ. Αμπατζόγλου συγκεντρώνονται, καταχωρίζονται και ελέγχονται οι συνταγές και ακολούθως ενημερώνονται σχετικά τα φαρμακεία, τα υποκαταστήματα και η διοίκηση του Ταμείου. Επίσης, αποστέλλονται Ενημερωτικά Σημειώματα Συνταγογράφησης ατομικά σε κάθε συνταγογράφο, γιατρό και μονάδα υγείας.
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Μαρτίου 2010, 22:52:46 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

17 Μαρτίου 2010, 16:10:47
Απάντηση #692
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Θ. Αμπατζόγλου

Καλά, αυτός ο ανεκδιήγητος ο διοικητής του ΙΚΑ, που  τόσα χρόνια τον κράζουνε οι πάντες (και εμείς μέσα από αυτό το Φόρουμ) και αυτός το έπαιζε τρελίτσα ...θυμήθηκε να ξυπνήσει από το λήθαργό του ...μόλις τώρα; Ήμαρτον....
Είναι πραγματικά απορίας άξιο το τί μπορεί να πετύχει ένας τέτοιος άνθρωπος. Προσωπικά πιστεύω πολύ λίγα.

Αμ, ο άλλος ο γίγαντας; Ο βους που διοικεί τον ΟΓΑ; Πότε θα ξυπνήσει κι αυτός;

Για να μη πιάσουμε και τους άλλους.

Πάρτι γίνεται ρεεεεε, ξυπνάτε!

Αλλά τί σας νοιάζει; Δικά σας είναι τα γκαφρά;
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Μαρτίου 2010, 16:13:20 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

18 Μαρτίου 2010, 16:39:39
Απάντηση #693
Αποσυνδεδεμένος

Koterakis

Επώνυμοι
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Αυγούστου 2010, 06:21:24 από Koterakis »

18 Μαρτίου 2010, 19:10:37
Απάντηση #694
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


18/03/2010

Μεθοδευμένη και εξωφρενική η δαπάνη για τα φάρμακα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Ανήλθε στα 9,2 δισ. το 2009

Στο δυσθεώρητο ύψος των 5,1 δισ. ευρώ έφτασε το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, ποσό που εκτοξεύεται στα 9,2 δισ. αν υπολογιστεί το σύνολο της δαπάνης (ασφαλιστικοί οργανισμοί, νοσοκομεία, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες), τη στιγμή που στην Ισπανία των 47 εκατ. πολιτών το κόστος είναι 12 δισ. Τα σχετικά στοιχεία, που παρουσίασε χθες ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LondoSchool of Economics και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος, δείχνουν το διαχρονικά τεράστιο μέγεθος της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης στον τομέα των φαρμάκων, που μάλιστα συνεχίζεται σε περίοδο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Οπως προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις, σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση των φαρμακευτικών δαπανών διαδραμάτισαν εταιρείες, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν την άστοχη, όπως αποδεικνύεται, μέθοδο τιμολόγησης που είχε επιλεγεί. Ο νόμος προέβλεπε ότι οι τιμές ορίζονται με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών σε χώρες της Ε.Ε. Ομως, οι εταιρείες φρόντιζαν τα νέα φάρμακά τους να κυκλοφορήσουν πρώτα μόνο στις τρεις ακριβές χώρες, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία, και ακολούθως να διαμορφωθεί η τιμή στην Ελλάδα, ουσιαστικά με τον μέσο όρο των τριών ακριβότερων χωρών. Κατόπιν κυκλοφορούσαν τα νέα φάρμακά τους στις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε., αφού όμως είχαν οριστεί οι ακριβές τιμές στην Ελλάδα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των δαπανών κατά 30% και προς αυτήν την κατεύθυνση η επικείμενη επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα συνοδεύεται με ειδικά μέτρα - «δικλείδες ασφαλείας».


Στα 9,2 δισ. ευρώ οι δαπάνες για τα φάρμακα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Μείωση κατά 30% είναι ο στόχος της κυβέρνησης για το 2010

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Με ειδικά μέτρα - δικλίδες ασφαλείας θα συνοδεύεται η επικείμενη επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων με την οποία επιχειρείται μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας μας. Το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έφτασε τα 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που η κυβέρνηση θέλει να μειώσει κατά 30% για το 2010.

Προαπαιτούμενα για να περιληφθεί ένα φάρμακο στη «λίστα» θα είναι η καταβολή από πλευράς φαρμακευτικής εταιρείας του rebate -δηλαδή η επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία του 3% των χρημάτων που εισέπραξε το προηγούμενο έτος, ενώ θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνεται το φάρμακο σε λίστα άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Επιπλέον, θα θεσπιστεί η εσωτερική τιμή αναφοράς, από τη μέση τιμή των φαρμάκων της λίστας της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας στην οποία θα περιλαμβάνονται και τα γενόσημα (αντίγραφα φάρμακα). Αύξηση της τιμής ενός φαρμάκου πέραν της τιμής αναφοράς θα γίνεται μόνο με ειδική γνωμοδότηση από επιτροπή. Ρόλο σε αυτό θα διαδραματίζει η ταξινόμηση που θα λαμβάνει το φάρμακο με βάση ένα ειδικό σύστημα αξιολόγησης της κλινικής του αξίας.

Στα μέτρα αυτά αναφέρθηκε χθες ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LondoSchool of Economics και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλίας Μόσιαλος, σε ομιλία του στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος δεν απέκλεισε νέα μέτρα από το ερχόμενο καλοκαίρι στην περίπτωση που η μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη δεν είναι η επιθυμητή. Για να τονίσει δε την ανάγκη «εξορθολογισμού» του συστήματος ανέφερε ότι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (ασφαλιστικοί οργανισμοί, νοσοκομεία, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες) στην Ελλάδα για το 2009 ανέρχεται στα 9,2 δισ. ευρώ όταν στην Ισπανία των 47 εκατομμυρίων πολιτών είναι 12 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων τόνισε ότι θα πρέπει να συνοδεύεται με ανακοστολόγηση τουλάχιστον ανά τρίμηνο. Σημείωσε δε ότι η τιμολόγηση με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, όπως εφαρμόστηκε στο παρελθόν, δεν απέδωσε. Και αυτό διότι οι εταιρείες φρόντιζαν ώστε η Ελλάδα να είναι πάντα η 4η χώρα της Ε.Ε. στην οποία έπαιρναν τιμή τα φάρμακα, αφού είχαν προηγηθεί οι «ακριβές» Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία.

«Περικοπές» στα κέρδη

Τέλος, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξετασθεί και το ενδεχόμενο «περικοπών» στα κέρδη των φαρμακοποιών. Οπως είπε, το ετήσιο εισόδημά τους είναι τουλάχιστον 200.000 ευρώ και κατά μέσο όρο δηλώνουν 11.000 ευρώ. Ο ίδιος προτείνει μείωση της τάξης του 10%-15% του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων ή αλλαγή στον τρόπο αμοιβής
τους (πάγια αποζημίωση ανά συνταγή ή με βάση το κόστος της συνταγής ή την τιμή του φαρμάκου).

Πιλοτικά από 1ης Μαΐου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Aπό την 1η Μαΐου ξεκινά ο μηχανογραφικός έλεγχος των συνταγών με την επέκταση σε όλη τη χώρα πιλοτικού προγράμματος που υλοποιεί το ΙΚΑ σε Λάρισα και Λαμία. Χθες, έγινε η επίσημη παρουσίαση της διαδικασίας στο Κέντρο Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών Φαρμάκων (ΚΕ Συνταγών). Η «σάρωση» περίπου 2.700.000 συνταγών μηνιαίως (μόνο στο ΙΚΑ) αποτελεί το μεταβατικό στάδιο προς την ηλεκτρονική καταγραφή και έλεγχο των συνταγών. Το προσδοκώμενο όφελος για το ΙΚΑ θα ανέλθει στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία που ακολουθείται περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

– Παράδοση των συγκεντρωτικών καταστάσεων και των φακέλων στα Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

– Αποστολή των καταστάσεων και των φακέλων στην Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών.

– Ψηφιοποίηση και σάρωση μέσω διαδικασίας αναγνώρισης χαρακτήρων και γραμμωτού κώδικα.

– Υποβολή ηλεκτρονικού αρχείου στη ΔΙΑΣ Α.Ε.

– Πληρωμή προκαταβολών στα φαρμακεία.

Επίσης, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι ήδη από χθες υπάρχει ακόμη μια βαθμίδα ελέγχου. «Ο,τι εντοπίζουν οι έλεγχοι ή ό,τι περιέρχεται σε γνώση από καταγγελίες πολιτών, αποστέλλεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει οργανώσει μία Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, της οποίας την ευθύνη για την τήρηση του κράτους δικαίου έχει ο Εισαγγελέας και αυτή η Υπηρεσία ενημερώνεται για τα στοιχεία του ελέγχου που κάνει το Εργασίας. Συνεπώς, υπάρχει ακόμη ένας έλεγχος από χθες σε ό,τι αφορά τον χώρο των υπηρεσιών που καλύπτουν οικονομικά τα Ταμεία και αυτό μας δίνει τη βεβαιότητα, μαζί με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της συνταγογράφησης, ότι σε πάρα πολύ λίγες μέρες ο πολίτης θα δει τα χρήματα του να προστατεύονται», είπε ο υπουργός Εργασίας. Ταυτοχρόνως, από την πλευρά της διοίκησης έγινε εκτενής αναφορά και στις πρόσφατες αποφάσεις για τη μείωση των δαπανών υγείας. Το κόστος των υλικών επεμβάσεων μειώθηκε από 30% έως 60%, ενώ το όφελος που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα στοιχέια που θα αποσταλούν στις Βρυξέλλες τον Μάιο θα υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ.

« Τελευταία τροποποίηση: 19 Μαρτίου 2010, 08:20:42 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Μαρτίου 2010, 09:42:12
Απάντηση #695
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


19/03/2010
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

 

Οι εστίες σπατάλης στη φαρμακευτική περίθαλψη αναζητήθηκαν στο χθεσινό συνέδριο για την οικονομία της φαρμακοβιομηχανίας, όπου συζητήθηκαν τα μέτρα για την περιστολή των δαπανών, αλλά και οι κινήσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές στρεβλώσεις που μαστίζουν το ελληνικό σύστημα υγείας.

Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του London School of Economics και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της συνταγογράφησης. Καταγράφει ως ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος την έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων για τη διαχρονική εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Αναφέρθηκε επίσης στη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης, δηλαδή τη λίστα και την επανατιμολόγηση που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαΐου του 2010.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Διονύσης Φιλιώτης ανέφερε ότι ο εξορθολογισμός των δαπανών της υγείας θα επιτευχθεί μόνο με τη μηχανοργάνωση και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που θα περιορίσουν την πλαστή συνταγογράφηση, ενώ θα αποτελέσει το εργαλείο για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία να παρακολουθήσουν τις προμήθειες και την πορεία των δαπανών. Οσον αφορά τη λίστα, τόνισε ότι ενδεχομένως να δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες» στη φαρμακευτική αγορά, ενώ δεν έχει καμία αποτρεπτική επίδραση στο φαινόμενο της «προκλητής συνταγογράφησης» και ότι θα πρέπει σε αυτή να συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των εγκεκριμένων φαρμάκων από τον ΕΜΕΑ και τον ΕΟΦ. Προσέθεσε δε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δέχονται εν τέλει το μέτρο της κυβέρνησης για την τιμολόγηση των φαρμάκων βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης.

Παράλληλα, στο συνέδριο αναπτύχθηκε η φαρμακευτική περίθαλψη στο ΕΣΥ όπως και τα προβλήματα που εντοπίζονται στην εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων της δημόσιας υγείας. Τονίστηκε ότι, την τελευταία δεκαετία, οι δαπάνες του ΕΣΥ για φάρμακα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ, από 442,18 εκατ. ευρώ που ήταν το 2000 εκτοξεύτηκαν στο 1,5 δισ. ευρώ το 2007 και η μέση ετήσια αύξησή τους διαμορφώθηκε στην εξεταζόμενη οκταετία το 13,2%. Την ίδια ώρα, στο ποσό των 2,68 δισ. ευρώ ανήλθαν τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ στο τέλος του 2008 και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών φτάνει τις 820 ημέρες.

Σχετικά με την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, αναφέρθηκε ότι αυτή επικεντρώνεται κυρίως στην παραγωγή generics, η τιμή των οποίων αναμένεται να μειωθεί από τον προσεχή Μάιο
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαρτίου 2010, 10:26:19 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Μαρτίου 2010, 15:14:49
Απάντηση #696
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
1,9 δισ. ευρώ καπέλο στα φάρμακα επειδή... δεν εφαρμόζεται ο νόμος
Η αδυναμία ελέγχου των τιμών οδη­γεί σε υπερτιμολογήσεις, μια και προϋπόθεση για τη σωστή τιμολόγηση είναι μία βάση δεδομένων με όλες τις τιμές στην ΕΕ

Τη χρονιά που τρέχει, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταβάλλουν για φάρμακα περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα θα μπορούσαν να γλιτώσουν γύρω στα 1,9 δισ. ευρώ μόνο και μόνο αν εφαρμοζόταν σωστά και διαφανώς ο τρόπος τιμολόγησης!Με βάση τον ισχύοντα νόμο, οι τιμές στην Ελλάδα, προκύπτουν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στις χώρες της Ε.Ε. Στην πραγματικότητα όμως, η τιμή στο φαρμακείο είναι σημαντικά ακριβότερη και σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας η υπερτιμολόγηση φτάνει ακόμα και το 50%.

Οι λόγοι είναι εξαιρετικά απλοί

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δεν είναι σε θέση να ορίσουν την τιμή του φαρμάκου, όπως υποχρεώνει ο νόμος. Το αποτέλεσμα είναι να δέχονται ως αυθεντικές τις τιμές που προτείνουν οι εταιρείες, οι οποίες, διόλου τυχαία, μεριμνούν να κυκλοφορεί το προϊόν τους τη στιγμή του καθορισμού της τιμής μόνο στις τρεις ακριβότερες χώρες (Γερμανία, Σουηδία λα και Ολλανδία), απο τον μέσο όρο των οποίων προκύπτει, όπως είναι επόμενο, μια «αλμυρή» τιμή στην Ελλάδα. Κατόπιν κυκλοφορούν τα νέα φάρμακα και στις φθηνότερες χώρες της ΕΕ, αφού όμως έχουν οριστεί οι ακριβές τιμές για την Ελλάδα.

Το υπουργείο Οικονομίας για να εφαρμόσει τη μέθοδο τιμολόγησης που το ίδιο θεωρητικά καθορίζει, χρειάζεται να έχει και να τροφοδοτεί συνεχώς μια βάση δεδομένων με τις τιμές όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στις 27 χώρες της Ε.Ε.

Η χρόνια έλλειψη, ωστόσο, τέτοιας βάσης υποχρεώνει το Δημόσιο να αναγκάζεται να ζητά από τους ενδιαφερόμενους να του υποδείξουν την τιμή για τα φάρμακα που παράγουν, η οποία να αντιστοιχεί στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην ΕΕ-27. Ετσι όμως, το υπουργείο επαφίεται μακάριο στην επιχειρηματική λογική, η οποία δεν είναι απαραίτητο να τέμνεται με το δημόσιο συμφέρον.

Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου, ο συνολικός μέσος όρος υπερτιμολόγησης στα έξι πρώτα σε κυκλοφορία φάρμακα να φτάνει το 31%. Εάν αυτά τα ποσοστά είναι αντιπροσωπευτικά, τότε μιλάμε για τεράστιο κόστος (9,6 δισ. επί 0,31 = 2,97 δισ. το 2009).

Είναι πιθανόν η υπερτιμολόγηση να μην αφορά τα περίπου 6.000 φάρμακα που πουλιούνται στην Ελλάδα, αλλά είναι αρκετά βάσιμο, αυτή η τακτική του καπέλου, να εφαρμόζεται στα πρώτα 300 ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα που αντιπροσωπεύουν το 60% της κατανάλωσης. Επομένως το 2010 αυτό το 60% προβλέπεται να ξεπερνά τα 6,36 δισ. και το κόστος της υπερτιμολόγησης που βαραίνει το ασφαλιστικό σύστημα να φτάνει στα επίπεδα του 1,9 δισ. ευρώ.

«Αιμορραγία»
Η παροιμιώδης πλέον αλλά εξαιρετικά βολική ανοργανωσιά των αρμόδιων υπηρεσιών φθάνει σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν ανανεώνονται οι τιμές σε φάρμακα που έχουν φθηνύνει ούτε αναθεωρούνται οι τιμές για φάρμακα των οποίων η «πατέντα» για τα δικαιώματα έχει λήξει και συνεπώς θα μπορούσαν τα ταμεία να τα αγοράζουν φθηνότερα. Με δυό λόγια, βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαρκή αιμορραγία εξαιτίας του ανέμελου τρόπου που το κράτος καθορίζει τις τιμές.

Ηδη αρκετοί βουλευτές αναρωτιούνται γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει επέμβει ένας εισαγγελέας για να σταματήσει αυτό το ανελέητο φαγοπότι. Ορισμένοι, μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, υποστηρίζουν ότι πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από την Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία που ζητά το ΠΑΣΟΚ, θα είχε μια αντίστοιχη Επιτροπή για τα φάρμακα, μήπως και φωτιστούμε κάπως για την ιδιότυπη «Ελληνική Στατιστική»...

Τιμολόγηση
«Πράσινο» βέτο στην Κατσέλη


Κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση της Λούκας Κατσέλη την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, όταν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να κρύβουν την οργή τους, υποχρέωσαν την υπουργό Οικονομίας να ξανασκεφτεί τον τρόπο που τιμολογεί τα φάρμακα το ελληνικό κράτος. Με μια προσθήκη στο νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά μέτρα, η υπουργός επιχείρησε να αλλάξει τον τρόπο τιμολόγησης, προκειμένου η τιμή κάθε σκευάσματος να προκύπτει με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωζώνη, αντί όλων των χωρών-μελών της ΕΕ-27, πράγμα που σημαίνει ότι από μια μεγαλύτερη και φθηνότερη ομάδα υπολογισμού πηγαίνουμε σε μια μικρότερη και ακριβότερη.

Τελικά η κ. Κατσέλη υποχρεώθηκε να επαναφέρει τον τρόπο τιμολόγησης με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ, να επιτευχθούν εκπτώσεις 20% σε φάρμακα των οποίων η ευρεσιτεχνία έχει λήξει και να ανατιμολογούνται τα φάρμακα κάθε 4 μήνες. Μόνο που, όπως υποστηρίζουν τώρα στη Βουλή, η ανατιμολόγηση περιορίζεται μόνο στα νέα φάρμακα, αφήνοντας άθικτα τα παλαιά, ενώ η έκπτωση για όσα εξ αυτών έχει λήξει η πατέντα ισχύει για μικρό αριθμό που έχουν πιστοποιητικό από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, όπου κατοχυρώνονται οι ευρεσιτεχνίες. Οσο για τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών στην Ε.Ε, πάει περίπατο, δεδομένου ότι το υπουργείο δηλώνει ότι δεν μπορεί να έχει στη διάθεσή του όλους τους τιμοκαταλόγους.

   1. 26 δισ. ευρώ δαπανή­θηκαν για φάρμακα μόνο την τελευ­ταία δεκαετία, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΦ
   2. 31% υπερ- τιμολογήθηκαν, κατά μέσο όρο, τα 6 πρώτα σε κυκλο- φορία φάρμακα

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

22 Μαρτίου 2010, 13:00:33
Απάντηση #697
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Κοκκαλιάρη (απο ΕΘΝΟΣ)

Αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν χρήματα προκειμένου να μπορέσουν να καταβάλουν τις συντάξεις και το δώρο του Πάσχα σε 1,4 εκατομμύριο ασφαλισμένους δίνουν τα μεγάλα Ταμεία. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το ΙΚΑ και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών πρέπει να βρουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας 440 εκατομμύρια ευρώ για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους...

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ, που αναζητά αμέσως 230 εκατομμύρια ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση. Μάλιστα εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του χρόνου ο ασφαλιστικός φορέας πρέπει να εξασφαλίσει 600 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον απ’ όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό για να τα βγάλει πέρα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί πως το Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων πρέπει να βρει τα 130 εκατομμύρια ευρώ το αργότερο μέχρι αύριο για να καταβάλει το δώρο του Πάσχα. Στη συνέχεια -και πάντως πριν από το τέλος της εβδομάδας- πρέπει να βρει άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ για τις συντάξεις του Απριλίου.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται και το ΙΚΑ, που πάντως κατάφερε να εξασφαλίσει την προηγούμενη Πέμπτη 210 εκατομμύρια ευρώ για να ανταποκριθεί στα τρέχοντα έξοδά του. Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για να δώσουν οριστική λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο χρειάζεται πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι πως εκκρεμούν περίπου 17.000 αιτήσεις για εφάπαξ, με τον χρόνο έκδοσης του βοηθήματος να ξεπερνά τους 18 μήνες.

Γολγοθάς για το δώρο του Πάσχα

«Μάχη» για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους υγείας δίνουν από την πλευρά τους ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης. Στόχος των παρεμβάσεων είναι τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος να αυξηθούν φέτος τουλάχιστον κατά δύο δισ. ευρώ.

Για τα Εξελόν όμως, υπάρχουν λεφτά!
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Μαρτίου 2010, 13:18:34 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Μαρτίου 2010, 16:42:49
Απάντηση #698
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για τα Εξελόν όμως, υπάρχουν λεφτά!
Το τελευταίο 15νθήμερο που εξυπηρετώ και 4 όμορα χωριά κάθε φορά που κάποιος ασθενής μου φέρνει το exelon (χωρίς γνωμάτευση φυσικά) σε θυμάμαι.
Το πρώτο πράγμα που τους λέω είναι πως αν δεν φέρουν γνωμάτευση θα πληρώσουν 300 ευρώ περίπου, οπότε αναγκάζονται να πάνε στον ειδικό για γνωμάτευση.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

22 Μαρτίου 2010, 17:06:49
Απάντηση #699
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό ''ΒΗΜΑ FM 99,5'' και στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Γιώργο Παπαχρήστο.


Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κυρία Υπουργέ με την ηλεκτρονική συνταγογραφία στα φάρμακα;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εκεί ήδη έχουμε προχωρήσει, όπως ξέρετε αυτή την εβδομάδα ψηφίζεται στη Βουλή και η ρύθμιση που έφερε το Υπουργείο Οικονομίας.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Πόσο είναι τελικά η μείωση των τιμών;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μεσοσταθμικά θα φτάσει περίπου στο 23%, υπολογίζουμε ότι αυτό θα είναι ένα όφελος και πια μιλάμε με στοιχεία συγκεκριμένα. Ένα δις περίπου ευρώ για τη χρονιά που περνάμε, το οποίο θα είναι όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία.
  Και αυτό είναι συγκεκριμένο και θα συνδυαστεί και με την εφαρμογή της λίστας φαρμάκων, αλλά και με αυστηρές πια προδιαγραφές και στα δημόσια νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές, όσον αφορά τη λειτουργία των φαρμακείων.
  Δηλαδή, θα υπάρχει συνταγολόγιο και ημερήσια θεραπευτική δόση για κάθε ασθενή, η οποία θα καταγράφεται. Είναι ένα πλέγμα μέτρων το οποίο αυτή τη στιγμή προωθούμε και πιστεύουμε ότι πραγματικά θα δημιουργήσει την πρώτη μεγάλη διαφορά στα φάρμακα.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

22 Μαρτίου 2010, 17:07:25
Απάντηση #700
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το πρώτο πράγμα που τους λέω είναι πως αν δεν φέρουν γνωμάτευση θα πληρώσουν 300 ευρώ περίπου, οπότε αναγκάζονται να πάνε στον ειδικό για γνωμάτευση.

Να υποθέσω ότι τελικά όλοι βρίσκουν κάποιον "καλοθελητή" ειδικό που τους χορηγεί τη γνωμάτευσή τους όπως ακριβώς τη χρειάζονται; Δηλαδή, υπήρξε κάποιος ασφαλισμένος που να μην εξασφάλισε τη "διάγνωση" της  Ν. Αλτσχάιμερ;

Στις χώρες με αξιόπιστες στατιστικές, (π.χ. Β. Ευρώπη), η Ν. Αλτσχάιμερ ευθύνεται για το 2.5 ως 3% των περιπτώσεων άνοιας. Να υποθέσω ότι στην Πτολεμαΐδα και την ευρύτερη περιοχή "Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας", το ποσοστό της Ν. Αλτσχάιμερ συμπτωματικά αγγίζει το ...100%; (ώστε να δικαιολογήσουμε το Εξελόν/Αρισέπτ/κ.α. με 0%, βεβαίως βεβαίως.)

Θα είχε ενδιαφέρον να συλλεγούν όλες αυτές οι "γνωματεύσεις" και να αποσταλλούν στο ΥΥ&ΚΑ, αλλά και στα διάφορα επιστημονικά Νευρολογικά Σωματεία.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Μαρτίου 2010, 17:09:01 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Μαρτίου 2010, 17:14:25
Απάντηση #701
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μεσοσταθμικά θα φτάσει περίπου στο 23%,

Αυτό το "μεσοσταθμικά", μου μυρίζει απάτη.

Λέτε να ελαττωθούν σημαντικά οι τιμές σε τίποτε άχρηστα φάρμακα, ενώ στα ευρείας κατανάλωσης, η μείωση να είναι πολύ μικρή;

Ένας φαρμακάς που προωθεί σαρτάνη, μου είπε σχεδόν θριαμβευτικά ότι η μείωση στο φάρμακό του, θα είναι της τάξης μόλις του 1 με 1.5 ευρώ.

Αν το επίσημο Ελ κράτος συνεχίζει τις απάτες στον εαυτό του και τα αυτογκόλ ακόμη και την ώρα της χρεοκοπίας του, τότε ...ας πάει στα κομμάτια, αρκετά πια.

Αρκετά με τα φάρμακα που ...όλο φτηναίνουν και ποτέ δεν φτηναίνουν!

Αρκετά με τη λίστα που  ...όλο εφαρμόζεται και ποτέ δεν εφαρμόζεται!

Αιδώς Αργείοι (Στέντορας, Ιλιάδα, ραψ. Ε', στ. 787).
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Μαρτίου 2010, 19:29:43 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Μαρτίου 2010, 17:30:33
Απάντηση #702
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ένας φαρμακάς που προωθεί σαρτάνη, μου είπε σχεδόν θριαμβευτικά
Έχουμε τώρα και πάρε δώσε με πλασιέδες; ;D
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

22 Μαρτίου 2010, 17:34:37
Απάντηση #703
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Τις ενδείξεις για σαρτάνη μήπως τις ξέρετε; Γιατί στο εξωτερικό δεν είναι ούτε το 10% των φαρμάκων για υπέρταση με τις ενδείξεις (και την αποτελεσματικότητα) που έχουν....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

22 Μαρτίου 2010, 17:37:03
Απάντηση #704
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τις ενδείξεις για σαρτάνη μήπως τις ξέρετε; Γιατί στο εξωτερικό δεν είναι ούτε το 10% των φαρμάκων για υπέρταση με τις ενδείξεις (και την αποτελεσματικότητα) που έχουν....

Yep! "Εμφάνιση βήχα σε αγωγή με α-ΜΕΑ"

Παράθεση από: anastasios theodoridis
Έχουμε τώρα και πάρε δώσε με πλασιέδες;

Προσπαθούμε να ροκανίσουμε το σύστημα εκ των ένδον!   :D
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6841 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2013, 23:47:26
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
5702 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2016, 17:09:43
από Αρχίατρος
10 Απαντήσεις
4983 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2018, 01:27:07
από Δημήτριος
1 Απαντήσεις
4720 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Αυγούστου 2020, 10:51:37
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
5561 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Αυγούστου 2021, 05:35:40
από Argirios Argiriou