Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (167/253) > >>

EzeΤΡΟΛ:
05/06/2010
Τέλος στη σπατάλη φαρμάκων (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
 
Τα φαρμακεία νοσοκομείων θα έχουν στοκ για ένα μήνα και οι κλινικές για 15 μέρες

Με τα καροτσάκια πετάνε ληγμένα, ανοιγμένα, άχρηστα φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όπου έχουν ξεκινήσει έλεγχοι από τους επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας. Μέσα σε ένα πλέγμα αντιξοοτήτων, το υπ. Υγείας επιχειρεί να βάλει κάποια τάξη και να θέσει νέους κανόνες στη χρήση και διακίνηση των φαρμάκων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Πρώτος κανόνας, ότι οι γιατροί πρέπει να επιλέγουν μόνο από τέσσερα φάρμακα για κάθε δραστική ουσία και όχι από έναν μεγάλο αριθμό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Τα τέσσερα αυτά φάρμακα, μια νέα «ιδιότυπη» λίστα, είναι της απολύτου επιλογής τους, αφού το υπουργείο δεν θέτει θέμα τιμής. Ο δεύτερος κανόνας επιβάλλει κάθε φαρμακείο νοσοκομείου να διαθέτει στοκ μόνο για ένα μήνα και κάθε κλινική για 15 ημέρες. Η όλη επιχείρηση στοχεύει στο νοσοκομείο να μπαίνουν λιγότερα φάρμακα, για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος. Ενα τουλάχιστον από τα τέσσερα ιδιοσκευάσματα ή και περισσότερα πρέπει να είναι γενόσημα (φθηνότερα αντίγραφα που μπορούν να υποκαταστήσουν πολλά πρωτότυπα και ακριβά). Καθώς ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης αποδεικνύεται όχι και τόσο εύκολη υπόθεση, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, το υπ. Υγείας προωθεί ελέγχους στα νοσοκομεία (εάν έχουν συγκροτηθεί οι αρμόδιες επιτροπές γιατρών - νοσοκομειακών φαρμακοποιών, τι γίνεται με το στοκ κ.λπ.), με στόχο το β΄ εξάμηνο του 2010 να υπάρξει εξοικονόμηση άνω του 10% στις δαπάνες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, τον πρώτο μήνα εφαρμογής των μέτρων υπήρξε εξοικονόμηση 3%.

Το κόστος της χορήγησης φαρμάκων από τα νοσοκομεία ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών, φθάνει με τα διάφορα υλικά τα 2,6 δισ. Συνολικά, με την προσθήκη των δαπανών θέρμανσης και καθαριότητας, υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ. Επομένως, μέσα στο 2010 πρέπει να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ένα εγχείρημα δύσκολο, εάν ληφθεί υπ’ όψιν και η στροφή του κόσμου, λόγω ανάγκης, στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης.

Η όλη προσπάθεια «σκοντάφτει» σε εγγενείς αδυναμίες του ΕΣΥ. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις νοσοκομειακών φαρμακοποιών, μάλιστα σε 15 από αυτά αναφέρεται ότι δεν υπάρχει κανένας. Αρκετά νοσοκομεία έχουν μηχανογραφημένα φαρμακεία και καταγράφουν τα αποθέματά τους, δεν υπάρχει όμως ουσιαστική σύνδεση με τις κλινικές για να ελέγχεται η πορεία κάθε συσκευασίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η προϊσταμένη της κλινικής παραγγέλνει τα φάρμακα για όλους τους νοσηλευόμενους (δεν υπάρχει ατομικό συνταγολόγιο), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί πόσα και ποια πήρε ο καθένας. Καθώς δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, είναι δυνατόν να χορηγούνται στους ασθενείς περισσότερα ή και λιγότερα φάρμακα από αυτά που χρειάζονται. Επίσης, είναι εύκολο να uπεισέρχονται συμφέροντα εταιρειών (άλλα σήμερα, άλλα αύριο), σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα την πολυφαρμακία και δυσανάλογο κόστος για τα Ταμεία και το Δημόσιο.
 

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

(Και κάποιοι* τα εξοφλούσαν κανονικά προς τους φαρμακοποιούς, χωρίς να τους καίγεται καρφί.)

* Αμπατζογλοπαπαγεωργόπουλοι & Σία

Aξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στα φάρμακα της απάτης που αναφέρει το ρεπορτάζ, φωτογραφίζονται τα γνωστά μας Exelon, Aricept, Ebixa, Reminyl αλλά και τα νεότερα αντιψυχωσικά Geodon, Zyprexa και Abilify. Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι ότι κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ το καθένα, και συνταγογραφούνται με ...00% !!! Τυχαίο;

timex:
Έχω μια απορία... πόσες κλαριθρομυκίνες να κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

Harper:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΈχω μια απορία... πόσες κλαριθρομυκίνες να κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

--- Τέλος παράθεσης ---

το ερώτημα είναι "θα υπήρχαν τόσες αν δε δούλευαν στην αγορα?"
Και για να γινει μεγαλύτερη η απορία σου αναρωτήσου πόσες πραζόλες υπάρχουν στην αγορά...Και πόσες καρνιτίνες????Θα εκπλαγείς...

Προσφορά-ζήτηση...βασικός κανόνας των αγορών.Η αυξημένη ζήτηση αυξάνει και την προσφορα...και τι είναι ζήτηση?Μια δεδομένη πάθηση?Μμμμ...ναι....
Πολλές φορές όμως ΖΗΤΗΣΗ είναι και η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση...Οι παθήσεις που ευφευρίσκουμε για να βγάλουμε τις ζάντες του αυτοκινήτου μας ή τα ταξίδια αναψυχής μας...

Αστο timex,βρωμάει από παντού...

EzeΤΡΟΛ:
08/06/2010
Ραγδαία αύξηση στις δαπάνες για υγεία και φάρμακα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και μάλιστα ταχύτερους από το ΑΕΠ αυξήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια οι δαπάνες για υγεία και φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα και συνολικά στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΚΕ (Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών) με επικεφαλής τον πρόεδρο του κέντρου και καθηγητή Οικονομικών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Ιωάννη Ν. Υφαντόπουλο, το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αγόρασε φάρμακα τους τελευταίους τρεις μήνες, μάλιστα οι γυναίκες σε μεγαλύτερο ποσοστό (81%) από τους άντρες (65%). Τα φάρμακα αυτά, σε ποσοστό 22%, ξέχασαν να πάρουν ή πήραν σε μικρότερη δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους τρεις ερωτηθέντες της έρευνας (34%) αγόρασε φάρμακο χωρίς συνταγή κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (62%) τα φαρμακευτικά έξοδα καλύφθηκαν μερικώς από το ασφαλιστικό Ταμείο, μόλις 10% καλύφθηκαν πλήρως, ενώ το 27% τα πλήρωσε όλα από την τσέπη του. Η εξ ιδίων δαπάνη και μάλιστα εξ ολοκλήρου αποδίδεται από τους ερωτηθέντες σε ποσοστό 68% στο χαμηλό κόστος των συγκεκριμένων φαρμάκων για το οποίο δεν ήθελαν να μπουν σε διαδικασίες, ενώ το 16% απάντησε ότι η διαδικασία συνταγογράφησης - θεώρησης είναι χρονοβόρα. Οπως επεσήμανε ο κ. Υφαντόπουλος κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Η πολιτική της φαρμακευτικής περίθαλψης στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης» οι λόγοι για τους οποίους αυξήθηκαν ραγδαία οι δαπάνες για υγεία και φαρμακευτική περίθαλψη σχετίζονται με την τεχνολογία, το επιδημιολογικό φάσμα, τον τρόπο ζωής και τις προσδοκίες των καταναλωτών όσον αφορά τη ζήτηση. Οσον αφορά την προσφορά, οι πωλήσεις των φαρμάκων καθορίζονται από τις επενδύσεις των φαρμακευτικών βιομηχανιών για έρευνα και ανάπτυξη, τα νέα φάρμακα, τις προσδοκίες των βιομηχανιών και των εμπόρων, τους φαρμακοποιούς, το μέγεθος του ιατρικού δυναμικού και τις συνταγογραφικές τους συνήθειες.

Οσον αφορά τον έλεγχο των δαπανών και της υπερσυνταγογραφίας έχουν αναπτυχθεί πολλές παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών που αποβλέπουν στον ηλεκτρονικό έλεγχο (bar-coding) της κατανάλωσης των φαρμάκων, στον έλεγχο των τιμών, στον περιορισμό της μονοπωλιακής κερδοφορίας, στον περιορισμό της συνολικής φαρμακευτικής κατανάλωσης κ.ά.

«Ο ρόλος των ρυθμιστικών παρεμβάσεων στον τομέα του φαρμάκου είναι ιδιαίτερα περίπλοκος. Αφενός μεν η αυστηρότητα των ρυθμίσεων σχετικά με την ασφάλεια, τις τιμές των φαρμάκων και τα κέρδη των εταιρειών μπορεί να αποθαρρύνει τις επενδύσεις των εταιρειών στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, αφετέρου δε η θέληση των κυβερνήσεων να ενισχύσουν την εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία μπορεί να οδηγήσει στην ενδυνάμωση του μονοπωλιακού χαρακτήρα της φαρμακευτικής αγοράς», καταλήγει ο κ. Υφαντόπουλος.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση