Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (172/253) > >>

Γ.Κτιστάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος........Σε μια τέτοια βάση βάζω την κίνηση που προτείνω χρησιμοποιώντας τις ανάγκες των ασθενών για πίεση προς τα ταμεία να αποδεχτούν ότι δεν ευθύνεται για όλα αυτός που «γράφει» τα φάρμακα, αλλά αυτός που καθορίζει την θεραπεία.
........

--- Τέλος παράθεσης ---

Η πρόταση μου να αποστείλουμε στον ΟΓΑ ερώτημα- επιστολή  να διευκρινιστεί εάν αποδέχεται ή όχι συνταγές που έχουν εκδοθεί από ειδικευμένο Ιατρό Γεν. Ιατρικής κατά γνωμάτευση Ιατρού άλλης ειδικότητας, δεν είχε αποδοχή από τους συναδέλφους στην περιοχή που εργάζομαι. (δεν θέλουν να στοχοποιηθούν).
Ως εκ τούτου πήρα την πρωτοβουλία και απέστειλα προσωπικά ως ελεγκτής ΟΓΑ το ερώτημα στην βάση να μου διευκρινιστεί από τον ΟΓΑ εάν ως ελεγκτής πρέπει να εγκρίνω  και να θεωρώ ως έγκυρες τέτοιες συνταγές.
 Από την απάντηση που θα λάβω ή όχι θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δω πως ερμηνεύει και με βάση ποιων διατάξεων το άρθρο 2 παράγραφος 1ε του Π.Δ 121/2008 ο ΟΓΑ.   
Ζητώ συγγνώμη γιατί νιώθω ότι ενεργώ λίγο αντισυναδελφικά απέναντι στους συναδέλφους Γ.Ι , αλλά πιστεύω ότι κάποια στιγμή αυτή η νοοτροπία του «είσαι Γ.Ι άρα υποχρεούσαι να γράφεις τα φάρμακα του ασθενή αφού έχει γνωμάτευση από Ιατρό ( μιλώ πάντα για νοσήματα εκτός πεδίου Γ.Ι) πρέπει να τελειώσει.
Ας βρουν αυτοί τρόπο και ας λάβουν σοβαρά τις προτάσεις μας για τον τρόπο που θα χορηγούνται τέτοιες θεραπείες και τον Ιατρό που θα χρεώνεται το κόστος αυτών, και όχι όλα να τα επωμίζεται ο Γ.Ι και στην ουσία να είναι το εξιλαστήριο θύμα ή ο «τροχονόμος» της πολυφαρμακίας στην Ελλάδα.

EzeΤΡΟΛ:
Το ζήτημα στο οποίο αναφέρεται ο κ. Κτιστάκης είναι μεγάλο και το νομικό κενό γύρω από αυτό, επίσης τεράστιο.

Το Π/Δ 121 του 2008 που καθορίζει τις υποχρεώσεις των “Συνταγογράφων” Ιατρών δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας όσες φορές και αν το διαβάσει κανείς: Αποκλειστικός υπεύθυνος για όλα (διάγνωση, θεραπεία, διάρκεια θεραπείας, ποσοστά συμμετοχής, αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες των φαρμάκων) ορίζεται ο ιατρός που συντάσσει τη συνταγή των Ασφαλιστικών Ταμείων. Δεν υπάρχει μάλιστα ούτε η πρόβλεψη του διαχωρισμού μεταξύ ηθικής και φυσικής αυτουργίας, ούτε η αναγνώριση ελαφρυντικών στην περίπτωση που ένας ιατρός ενεργεί υπό την πίεση άλλου ιατρού!

Αυτό που οφείλουμε να αναλογιστούμε, είναι το εξής: Έχουμε σαν Κοινωνία πράγματι την πολυτέλεια να αφήσουμε τον ιατρό που δεν έχει δικαίωμα  έκδοσης συνταγής Ασφαλιστικού Ταμείου να γνωματεύει ανεύθυνα και συχνά πληθωριστικά/ασυλλόγιστα για εξετάσεις και θεραπείες Ασφαλισμένων και κατόπιν να επιρρίπτουμε όλη την ευθύνη των πράξεών του στους ιατρούς που τους έχει δοθεί από τα Ασφαλιστικά Ταμεία το δικαίωμα να συνταγογραφούν/παραγγέλνουν εξετάσεις;

Πουθενά στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας δεν αναφέρεται ότι ένας ιατρός μπορεί επειδή είναι πιο μάγκας/άτομο/μούρη να επιβάλλει με το ζόρι την άποψη που έχει για τη διάγνωση και τη θεραπεία ενός Ασθενή σε έναν άλλο συνάδελφό του, πολύ περισσότερο όταν ο τελευταίος επωμίζεται όλες τις νομικές συνέπειες των πράξεων του πρώτου.

Πολύ πρόσφατα απειλήθηκα από Ασφαλισμένο με δικαστική δίωξη επειδή έκοψα ένα tts Exelon 9.5 από συγγενικό του πρόσωπο. Ο διώκτης μου, κράδαινε επιδεικτικά γνωμάτευση-χαρτοπετσέτα από Δ/ντρια Ψυχιατρικής του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, όπου:

α) αναφέρονταν η διάγνωση-ταμπέλα “Οργανικό Ψυχοσύνδρομο”, δηλαδή διάγνωση εκτός των εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ ενδείξεων του φαρμάκου Exelon. Κάθε ασθενής με “Οργανικό Ψυχοσύνδρομο” , ΔΕΝ πάσχει από Ν. Αλτσχάιμερ, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάθε Έλληνας δεν είναι απαραίτητα Ζακυνθινός ή κάθε Γερμανός δεν είναι οπωσδήποτε Βαυαρός.
Ο ΟΓΑ όμως, θα επέβαλλε το πρόστιμο σε μένα και όχι στη Διευθύντρια.

β) η γνωμάτευση-χαρτοπετσέτα είχε εκδοθεί πριν από δυο χρόνια, και η μερακλού συνάδελφος δεν είχε μπει στον κόπο να θέσει χρονικό όριο για τη διάρκεια της αγωγής όπως θα όφειλε να κάνει με ένα ιδιαίτερα ακριβό (όσο και αναποτελεσματικό) φάρμακο, κάτι που της στερεί την όποια επιστημονική σοβαρότητα μπορεί να επικαλεστεί λόγω της θέσης ή της ιδιότητάς της.

Το ότι ορισμένοι άνθρωποι (μπορεί ανάμεσά τους ο καθένας μας) παραδίδουν το πνεύμα τους πριν από το σώμα τους, δεν σημαίνει ότι πρέπει να στήσουμε και τρελό χορό κέρδους γύρω από την αρρώστια τους. Αγάπη, κατανόηση, φροντίδα είναι ό,τι χρειάζονται και ό,τι καλύτερο μπορούμε να τους προσφέρουμε στο ηλιοβασίλεμα της ζωής τους.

Στην εν λόγω υπόθεση των σε βάρος μου απειλών, υπάρχουν κττμγ δυο βάσιμες εικασίες:
α) ύποπτη “προθυμία” σπρωξίματος ακριβού φαρμάκου από τη θεράποντα ιατρό, δεδομένου μάλιστα ότι παρόμοιες αγωγές εκδίδονται κατά συρροή από το ίδιο κέντρο.
β) δάκτυλος δυσαρεστημένου φαρμακοποιού, που προτιμά να τροφοδοτείται με συνταγές από απερίσκεπτους, μη συνειδητοποιημένους “συνταγογράφους” και όχι από ενημερωμένους Γενικούς Ιατρούς με άποψη.

Η άλλη η εξυπνάδα που συμβαίνει κατά κόρον στις μέρες μας, είναι η τοποθέτηση ενός “Μ.” πριν από τη διάγνωση “Κατάθλιψη”, κάτι που ( ω του θαύματος! ) τρέπει τη συμμετοχή του Ασφαλισμένου από 25% σε 00% ! Για ακόμη μια φορά, ζήτω η Ελλαδάρα με τη νομοθεσία της!

Γ.Κτιστάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΩς εκ τούτου πήρα την πρωτοβουλία και απέστειλα προσωπικά ως ελεγκτής ΟΓΑ το ερώτημα στην βάση να μου διευκρινιστεί από τον ΟΓΑ εάν ως ελεγκτής πρέπει να εγκρίνω  και να θεωρώ ως έγκυρες τέτοιες συνταγές.
 Από την απάντηση που θα λάβω ή όχι θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δω πως ερμηνεύει και με βάση ποιων διατάξεων το άρθρο 2 παράγραφος 1ε του Π.Δ 121/2008 ο ΟΓΑ.   

--- Τέλος παράθεσης ---

Σήμερα μου τηλ η προϊσταμένη του ΟΓΑ Ηρακλείου και μου είπε ότι προς τι το συγκεκριμένο ερώτημα? Θεωρεί ότι το έκανα για λόγους «σε δουλειά να βρισκόμαστε». Αυτό το οποίο ρωτώ  συμβαίνει και ουδέποτε υπήρχε πρόβλημα. Επειδή θεωρεί το ερώτημα άνευ σημασίας και ότι ρωτώ τα αυτονόητα δεν θα μου απαντήσει. Άλλωστε είπε … άκουσον- άκουσον ….ότι με απόφαση ΥΥΚΑ ο Γ.Ι συνταγογραφεί τα πάντα με γνωμάτευση ειδικού!!!!
Της ανταπέδωσα και εγώ ότι εφόσον δεν μου παρέχονται διευκρινήσεις εγγράφως σε συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτω όσο και εάν αυτά τα θεωρεί αυτή προσωπικά αυτονόητα, εγώ θα πάψω να εκτελώ το ελεγκτικό έργο και θα αποστέλλω τους ασθενείς (στην ουσία τους φαρμακοποιούς γιατί αυτοί φέρνουν τις συνταγές των > των 150 ευρώ) σε αυτήν για να κάνει τις θεωρήσεις, ή να ορίσει άλλον Ιατρό ελεγκτή και εάν δεχτεί κάποιος από το Κ. Υ μετά  από αυτήν την  αντιμετώπιση.
Αναμένω να δω εάν τελικά απαντήσει ή όχι

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςη προϊσταμένη του ΟΓΑ Ηρακλείου ... είπε ….ότι με απόφαση ΥΥΚΑ ο Γ.Ι συνταγογραφεί τα πάντα με γνωμάτευση ειδικού!!!!

--- Τέλος παράθεσης ---

Πού τ ανακάλυψε ότι μπορεί να στερήσει από τον Ιατρό το δικαίωμα να έχει άποψη για τη συνταγή που υπογράφει;

Προς γνώσιν, συμμόρφωσιν, και δια τας νομίμους συνεπείας (όπως λέγαν κάποτε), ας αναγνώσει τον Νόμο.

Δ. Κουναλάκης:
Προσωπικά, είμαι σίγουρος Κτιστάκη ότι δεν κατάλαβε τι ρωτάς και ούτε και εγώ κατάλαβα γιατί το ρωτάς. Μόνο τις σχέσεις σας θα χαλάσετε.

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, έχουν βγάλει τρίχες τα δάκτυλα μου να το γράφουν αλλά:
Ο ιατρός που συνταγογραφεί στο βιβλιάριο του ταμείου έχει την πάσα ευθύνη για ότι συνταγογραφεί. Αυτό υπάρχει, τίποτα άλλο.

Ο ασθενής έχει κάθε δικαίωμα να πάει στο ιδιώτη και να πάρει μια γνώμη για το πρόβλημα του. Δεν σημαίνει ότι η γνώμη του ιδιώτη είναι νόμος και διαταγή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων είναι ότι ο GP του ασθενή δεν ακολουθεί τελικά την αγωγή που αυτοί προτείνουν, και μιλάμε για μια χώρα που το να σε δει ιατρός άλλης ειδικότητας χωρίς να τον πληρώσεις αδρά σαν ασθενής είναι αναμονή μηνών εκτός εάν ο ίδιος ο GP σου διαπραγματευτεί την γρηγορότερη εξέταση σου.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση