Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
EzeΤΡΟΛ:
Όπως και ο κ. Κτιστάκης, έτσι κι εγώ σκέφτομαι να συντάξω ένα υπόμνημα-καταπέλτη προς τη Φαρμακευτική Διεύθυνση του ΙΚΑ (dieffar@otenet.gr), με το οποίο θα εκθέτω λεπτομερώς το πάρτι που επιτρέπει ο ισχύων τρόπος λειτουργίας των Φαρμακείων στην Ελ, και θα ζητώ να συσταθεί τετραψήφια τηλεφωνική υπηρεσία καταγγελιών έναντι φαρμακοποιών, όπου ο ιατρός θα μπορεί 24/7 να καταγγέλλει αυθαιρεσίες και παρανομίες φαρμακοποιών που υποπίπτουν στην αντίληψή του.
Θέλω να πιστεύω ότι η λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για την οποία ο Λοβέρδος δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα ισχύσει από 1η Σεπτεμβρίου, θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Δηλαδή, θα καθορίζεται υπό ποιές προϋποθέσεις θα χορηγείται π.χ. το άθλιο (κττμγ) φάρμακο που λέγεται Εξελόν(ή Αρισέπτ/Ρεμινύλ/Έμπιξα), ποιός/ποιοί ιατροί θα ευθύνονται πραγματικά για αυτό κ.ο.κ.
Προσωπικά, βασίζω πάρα πολλά στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων ...ελπίζω να μην αποδειχτώ αφελής. Ο καιρός γαρ εγγύς.
--- Παράθεση από: Δ. Κουναλάκης --- Σαν κακές πεθερές είστε.... (μιλώ για τους ειδικευμένους ΓΓ)
--- Τέλος παράθεσης ---
--- Παράθεση από: jack ---συμφωνώ απόλυτα με τον κ.Κτιστάκη
--- Τέλος παράθεσης ---
Κτιστάκης... Κτιστάκης πάντα με τη μπάλα, περνάει μόνος του έναν αντίπαλο, πασάρει για τον Διακομιστή, αυτός βρίσκει τον Τζακ, Τζακ κάνει μια κούρσα, σεντράρει, Κτιστάκης την κεφαλιά και γκοοοοολ!
EzeΤΡΟΛ:
Αμπατζογλοπαπαγεωργόπουλοι, κου κου! Για ποιούς χτυπάει η καμπάνα;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος (Η Καθημερινή)
Το «πάρτι» με τις υπερτιμολογήσεις και την ανεξέλεγκτη «κατανάλωση» διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων εκτόξευσε στα ύψη την τελευταία δεκαετία τις δαπάνες των κλάδων Yγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι την πενταετία 2003 - 2008 οι πληρωμές του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια αυξήθηκαν κατά 100%! Τα χρέη προς τα δημόσια νοσοκομεία ανήλθαν σε 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια, οι απαιτήσεις των νοσοκομείων από τον Οργανισμό δεν έχουν ακόμη λογιστικοποιηθεί. Το υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν έλαβε μέτρα για να σταματήσει τον εκτροχιασμό των δαπανών, αλλά το 2008 άνοιξε τον δρόμο στον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει στην εγκατάσταση κι άλλων μηχανημάτων βιοϊατρικής τεχνολογίας, ενισχύοντας τα φαινόμενα προκλητής ζήτησης.
Ανεξέλεγκτη χρήση διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων παρατηρείται και στο ΙΚΑ όπου ο μέσος αριθμός εξετάσεων ανά ασθενή αυξήθηκε ανά 2,12 το 1995 σε 5,81 το 2006, με παράλληλη αύξηση των δαπανών Yγείας από 1,03 δισ. ευρώ το 1995 σε 4,09 δισ. ευρώ το 2008. Το Iδρυμα, παρ’ ότι διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας στη χώρα, έχει υπογράψει συμβάσεις με 2.800 ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, γεγονός που ευνοεί την υπερκατανάλωση υπηρεσιών.
Στις υπερτιμολογήσεις των υλικών οφείλεται κατά κύριο λόγο και η αύξηση κατά 176% της δαπάνης για ειδικές εξετάσεις, εγχειρήσεις και θεραπείες των ασφαλισμένων του ΟΓΑ κατά τη δεκαετία 1995 - 2005.
Στον ΟΑΕΕ, που ασφαλίζει δύο εκατομμύρια βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοκινητιστές, όχι όμως τους συνταξιούχους οι οποίοι υπάγονται στον κλάδο Yγείας του ΙΚΑ, ο μέσος χρόνος νοσηλείας μειώθηκε, αλλά ο αριθμός των παρακλινικών εξετάσεων από το 2000 έως το 2008 αυξήθηκε κατά 200%.
Δ. Κουναλάκης:
Αναρωτιέμαι:
1) πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα είναι υποχρεωμένα να κρατάνε για τουλάχιστον 5 χρόνια τα αποτελέσματα-πορίσματα των εξετάσεων που διενήργησαν σε ασθενείς και πληρώθηκαν από το ασφαλιστικό ταμείο τους;
2) Πόσοι από εσάς γνωρίζεται ότι το ίδιο ισχύει για 10 χρόνια για τα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ;
3) Πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι για τους μη νοσηλευόμενους στις υποχρεώσεις των εργαστηρίων (απεικονιστικών και μη) (δημοσιών και ιδιωτικών) είναι και η καταγραφή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων στο βιβλιάριο του ασθενή όταν για αυτές πλήρωσε το ταμείο;
D-Michalis:
Και πόσοι από εσάς (sic) γνωρίζετε ότι τα ΤΑΜΕΙΑ ΠΟΤΕ δεν έλεγξαν αν τηρούνται τα παραπάνω και όπου τηρούνται ποτέ δεν αξιοποίησαν και δεν επεξεργάστηκαν αυτό το πολύτιμο υλικό? Για να βγάλουν τα αυτονόητα συμπεράσματα του πού? Πότε? Σε ποια και από ποιους έγιναν υπερβάσεις καταχρήσεις?
Και γιατί άραγε δεν αξιοποιήθηκαν?
Μα απλά. Αν αξιοποιηθούν θα δούμε τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή δεν είναι όλες οι εξετάσεις άχρηστες, δεν είναι όλα τα εργαστήρια ληστρικά και δεν είναι όλοι οι γιατροί παραγωγοί τεχνητής ζήτησης,
αλλά όλα αυτά θα λάβουν ονοματεπώνυμο.
Έλα μου ντέ όμως που στην Ελλ, αν δώσεις ονοματεπώνυμο στο πρόβλημα, πώς θα μπορείς να ασκήσεις το εθνικό σπόρ? (ήτοι: την γκρίνια, τη μιζέρια, την ρήψη στην πυρά συλλήβδην των πάντων, την μόνιμη επίκληση του «φταίει ο άλλος», την δημιουργία εν πάση περιπτώσει αποδιοπομπαίων τράγων?)
EzeΤΡΟΛ:
Η Ελ προτιμά να πληρώνει πρόστιμα παρά να απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση