Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
EzeΤΡΟΛ:
14/07/2010
Ερευνα εισαγγελέων για φάρμακα και προμήθειες (ΕΘΝΟΣ)
Εισαγγελική έρευνα - μαμούθ σε όλη την Ελλάδα ξεκινά για τις υπερτιμολογήσεις και τις μη νόμιμες προμήθειες υγειονομικού υλικού, φαρμάκων κ.λπ. σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Με αφορμή τις αποκαλύψεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο Τύπος, για την απίστευτη κακοδιαχείριση και τις πρωτοφανείς υπερκοστολογήσεις που αποτελούν γάγγραινα για τον τομέα της Υγείας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες έδωσε παραγγελία προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών να διενεργήσουν σχετική ποινική προκαταρκτική εξέταση.
Ετσι, το αμέσως επόμενο διάστημα η εισαγγελική έρευνα, θα επεκταθεί πανελλαδικά και οι κατά τόπους εισαγγελείς Πρωτοδικών θα ξεκινήσουν ποινική προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστώσουν εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας, είτε σε βαθμό πλημμελήματος είτε σε βαθμό κακουργήματος, ανάλογα με τη ζημιά που υπέστησαν τα νοσοκομεία και το Δημόσιο.
Οι εισαγγελείς θα κάνουν «φύλλο και φτερό» όλες τις προμήθειες υγειονομικού υλικού και φαρμάκων για να διαπιστώσουν καταρχήν εάν υπήρξαν παράνομες κατευθείαν αναθέσεις και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, όπως καταγγέλλεται από τα ΜΜΕ, τους αρμόδιους επιθεωρητές κ.λπ. Οι εισαγγελικές έρευνες θα αναζητήσουν συγκριτικά στοιχεία τιμών για φάρμακα, αναλώσιμα κ.λπ. σε αντίστοιχες προμήθειες άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις υπερ κοστολογήσεων που κυμαίνονται από 200% έως και 2.500%!
Ήδη στην Αθήνα έχουν συγκεντρωθεί εντυπωσιακά στοιχεία για υπερκοστολογήσεις σε διάφορα υγειονομικά υλικά, ενώ σύντομα αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις.
EzeΤΡΟΛ:
Τα αποτελέσματα του φεστιβάλ της σπατάλης και της ασυδοσίας που για 10ετίες ζούσαμε στην Ελ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Γ.Κτιστάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠροσωπικά, είμαι σίγουρος Κτιστάκη ότι δεν κατάλαβε τι ρωτάς και ούτε και εγώ κατάλαβα γιατί το ρωτάς. Μόνο τις σχέσεις σας θα χαλάσετε.
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, έχουν βγάλει τρίχες τα δάκτυλα μου να το γράφουν αλλά:
Ο ιατρός που συνταγογραφεί στο βιβλιάριο του ταμείου έχει την πάσα ευθύνη για ότι συνταγογραφεί. Αυτό υπάρχει, τίποτα άλλο.
--- Τέλος παράθεσης ---
Φίλε Δημήτρη το ερώτημά μου είναι σαφές.. «αποδέχεται ο ΟΓΑ ως έγκυρες συνταγές που έχουν εκδοθεί από ειδικευμένο Ιατρό κατά γνωμάτευση άλλου Ειδικευμένου άλλης ειδικότητας όταν το Νόσημα είναι εκτός πεδίου του συνταγογράφου???»
Αυτό το αποδέχεται έως τώρα και συμβαίνει κατά πλειοψηφία με παθολόγους και γενικούς Ιατρούς που τελικά συνταγογραφούν τα ΠΑΝΤΑ.
Εγώ ως Γ.Ι ρωτώ εμμέσως πλην σαφώς εάν τελικά ο Γ.Ι συνταγογραφεί τα ΠΑΝΤΑ κατά γνωμάτευση άλλου, ή ως ειδικευμένος συνταγογραφεί ΜΟΝΟ για νοσήματα της ειδικότητάς του. Δεν ξέρω από καμία νομοθεσία να προβλέπετε ότι μια ειδικότητα συνταγογραφεί κατά γνωμάτευση άλλης ειδικότητας . Αυτό ισχύει μόνο για ανειδίκευτους και αγροτικούς εάν δεν κάνω λάθος.
* Άρα δεν έχει κανένα νόημα (για να επεκτείνω τον συλλογισμό μου ) ο Γ.Ι να αναγράφει στην συνταγή κατά γνωμάτευση του τάδε ειδικευμένου.
* Άρα εφόσον ισχύει αυτό κατά επέκταση Ο Γ.Ι μπορεί και συνταγογραφεί από μόνος του ΤΑ ΠΑΝΤΑ αφού το αποδέχεται Ο ΟΓΑ.
* Άρα ρωτώ έμμεσα τον ΟΓΑ ως ελεγκτής: είναι δηλαδή έγκυρη συνταγή από Γ.Ι για οποιοδήποτε νόσημα ή υπάρχει κάποιος περιορισμός αφού το κατά γνωμάτευση άλλου (όπως παραδέχεσαι και εσύ φιλέ Δημήτρη )δεν ισχύει ως αιτιολογικό για συνταγογράφηση εκτός ειδικότητας και δεν σε κατοχυρώνει στην αποποίηση των ευθυνών κατά την συνταγογραφία??? Εάν το ταμείο το δέχεται, εμείς το κάνουμε και συνταγογραφούμε τα ΠΑΝΤΑ αναλαμβάνοντας την ευθύνη ή ζητάμε από το ταμείο να ξεκαθαρίσει οτι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει τον Γ.Ι στην συνταγογραφία των ΠΑΝΤΩΝ και άρα θα πρέπει να βρει έναν άλλον τρόπο να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του??
Αυτό είναι το αρχικό σκεπτικό. Από την απάντηση ή όχι θα εξαρτηθούν μετέπειτα κινήσεις ατομικές αλλά και συλλογικές πιστεύω από την ΕΝΩΣΗ ή και την ΕΛΕΓΕΙΑ. Πιστεύω ότι θα έχει ενδιαφέρον να προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν και το Π.Δ 121/2008 αλλά και την Υ7/30409/30-7-2001 για το εύρος συνταγογράφησης των Γ.Ι
***Ίσως τελικά θα έπρεπε να μεταφερθεί η κουβέντα σε ξεχωριστό θέμα συζήτησης..
Δ. Κουναλάκης:
Δες το νόμο περί φαρμακευτικής μεταρρύθμισης του 2006 (3457/2006)
αρθρο 8
3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ., καθορίζονται οι παθήσεις στις οποίες αποκλειστικό δικαίωμα συνταγογράφησης έχουν ιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, δικαίωμα συνταγογράφησης έχουν και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, εφόσον η συνταγή συνοδεύεται από γνωμάτευση του ειδικού ιατρού που διέγνωσε την πάθηση.
4. Απαγορεύεται, με ευθύνη του θεράποντος ιατρού, η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας, όπως αυτά καθορίζονται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος που συνοδεύει το φάρμακο.
5. Οι ελεγκτές ιατροί και φαρμακοποιοί ασκούν κατασταλτικό έλεγχο επί των συνταγών και, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, επιβάλλονται στους υπευθύνους κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 67/ 2000.
Γ.Κτιστάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔες το νόμο περί φαρμακευτικής μεταρρύθμισης του 2006 (3457/2006)
αρθρο 8
3. ..... εφόσον η συνταγή συνοδεύεται από γνωμάτευση του ειδικού ιατρού που διέγνωσε την πάθηση.[/b]
4. Απαγορεύεται, με ευθύνη του θεράποντος ιατρού, η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας, όπως αυτά καθορίζονται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος που συνοδεύει το φάρμακο.
5. Οι ελεγκτές ιατροί και φαρμακοποιοί ασκούν κατασταλτικό έλεγχο επί των συνταγών και, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, επιβάλλονται στους υπευθύνους κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 67/ 2000.
--- Τέλος παράθεσης ---
Όταν λοιπόν η συνταγή του ταμείου δεν συνοδεύεται από την γνωμάτευση του ειδικού τότε λοιπόν δεν πρέπει ούτε να θεωρείται εάν είναι για θεώρηση από τον ελεγκτή, αλλά και ούτε να εκτελείται από το φαρμακείο.(το ταμείο δηλώνει ότι δεν χρειάζεται η γνωμάτευση του ειδικού για να εκτελεστεί η συνταγή). Αυτό όμως Ο ΟΓΑ το έχει καταργήσει βάση του 121/2008 και επιμένει ότι την ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο συνταγογράφος ούτε καν ο φαρμακοποιός, αρκεί να επικαλείσαι γνωμάτευση κάποιου και ας μην υπάρχει, όπως κάνουν οι περισσότεροι, αφού δεν την ζητεί το ταμείο. Στα μόνα που εφαρμόζεται είναι στα αναλώσιμα του Σ.Δ και στα υλικά κατακλίσεων και ουροκαθετήρων (που είναι στο πεδίο του Γ.Ι).
Και ρωτώ ξανά εάν ο ειδικός κάνει κατευθυνόμενη συνταγογραφία ή έχει βάλει κατά υπερβολή συγκεκριμένη διάγνωση για να δικαιολογήσει συμμετοχή 0% ή 10% ή έχει εκδώσει την συνταγή (το απλό χαρτί) σε άλλο όνομα (ιδίως οι ιδιώτες εάν ο ασθενής δεν έχει βιβλιάριο) πως μπορεί ο Γ.Ι εφόσον το νόσημα είναι εκτός πεδίου του να το δει αυτό και εάν το ταμείο το ανακαλύψει, δεν θα τιμωρήσει τον συνταγογράφο βαση του ΠΔ 121/2008 που επικαλείται??
Το ταμείο πρέπει να αποδεχτεί εγγράφως ότι ο συνταγογράφος έχει ευθύνη ΜΟΝΟ όσον αφορά τις ενδείξεις(παρά το ότι ο 3457/2006 αναφέρει ότι είναι ευθύνη του θεράποντος) και την ποσότητα του κάθε φαρμάκου και όχι όσον αφορά την διάγνωση, και ΑΡΑ το ποσοστό συμμετοχής, από τον θεράποντα. Εάν πχ ο ογκολόγος αναφέρει επιπλοκές της νόσου και βάζει όλα τα φάρμακα 0%, τότε γιατί ο ΟΓΑ κάνει επίπληξη (προς στιγμή) στον συνταγογράφο (ΚΑΙ στους αγροτικούς) και όχι σε αυτόν που έδωσε την διάγνωση?
Εάν πράγματι ο νόμος αυτός (3457/2006) ισχύει για το ταμείο τότε γιατί δεν έχει κάνει ποτέ επίπληξη στον θεράποντα, αλλά εκδίδει και απειλές ότι «προσοχή ισχύει το Π.Δ 121/2008 άρθρο 2 παράγραφος 3 & 4 που την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο συνταγογράφος???»
Αυτά, πρέπει να υπάρξει πίεση, να τα απαντήσει το ταμείο εγγράφως και να ξεκαθαρίσει ποια νοσήματα δεν μπορεί να συνταγογραφεί ο ΓΙ, αλλά χρειάζεται γνωμάτευση από την ανάλογη ειδικότητα(που να επισυνάπτεται) και να χρεώνει τον θεράποντα για την διάγνωση και όχι τον συνταγογράφο και να μην απαντάει ειδικά τηλ ότι ο Γ.Ι μπορεί και συνταγογραφεί τα ΠΑΝΤΑ και να τα χρεώνει σε αυτόν.
Με την κίνηση αυτή έμμεσα προσπαθώ να πάρω απάντηση εγγράφως από το ταμείο σε αυτά και να παραδεχτεί ότι ΔΕΝ φέρει ευθύνη ο συνταγογράφος για ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, αλλά μόνο για τις ενδείξεις και την ποσότητα (βάση της δοσολογίας του θεράποντος) και βάση του 3457/2006 που τον έχει ξεχάσει και επικαλείται μόνο το 121/2008… που και εγώ ανταπαντώ εγγράφως ότι στο άρθρο 2 παραγρ 1 ε «ο ιατρός συνταγογραφεί ΜΟΝΟ αφού εξετάσει τον ασθενή και ΜΟΝΟ για νόσημα της ειδικότητάς του».
Αυτό πρέπει να διευκρινιστεί, ώστε να αποφύγουμε τις διενέξεις με τους «μάγκες /μούρες/άτομα» που λέει ο Διακομιστής….
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση