Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
Δ. Κουναλάκης:
χμμμμ εγώ θα προσπαθήσω να σκεφτώ απλά:
Η έννοια της θεώρησης δεν ξέρω πόσο αποτελεσματική είναι, σίγουρα όμως αποτελεί άλλον ένα φραγμό για σπατάλη όπως και κάθε πρόσθετο βήμα σε μια διαδικασία. Κοινώς, κάποιος ο οποίος δεν το έχει ανάγκη, θα το σκεφτεί να το κάνει.
Όμως για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει: Να γίνεται από τον ασθενή και όχι από τον φαρμακοποιό. Για χρόνια φάρμακα αυτό πρέπει να γίνεται σε εξαμηνιαία ή ετήσια βάση και να υπάρχει απόφαση του ελεγκτή.
Το σίγουρο όμως είναι ότι για το μηνιαίο ποσό πρέπει να υπάρχει on-line ηλεκτρονική καταγραφή, με πρόσβαση των φαρμακοποιών. Διαφορετικά, μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα μπορώ να φανταστώ ότι θα εξυπηρετήσει.
Προσωπικά, δεν είμαι τελείως αντίθετος με αυτά που λέει ο ΠΦΣ καθώς δεν μπορεί να γίνει έλεγχος χωρίς on-line ηλεκτρονική εκτέλεση των συνταγών.
Κουράστηκα πια. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι άμεσα εφικτή. Αλλά η on-line ηλεκτρονική εκτέλεση των συνταγών θα χρειαστεί 3 μήνες για να εφαρμοστεί εφόσον ψηφιστεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια για να γράφουν οι δημοσιογράφοι.
Μητρώο ιατρών (αρκεί μια ιστοσελίδα για να γίνει αυτό) με απόδοση κωδικού ιατρού και όχι χρήση του ΑΜΚΑ. Ο ιατρός στο ΕΣΥ το λαμβάνει από το νοσοκομείο (ας κάνει κάτι χρήσιμο η ιατρική υπηρεσία), ο συμβεβλημένος ιδιώτης ιατρός του ταμείου ας το λαμβάνει από το ταμείο όταν υπογράφει την σύμβαση και συμβάλλεται. Ας αναλάβει η Κοινωνία της Πληροφορίας να το υλοποιήσει σε όποια τεχνική μορφή θα λάβει την μεγαλύτερη μίζα. Μπορεί επίσης, ο κάθε ιατρός να λαμβάνει ένα μοναδικό κωδικό από τον ιατρικό σύλλογο (ας είναι ο ΑΜ του ΤΣΑΥ στο τέλος) και το ΕΣΥ ή τα ταμείο, δίνουν "δικαιώματα συνταγογράφησης" με μια τροποποίηση στη σελίδα του μητρώου. Ας αναλάβει στη χειρότερη μια κεντρική υπηρεσία το μητρώο και ας στέλνουν ΕΣΥ και ταμεία ένα έγγραφο για να δίδεται "δικαίωμα συνταγογραφίας" και σε ποιο ταμείο για κάθε ιατρό.
Φαρμακεία: Αρκεί ένας Η/Υ με σύνδεση Internet σε κάθε φαρμακείο. Ας υπάρχει ασύρματο με GSM όπου δεν είναι διαθέσιμη ADSL.
Μια απλή εφαρμογή (ας δοθεί και εδώ μίζα να γίνει) που επικοινωνεί με https με ένα κεντρικό server στο κάθε ταμείο και δίνει τον AMKA του ασθενή, τον κωδικό του ιατρού, την διάγνωση και την ποσότητα σε κάθε φάρμακο και να ξέρει ο φαρμακοποιός αμέσως εάν θα πληρωθεί ή όχι, εάν είναι θεωρημένο ή όχι το βιβλιάριο, εάν χρειάζεται ή όχι θεώρηση η συνταγή, και να τελειώνει η υπόθεση. Ας τυπώνει μια έγκριση και να τελειώνει η υπόθεση.
Ναι, αυτό μπορεί να γίνει σε 3 μήνες εάν το θελήσουν και κλείνει το στόμα σε όλους. Και γίνεται άμεσα έλεγχος και υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία τι γίνεται με την συνταγογράφηση.
Συγνώμη, όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια να περνάμε το χρόνο μας και να συνεχίζει το υπάρχον καθεστώς ασυδοσίας.
Άραγε, με διαβάζει κανείς από το ΔΝΤ;
Koterakis:
.
Δ. Κουναλάκης:
Μου έχει συμβεί ο φαρμακοποιός να μην έχει όλα τα φάρμακα και να δίνει τα μισά της συνταγής. Οφείλει να γράψει τι εκτέλεσε. Αλλά εάν δεν το κάνει, τι φταίει ο επόμενος φαρμακοποιός σε επόμενη συνταγή; Πως θα γνωρίζει σίγουρα τι έγινε;
Εσύ, ως ιατρός, είσαι σίγουρος για το τι έχει δοθεί και τι όχι;
Koterakis:
.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Ντάξ ναμ, κογκρατσουλέισονς. Συμφωνούμε και επαυξάνουμε, Επίσης, αφιερώνουμε το παρακάτω κομμάτι στο Θανάση που μας ακούει στη Βέροια, και στη Μαριάννα από το Γιδά, με πολύ σεκλέτι, λέμετε. Ο Τζίμης αφιερώνει στην τρελλοπαρέα της Λίτσας που μας ακούνε στο Τροπικάνα, στο Πολύκαστρο. Ευχαριστούμε κι ανταποδίδουμε. Ο Τάσος να τηλεφωνήσει τώρα στην Άφρικα Τουίν, και να υπενθυμίσουμε εδώ φίλοι και φίλες ότι η εχπομπή είναι προσφορά του μίνι μάρκετ - είδη ψιλικών «Η Συμέλα» στο 6ο χιλιόμετρο Κιλκίς - Αξιούπολης, στη διασταύρωση προς Μεταλλικό... Μίνι μάρκετ «Η Συμέλα», ανοιχτό 24 ώρες...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση