Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 11/06/10)
Σε εξέλιξη η ΕΔΕ για την πλαστή συνταγή
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι τόσο η έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης όσο και η ένορκη διοικητική εξέταση που διέταξε, με τη διαδικασία του επείγοντος, η διοίκηση του νοσοκομείου για τον εντοπισμό τυχόν κυκλώματος με πλαστές συνταγές.
Όπως αποκάλυψε η “Μ”, η συνταγή που εντοπίστηκε αφορούσε στο φάρμακο Remicade και έφερε τις υπογραφές του διευθυντή της ρευματολογικής κλινικής του νοσοκομείου και μίας ειδικευόμενης γιατρού, εκ των οποίων η μία φέρεται να είναι πλαστή.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης ειδοποιήθηκε άμεσα η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η οποία πήρε καταθέσεις και ήδη έχει σχηματίσει δικογραφία, η οποία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα.
Ωστόσο, μετά την αναχώρηση της Ασφάλειας ο διευθυντής της ρευματολογικής κλινικής ανέβασε υψηλή πίεση και υπέστη εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.Χρέωναν φάρμακο υπό δοκιμή στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η πλαστή συνταγή που εντοπίστηκε φέρεται να ήταν για ασφαλισμένη του ΟΓΑ, γεγονός που διευκολύνει την προμήθεια του εν λόγω φαρμάκου. Κι αυτό διότι ένας ασθενής που είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ προμηθεύεται δωρεάν το φάρμακο από το νοσοκομείο και στη συνέχεια, εφόσον δεν υπάρχει έλεγχος, μπορεί να το πουλήσει στο εξωτερικό, όπου η τιμή του είναι διπλάσια και τριπλάσια.
Πάντως, σύμφωνα με φαρμακοποιούς, ένα τέτοιο φάρμακο μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος από ιδιωτικό φαρμακείο, αρκεί να έχει τη συνταγή του γιατρού και να το πληρώσει από την τσέπη του. Διαφορετικά, αν το καλύψει το ασφαλιστικό του ταμείο, θα πρέπει να το προμηθευτεί από το φαρμακείο του νοσοκομείου, και αν δεν υπάρχει εκεί, να το προμηθευτεί από άλλο νοσοκομείο που θα το έχει. Αν δεν βρεθεί σε κανένα νοσοκομείο, μόνο τότε το ασφαλιστικό ταμείο καλύπτει τα έξοδα αγοράς του από ιδιωτικό φαρμακείο.
EzeΤΡΟΛ:
5/06/2010
Η σπατάλη στην Υγεία (ΤΑ ΝΕΑ)
Του Νίκου Χριστοδουλάκη*
Ενας από τους κύριους παράγοντες που προκάλεσαν το δηµοσιονοµικό πρόβληµα της χώρας ήταν οι πρωτοφανείς δαπάνες στα νοσοκοµεία και τους οργανισµούς περίθαλψης. Αν πιστέψει κανείς ότι τα ιλιγγιώδη ποσά που ξοδεύονται είναι πράγµατι αναγκαία για την υγεία και την περίθαλψη των Ελλήνων, τότε θα πρέπει να οδηγηθεί στο συµπέρασµα ότι η χώρα µας µαστίζεται από επιδηµίες και οι δρόµοι είναι γεµάτοι από ανήµπορους ασθενείς.
Επειδή αυτό δεν συµβαίνει, η πραγµατική αιτία είναι φυσικά η ξέφρενη σπατάλη όλων των εµπλεκοµένων µερών: όλα τα νοσοκοµεία όταν µπορούν κάνουν υπερβολικές προµήθειες σε υπερβολικές τιµές, οι πιο πολλοί γιατροί εγκρίνουν και χορηγούν αφειδώς ιατρικά υλικά κατά προτίµηση από αυτά που οι ίδιοι έχουν παραγγείλει, και η πλειονότητα των ασφαλισµένων ευχαρίστως τα υπερκαταναλώνει για να αποφύγει το σύνδροµο της «φαρµακευτικής στέρησης» που τόσο ευφυώς έχουν πλασάρει στην κοινή γνώµη οι εταιρείες. Αν µερικά περισσέψουν, είτε τα πουλάνε σε µετανάστες ή τ α α ν τ α λ λ ά σ σ ο υ ν µ ε κ α λ λ υ ν τ ι κ ά σ τ ο φ α ρ µ α κ ε ί ο.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕγω πάντως το "ανταλλαγή συνταγών με καλλυντικά" πρώτη φορά το ακουω!
--- Τέλος παράθεσης ---
Η κυβέρνηση ορθώς προσπαθεί να ρυθµίσει κάπως αυστηρά τα χρέη προς τις ιατροφαρµακευτικές εταιρείες, αλλά αυτό καθόλου δεν εγγυάται ότι το ίδιο φαινόµενο δεν θα επαναληφθεί ξανά µε την πρώτη ευκαιρία. Ο λόγος είναι απλούστατα ότι από τους συµµετέχοντες στο σύστηµα Υγείας, από τις διοικήσεις και τα φαρµακεία έως τους ασθενείς και τους συγγενείς τους, κανείς δεν αισθάνεται άβολα µε τη σπατάλη και όλοι εφαρµόζουν το δόγµα: «Καλύτερα να έχεις φάρµακα και αχρείαστα να ναι».
Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση δεν αρκούν οι αυστηρές εγκύκλιοι, ούτε οι έλεγχοι που γίνονται άλλωστε κατόπιν εορτής. Χρειάζεται µια αλλαγή στα κίνητρα συµπεριφοράς όλων των παραγόντων ώστε όσοι προκαλούν δαπάνη στο σύστηµα Υγείας να εντοπίζονται έγκαιρα και να εξηγούν τις επιλογές και τις ανάγκες τους. Αρκεί να οργανωθούν δύο συστήµατα ατοµικής καταγραφής δαπανών, ένα για τον κάθε γιατρό που χορηγεί φάρµακα και υλικά και ένα για τον κάθε ασφαλισµένο που τα λαµβάνει. Η τεχνολογία σχεδόν υπάρχει και µπορεί να βασιστεί στα ηλεκτρονικά µητρώα που έχουν ετοιµάσει αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιούν πολλά ασφαλιστικά ταµεία. Για τους γιατρούς είναι ακόµα πιο εύκολο, αν µάλιστα σκεφτεί κανείς ότι κάθε φαρµακευτική εταιρεία έχει εδώ και πολλά χρόνια φτιάξει τις δικές της βάσεις δεδοµένων για να παρακολουθεί ποιοι συνταγογραφούν τα προϊόντα της και να ανταποκρίνεται ευλόγως.
Το σύστηµα καταγραφής του ΕΣΥ θα εντοπίζει αµέσως τους σπάταλους χορηγούς φαρµάκων και θα το διασταυρώνει µε τις πραγµατικές ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε νοσοκοµείο. Θα αποκαλυπτόταν επίσης αµέσως η τυχόν αποκλειστική προτίµηση που δείχνουν ορισµένοι σε συγκεκριµένες εταιρείες. Παροµοίως το σύστηµα των Ταµείων θα εντοπίζει τους πολυέξοδους ασφαλισµένους και θα ελέγχει τα πραγµατικά περιστατικά υγείας χωρίς να θίγεται το ιατρικό απόρρητο. Για παράδειγµα, θα ήταν παράξενο ένας υπάλληλος που εµφανίζεται να υπερκαταναλώνει τόνους φαρµάκων να απασχολείται σε θέσεις ασύµβατες µε τα υποτιθέµενα προβλήµατα υγείας που έχει.
Η θέσπιση ατοµικής υπευθυνότητας και στις δύο πλευρές του συστήµατος Υγείας είναι ο µόνος τρόπος για να δηµιουργηθούν προσωπικά κίνητρα αποφυγής σπατάλης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα στεριώσουν και οι προσπάθειες για εισαγωγή του διπλογραφικού συστήµατος σε όλα τα νοσοκοµεία και τα ασφαλιστικά ταµεία. Οταν πριν από δέκα χρόνια ξεκίνησε η εφαρµογή του, αντιµετωπιζόταν ως καπιταλιστικό ανάθεµα γιατί γρήγορα θα αποκάλυπτε τη διαχρονική σπατάλη του συστήµατος.
Τώρα όµως που το κοινωνικό κράτος συµπιέζεται από τα άπληστα χρέη της κακοδιαχείρισης, ίσως οι κραυγές τους να µην έχουν τύχη.
*Ο Νίκος Χριστοδουλάκης είναι καθηγητής στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών
EzeΤΡΟΛ:
Yποχρεωτική ανάκληση της άδειας ιδρύσεως φαρμακείου στο 70ο έτος του φαρμακοποιού.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕ
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος πρέπει να ανακαλούνται οι άδειες ιδρύσεως των φαρμακείων με τη συμπλήρωση του 70ού έτους της ηλικίας του φαρμακοποιού. Το όριο εξόδου των φαρμακοποιών από το επάγγελμα δεν είναι αντίθετο στο άρθρο 5 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την οικονομική ελευθερία του ατόμου και είναι αναγκαίος για λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην προάσπιση της δημόσιας υγείας γιατί «συνάπτεται αμέσως με τις προσωπικές βιολογικές και πνευματικές ικανότητες» των φαρμακοποιών.
Η υποχρεωτική έξοδος από το επάγγελμα αποτελεί αναγκαίο μέτρο για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο επάγγελμα νέων φαρμακοποιών, την στιγμή μάλιστα που «η ανεργία των νεώτερων γενεών είναι από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα».
EzeΤΡΟΛ:
Πλέον, την πόρτα των ιατρείων όπου πηγαίνω, κοσμεί η παρακάτω ανακοίνωση:
Προεδρικό Διάταγμα 121/2008
Ο Ιατρός χορηγεί συνταγή μόνο:
• σε ασφαλισμένους που εξετάζει ο ίδιος
• σε ασφαλισμένους που λαμβάνουν μόνιμη (χρόνια) φαρμακευτική αγωγή, εφόσον ο ιατρός την εγκρίνει
Δεν χορηγούνται συνταγές σε ασφαλισμένους που:
• εξετάστηκαν από άλλο ιατρό
• έλαβαν φάρμακα μόνοι τους από το φαρμακείο
Η ποσότητα των φαρμάκων που συνταγογραφούνται και το ποσοτό συμμετοχής, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ιατρού, συμφώνως προς τις εγκυκλίους των Ασφαλιστικών Ταμείων.
(Την επισυνάπτω και σε .doc για όποιον θέλει να την εκτυπώσει)
Γ.Κτιστάκης:
Σκέπτομαι να στείλω μια επιστολή προς τα ασφαλιστικά ταμεία στην όποια να αναφέρω ότι βάση της νομοθεσίας δεν έχω την δυνατότητα να συνταγογραφώ φάρμακα με αντιγραφή γνωμάτευσης άλλου Ιατρού και ότι δεν έχω την δυνατότητα να συνταγογραφώ φάρμακα πέραν του πεδίου της ειδικότητας μου. Κατά συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων που εξυπηρετούνται έως τώρα από το Κ.Υ, λόγο του ότι η πλειοψηφία των συνταγών είναι αντιγραφές από άλλους Ιατρούς, δεν μπορούν να εξυπηρετούνται πλέον από το Κ.Υ και άρα θα υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους εφόσον ο θεράπων Ιατρός που τους παρακολουθεί και τις περισσότερες φορές είναι άλλης ειδικότητας, βρίσκετε μακριά από τον τόπο κατοικίας τους ή είναι Ιδιώτης ιατρός και κατά συνέπεια θα πρέπει να πληρώνουν επίσκεψη για την συνταγογραφία.
Θα ζητώ λοιπόν έγγραφη απάντηση από τα ταμεία εάν αποδέχονται ή όχι συνταγογραφία από Γ.Ι για φάρμακα άλλης ειδικότητας και εάν αποδέχονται την αντιγραφή συνταγών από άλλους Ιατρούς (κατά παράβαση της νομοθεσίας και άρα αναλαμβάνουν ως ταμεία την ευθύνη). Σε αυτήν την περίπτωση εγγράφως να απαντήσουν σε ποιον Ιατρό θα χρεώνουν την θεραπεία, στον «συνταγογράφο» ή στον θεράποντα? Η συνταγή θα φέρει τον ΑΜΚΑ του συνταγογράφου ή του θεράποντος ? Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ανακοινώσουν προς τους ασφαλισμένους τους πού θα απευθύνονται για την θεραπεία τους, διαφορετικά εγώ λόγο αναρμοδιότητας να τους δώσω απαντήσεις θα τους παραπέμπω όλους στο αρμόδιο τμήμα του ταμείου τους για να λάβουν αυτοπροσώπως και εγγράφως για το που πρέπει να απευθυνθούν και με ποιο τρόπο θα τους χορηγούνται τα φάρμακα τους. Έως να λάβω έγγραφη απάντηση θα λειτουργώ βάση της νομοθεσίας και θα συνταγογραφώ μόνο στους ασθενείς που εγώ παρακολουθώ και εξετάζω και για θέματα μόνο στο πεδίο της ειδικότητας μου.
Πως θα σας φαινόταν μια τέτοια κίνηση στην βάση της ομαδικής επιστολής από μέρους των Γ.Ι προς τα ταμεία και Ίσως και προς το Υπουργείο?? Έχει να βγάλει κάτι θετικό ή να ξεκαθαρίσει κάτι στο χάος της συνταγογράφησης ή δεν έχει κάποιο νόημα για τους Γ.Ι ??
Αυτήν την στιγμή οι Γ.Ι (με ευθύνη και δικιά μας φυσικά) παίζουν τον ρόλο του «συνταγογράφου» όλων των φαρμάκων και ανεξαρτήτου ειδικότητας. Έχω λάθος σε αυτό??
Εάν θέλετε παραθέστε την άποψη σας ή τις προτάσεις σας στην βάση των κινήσεων που πρέπει να κάνουμε ως Γ.Ι να απεμπλακούμε από αυτό το αίσχος του τρόπου συνταγογράφησης με τα νέα δεδομένα.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση