Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (170/253) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Σαν κακές πεθερές είστε.... (μιλώ για τους ειδικευμένους ΓΓ)
Έρχεται ο ασθενής και θέλει να γράψει φάρμακα. Τον ΕΞΕΤΑΖΕΤΕ εάν τον βλεπετε για πρώτη φορά. Εάν η αγωγή του έχει λογική και συμφωνείτε την συνεχίζετε. Δεν συμφωνείτε, την αλλάζετε. Δεν θέλει, ας πάει να γράψει τα φάρμακα του εκεί που του τα έδωσαν.

Ότι φάρμακα γράψετε, συμφωνείτε και είναι σαν να τα δώσατε εσείς.
Κάθε σας απόφαση να έχει ιατρική λογική και να είναι αιτιολογημένη σφαιρικά και εξατομικευμένη. Όλα τα υπόλοιπα θα τα γράφετε για τα επόμενα 20 χρόνια ξανα και ξανά.

Δυστυχώς, το είσαι ιατρός, θέλει ηρεμία, υπομονή, όρεξη για δουλειά. Ο ασθενής θα είναι σύμμαχος σας όσο λειτουργείτε σαν ιατρός και και έχετε την ταπεινοφροσύνη του πόσο ελάχιστο εξαρτάται η υγεία του ασθενή από την ιατρική και πόσο πολύ από τον ίδιο τον ασθενή.

Δυστυχώς, οι δεξιότητες επικοινωνίας είναι εξίσου απαραίτητο προσόν με τις ιατρικές γνώσεις για ένα γενικό οικογενειακό ιατρό και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η γενική ιατρική είναι ειδικότητα για λίγους και πολύ δύσκολη. Το να ακολουθείς ένα πρωτόκολλο χειρουργικά ή παθολογικά δεν θέλει ιδιαίτερη νοημοσύνη.

Harper:
Eγώ θα ρωτήσω το εξής:ασθενής λαμβάνει PPI από την εποχή των δεινοσαύρων...(Μην πεταχτεί κάποιος να μου πει γιατί δεν τις κόβω γιατί επιχείρησα πολλάκις και κόντεψαν να με φάνε.Δεν υπάρχει χειρότερος και τυπικότερος ασθενής από αυτόν που έχει πειστεί πως πρέπει να λαμβάνει καθε πρωι καί ένα PPI...τσακώνεσαι μαζί του και στο τέλος λεσ...δεν παέι στα κομμάτια...)

Βάση ενδείξεων του ΕΟΦ πρέπει να έχει οισοφαγίτιδα απο ΓΟΠΝ οπότε το δίνω για κανά 2 μήνες το πολύ ή έλκος οπότε πρέπει να έχει γαστροσκόπηση.Σαν γαστροπροστασία απο ΜΣΑΦ για πόσο να το συνταγογραφήσω?

Κανονικά λοιπόν είμαι υποχρεωμένος αν κάποιος επιμένει να παίρνει τα PPI επ'απειρον του για να είμαι καλυμένος να τον στείλω για γαστροσκόπηση ή να τον παραπέμψω σε γαστρεντερολόγο για χρόνια λήψη.Άλλως παρανομώ ή κάνω κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.Εεεε,ρε γλέντια που θα γίνουν με τα PPI!!!

Για να μην αναφερθώ σε καρνιτίνες ...

Κρίμα γιατί θα μαραζώσουν και τα συνέδρια...

Harper:
Επίσης να πω πως συμφωνώ απόλυτα με τον κ.Κτιστάκη στις προτάσεις του απλά υπάρχει μια παράμετρος που ξεχνάμε:στην κόντρα με το ανεγκέφαλο σύστημα οι ΓΓ ,ειδικα των περιφερειακών ιατρείων,μετά από χρόνια παραμονήςάσκησης της ιατρικής σε ένα χώρο έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τους ασθενέις μας.Δεν είμαστε οι γιατροί των επειγόντων 3βαθμιου νοσοκομείου που είδαμε κάποιον μια φορά και άντε γειά αλλά έχουμε τακτική επαφή με ασθενείς και οι σχέσεις ξεφευγουν πολλές φορές από το καθαρά τυπικό...Οι ασθενείς δεν είναι απρόσωποι αλλά τους ξέρουμε με τα μικρα τους ονόματα και έχουμε στα χέρια μας όλο το ιστορικό τους.Συχνά μας εμπιστευονται και οικογενειακά τους θέματα.
Δε νομίζω λοιπόν πως είναι πολύ εύκολο να κάνουμε την "επανάσταση" γιατί οι άνθρωποι που απευθύνονται σε εμάς πέρα από ασθενείς είναι και άτομα που έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό τους και μάλλον εμείς θα φανούμε παράλογοι και μακάκες αν αλλάξουμε απότομα πλέυση.Θέλει νομίζω προσσοχή και ευαισθησία...Δύσκολες οι ισορροπίες....
Μπορεί να υπάρχει κατανόηση αλλά για πόσο?Προσωπικά έχω απογοητευθεί...

Harper:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣαν κακές πεθερές είστε.... (μιλώ για τους ειδικευμένους ΓΓ)

Δυστυχώς, το είσαι ιατρός, θέλει ηρεμία, υπομονή, όρεξη για δουλειά. Ο ασθενής θα είναι σύμμαχος σας όσο λειτουργείτε σαν ιατρός και και έχετε την ταπεινοφροσύνη του πόσο ελάχιστο εξαρτάται η υγεία του ασθενή από την ιατρική και πόσο πολύ από τον ίδιο τον ασθενή.

Δυστυχώς, οι δεξιότητες επικοινωνίας είναι εξίσου απαραίτητο προσόν με τις ιατρικές γνώσεις για ένα γενικό οικογενειακό ιατρό και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η γενική ιατρική είναι ειδικότητα για λίγους και πολύ δύσκολη. Το να ακολουθείς ένα πρωτόκολλο χειρουργικά ή παθολογικά δεν θέλει ιδιαίτερη νοημοσύνη.

--- Τέλος παράθεσης ---

ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Μιλάς σωστά!Συνήθως οι απόψεις σου είναι τεκμηριωμένες και ορθές.Αλλά με το cool και politicaly correct ύφος μου θυμίζεις μερικές φορές κάποιους καθηγητές μου...Και αυτό με κάνει και αισθάνομαι άβολα...Μη το πάρεις σαν προσβολή ή επίθεση ,είναι μια διαπίστωση.Αν η Γενική Ιατρική είναι ποτάμι και ψαρεύουμε και οι δύο νιώθω ότι βρισκόμαστε στις απέναντι οχθες και δε βλέπω γέφυρες...Ακόμη και όταν μιλάς για επικοινωνία με τον ασθενή-συγνώμη για αυτό που λέω-το λες τόσο cool,σα να διαβάζω ακαδημαικό βιβλιο...Μου κάνει εντύπωση για παράδειγμα που μιλάς σε δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο και 'οχι σε πρώτο...Μου θυμίζει νουθεσία...Απλά όσες φορές σε διαβάζω νομίζω πως κάνω κάτι λάθος στην άσκηση της Γεν.Ιατρικής.Ίσως να έχω εγώ πρόβλημα...Έχεις το σεβασμό μου αλλά είμαστε πολύ διαφορετικοί...

Γ.Κτιστάκης:
Θα δεχθώ την παράμετρο όπως την βάζει ο Κουναλάκης στον βαθμό όμως που το θέμα αφορά το πεδίο της Γ.Ι. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου «παν-γιατρό» για κάθε νόσημα οποιασδήποτε ειδικότητας, αλλά Ιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας. Δεν θεωρώ ότι έχω την ικανότητα να κρίνω και να συμφωνώ ή όχι και επομένως να έχω την ευθύνη (βάση των ταμείων) για την συνταγογράφηση θεραπειών για νοσήματα άλλων ειδικοτήτων. Π.χ για ογκολογικά, ειδικά καρδιολογικά, μαιευτικά-γυναικολογικά, ρευματοειδή αρθρίτιδα , συστηματικά νοσήματα κολλαγόνου νευροχειρουργικά , νευρολογικά, απομυελινωτικά ,αιματολογικά  και άλλα πάμπολλα που ο έλεγχος τους απαιτεί ειδικό έλεγχο που δεν είναι αντικείμενο της ΠΦΥ. Τέτοιες περιπτώσεις απαιτούν και ειδικές θεραπείες που τις περισσότερες φορές είναι και ακριβές και τα ταμεία με το νέο σύστημα πιθανόν να κυνηγήσουν τους ΓΓ για παράνομη συνταγογράφηση.
Τι κάνουμε λοιπόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που (τουλάχιστον στην περιοχή που είμαι εγώ) είναι πάρα πολλές? Το παίζουμε «καλοί» για τους ασθενείς γράφουμε  τα φάρμακα κάνοντας τον συνταγογράφο και τον γραμματέα του άλλου Ιατρού ή κάνουμε τους «κακούς» και διεκδικούμε τον ρόλο μας ως ειδικευμένοι συγκεκριμένης ειδικότητας με συγκεκριμένο πεδίο άσκησης του ιατρικού έργου??
Εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να εξυπηρετήσω τον κάθε ασθενή σε ότι πρόβλημα και να έχει, αρκεί τα ταμεία να παραδεχτούν ότι για τέτοιες θεραπείες και το κόστος αυτών να το χρεώνουν και να ελέγχουν τους ιατρούς που καθορίζουν την θεραπεία και όχι τον «συνταγογράφο». Δέχομαι να έχω ΚΑΙ ρόλο απλά συνταγογράφου, αλλά να υπάρχει διαχωρισμός από τα ταμεία για το ποιος ευθύνεται για τέτοιες συνταγές και να ελέγχει αυτούς που καθορίζουν την θεραπεία και όχι  όλα να τα χρεώνουν στον ΓΓ που τυγχάνει να εξυπηρετεί τον ασθενή.
Σε μια τέτοια βάση βάζω την κίνηση που προτείνω χρησιμοποιώντας τις ανάγκες των ασθενών για πίεση προς τα ταμεία να αποδεχτούν ότι δεν ευθύνεται για όλα αυτός που «γράφει» τα φάρμακα, αλλά αυτός που καθορίζει την θεραπεία.
Τι θα πεις στους συγγενείς του ασθενούς   που λαμβάνει  TTS EXELON και που έχουν δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό να τον τρέχουν σε ειδικό νευρολόγο για να πάρουν την καλύτερη θεραπεία, όταν έρθουν να τους το γράψεις? Να τον εκτιμήσω εγώ και εάν συμφωνώ με την θεραπεία ή το γράφεις και διακινδυνεύεις το κυνηγητό από το ταμείο ή δεν το γράφεις και τον στέλνεις πίσω στον ιατρό που καθορίζει την θεραπεία?
Εάν ακολουθήσουμε την λογική να μην ταλαιπωρηθεί ο ασθενείς, μας βλέπω να περνάμε όλοι από ΕΔΕ ακόμα και για ασήμαντα θέματα, ενώ οι «συνάδελφοι» θα δουλεύουν μια χαρά την υπερχρέωση στα ταμεία στις πλάτες των ΓΓ.
Θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεχωρίσουμε την ιατρική από τα θέματα των ταμείων. Μπορώ να κάνω ιατρική στην ειδικότητά μου, αλλά να εξυπηρετώ και τους ασθενείς στην ΠΦΥ συνεργαζόμενος με τα ταμεία για τις παροχές που δικαιούνται από αυτά που δεν είναι μόνο φάρμακα. Θα πρέπει ο τρόπος ιατροφαρμακευτικής παροχής από τα ταμεία να αλλάξει ριζικά για να αποφύγουν την σπατάλη και σίγουρα  δεν το αποφεύγουν με τον νέο τρόπο συνταγογράφησης!!!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση